Talous

Bis­ne­sen­ke­leis­tä pulaa - erityisen vähän rahoittajia on Oulun seudulla

Rastor Oy:n toimitusjohtaja, bisnesenkeli Juha Kurkinen toivoo, että Oulun seudulta löytyisi lisää bisnesenkeleiksi halukkaita yritysammattilaisia. KUVA: Jarmo Kontiainen
Talous 19.10.2013 10:17
Pasi Klemettilä

Bisnesenkeli, työelämän koulutusyritys Rastor Oy:n pääomistaja Juha Kurkinen on koonnut Suomessa kasaan hyvän joukon muita samanmielisiä.

Hän on ollut perustamassa Finnish Business Angels Networkia (FiBAN), joka on suomalainen kansallinen yksityissijoittajayhdistys. Sen tavoitteena on edistää yksityishenkilöiden sijoitusten tekemistä listaamattomiin potentiaalisiin kasvuyrityksiin.

FiBANissa on noin 300 jäsentä, ja verkoston ulkopuolella on bisnesenkeleitä Suomessa 100–200, Kurkinen arvioi. Enempään olisi hänen mukaansa rahkeita.

Esimerkiksi Uudessa-Seelannissa on lähes tuhat aktiivista bisnesenkeliä ja väestöä 4,2 miljoonaa.

”Kyllähän Suomessakin pitäisi tuhat bisnesenkeliä olla hyvinkin”, Kurkinen sanoo.

Hänen mukaansa Oulun seudulta on FiBANissa mukana mahdollisuuksiin nähden liian vähän väkeä. Seudulla on bisnesenkeleiden verkostossa alle kymmenen henkilöä.

Lue lisää 19.10.2013 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

Mielenkiintoisia kommentteja, mutta erittäin vähän datapointteja.

Alla muutamia, jotka ehkä "kirvoittavat" lisäkommentteja:

- Suomessa startupin käytettävissä olevat rahat ovat saman suuruiset kuin Yhdysvaltalaisilla startupeilla (Startup Genome Report).
- Suomesta nousee suhteellisesti vähän menestyviä startuppeja (mm OECD raportti). Esim. Eestistä maailmalla menestyy enenmmän absoluuttisella määrällä mitattuna startuppeja, kuin Suomesta lähteneitä startuppeja (Angel -lista data).
- Vauraus Suomi Oy:n "sijoituskohteiden" sijoitusehdot ovat sijoittajille sen tasoiset, että niin sijoitta ottaa erittäin suuren riskin (sijoittaja eri ehdoilla kuin perustajat esim. exitissä).Aina kannattaa lukea sijoitusdokumentit huolella - maailmalla sijoittaja on aina paremmilla ehdoilla kuin perustaja (sijoittaja ottaa isompaa riskiä).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on kevyt perintö yrittämisessä. Siksi myös sijoitustoiminta ei ole oikein suosittua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittäjiä, yrityksiä ja rahoittajiakin löytyy kunhan ensin lopetettasiin koko julkinen rahoitushärdelli, joka toimii pääosin rahan jakajien työstämis- ja rahoitusinstrumenttina. Ei siinä ole mitään järkeä.

Ensiksi pitäis kokeilla julkiset tuet yrityksen käynnisämiseen. SItten pitää katsoa, että onko julkisesti tuettuja tai piilotuettuja kilpailijoita, mahdollisesti 100% julkisella rahoitukisella leikissä. Jos hanke etenee, sitten on kokeiltava kaikki julkiset tuet uudelleen. Ja jos businesenkeli tulee mukaan, hän haluaa ensiksi oman rahansa käyttämisen sijasta tai sen lisäämiseksi hakea julkista tukea.

Lakkautetaan BusinessOulu, starttaamo, lataamo, kiihdyttämö, businesskeittiö, takomo, protomo, Oulun tekeminen maailman ICT-keskukseksi (meni jo mynkään, kalliisti tietenkin), Oulun teko hyvinvointiteknologian ykköseksi (sekin meni mynkään eikä halvalla sekään), Oulun teko terveysteknnologian ykköseksi, maailman älykkäimmäksi kaupungikai ja ties mitä roskaa. Samantein joutavat mennä TEKES, Finnvera, Ely-kekusten yritysrahoitus, Teollisuussijoitus...

