Talous

Autojen en­si­re­kis­te­röin­nit romahtivat syyskuussa Pohjois-Poh­jan­maal­la­kin, pudotuksen taustalla yksi selvä syy – koko vuoden tilanne plussalla

Pohjois-Pohjanmaalla henkilöautojen ensirekisteröintejä oli syyskuussa 359, kun vuotta aiemmin niitä oli 437. KUVA: Ponkala Lauri
Talous 7.10.2018 17:05
Heikki Uusitalo

Autojen ensirekisteröintien määrä putosi syyskuussa roimasti sekä koko maassa että Pohjois-Pohjanmaalla. Asia käy ilmi Tilastokeskuksen tällä viikolla julkaisemista tiedoista.

Uusia henkilöautoja rekisteröitiin syyskuussa koko maassa 6 528 kappaletta, mikä on 28,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Pohjois-Pohjanmaalla henkilöautojen ensirekisteröintejä oli 359, kun vuotta aiemmin niitä oli 437. Pudotusta oli vajaa 18 prosenttia eli suhteellisesti selvästi vähemmän kuin koko maassa. 

Romahdusta selittää yksi syy: syyskuun alussa käyttöönotettu uusi päästöjen WLTP-mittaustapa. Mittaustavan muutoksen myötä autoveron laskentatapa muuttuu. Useissa autoissa vero on uuden mittaustavan myötä korkeampi.

NEDC-testissä arvot määritellään teoreettisen ajotavan perusteella, kun taas WLTP pohjautuu eri puolilta maailmaa kerättyyn aineistoon, joka kuvaa totuudenmukaisemmin ajo-olosuhteita ja ajoneuvon käyttöä. 

Pörhön Autoliike –konsernin kaupallinen johtaja Timo Hannuksela kertoo, että mittaustavan muutos johti ennätysmäiseen elokuuhun, kun NEDC-autoja rekisteröitiin oikein urakalla. 

Myynti siis jaksottui tänä vuonna poikkeuksellisen vahvasti loppukesälle. Pohjois-Pohjanmaalla ensirekisteröintejä oli elokuussa peräti 612, kun vuotta aiemmin niitä oli 449. Rekisteröintitarvetta täytettiin jo elokuussa, ja tämä näkyi hiljentyneenä syyskuuna. 

– Lokakuu ja marraskuukin tulevat olemaan heikompia, mutta ei se kerro kaupan kokonaistilanteesta, vaan rekisteröinnit vain jaksottuvat nyt näin. 

Mittaustavan ja sitä kautta verotuksen muutos rankaisee Hannukselan mukaan hinnassa erityisesti isoja autoja. Keskiluokassa ja pikkuautoissa muutokset ovat pienempiä. 

Hannuksela uskoo, että autokaupan koko vuoden myynti voi kasvaa viime vuodesta. 

– Jos katson tätä koko vuotta, Pohjois-Pohjanmaalla ollaan viime vuoteen verrattuna plussalla niin kuin koko valtakunnassakin ollaan plussalla. 

Hannuksela myös uskoo, että uudesta mittaustavasta johtuvat muutokset myynnissä normalisoituvat loppuvuoden aikana. Ensi vuodesta hän ennustaa maltillisen kasvun vuotta.

Syyskuussa koko maan henkilöautojen ensirekisteröinneistä 26 prosenttia oli dieselkäyttöisiä ajoneuvoja. Dieselien tulevaisuudesta on viime vuosina puhuttu paljon, ja niiden on ennustettu hiljalleen hiipuvan kokonaan pois. 

– Jos mennään isompiin autoihin, ihan samalla lailla dieseleiden kauppa käy kuin ennenkin. Keskiluokassakin dieseleiden osuus on lähes yhtä suuri kuin aiemmin. Pienissä autoissa dieseleiden osuus on jäänyt hyvin pieneksi. 

Hannuksela olettaa, että sähkömoottoristen autojen sekä ladattavien hybridien suosio kasvaa jatkossa, vaikka kasvu on ainakin toistaiseksi ollut maltillista. Hän arvioi, että dieseleiden osuus pienenee, mutta niitä myydään vielä vuosia varsin normaalisti.

