Talous

Asmo-laturin tie tuli päätökseensä - "En tekisi mitään toisin"

KUVA: Jarmo Kontiainen
Talous 14.10.2017 8:00
Daniel Wallenius

Suomalainen Asmo-laturi nousi nopeasti julkisuuteen ympäri maailman. Nyt laturiyhtiö lopettaa ja sen perustaja Asmo Saloranta kertoo, mikä meni vikaan.

Suomalainen laturivalmistaja Asmo Solutions laittaa lapun luukulle. Viime viikolla pidetty ylimääräinen yhtiökokous päätti asettaa yhtiön selvitystilaan.

Tässä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä. Eri lähteiden mukaan 50-90 prosenttia startup-yrityksistä kaatuu.

Asmo-laturi keräsi joukkorahoitusta salamannopeasti, niitti mainetta mediassa ympäri maailmaa ja päätyi Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin lahjakassiin tämän Oulun-vierailulla. Ei ole kovin kaukaa haettua väittää, että kyseessä oli jonkin aikaa maailman kuuluisin laturi.

Selvitystila on viimeinen naula maailmanvalloituksen arkkuun. Mitä tapahtui?

Puolivalmista oli vaikea myydä

Asmo-laturin syntytarina on kerrottu monet kerrat, mutta kerrataan se vielä lyhyesti. Vioittunut puhelimen laturi poltti Salorannan anoppilan ja hän sai siitä idean kehittää laturin, joka ei pala.

Syntyi laturi, joka kytkeytyy automaattisesti pois päältä, kun sen irrottaa puhelimesta. Toukokuussa 2015 Saloranta avasi joukkorahoituskampanjan projektilleen. Keräystavoite täyttyi yhdeksässä tunnissa.

- Se riitti valmistukseen. En osannut kuitenkaan arvata, miten paljon rahaa tuotekehitys vaatii, Saloranta toteaa.

Sijoittajat lupasivat lisärahoitusta, jos Saloranta saa laturille tilauksia. Hän lähti myymään, mutta rahoituksen ehtona olleita suuria tilauksia ei tullut.

- Eihän mikään iso ketju tee isoa tilausta yhden miehen firmalta, jolla ei ole edes valmista tuotetta.

Saloranta sanoo olevansa insinööri, ei myyjä, joten hän alkoi etsiä sellaista. Tulokset olivat samaa luokkaa latureiden myynnin kanssa.

Projekti ei edennyt ja kassan pohja alkoi paistaa, joten Saloranta päätti vaihtaa itsensä. Yrityksen osakkaaksi ja toimitusjohtajaksi tuli entinen Jolla-pomo Marc Dillon,ja Saloranta keskittyi tuotekehitykseen.

Loppuvuodesta 2016 Asmo haki rahoitusta joukkosijoituspalvelun kautta. Kuukaudeksi avattu osakeanti ylimerkittiin neljässä päivässä. Saloranta tuijotti tulosta suu auki. Rahaa oli nyt puolitoista miljoonaa.

Samaan aikaan yritys oli ottanut lainaa, palkannut myyjän ja aloittanut valmistuksen omalla riskillä, koska joukkorahoitukseen osallistuneille haluttiin toimittaa jo luvatut ja myöhästyneet laturit. Tuolloin piti päättää, montako laturia tilataan.

Minimitilaus oli 10 000, mutta tilauspäätöksestä menisi kuukausia siihen, että laturit olisivat valmiit.

- Päätimme tilata 30 000, jotta emme mahdollisen menestyksen tullessa joutuisi myymään eioota.

Latureita myytiin yhteensä 5 000.

"Ei ole startupin hommaa"

Laturi tuli myyntiin Suomessa, mutta kotimaan markkinat olivat sille liian pienet. Joukkorahoituskampanjassa latureita oli myyty ympäri maailmaa, joten tuotetta lähdettiin viemään voimalla ulkomaille. Silloin paljastui myynnin suurin ongelma.

