Talous

Business Oulun Ala-Mursula: "Oulussa on ict-alalla 3 000–4 000 ihmisen vaje"

Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula sanoo, että sekä yliopistoon että ammattikorkeakouluun pitäisi saada lisää rahoitusta. KUVA: Tapio Maikkola
Talous 5.12.2017 11:15
Pasi Klemettilä

Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula sanoo, että lisää tekijöitä ict-alalle Ouluun on hankittava useita reittejä pitkin.

– Tämä vaatii monen eri sektorin tekemistä. Oulussa on ict-alalla 3 000–4 000 ihmisen vaje siinä, minkä verran koulutetaan, ja minkä verran tarvittaisiin seuraavan neljän-viiden vuoden aikana. Kouluista valmistuu vain 400–500 ihmistä vuodessa. Heistä kaikki eivät jää Oulun alueelle, Ala-Mursula sanoo.

Koulutukseen pitää hänen mukaansa saada lisää rahoitusta sekä yliopistoon että ammattikorkeakouluun. Oulu pitää tehdä niin houkuttelevaksi paikaksi, että saadaan lisää kansainvälisiä asiantuntijoita muuttamaan kaupunkiin.

– Jos me emme järjestä firmoille mahdollisuuksia saada kansainvälisiä osaajia, firmojen kasvu hyytyy.

Ala-Mursula muistuttaa, että lukiolaiselle pitkä matematiikka ja fysiikan opinnot ovat tärkeitä reittejä hyvin palkattuihin töihin.

– Se ei ole helppoa, mutta opiskelijoiden kannattaisi ponnistella. Se ei sulje ovia pois vaan avaa niitä.

Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki sanoo, että muunto- ja täydennyskoulutus on nopein keino akuuttiin hätään.

– Samaan aikaan pitäisi myös viilata tutkintomääriä ja lisätä vetovoimaa alalla. Ministeriön kanssa tullaan keskustelemaan, voidaanko koulutusmääriä lisätä. Mutta tutkintokoulutus vie kuitenkin viisi vuotta.

Niinimäen mukaan Oulun yliopistosta valmistuvat diplomi-insinöörit saavat nyt töitä nopeammin kuin muissa kaupungeissa valmistuvat.

– Se on Oulun ict:n hyvän vedon ansiota. Uskon, että ministeriössäkin tiedetään tämä tilanne ja uskon, että he pyrkivät helpottamaan tilannetta mahdollisimman äkkiä.

Kaleva kertoi aiemmin tänään, että myös Nokia palkkaa koko ajan lisää tuotekehittäjiä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (74)

uskomatonta läppää...muutan heti oulusta ettei mene verorahoja tämmöisen ylläpitoon...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Business Oulu osaa hommansa todella hienosti, eli siellä on kyky luoda illuusioita ilman minkäänlaista todellisuuspohjaa. Onhan se totta, että Oulussa on firmaa jos jonkinlaista, mutta eipä niistä yksikään taida olla varsinainen imurifirma, joka onnistuisi houkuttelemaan Kokkolan eteläpuolelta väkeä - saati ulkomailta.

Noh, omassa todellisuudessa on silti kiva elää. Kysy vaikka Kalevalta :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terveisiä Saksasta. Oululla on todella kova maine tällä hetkellä teknologiapiireissä. Oulu on Euroopan kolmen kovimman teknologiamoottori-kaupungin joukussa. Oulun vetovoimaa laskee ainoastaan pari pientä asiaa. Kaukainen ja vaikeiden kulkuyhteyksien päässä oleva sijainti. Edelleen matala palkkataso. Ilmasto. Puolesta taas puhuu edulliset talojen hinnat (perheelliset arvostava), hyvä koulutus, hyvä infra, turvallisuus jne.

Tiedän jo useita ulkomaalaisia asiantuntijoita, jotka ovat muuttaneet Ouluun, kuten Nokian matkapuhelinten hyvinä vuosina.