 
MAINOS

Kommentoi

Ei muuta kuin valtio maksamaan tukea autonostajille, että saadan kauppa keinotekoisesti vilkastumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsehän ajan yli 30vuotta vanhalla mersulla. Joka kuluttaa polttoainetta. Mutta kulkee paremmin verrattuna myös nykypäivän pirkkavolkkareihin yms. Itse pystyy tekemään huollot ja ylläpitoon liittyvät työt.
Ympäristöhipit ovat kauhuissaan. Mutta tässä valtiossa uudempaan päivittäminen on tehty niin hintavaksi ettei se ole kannattavaa vaikka rahaa olisikin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Autoveroa ei tarvitse poistaa. Joka uuden auton ostaa, niin siihen on sillon varaa verosta huolimatta. Ajoneuvovero sen sijaan joutaa poistaa, tämä hyödyttäsi isointa osaa autoilijoista, koska siitä hyötys ne kellä ei ole varaa uutta autoa ostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luovuon autostani kolme vuotta sitten. Olen huomannut, että tulen ihan hyvin toimeen ilman sitä. Käytän yleisiä kulkuneuvoja ja pölkupyörää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No hyvin meni taas verottajalla? PS. Voisitteko joskus poistaa autoveron, kun ei sitä Euroopassa juuri muualla kuin Suomessa ole? Jos ette, niin lopettakaa valittaminen huonosti käyvästä autokaupasta ja vanhasta autokannasta. Katsokaa mieluummin peiliin. Uusi halpis-perhesedan maksaa Suomessa 12600 euroa ja sen saa Saksasta uutena 6990 eurolla. Aivan järjetöntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraava auto jonka ostan uutena on sähköauto tai hybridi jonka toimintasäde pelkällä sähköllä on yli 150km. Siihen sisältyy ehto että valtio tukee näitä autoja oikeasti niin että hinnat puolittuvat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siirsin omat autokaupat suoraan vuodelle 2019 ja syy on Trump. Siellä on nimittäin EU:n ja Trumpin kauppaneuvottelut parhaillaan menossa ja huhut olisivat sen suuntaiset, että Trump pakottaa EU:n pudottamaan kaikki autotullit mitä EU on pitänyt vuosikymmenet Yhdysvaltoja vastaan. Eikä siinä vielä kaikki, nimittäin samaan pakettiin tullee sellainen, että Yhdysvallat saa myydä autot EU:n markkinoille pilkulleen niillä turva-asetuksilla kuin mitä Yhdysvalloissa on ja sama koskee hiilidioksidipäästöjä. Kauppasopimus lieneen mallia, että yksikään EU:n jäsenmaa ei saa verottaa Yhdyvaltojen autoja mistään syystä eikä varsinkaan hiilidioksidin vuoksi. Tästä tulee taas sen luokan jymyuutinen, että kaikki menee ties monetta kertaa uusiksi. Itse tuossa haaveilen uudesta Chevrolet Suburbanista jonka siis saa vuonna 2019 lähes ilmaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

taas karkasi uuden auton osto, iso diesleli on taas vaihettava toiseen käytettyyn. Vaikka just uusi euro6.2 dieseli olis hyvä valitna ilmastonmuutosta vastaan. Niin ei ole vara.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole mahdollista lapsiperheellisellä ostaa uutta autoa. Valtio tekee näillä verotus toimillaan sen että vanhalla ja epäturvallisessa sekä saastuttavalls on ajettava... Ei ole muutatvaihtoehtoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos halutaan voimaa, esim traktoreissa ja kuorma-autoissa niin diesel on aivan yliveto! Tosin henkilöautoissa kun halutaan isoja tehoja yhdistettynä mukavuuteen niin bensa-autojahan ne yleensä ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sain hyvät naurut, liekö totuuden siemen vai mikä...Itselläni on bensa Volvo ja se käy kuin diesel, rahaa ei ole uuteen vaikka tekis töitä illasta aamu kuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se vain niin on että Diesel vääntää voimaa siihen tahtii että korviketta on vaikea valmistaa. Poliitikot taas tekee mitä sattuu päätöksiä sinne ja tänne että aina on tullut ns. tuplatilit kun on malttanut odottaa ja katsoa milloin on se paras hekumasauma..kuin myös seksiteollisuudessa, leluineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menkää äkkiä hakeen lainaa jostain ja ostaan uus auto että talous nousee ja saatta olla jatkuvassa velkakierteessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
11
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
11
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
7
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä
7
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
4
Puheenaihe: Tarvitaanko Ouluun lisää korkeita rakennuksia? Asiantuntijat perääväät malttia, harkintaa ja hyvää arkkitehtuuria

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

117 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image