- Kun esittelimme laturia, se herätti kiinnostusta. Mutta joka kerta kysyttiin, onko meillä muutakin. Suuret ketjut eivät ota yritykseltä yhtä tuotetta. Ne haluavat kymmenen.

Asmolla päätettiin ryhtyä kehittämään tuoteperhettä, jonka osana syntyi esimerkiksi Eero Aarnion muotoilema Mr. Charger. Kun suunnitelmat olivat alkukesästä valmiit, laskettiin hintalappu: yli 10 miljoonaa.

- Kutsuimme osakkeenomistajat koolle, kerroimme suunnitelman ja sen hinnan. Vastaus oli, että hakekaa rahoitusta. Mutta se oli niin hullu idea ja siihen liittyi niin isot riskit, että en olisi itse siihen enää sijoittanut. Silloin oli aika nostaa kädet pystyyn.

Syitä epäonnistumiseen on muitakin. Kaikki käänteet eivät yhteen lehtijuttuun mahdu, mutta yksi on Asmo-laturin kallis hinta.

- Vaikka laturi olisi kullasta tehty, se ei voi maksaa kuluttajalle enempää kuin 30 euroa. Se on kuitenkin vain laturi, Saloranta sanoo.

Asmo-laturi ei kuitenkaan irronnut noin halvalla, koska jo pelkkä valmistus maksoi 20 euroa kappaleelta. Asmon lisäksi oman osuutensa halusivat kauppa ja tukkukin.

Korkeat valmistuskulut yllättivät Salorannan jo alussa. Ja tuotannon ongelmat nostivat niitä pitkin matkaa.

- Kaikista ongelmista kyllä selvittiin vaihtamalla joku asia toiseen. Jokainen vaihto kasvatti hintaa vähän, ja kohta oltiin 20 eurossa.

Saloranta halusi valmistaa laturin Suomessa. Tosiasiassa valmistus ei olisi tullut merkittävästi halvemmaksi ulkomaillakaan.

Asmo-laturin tuotantomäärillä hinta olisi ollut Kiinassakin 20 euroa kappaleelta. Miljoona laturia tilaamalla tuotantokustannukset olisi saanut painettua Kaukoidässä viiteen euroon.

- Kiinalaisessa verkkokaupassa myydään latureita eurolla. Siitä voi sitten miettiä, millaisista määristä puhutaan. Halvan kuluttaja-elektroniikan tekeminen vaatii niin isoa volyymiä, että se ei ole startupin hommaa.

Poliisitutkinta käynnissä

Asmo Solutions on lopullisesti kiinni ennen kuin Oulun kävelykadulla Rotuaarilla on tänä vuonna jouluvalot. Mutta laturin tarinaan tuli elokuussa vielä yksi käänne.

Oululainen yrittäjä jätti Salorannasta tutkintapyynnön, jossa väitetään, että laturi ei olisi Salorannan keksintö ja että projektin rahoittajia olisi johdettu harhaan. Saloranta kiistää väitteet.

- En tiedä asiasta enempää kuin sen, minkä olen lehdistä lukenut. Olisi hyvä, jos tämä asia selviäisi, hän sanoo.

Samalla uutisoitiin myös väite, jonka mukaan tarina laturin sytyttämästä palosta olisi perätön ja palo olisikin tosiasiassa syttynyt grillistä.

Väite pohjautuu pelastuslaitoksen onnettomuusselosteeseen, jossa syttymissyyksi on kirjattu terassille jätetty grilli. Pirkanmaan pelastuslaitoksen mukaan syttymissyy perustuu arvioon, eikä siitä voi antaa täyttä varmuutta. Lisäksi kyseistä selostetta ei voi pelastuslaitoksen mukaan suoraan yhdistää tapaukseen.

- Minun tietojeni mukaan tarina laturista pitää paikkansa, Saloranta sanoo.

