Talous

Broadcom lopettaa mo­dee­mi­bis­nek­sen, Oulusta irtisanotaan 430

Luottamushenkilö Lauri Louhivirta sanoo, että Broadcomin lakkauttaminen on iso isku. KUVA: Miika Manninen
Talous 23.7.2014 9:55 | Päivitetty 23.7.2014 12:00
Anna Leinonen

Amerikkalaisyhtiö Broadcom lopettaa modeemiliiketoimintansa. Kyseinen liiketoiminta-alue työllistää maailmanlaajuisesti 2500 henkilöä.

Suomesta irtisanotaan noin 600, joista 430 työskentelee Oulussa.

Broadcom kertoi kesäkuun alussa, että se myy tai lakkauttaa modeemiliiketoimintansa. Samalla aloitettiin yt-neuvottelut.

"Amerikkalaiset ovat sen verran suoraviivaista ja nopeaa porukkaa, että he totesivat, ettei löydy tähän saumaan ostajaa", Oulun Broadcomin luottamushenkilö Lauri Louhivirta toteaa.

Päätös modeemiliiketoiminnan lakkauttamisesta kerrottiin yhtiön puolivuosituloksessa, joka julkaistiin Yhdysvalloissa tiistaina. Louhivirta sanoo, että Yhdysvalloissa irtisanomislappuja on jo jaettu.

"Siellä ei ole yt-neuvottelujen kaltaista järjestelmää. Organisaatio ei ole enää sama, kuin se oli eilen illalla", Louhivirta kertoo.

Louhivirta sanoo, että kesäkuussa aloitetut yt-neuvottelut voivat päättyä Oulussa aikaisintaan 6. elokuuta. Irtisanomiset realisoituvat aikaisintaan saman viikon lopulla.

Broadcomin maajohtaja Heikki  Tenhunen ei vahvista sitä, että Broadcom irtisanoo työntekijänsä Suomessa.

Lyhytaikainen omistus

Louhivirta huomauttaa, että virallisesti yksikkö on yhä myynnissä.

"Itseasiassa tilanne on täsmälleen sama kuin viime kesänä. Ensin itrtisanottiin kaikki ja sen jälkeen mentiin kaupaksi."

Broadcom osti LTE-modeemien kehitystoiminnan Renesas Mobilelta, ja kauppa vahvistettiin lokakuussa 2013.

"Pienoinen mahdollisuus, että menisimme yhä kaupaksi. Tuote on edelleen hyvä, itseasiassa parempi kuin viime vuonna". Louhivirta sanoo.

Puolivuosituloksessaan amerikkalaisyhtiö kertoo keskittyvänsä kannattavimpiin liiketoiminta-alueisiin. Broadcomilla on esimerkiksi infrastruktuuriin liittyviä liiketoimintoja. Yritys suunnittelee muun muassa internet-liikenteessä tarvittavia reitittimiä.

Broadcomin irtisanomisuutinen on toinen iso isku Oululle viikon sisällä. Viime viikon torstaina Microsoft kertoi lakkauttavansa Oulun yksikkönsä, mikä tarkoittaa noin 500 työntekijän irtisanomista.

Lue kaupunginjohtaja Matti Pennasen kommentit.

Jutussa sanottiin aluksi, että Broadcomilla on Oulussa 500 työntekijää. Juttua muokattiin 23.7. kello 10.04.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (359)

MIkä teissä ihmisissä on vialla, kun tällä uutisella on nyt 54 tykkääjää? Tykkäättekö siitä, että Oulun kunnallisveroprosentti nousee jatkossa jokaisella esim. yhden prosenttiyksikön sen vuoksi, että verontulojen määrä pienenee irtisanomisten myötä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse laitoin jo heti talon myyntiin. Voi olla että parin kuukauden päästä on niin paljon myynnissä ettei kukaan osta kaikkia ja hinnat romahtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokeile myydä kuukausi jos ei silloin ole mennyt kaupaksi niin polta pois... näinhän Broadcom nyt tekee.
Mahtavia nämä amerikkalaiset niillä on niin paljon leikkirahaa jolla mällätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevan ja Pennasen silmissä nämä uustyöttömät ovat paljon arvokkaampia kuin me vanhat Oulun työttömät niin että kiitos nyt tästäkin vähästä - kertoo jotakin tän kaupungin savijaloille rakennetusta arvomaailmasta. Mulle kerrottiin yrittäjäkursseilla aikoinaan - asia jota nää nokialaiset ei taida tietää - että yhden tuotteen elinkaari on 30 vuotta ja se tuli just täyteen tälle teknologiakaupunki oululle. Niin että onnea nyt vaan kovasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyrmistyin näistä Louhivirran kommenteista. Pitäis jotain selkärankaa ja tositietoa olla kommenteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täh? missä kohtaa Louhivirran kommentteja pitäs TYRMISTYÄ? Ihan asiallista viestintää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naurettavaa ruikutusta.
Herätkää nyt ihmeessä. Pohjalaiset kokoomuksen äänestäjät valittaa kuin ämmät tosipaikan edessä.
Sitä saa mitä tilaa, kokoomuksen politiikka on uusliberaalia jossa vain rahalla on
arvoa, ei ihmisellä. Lapsellista kuvitella muuta. Jättäkää vanhassa vellominen ja suunnatkaa
voimavaranne johonkin järkevään. Ei se itkeminen täällä ketään auta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa sinäkö tiedät että kokoomuksen äänestäjistä on kyse. Ketä mielestäsi pitäisi äänestää? Olisiko persut tai sosialistit pystyneet estämään kehityskulun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