Tilalle kannustusta kansalisille ja yrityksille. Rahaa on. Elokuussa suomaliset maksoivat 730 miljoonaa euroa rahastoihin. Vastineeksi he saavat osakkeiden kurssinousua kun nämä samat rahstot käyvät keskinäsitä kauppa osakkeilla. Vain rahastot tienaavat prossan parin siivun vuosittan ja kaupankäynnistä päälle. Tämä jättimäinen ja virallinen pyramidipeli.
Kuplien puhalteun maailmanykkönen Oulu on jo. Onneksi on olemassa liiketoimintaa mutta se on tavallisten markkinoilla toimivein yritysten toimintaa. Valitettavasti loisväki käyttää näiden olemasaoloa rahoituksen hankintaa. Onhan pakko pitää 100-päistä BusinessOulu kun alalla on pari tuatta työpaikka. Mikä pakko?

Ja kuinka toimii enkeli? Ei tämä tule firmaan katsomaa miten menee ja mitä voisi tehdä. Aluksi pitää tehdä enkelin prottivahdolle Businessplan. Jos firma ottaa yhteytta, saa enintään pyynnön toimittaa "pläni" jollekin porttivahfdille. Jos tämä porttivahti on kiinnostunut, enkeli aloittaa keskustelut. Sitten hierotaan suunnitelmia oikein olan takaa. Jos päästään suunnitelmaan, sitten alkaa kädenvääntö rahasta. Enkeli haluaa olla päähyötyjä firmasta ja 20% p.a. rahalleen, onhan se "kansainvälinen käytäntö" opetetaan meille pohjoismetsäläisille. Sitten katsotaan, voisiko hankkeen toteuttaa supistetuna ja panna kaasua jos toimii hyvin, ja sitten katsotaan, voisiko rahan sittenkin saada kasaan tukiaisista, pankkiluotoista, toimittajarahoituksesta, ennakkomaksuista asiakkailta jne. jne.

Vain pohjoissuomalaislle voi enää esittää niin tyhmää kuin mitä artikkelissa oli. Ainahan lama on ollut tällainen. Kun rintmailla ei mikään enää toimi, käännytään hyväuskoisten ja laskunsa maksavien pohjoissuomalisten puoleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Vauraus Suomi ei kelpaa, niin eikö olisi aika perustaa Näyttöjä Pohjolasta Oy tai vastaava, joka veisi asioita eteenpäin pohjoisen elinkeinoelämän puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku kehui vauraus Oy:ta. Yritys oli kerännyt v. 2012 11M€ rahaa. Henkilöstöä näkyi olevan yli 40. Nopealla matematiikalla tuolla porukalla menee jo 15-20% tulevista varoista palkkoihin + muut kulut päälle, niin karkeasti ainakin 1/3 osaa kansalaisten rahoista on todellisuudessa pois vauraus Oy:n rahoittamilta yrityksiltä. Tehokasta? Kannattava sijoitus kansalaiselle? Epäilen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja joka vähänkään ymmärtää ottaa asioista selvää niin jättää kyllä Vauraus Suomen väliin. Tuo firma ei ole kiinnostunut saamaan tuottoa kansalaisille vaan pelkästään vetämään välistä näiden sijoituksista. Sijoittajat menettävät rahansa, mutta eivät saa mitään valtaa siihen miten rahat käytetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaurautta kehunut olin minä. Minä maksan sijoittamisen yhteydessä merkintäpalkkion 3- 4%. Success fee lienee 3-5% luokkaa, jonka maksaa yhtiö (käytännössä minun rahoilla). Käytännössä kulu on siis alle 10% ja se on mielestäni vähän, kun pohtii millainen sijoituskohde on kyseessä. Olen aikaisemminkin tutustunut mahdollisiin pääomasijoituksiin, mutta tuolloin juristipalkkiot olivat useita tuhansia euroja per kierros ja se teki sen, ettei minun kannattanut lähteä siihen mukaan. Toisaalta Helsingin pörssin osakkeet saattavat heilahtaa 5% päivässä. Vaikka se ei ole sinulle kulu, niin se on verrattavissa kuluun, jos ostat väärään aikaan.