Laturin tarina kirjaksi

Seuraavaksi Saloranta sanoo pitävänsä hetken taukoa ja olevansa lastensa kanssa kotona.

- Sitten lähden tekemään 110 lasissa jotain uutta juttua. Lauri Salovaaran innoittamana se voisi olla vaikka 500 päivässä firman veloista eroon -haaste, Saloranta heittää.

Omien taloudellisten tappioidensa määrää hän ei halua paljastaa.

- Jätetään se siihen kirjaan.

Saloranta alkoi kirjoittaa tapahtumia muistiin Asmo Solutionsin lopun lähestyessä. Hän päätti, että tarinasta syntyy kirja, josta voi olla tuleville startup-yrittäjille hyötyä. Jotta muiden ei tarvitsisi toistaa samoja virheitä.

Kun Salorannalta kysyy, mitä tämä tekisi toisin, vastaus yllättää: ei mitään.

- Kun tätä perustettiin, olin tilanteessa, jossa piti päättää, lähdenkö tekemään tätä vai menenkö palkkatöihin. Nyt ei jäänyt jossiteltavaa, vaan voin sanoa, että olen yrittänyt.

Asmo-laturi

Matkapuhelinlaturi, joka sammuu itsestään, kun sen kytkee irti puhelimesta.

Laturin taustalla oli oululainen, vuonna 2014 perustettu start up -yritys Asmo Solutions.

Laturin ensimmäisen erän tuotantokustannukset kerättiin joukkorahoituksella vuonna 2014. Tavoite täyttyi yhdeksässä tunnissa.

Ensimmäiset laturit toimitettiin syksyllä 2016. Latureita myytiin yhteensä 5 000.

Asmo Solutionin yhtiökokous päätti asettaa yrityksen selvitystilaan lokakuussa 2017.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (83)

Kysessä on siis jännitelähde joka sammuu kun puhelimen ottaa irti? Millä tunnistaa kaikki puhelimet kun on kytketty irti? 10mV ac 1kHz syötetään lähtöön joka sitten puhelimien konkkien kautta palaa takaisin virtalähteelle mitattavaksi, toivotaan ettei puhelin häiriinny, tai sitten syötetään joku muu johtuva signaali jonka puhelimen pitäisi sietää (EMC testeissä)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

https://patent.prh.fi/patinfo/tulos.asp
Patentti on sitten lopullisesti hylätty. Laturia mainostettiin ja uutisoitiin patentoituna jo vuodesta 2014.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa nyt yrittäminen on ihan hullua ja mahdotonta, jää mitään muuta kuin kauheat velat ja mätkyt loppuelämäksi niskoille, siksi täällä on työttömiäkin niin paljon kun ei ole yrittäjiä ja työtä. Kaikki tässä maassa on väärin. Tosiaan, liian kallis laturiksi kun joka luurissa semmoinen tulee mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

osta kallis laturi säästä muutama euro sähkössä. Heh ei mitään järkeä!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea homma kun joku yrittää. Lyttääjiä kun on riittävästi mutta tekijöitä uupuu. Riittävästi kun yrittää joku homma onnistuu. Menestymisen salaisuus on riittävä sitkeys. Ilman epäonnistumista ei voi tulla onnistumisia. Ja jos lopulta onnistumisia on enemmän, on jo plussan puolella. Huippu-urheilijoitakin yhdistää valtava määrä tekemistä ja epäonnistumisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli ei ollut kysyntää , suuri yleisö ei vaan halunnut tätä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on ehkä pahin mahdollinen väärinkäsitys, mitä jatkuvasti hoetaan. Paraskaan tuote ei todellakaan markkinoi itse itseään. Aina sieltä löytyy markkinointikoneisto takaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä. Erityisesti tuntuu olevan suosittu lausahdus insinööripiireissä kun on omasta mielestä keksitty jotain hienoa ja laitetaan tuotefirma pystyyn. ”Tämä myy itse itsensä!” :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuotekonsepti ei näin jälkikäteen arvioituna ollut riittävän myyvä. Sähkölaitteenhan pitäisi lähtokohtaisesti olla paloturvallinen ja vahinkojen varalta otetaan kotivakuutus. Laturin virrankulutus puolestaan on tyhjäkäynnilläkin niin pieni, ettei se juuri sähkölaskussa näy. Kuinka moni meistä olisi valmis maksamaan telkkarista +20% sillä perusteella, että se luvattaisiin sähköä säästäväksi ja paloturvalliseksi?

