Talous

Asun­to­ra­ken­ta­mi­nen hidastuu selvästi ja alamäki syvenee ensi vuonna – ulkomaisten kiin­teis­tö­si­joit­ta­jien määrä kasvussa

Asuntorakentaminen on vilkasta varsinkin kasvukeskuksissa. Se näkee myös lainojen kasvuna. KUVA: Eriika Ahopelto
Talous 15.10.2019 14:12
Anna Leinonen

Rakentaminen on hidastunut tänä vuonna selvästi, kerrotaan Rakennusteollisuuden tiedotteessa.

Suomessa rakennettiin vielä tämän vuoden alussa aktiivisesti, mutta suhdannekäänteen myötä rakentamisen määrän kehitys on painunut loppuvuodesta miinukselle. Rakennusteollisuuden mukaan alamäki syvenee ensi vuonna ja samalla rakentamisalan työllisyyskehitys kääntyy laskuun.

– Suomen talous kääntyi rakentamisen vetämänä nousuun vuonna 2015, mutta ensi vuodesta alkaen rakentaminen ei enää lisää Suomen talouskasvua eikä työllisyyttä. Kuluvana vuonna rakentaminen taittuu pieneen laskuun. Ensi vuonna alamäki kiihtyy kolmisen prosenttia miinukselle ja vetää samalla hyvän työllisyyskehityksen alaspäin, Rakennusteollisuus RT ry:n pääekonomisti Jouni Vihmo toteaa.

Rakennusteollisuus lokakuun asuntotuotantokyselyssä rakennusyritysten perusvire on edelleen positiivinen eikä myynnissä olevien asuntojen määrä ole karannut kasvuun. Matalan korkotason myötä asuntosijoittaminen ja omistusasuminen nähdään yhä houkuttelevina vaihtoehtoina.

Ulkomaisten kiinteistösijoittajien kiinnostus on kasvanut, mikä osaltaan lisää vuokra-asuntojen tarjontaa.

Tänä vuonna aloitetaan kaikkiaan 38 000 asunnon rakentaminen. Ensi vuonna aloitukset putoavat 32 000:een asuntoon, mikä on hieman alle 2000-luvun keskimääräisen tason. Suurin pudotus tulee kerrostalorakentamisesta, jossa aloitukset vähenevät sekä tänä että ensi vuonna noin viidenneksen viime vuoden ennätysluvuista.

Muussa talonrakentamisessa kehitys on kaksijakoista. Etenkin liike- ja varastorakentaminen hiljenevät selvästi mittavien hankkeiden valmistuessa. Teollisuusrakentaminen sen sijaan kasvaa voimakkaasti. Julkinen palvelurakentaminen kipuaa ennätystasolle, kun sekä sairaala- että kouluhankkeita on menossa poikkeuksellisen paljon. Julkisen rakentamisen arvioidaan hidastuvan muutaman vuoden päästä.

Talonrakentamisessa kasvu on vakainta korjausrakentamisessa, jonka merkitys korostuu uudisrakentamisen aktiviteetin hidastuessa.

Asuntojen hinnannousu maltillista

Suomessa asuntojen hinnat ovat nousseet kuluneella nousukaudella maltillisesti, sillä runsas asuntotuotanto on hillinnyt hintojen nousua. Suomessa asuntojen hinnat ovat kohonneet vuoden 2015 jälkeen neljä prosenttia, kun muissa Pohjoismaissa asuntojen hinnat ovat nousseet reilusti yli 20 prosenttia.

Hintojen nousu on Suomessa kohdistunut pääkaupunkiseudulle ja muihin kasvukeskuksiin. Myös naapurimaissa kehitys on ollut saman suuntainen.

Suomen hintakehitys on ollut maltillista myös eurooppalaisessa mittakaavassa.

Rakentaminen työllistää tällä hetkellä reilut 200 000 henkilöä. Alan työttömyys on alle yleisen tason, eikä ulkomaisen työvoiman osuudessa ole tapahtunut merkittävää kasvua. Ammattitaitoisen työvoiman saanti on hidastuvasta kasvusta huolimatta suurin tuotannon este.

MAINOS

Kommentoi

Vasta uutisoitiin että asuntojen hinnat ovat lähteneet laskuun. Jopa Suuri Johtajamme Presidentti Sauli Niinistö sanoi näin.

Tuo 2015 oli muuten se vuosi kun maahan vyöryi 30000 turvapaikanhakijaa. Se oli rakentajille ja kiinteistöveijareille hyvää aikaa. Suomen talous kasvoi tälläkin tavalla... Heh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, jos rakentaminen loppuisi, muutaman vuoden päästä hinnat lähtis huimaan nousuu. Kysynnän ja tarjonnan laki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti laatu paranee, kun on vähemmän kohteita. Alihakita yritysten käyttö heikentää laatua entisestään ja pääurakoitsia nostaa kädet pystyyn kun korvauksia vaaditaan kuten eräs ruotsalainen iso toimija,,,,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne Uzbekistanista tulevat rakentajat tekevät huippulaatua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakentamisen alamäki syvenee jatkossa senkin vuoksi, että ihmisten lainansaantia vaikeutetaan. Vuokralla asuminen lisääntyy - ulkomaiset sijoittajat valtaavat vuokramarkkinat.

Olemme kohta kuin muinaiset siirtomaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkäpä asunnoista tulee laadukkaampia kun on aikaa rakentaa tunti hommina loppuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan rakentajienkin pitää päästä levähtämään liiton rahoille. Ja vieläpä ilman aktiivimallin leikkuria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siirtomaassa kaiken omistavat ulkomaiset sijoittajat ja paikallisille jää rooliksi lähettää rahaa heille.

Terveydenhuollosta ja asumisestakin valuuttavirta pois Suomesta?
Oletteko menettäneet järkenne - vai eikö sitä ole koskaan ollutkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomaiset sijoittajat ovat viisaista ja siirtomaan kansalaiset ovat hölmöjä. Näin on aina ollut.

Suomessa pitäisi ehdottomasti keventää asumisen verotusta jotta kaikilla olisi varaa hankkia oma asunto. Ensimmäiseksi varainsiirtovero pitäisi poistaa koska verosta ei ole kuin haittaa. Lapsiperheelle joka haaveilee isommasta asunnosta joutuisivat maksamaan asunnon vaihdosta pari vuotta pelkkiä veroja. Onko tämä poliitikoiden tavoite ja ihanne verotusta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niitä taloyhtiölainoitettuja koirankoppeja kannata enää rakentaa, markkinat ovat jo täynnä. Nyt olisi kysyntää 100m2+ perheasunnoille hyvällä pohjalla, isoilla huoneilla ja kahdella autopaikalla. Sellainen ostettiin kahdestaan emännän kanssa ja ratkaisevaa oli, ettei ollut taloyhtiölainaa. Mukavaa, kun mahtuu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin.
Perheitä ei enää perusteta entiseen malliin, joten 100m2 asuntoja ei enää tarvita yhtä paljoa. Yksi ihminen mahtuu asumaan sinne koirankoppiin sinkkunakin.
Autopaikkojakaan ei tarvita, kun ilmastonmuutoksen myötä on pakko siirtyä yhä enemmän pyöräilemään ja kulkemaan bussilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image