Talous

Danske Bank: "Päätöksemme sulkea toiminta Venäjällä ja Baltian maissa ei vaikuta ollenkaan Suomen hen­ki­lö­asiak­kai­siin, vai­ku­tus­pii­ris­sä muutamia satoja yrityksiä"

Dansken Bank on päättänyt sulkea toimintansa Venäjällä ja Baltian maissa. KUVA: VALDA KALNINA
Talous 19.2.2019 18:55
Jaana Mattila

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius uskoo, että suurin asiakaskato Danske Bankissa on jo käynyt.

Danske Bank kertoi tiistai-illalla sähköpostitse Lännen Medialle, että pankin päätös sulkea toimintansa Venäjällä ja Baltian maissa ei vaikuta ollenkaan pankin henkilöasiakkaisiin, toimintoihin tai työntekijöihin Suomessa.

– Sillä saattaa olla vaikutusta joihinkin yritysasiakkaihimme, joilla on toimintaa noilla alueilla. Pyrimme kaikin keinoin varmistamaan, että yritysasiakkaamme eivät kärsi muutosvaiheen aikana. Päätöksen vaikutuspiirissä on muutamia satoja yrityksiä.

Reuters kertoi aiemmin tiistaina, että Viron finanssivalvonta kielsi Danske Bankilta toiminnan maassaan. Pankilla on kahdeksan kuukautta aikaa lopettaa toimintansa Virossa.

Finanssivalvonnan päätös liittyy viime syksynä Virossa paljastuneeseen mittavaan rahanpesuskandaaliin.

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja sekä laskentatoimen ja rahoituksen professori Timo Rothovius Vaasan yliopistosta arvioi Danske Bankin toiminnan jatkuvan Suomessa ennallaan.

– Voi olla jopa päinvastoin: pankki on nyt entistä kiinnostuneempi Suomen markkinoista.

Asiakkaat ovat selvästi karttaneet Danske Bankia

Danske Bankin Viron-yhtiön arvioidaan vuosina 2007–2015 käsitelleen noin 200 miljardia euron edestä maksuja, joista osa tuli Venäjältä. Yhtiön toimintaa tutkitaan Viron lisäksi Tanskassa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Rothoviuksen mukaan rahanpesuskandaali on saanut isojakin asiakkaita lähtemään Danske Bankista.

– On selvästi näkynyt, että jotkut asiakkaat ovat karttaneet pankkia niin Suomessa kuin Pohjoismaissa. Jos asiakkaat lähtevät, pankin liikevaihto ja voitot pienenevät.

Viime syksyn jälkeen pöly on alkanut kuitenkin laskeutua. Ne, jotka ovat halunneet lähteä pankista, ovat sen jo tehneet.

– En usko, että tämä enää kovin pitkälle tulevaisuuteen vaikuttaa. Onhan muillakin pankeilla ollut kaikenlaisia sotkuja, ei Danske Bank ainut ole, Rothovius toteaa.

Hän uskoo, että pankin toiminta on muuttunut skandaalin jälkeen ja yhtiö on käynyt entistä tarkemmin asiakkaitaan läpi sekä Suomessa että muualla.

– Eikä pelkästään Danske Bank. Pankit ovat tällä hetkellä paljon tarkempia rahasiirroista kuin viisi vuotta sitten. Siinä on ollut ihan selkeä linjamuutos.

Suomen Finanssivalvontaa virolaisten toimenpiteet yllättivät

Danske Bankin on suostuttava Viron finanssivalvonnan vaatimuksiin tai sen on maksettava sakkorangaistus, joka voi Viron lain mukaan kohota jopa kymmeneen prosenttiin pankin liikevaihdosta.

Finanssivalvonnan mukaan virolaisasiakkaiden on saatava talletuksensa takaisin siirtymäajan sisällä, mutta heitä ei voi pakottaa maksamaan velkojaan pois sen aikana. Jäljelle jäävät velat tulee siirtää esimerkiksi toisten pankkien hoidettaviksi.

Suomen Finanssivalvontaa virolaiskollegoiden järeät toimenpiteet yllättivät.

– Viron valvojan toimenpiteet ovat hyvin poikkeuksellisia. Samoin ne toimenpiteet, johon Danske Bank on päätynyt, kommentoi Finanssivalvonnan toimistopäällikkö Markku Koponen Talouselämän haastattelussa.

Koposen mukaan ne todistavat, että Danske Bankin Viron yksikön sisäisessä valvonnassa ja rahanpesun estämisessä on ollut vakavia puutteita.

MAINOS

Kommentoi

Danske pankin asiakkaat tuovat vain kuraa lattialle, sanoi Nalle. Saman tien vaihdoin pankkia ja kurat saat pitää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lakkautan varotoimena Danskepankin tilini, ja siirrän arvo osuustilit kotimaiseen pankkiin .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan raha- asioistaan välittävä ei koskaan ole Danske- Bank:n tiliä avannut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkään en ole avannut tiliä Danske Bankiin. Tilin minulle avasi "Nalle" kaapatessaan postipankin Dansken leiriin kysymättä minulta lupaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Danske bankin pitäisi Suomessa palata juurilleen Postisäästöpankiksi markanvaluuttoineen ja Väyrynen pääjohtajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei ole vielä tajunnut vaihtaa pankkia, niin nyt se on syytä tehdä, nimittäin tuo pankki ei kauaa markkinoita sekoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:28
Analyysi: Paljastiko Heinäluoman ilmoitus Sdp:n sisäisen kisan EU-pestiin? Kumpula-Natri: "Minulle on ollut itsestään selvää, että Eero on käytettävissä"
10:19
Tunnistamaton sähkölaite aiheutti säteilyhälytyksen liminkalaisessa romuliikkeessä
10:05
Analyysi: Altavastaajan rooli sopii Suomelle – keltanokkamiehistöltä vaaditaan täydellistä onnistumista, jotta matka jatkuu Bratislavan mitalipeleihin Tilaajille
10:05
Auto suistui bussipysäkin liikennemerkkiin ja mäntyyn Oulun Maikkulassa
9:58
STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa
9:46
St. Louis Blues etenee Stanley Cupin finaaleihin – Joonas Donskoin San Jose lähtee kesälaitumille
9:43
USA:n osavaltio sallii ihmisruumiin kompostoinnin vaikka puutarhan lannoitteeksi
28
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
22
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
12
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
9
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
9
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
8
Kenkäjätit vaativat Trumpia lopettamaan kauppasodan – tullien nostaminen iskee kohtuuttomasti amerikkalaiseen työväenluokkaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image