Joka tapauksessa kova henkilökohtainen suoritus yrittäjältä. Tässä tapauksessa voima ei vaan suuntautunut liiketaloudellisesti kannattavaan suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parissa start-upissa edelleen mukanaolevana tunnistan nämä ongelmat niin hyvin. Siihen nähden kuinka paljon start-upien merkitystä on korostettu koko Suomenkin talouden pelastamisessa, on hämmästyttävää kuinka paljon niihin sovelletaan edelleen samoja sääntöjä kuin suuryrityksiin. Arvostelijoita ja neuvojia riittää, tervetuloa yrittämään itse. Tsemppiä Asmolle jatkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän Asmo on varmaan tiennyt: Tuon "very interesting" kaikki sanoo kaikesta. Oikeastaan, jos ensi kommentti on "very interesting", se tarkoittaa "no jaa". Jos taas sanotaan "I like this product" -tyyliin, odotukset voivat olla korkeammalla. Sitten seuraa kysymyksiä, jolla mitataan yrityksen kantavuutta. Onko vain tämä (vasta markkinoille tuleva) tuote? Onko referenssejä, myyntilukuja jne? Minkä kokoinen yritys on? jne. Näihin pitää varautua hyvillä vastauksilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jossakin lehdessä väitettiin, että latureita olisi myyty 15000. Nyt vain 5000.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tsemppiä, Asmo! Olet tehnyt parhaasi. Konkurssin jälkeen uutta yritystä vain keräämälläsi kokemuksella. Kuuntelin esitystäni taannoin joten otan kantaa senkin perusteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei kannata keksiä parannuksia paperikonetta halvempiin tuotteisiin. Tavan kansa ostaa kuitenkin sen halvimman kiinalaisen, riskeistä välittämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (83)

Uutisvirta

21:42
Alaselkäkipu on valtavan yleinen piina, mutta usein sitä ei osata hoitaa oikein, sanoo oululaisprofessori – Liike ja myönteinen asenne ovat tärkeitä lääkkeitä Tilaajille
21:22
Tuomas Pakkanen tuplavoittoon Äimäraution lumituiskuisissa raveissa
20:20
"Isoja budjettiylityksiä ei ollut" – Business Finland epäilee entistä työntekijää lähes viiden miljoonan dollarin väärinkäytöksestä
20:09
Oulun valtuutettuja ei pannakaan puhekoulutukseen – Taustalla olleen aloitteen mukaan toisten piikittely ja halventaminen on lisääntynyt valtuustossa
19:58
Kaupunginhallitus nuiji päätöksiä: Lipon junioreille 15 000 euroa suurleiriin, nuorten edustaja pääsee lautakuntien kokouksiin
19:51
Autonkuljetusauton kuljettajan sairaskohtaus johti ulosajoon Kemijärvellä – ensihoito totesi kuljettajan kuolleeksi
19:44
Kesken töiden tuleen roihahtanut metsätyökone tuhoutui Tornion Karungissa vaikeapääsyisellä metsäalueella
103
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
89
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
71
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
66
Lidlin saksalaisessa jauhelihassa taas salmonellaepäily, yksi näytteistä otettiin Oulussa – kauppa keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa
49
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
49
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
38
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

220 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Eli kaikki 65+ eläkeläispariskunnat saavat valtiolta tukia yli 30 000 euroa? He saavat mielestäsi valtiolta tukia-....r... Lue lisää...
Hmmmmmm

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image