FT kirjoittaa tänään verkkoversiossaan suomalaisesta Uplause-yhtiöstä, joka on seuraava sijoituskohteeni Vaurauden kautta. Jappe älä sinä sijoita, koska siinä on kuluija. Etsi itse parempi yhtiö ja hoida itse paperihommat ja saatat säästää muutamia prosentteja :) Toki täytyy myöntää, että yksi sijoitusstrategia on välttää kuluja kaikessa sijoitustoiminnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluan sanoa tämän nyt kauniisti. Jos Oulussa pikkusen positiivisemmalla mielellä suhtauduttaisiin, niin ehkä rahoittajiakin yrityksiin löytyisi. Kuka jaksaa olla luova ja positiivinen, kun märkä luutu aina paiskatan naamalle. Katsokaapa kommentteja esim ruskotunturista, niin ymmärrätte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oululaista osaamista
nokia
win wind
scanfil
pkc
filtronic
power wave
remec
sweco pic
jot
eletrobit
qpr software
Oululaiset on ollut jokaisesa näissä firmoissa sössimässä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö noista suurin osa ole tehnyt konkan tai myyty ketkuille sijoittajille .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan meillä sentään nämä maanmainiot valtion viralliset vientiteollisuuden rahoittajat. Rahoitus koskee vain niitä firmoja, joilla on itsellään rahaa yli tarpeiden ja jotka ovat valmiit viemään viimeisenkin työn ja osaamisen Kiinaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä pitäisi tehdä pikainen johtopäätös (kuten jo valtio on kaikessa hiljaisuudessa tehnytkin), että saattohoidetaan koko Pohjois-Suomi tyhjäksi ja keskitetään kaikki pk-seudulle. Asuntojen hinnat ovat siellä uhkaamassa laskea ja nyt tarvittaisiin uusia ostajia lisäämään kysyntää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahanvartijana bisnesenkelit ja helvetinenkelit ovat melko lähellä toisiaan. Metodit ovat vain toisella hieman fyysisemmät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussahan on paljon Nokian optiomiljonäärejä, jotka voisivat toimia bisnes-enkelinä. Ongelmana taitaa olla kuitenkin se, etteivät he ymmärrä bisneksestä ja sijoittamisesta mitään, koska heillä ei ole alalle koulutusta. Nokialla riitti että oli tietyssä asemassa, varsinaisen yritystoiminnan hoiti pääkonttorin talousnerot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Oulun alueen yrityksiä pitäisi rahoittaa vain Oulun alueen rahalla? Eikös ole ihan sama missä päin Suomea se enkeli on. Jos idea on hyvä niin rahaa löytyy, jos idea on huono niin sitä ei kannata rahoittaa edes oululaisten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakaan omalla kohdallani pääomasijoittaminen ei ole hyväntekeväisyyttä. Tottakai haluan saada tuottoa sijoitukselleni ja näissä sijoituksissa on todella kovat tuotot. Todennäköisesti kuitenkin nykyinen sijoitukseni ei tuota mitään, koska en usko lähtökohtaisesti kykyyni löytää tulevaisuuden menestyjä. Siten aion jatkossa pitää pääomasijoituksia yhtenä omaisuuslajina kaikkien muiden sijoitusmuotojen joukossa ja aion sijoittaa useisiin yhtiöihin.

Kaikesta huolimatta on huomattavasti mukavampaa sijoittaa yritykseen suoraan, jolloin tietää työllistävänsä suomalaisia. Pörssiosakkeissa rahat menevät kaupan vastapuolelle, mikä osakeanteja lukuunottamatta on joku toinen sijoittaja. Varsin usein jokin instituutio ulkomailta. Tuolloin rahani eivät työllistä ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurinosa Oulun 'osaajista' on managereita, eli keskitason hallintovirkahenkilöitä eikä suinkaan mitään yritystoiminnan ammattilaisia. Oulu tarvitsee laaja-alaisen liiketoimintapohjan - kaikkien yksityissektorin toimialaojen eri kokoisia aitoja yrityksiä. Siis sellaisia yrityksiä, jotka eivät keskity haalimaan julkisia varoja omistajilleen näin rapauttaen entisestään rampautuvaa yhteiskuntaamme.

Rahoittajista ememmistö näyttää olevan kiinnostuneempi sijoittamaan täällä, täkäläisellä ammattitaidolla ja ahkeruudella, tehdyt pääomat - jonnekin muualle. Matalamielisimmät roudaa rahat ulkomaille veroparatiiseihin. Rintamakarkureita kun ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image