Onnea Oulu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ihme jos on pian pula. ICT alan ihmisten kohtelu pidemmän päälle on mennyt ihan tolkuttomaksi. Kyllä nuoretkin näkee miten tuttavien isille ja äideille jotka on ICT alalla on käynyt. Kortistoon mihinkään kelpaamattomana kun ikää on 40+. Työtekijä kelpaa vain hetken ja pian sinun tilalle halutaan palkata uusi. Työnantaja ei panosta mitään koulutukseen. Johtamiskulttuuri on täysin ahneuden kulttuuria, moni miettii silloin kannattaako ala valita. Johtamiseen ja vallitsevaan törkeään ikärasismiin pitää ensimmäisenä puuttua jos halutaan että alalle tulee väkeä.... Mitä tulee Business Oulun toimintaan niin se kyllä hyvinkin hyödyllistä, ainoa ongelma on heidän tolkuton kaupunkilaisten verorahankäyttönsä. Ei ole soveliasta että lennetään bisnesluokassa ja asutaan parhaissa hotelleissa kaupungin varoilla. Tästähän on jo lehdissä ollut aikaisemminkin paheksuntaa. BO väen pitäisi kyllä osata käyttää nykyteknologiaa ja hoitaa yhteyksiä telekonferenseilla eikä lennellä pitkin poikin mantereita. Kohtuullinen ja tarpeellinen matkustaminen ja edullisilla kustannuksilla on totta kai ok mutta ei nykymeno.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Helsingissä osataan ja ymmärrettään, että Suomen piilaakso tarvitsee lisää opiskelupaikkoja. Kasvu on nyt sitä luokkaa Oulussa, että ulkomailta tarvitaan lisää osaajia ja Pohjois Pohjanmaan kasvukeskus sieltä tuhansia uusia asukkaita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tässä pidä kiittää hyvin toimivia yrityksiä. Business Oulu ei tietääkseni ole it alan yritys. Ja sillä ei ole mitään tekemistä it alan hyvin tai hunosti menemisen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naurattaa paljon? mursulta on mennyt todellisuus ja unet sekaisin suomessa on yli 500.000 tuhatta työtöntä siinä on reserviä vaikka mihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt pöytään, mitä tarvitaan Kieli? Java? C? C++ jne jne, ja tärkein yritysten nimet pöytään (nokia?... muita?)
koska haluan nyt hakeutua sinne harjoittelijaksi heti että en menetä mahdollisuutta.
ai niin... ei niitä oikeasti ole muuta kuin pula näistä jotka jotku muut yritykset ovat kouluttaneet ja antaneet kasvun mahdollisuudet, ei ne työttömiä tahdo töihin vaikka olisi kuinka oikeat taidot ja kova halu kehittyä.
Eli tämän uutisen arvo sama kuin oikeasti pitäisi olla tämän miehen palkka tämän alan asiantuntijuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tuskin Business Oulu on se instanssi joka ongelman ratkaisee. Järjetöntä mässäilyä verorahoilla. Mitä ihmeellisempiä hankkeita ja toiminta kaikkea muuta kuin avointa. Työntekijöitä lennätellään pitkin maailman mantuja mutta tulokset suhteessa käytettyihin veroäyreihin mitättömät. Jotakin konkreettisia tekoja tarvittaisiin että tekijät kohtaavat työvoiman tarpeessa olevia yrittäjiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

haettaisko nyt niitä ammattitaitoisia ja todella osaavia ict-alantyöntekijöitä,ei näitä nokian entisiä penkinkuluttajia joiden puheet ja teot ei kohdanneet millääntasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa aiemminkin mainittiin, että yritykset tarvii osaajia, jotka tuottaa ensimmäisestä päivästä lähtien. Omankin kokemuksen mukaan asia on juuri näin. Toinen juttu, mitä olen itsekin kuullut monelta taholta on opetuksen tosi heikko taso. Ne ammattikorkean opettajatkin taitaa olla vain muodollisesti päteviä, mutta sillä opetuksella ei taida paljon olla virkaa. Muutenkin opetus taitaa olla sitä, että tuossa on web-linkki ja s-postiosoite. Koita pärjätä jä lähetä postia jos ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