noniin, kaivetaanpa sieltä pöytälatikosta ne viimeisimmät päivitykset näihin ohjelmiin tai odotellanpa kunnes virma loppuu suomesta ja pistetään kilpailut todella pystyyn

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bisnesenkelit voisivat nyt sijoittaa rahojaan ja ostaa koko yrityksen halvalla. Kun se kerran on niin hyvä yritys ja huipputyöntekijätkin.
Siis, miksi osto ei kiinnosta vai ollaanko hiljaa ja sitte viittävaille lyyäään rahat pöytään niinko huutokaupassa.
Pennanen vois nyt sijoittaa ne miljoonat Broadcomiin ja kun tulee atomivoimalan aika niin myydään sitte kalliilla hyvä yritys ja sillai.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä se on niin, että alhaalla pitää käydä, ennenkuin mitään uutta aletaan luomaan. Uskon jaksottaiseen kehitykseen ja Oulun teknologiakylässä vielä tuotetaan sellaista, mille on kysyntää. Business Oulu on näyttäytynyt uusien yritysten avustajana, mutta sen lisäksi tulisi palata alkupisteeseen, mistä kaikki oikein lähtee. Meillä on yliopisto ja VTT, joiden rooli tulee ottaa myöskin puntariin. Näiden, yhteiskunnan varoilla tuettujen laitosten tulisi ottaa vastuuta, myös tähän paikalliseen kehitykseen. Tietysti se on haastavaa, kun yliopistokin haluaa toimia kansainvälisesti avoimena, ja sehän edesauttaa tieto- ja aivovuodon muodossa, paikallisen teollisuuden luomisen haasteellisuutta. Voisiko linjata kansainvälisyyttä enempi ottavaan suuntaan? Teollisuusvakoilu ja ideavarkaudet ovat nykypäivää. Kansainvälinen liiketoiminta siirtää osaamisen halpamaihin, voittojen maksimoimiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ideavarkauksia tuetaan suomessa lainsäädännön kautta (patenttiloukkaus on asianomistajarikos, ja jos kaikesta huolimatta saa oikeudessa päätöksen että loukkaus on tapahtunut, pitää vielä pystyä osoittamaan miten suuren liiketoiminnan olisi saanut aikaiseksi jos loukkausta ei olisi tapahtunut - järkyttävä tulkintatapa mutta täyttä totta Härmlandiassa), sekä julkisten rahoittajien 'luotettavan' toiminnan kautta, hakemukset patentoinneista tulee näitten kautta levitykseen 'vapaana riistana' ja kavereille hoidetaan kyllä rahoitus kopiointiin/loukkauksiin aivan tietoisesti vaikka juhlapuheissa kerrotaan aivan muuta. Suomessa kellä idea on, se idean kätkeköön kunnes saa siirrettyä toiminnan kehittyneempään maahan jossa aineettomillakin oikeuksilla on arvo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On vain keskinkertaista osaamista.Meitä on vain 5 miljoonaa.Jokaisen pitää ymmärtää ettei Suomeen ole jostain Jum alan kädestä siunaantunut jotain universaalista osaamista.Suomessa on 5-10 huippuosaa ja heistäkään kaikki eivät asu Oulussa.Lähes poikkeuksetta asuvat ulko ja mailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osaamisen hyödyntäminen vaatii työvoimaa kaipaavaa yritys toimintaa. Pelkästä osaamisesta ei saa leivottua sellaista, vaan tulee olla tarve, joka tyydyttyy kyseisellä osaamisella.

Globaalitaloudessa eri tarpeisiin on saatavilla osaamista eri hinnoilla. Suomalaisilla on osaamista, mutta osaamisen hinta on liian korkea. Siksi, vaikka tarpeitakin olisi ja osaamista tyydyttää ne, Suomi ei ole Se paikka johon tarpeiden tyydyttäminen sijoittuu.

Meidän tulee tunnistaa uusia tarpeita, luoda niiden ympärille uutta liiketoimintaa, ja hyödyntää osaamista siten. Jos Se ei onnistu, osaamiselle ei ole käyttöä. Muuta tietä ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Modeemiporukalle kaikkein luontevin jatkumo olisi sotateollisuus, jos vaan sellaista uskallettaisiin käynnistää tässä maassa. Idässä olisi useampikin potentiaalinen suurasiakas valmiina. Ohjusten ohjausjärjestelmissä tarvitaan kehittynyttä signaalinkäsittelyä ja sehän osataan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (359)

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image