Talous

Avasiko Olli Rehn vaa­ti­muk­sel­laan EKP:n johtajapeliä? Suomen Pankin pääjohtajalta tuli arveluihin yk­si­se­lit­tei­nen vastaus

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn haluaisi, että EKP arvioisi uudelleen strategiaansa varsinkin rahapolitiikassa. KUVA: Kimmo Penttinen
Talous 15.3.2019 13:59
Markku Uhari

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn kertoi perjantaina haluavansa, että Euroopan keskuspankki uudistaisi oman rahapolitiikkaa koskevan strategiansa. Rehnin nimi on pysynyt esillä EKP:n pääjohtajaspekulaatioissa.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn on yksi henkilöistä, joita on julkisuudessa pidetty varteenotettavana vaihtoehtona Euroopan keskuspankin EKP:n seuraavaksi pääjohtajaksi.

Nykyisen pääjohtajan, italialaisen Mario Draghin toimikausi päättyy ensi syksyllä.

Muun muassa Euroopan komissiossa komissaarina toiminut Rehn on edeltäjänsä Erkki Liikasen ohella toinen suomalainen, jota on tehtävään spekuloitu.

Viime aikoina muun muassa Reutersin tekemässä kyselyssä Liikasta on pidetty yhtenä todennäköisenä seuraavana pääjohtajana, mutta Rehnin nimi on pysynyt mukana arvioissa.

EKP:n neuvostossa parhaillaan istuva Rehn ehdotti perjantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että keskuspankin pitäisi uudistaa rahapolitiikkaansa koskeva strategiansa.

Mediassa heräsikin kysymys, oliko Rehnin ehdotuksen takana pyrkimys parantaa omia asetelmiaan Draghin seuraajapelissä.

Rehn ei kuitenkaan suostunut spekuloimaan Draghin seuraajaa.

– Luotan siihen, että EU:n päättäjät valitsevat seuraavaksi EKP:n pääjohtajaksi henkilön, jolla on vahva näkemys ja kokemus raha- ja talouspolitiikasta ja joka nauttii laajaa luottamusta euroalueella, hän totesi.

Hän ei myöskään ottanut kantaa siihen, onko hän itse kiinnostunut tehtävästä.

– En lähde keskustelemaan ehdokkuudesta tässä vaiheessa, hän painotti.

"Ensin tutkitaan, ettei vaan hutkita"

Rehnin mielestä EKP:n rahapolitiikka ei ole varsinkaan Euroopan talouskriisin jälkeen kyennyt vakauttamaan inflaatio-odotuksia ja hintavakautta euroalueella.

Tämän pitäisi hänestä olla rahapolitiikan keskeinen tavoite.

Sen vuoksi Rehn haluaisikin, että EKP tarkastelisi strategiaansa ja käyttämiään menetelmiään uudelleen.

Varsinaisia konkreettisia keinoja siihen, miten strategiaa pitäisi hänestä muuttaa, ei vielä perjantaina kuultu.

Rehn kertoo, että keskuspankin käyttämien välineitä pitäisi arvioida mahdollisimman laajasti, ennen kuin suuntaviivoja pitäisi alkaa muuttaa.

– Ajattelen niin, että se tarkoittaisi hyvin laajaa tutkimusohjelmaa eurojärjestelmän sisällä EKP:n ja muiden euroalueiden kansallisten pankkien toteuttamana.

– Ensin tutkitaan, ettei vaan hutkita, hän tiivisti medialle.

MAINOS

Kommentoi

Milloinpa Rehniltä olisi kuultu tulevaisuuden toimintastrtegista mitään visiota. Menneiden asioiden kertaamista ja analysointia pään nylkyttelyn kera sitäkin enemmän. Se mitä oikeasti pitäisi tehdä sitä ei Rehniltä koskaan kuulla. Mitään sanomaton mies palkkiovirassa on Rehn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"– Luotan siihen, että EU:n päättäjät valitsevat seuraavaksi EKP:n pääjohtajaksi henkilön, jolla on vahva näkemys ja kokemus raha- ja talouspolitiikasta ja joka nauttii laajaa luottamusta euroalueella, hän totesi."

Euroalueellahan ei tarvitse nauttia "laaja luottamusta", riittää, kun nauttii valtaeliitin luottamusta riittävän laajasti. Jos Olli Rehnin luottamus punnittaisiin demokraattisesti (siis yleisillä vaaleilla), uskoisin sen jäävän reippaasti alle yhden prosentin. Mutta Euroopan Unionihan ei olekaan demokraattinen, vaan puhtaasti oligarkkinen järjestelmä. Se on vaan onnistunut huijaamaan suurimman osan Euroopan kansalaisista uskomaan epätotuuteen, tai paremminkin kansankielellä, valheeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image