YO:n sisäänottomäärä on pudotettava kriitisen massan tasolle eli 20% korkeintaan hakijoista on tarpeeksi fiksuja yo koulutukseen. Nyt 50% pääsee sisään. Tuo työtön 3000-4000 armeija on sitä porukkaa joka on koulutettu liikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En voi ymmärtää miten joku voi kuvitella virkamiesten tekevän businesta? Olen seurannut BO edustajia ylintä johtoa myöten eri tilaisuuksissa ja todennut että en ymmärrä koko konseptia. Business tehdään yritysten välillä, mikä ihmeen rooli näillä viranhaltijoilla yritysten välisessä toiminnassa on? Kohta joku sanoo että he toimivat linkkinä yritysten ja esimerkiksi koulutuksen välissä, eiköhän yritykset osaa sen tehdä itsekin. Tai että BO markkinoi Oulua, anteeksi mutta missä bisneksessä Oulu on mukana? Tai että BO aukoo ovia, kenen ovia ja mitä? 100 hengen BO on todella kallis veronmaksajille, eikö tuo joutaisi lopettamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisen väittämän mukaan lähivuosina tarvitaan 3000 - 4000 koulutettua ict-ammattilaista vielä nykyisten koulutuksesta valmistuvien lisäksi eli käytännössä vuosittain uutisen väittämän mukaan uusia työpaikkoja täytettäisiin n. 1500. Vaikea uskoa todeksi ajatellen sitä kuinka paljon alan työntekijöitä Oulun seudulla on jäänyt työttömäksi ja kuinka moni on työtömänä edelleen. Työllistyneistä kohta suurempi osa on joutunut siirtymään ict-alan ulkopuolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

3000-4000 paikkaa esille Business Oulun sivuille niin nähdään minkälaisille tekijöille on tarvetta vai onko kyseessä Ala-Mursulan mielikuvitus alan ict-tilanteesta Oulussa....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on niin turhanpäivästä rahanhaaskausta tuo BO:n toiminta. Kait noillakin joku tulosvastuu on??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla Oulun ITC buumin tärkein tekijä, tekee huikeaa työtä, näkymätöntä mutta tärkeää!! Muualla Suomessa ei vastaavaa ole olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaakin turhempaa rahan haaskausta. Ja kyllä, tekevät todella näkymätöntä työtä. Niin näkymätöntä ettei tulokset näy missään. Tuotokset panokseen nähden aivan olemattomat, jos olisi yritys niin kuopattu olisi ensimmäisten toimintakuukausien jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (74)

Uutisvirta

81
Lähes 200 metriä pitkä risteilyalus Amadea saapui Ouluun – aluksen lähdön voi nähdä Nallikarista
64
Hallikainen haluaa Oulun kaupungilta lievempiä ukaaseja torihotellin rakentamiselle – esittää vakuuden pienentämistä puoleen miljoonaan ja rakennusajan ehdollista pidentämistä
57
Nelostielle saadaan kauan kaivatut liikennevalot Iihin – sivutieltä liittyminen helpottuu kahdessa risteyksessä
53
Kolumni: Huono omatunto kalvaa lihansyöjää, mutta kasvisravintoon siirtyminen ei onnistu sormia napsauttamalla
32
Maria Ohisalo: "Jos pelkäisin, en olisi lähtenyt politiikkaan"
31
Ukko-Pekka sytytti kolme maastopaloa reitillään Ylä-Savossa  –  samanlaisia tilanteita on ollut aiemminkin
22
Suomen HX-hävittäjähankinnasta kilpailevat korottavat panoksia – Boeing löi pöytään Growlerin ja kolme miljardia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupaan kirjoittajat ovat ikävää porukkaa

Jos kirjoittajat ovat ikävää porukkaa niin on se källi homma että näitä kuiten luetaan. Mielipiteitä on niin monta kuin ... Lue lisää...
Ratiriti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image