Talous

Aukiolojen vapautuminen piristi kauppaa vain hetken – kasvu jälleen hyytymässä

Kauppojen aukiolojen vapautuminen pidensi monien liikkeiden aukioloaikoja. KUVA: Essi Puuri
Talous 1.8.2016 11:00
STT, Kaleva

Kauppojen aukioloaikojen vapautuminen on piristänyt vähittäiskaupan kasvua, mutta vaikutukset uhkaavat jäädä väliaikaisiksi. Kaupan liiton mukaan päivittäistavara- ja tavaratalokaupassa liikevaihto on noussut alkuvuonna ruoan hintakilpailusta huolimatta, mutta vähittäiskaupan kasvu uhkaa hiipua jatkossa lähes olemattomiin.

Syynä on se, että ensi vuonna kuluttajien ostovoiman kasvu pysähtyy.

– Ilman hallituksen lupaamaa tuloveron kevennyspakettia ostovoima olisi pienentynyt ja vähittäiskauppa sukeltanut ensi vuonna taas miinukselle. Nyt ennustettu kasvu on pitkälti työllisyyden varassa. Jos työllisten määrä ei taloudessa kasva, vähittäiskaupan kasvu voi jäädä haaveeksi, sanoo Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Uusia aukiolomahdollisuuksia on hyödynnetty eniten päivittäistavara- ja tavaratalokaupoissa. Työntekijämäärä on lisääntynyt noin 2 500:lla viime vuoden alkupuoliskoon verrattuna.

Sen sijaan yrittäjien tilanne on hankaloitunut.

– Tämä johtuu sekä erikoiskaupan yrittäjien vaikeasta tilanteesta että päivittäistavaramarkkinoiden muutoksesta. Aikaisemmin pienet ja usein yrittäjävetoiset kaupat ja kioskit hyötyivät aukiolojen sääntelystä. Nyt yrittäjien työpanos on pienentynyt ja työntekijöiden ja lisätuntien tarve isommissa marketeissa on kasvanut, Kurjenoja kertoo.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Onhan se nyt selvä asia etteivät ihmiset osta enempää kuin tarvitsevat vaikka joka nurkalla olisi kauppa auki ympäri vuoden. Rahaakin tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan ne pitää kuppoja auki vaikka 24/7, mutta se ei ole tehokuuden ja liiketalouden kannalta järkevää, mutta sitä ei Insinööri Sippilä osaa laskea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"vähittäiskaupan kasvu uhkaa hiipua jatkossa lähes olemattomiin. Syynä on se, että ensi vuonna kuluttajien ostovoiman kasvu pysähtyy"

Minkä tilaston mukaan kuluttajien ostovoima on viimeisten vuosien aikana kasvanut? Haluaisin nähdä laskentatavan kyseisen tilaston takaa. Käytännössä jos kuluttajien ostovoima on ollut aidosti kasvussa, niin ainakin sisämarkkinoiden olisi pitänyt kehittyä hyvin positiivisesti. Näin ei kuitenkaan ole. Miten ostovoima voi kasvaa jos työttömien määrä lisääntyy, palkkakehitykseen on tehty jo vuodesta 2008 lähes nollaratkaisuja ja kotitalouksien kulut lisääntyvät jatkuvasti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naapurimaa Ruotsi Norjasta puhumattakaan sääntelee enemmän. Kumma ettei sääntely ole ongelma siellä, hyvin pärjäävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähikauppa Sale muuttaa aukioloja ihan satunnaisesti. Ennen kauppa oli auki puoleen yöhön asti, mutta kun äskettäin yritin mennä ostoksille, sulkemisaika onkin nykyään joka päivä klo 23.00! Ei näillä tempuilla voi pysytellä asiakkaana, varmaan pitää tyytyä vähän rajoitetuimpiin, mutta taatusti paikkaansa pitäviin, saksalaisen ketjun aukioloihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päättäjien logiikan lyhyt oppimäärä: Tarvitaan X määrä ihmisiä, joilla on X määrä rahaa. Kasvatetaan jatkuvasti myyntikoneistoa, eli ihmiset ostavat koko ajan enemmän. Lama tulee, ihmisten ostovoima hiipuu, mutta kun myyntikoneistoa kasvatetaan lisää, niin myyntikin automaattisesti lisääntyy. Luonnollisesti talous ei voi mitään muuta tehdä kuin kasvaa, vaikka kylällä olisi enää 10 asukasta, niin heitä varten voidaan pystyttää yli 2000 m2 ostoskeskus, sillä hehän vaan kuluttavat mitä enemmän on ostettavaa. Sitten mitä pidemmän aikaa kaupat ovat auki, sitä pidempään ihmiset siellä ostavat. Luonnollisesti 24/7 oleva aukioloaika takaa jatkuvan asiakasvirran koska kuluttava ihminen ei luonnollisesti nuku.
Tässä logiikassa varsinkin S-mafia on tiukasti mukana ja Kesko yrittää pysyä perässä.
Mutta hei, valitettavasti se kuluttava kansa tiesikin jo heti alussa, ettei heidän myyntivoima yhtään enempää kasva tuon mukana ja pidennetyt aukioloajat lisäävät vain kauppojen kulueriä palkkojen ja lisien muodossa, vaan turhaapa sitä niitä kuuntelemaan jotka sitä ostovoimaa pyörittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten todellista kasvua voi syntyä valtiossa, jossa kunnat, itse valtio, asukkaat, kuluttajat ja taloyhtiöt ottavat vuosi toisensa jälkeen enemmän velkaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

juuri näin kansalaiset elävät velaksi tätä on pankit varottaneet jo pitkään.tästä ei ole suuntakun alas päin.valtion päättäjät menoja pitää ajaa alas.tässä lista öljy,sähkö.vakuutus.ruoka.verot.näitten summa pitää leikata kansalaisten menoja 300 e kuukaudessa.tällä kulu rakenteella ajatte maan täydelliseen römähdykseen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä pitää kysyä amerikkalaisilta joilla velka on kasvanut jo kolminkertaiseksi suomalaisiin nähden. Siellä siis ostetaan velalla ja yhteiskuntaa pyöritetään velalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä se oppositio kitarisoja näytti ja huuti, ettei, ettei saa vapauttaa. en minä sääli, jos kioskit ja pikkukaupat menettääkin osuuttaan. miksi meidän pitäisi maksaa kovia hintoja heidän pärjäämiseksi. halvemmat hinnat on minulle parempi juttu. ja onhan tuossa sitten tullut uusia työpaikkoja niihin isompiin kauppoihin. että hyvä hallitus. saa siinä peku huutaa, mitä huutaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et sitten tajunnut että isoissakin kaupoissa nousee hinnat jos ne on yötä myöten auki. Myyjät kun saavat ansaitsemansa ja heille todella tärkeät lisät ilta-, yö- ja sunnuntatöistä. PAMin mukaan työpaikat eivät ole lisääntyneet, sillä pienet kaupat menneet nurin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostoihin käytettävä rahamäärä ei kasva vaikka kaupat olisi auki yötä päivää.Nyt ostaminen vain jakautuu pitemmälla ajalle ja eri kellon aikoihin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän pääekonomisti kertoi uskomattoman asian. Aukioloaikojen muutos ei oikeasti lisännytkään myyntiä. Tämän pystyi arkijärjellä näkemään jo etukäteen - Jos juot purkin maitoa joka päivä, niin se on edelleen purkki maitoa kerran päivässä, vaikka purkki olisi ostettu sunnuntaina.
Ihmiset pitää saada oikeasti tekemään hyödyllisiä asioita ja tuottamaan hyvinvointia omaan maahan riittävällä henkilökohtaisella palkalla. Osaamista ja yrittelijäisyyttä löytyy Suomesta kylliksi maailmassa menestymiseen. Ekonomistien ja keinottelijoiden kustannusleikkauksiin perustuva taloustyperyys ei ole ratkaisu, se vain pahentaa tilannetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensivuoden alusta kun taas ostovoimaa leikataan ihmisiltä niin tulee liikkeiden lopettamisia ja konkursseja lisää !
Sipilä kumppaneineen ajaa tämän maan alas ja jos ajaa niin toivottavasti myös hallitusti ! Aamen !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Insinööri Sipilän poppoo ehkä laskee sen varaan että maahanmuuttajat nostavat Suomen uuteen kukoistukseen. Sitä odotellessa (montakohan vuotta?) hallitus luottanee siihen että suomi saa lainaa ulkomailta vaikka kuinka paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävikö tässä nyt niin, että pikkukaupat nujerrettiin pois kilpailemasta ja palataan aukioloajoissa entiseen malliin? Tehtiinkö tässä nyt karhunpalvelus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikai kaupan myynti voi kasvaa jatkuvasti kun ihmisiä irtisanotaan joka puolelta ja rahat on kaikki niin millä sitä mitään ostaa?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NoTottakai hyytyy, eihän me osteta enempää kuin tarvitaan oli kauppa auki vaikka aina, eikö niin? Huuma tuli ja meni, ei kauppaa taida kannatta pitää yö myöhään auki parin asiakkaan takia. Ainii, saatiinhan kuitenkin pikkukaupat ahdinkoon, sekö olikin tarkoitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta kai ihmisillä on loputtomasti rahaa ja ruokahalua, ja ainut mikä rajoittaa ostoryntäystä on kaupan kiinniolo... Kaupat auki yötäpäivää ni ihmiset ehtii ostaa lähes tuplamäärän ruokaa. Ja vielä jos pidennetään vuorokautta muutamalla tunnilla ni ai jai sitä kulutusjuhlaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

217 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Vai halventava kirjoitus? Suorastaan rikastuttava kirjoitus tuo oli. 17E/h. Se on nuorelle hyvä palkka. Ota laiska neuvo... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image