Talous

Asiantuntijat top­puut­te­le­vat taloudellisia seurauksia: "Ei ka­ta­stro­faa­li­nen lopputulema"

Aasian pörssit ovat sukeltaneet Yhdysvaltain presidentinvaalien ääntenlaskennan edetessä. KUVA: FRANCK ROBICHON / EPA
Talous 9.11.2016 1:00 | Päivitetty 9.11.2016 12:20
STT

Venäjällä markkinat reagoivat Yhdysvaltain uuteen presidenttiin toiveikkaasti. Pörssikurssit avautuivat noin prosentin nousussa.

Muualla maailmassa markkinoiden reaktio on osoittanut, että republikaanien Donald Trumpin valinta oli pettymys, esimerkiksi Helsingin pörssissä laskua on vajaat pari prosenttia.

Venäjä toivoo hyötyvänsä Trumpin valinnasta niin, että uusi presidentti purkaisi maata kohtaan asetettuja talouspakotteita.

Republikaanien Donald Trumpin vaalivoitto laskee osakemarkkinoita muutaman päivän aikana noin 5-10 prosenttia, arvioi Evli Pankin strategi Valtteri Ahti. Kehittyvät markkinat laskevat enemmän.

- Kyseessä on siis tuntuva mutta ei katastrofaalinen lopputulema, Ahti sanoo.

Ahdin mukaan Trumpin voitosta seuraa todennäköisesti myös se, että Yhdysvaltojen keskuspankki Fed ei nosta joulukuussa ohjauskorkoa, kuten on povattu.

- Fed ei halua kiristää rahapolitiikkaa epävarmuuden vallitessa markkinoilla, Ahti sanoo.

Sijoittajat voivat hänen mukaansa varautua Trumpin poukkoilevaan politiikkaan ainakin aluksi suosimalla turvasatamia, kuten valtionvelkakirjoja.

- Pitkällä aikavälillä myös ne kärsivät protektionismista ja holtittomasta talouspolitiikasta, hän sanoo.

Trumpin voitto heikentää Ahdin mukaan talouskasvua epävarmuuden takia. Epävarmuus heikentää talouskasvua, koska huonompi ennakoitavuus saa yritykset lykkäämään investointejaan ja kuluttajat empimään suurempia tavaraostoja.

Danske Bankin ekonomisti Henna Mikkonen arvioi, että suurimpia huolenaiheita ovat Trumpin kriittiset linjaukset vapaakauppaa kohtaan. Mikäli protektionismi maailmantaloudessa lisääntyy, globaali kasvu voi heiketä.

Tämä tuntuu Mikkosen mielestä Suomessakin, jolle sulava maailmankaupan sujuminen on tärkeää. Yhdysvallat on Suomen kolmanneksi tärkein vientikumppani.

Kangasharju ei usko romahdukseen

Nordean pääekonomistin Aki Kangasharjun mukaan pettymys presidenttivalintaan ei näy jyrkkänä romahduksena markkinoilla. Hän kuvailee reaktiota pikemminkin selkeäksi alaskorjaukseksi.

- En kyllä luonnehtisi tätä romahdukseksi vaan markkinoiden pettymykseksi siitä, kuka valittiin, Kangasharju sanoo.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n ilmoitukset demokraattien Hillary Clintonin sähköpostien tutkinnasta saivat pörssit heilumaan viime päivinä. Kun FBI viikonloppuna ilmoitti, ettei se löytänyt tutkinnassa mitään raskauttavaa, pörssikurssit lähtivät nousuun.

- Tämän tutkinnan takia ei ehtinyt tulla mitään hirveän pitkää euforiaa, ennemminkin tultiin alaspäin. Kurssit ehtivät pikkuisen vahvistua ennen tätä päivää, ja nyt sieltä on tultu taas alas, Kangasharju kuvailee.

Suurin vaikutus Trumpin voittokululla on Kangasharjun mukaan Meksikon pesoon, joka on toistakymmentä prosenttia halventunut.

Markkinat ehtivät Kangasharjun mukaan sulatella tietoa Trumpin johtoasemasta jo niin paljon, että alamäki ei markkinoilla jyrkkene, kun voitto varmistuu.

- Alamäki jatkuu, ja siellä tulee näkymään lisää laskua, mutta en jaksa uskoa, että se ihan Lehman Brothers -tyyppiseksi romahdukseksi menee.

Pörssikurssit laskussa, kulta kiinnostaa

Yhdysvalloissa osakefutuurit olivat aamulla viiden prosentin laskussa. Markkinat olivat ennustaneet voittoa Clintonille, jota on pidetty myös talouden kannalta vakaampana valintana.

Aasian pörssit sukelsivat avautuessaan. Japanissa keskeinen Nikkei-indeksi on pudonnut jo viisi prosenttia.

- Markkinat olivat laskeneet liian paljon Clintonin varaan, ja nyt se kostautuu. Osakkeiden hinnat voivat romahtaa vielä enemmän, varoitti japanilaisen Sumimoto Mitsui -pankin asiantuntija Daisuke Uno.

Japanin lisäksi pörssikurssit ovat laskussa ainakin Hongkongissa, Shanghaissa, Sydneyssä, Soulissa ja Singaporessa. Dollari on heikentynyt ja öljyn hinta putoaa.

Euron kurssi suhteessa dollariin vahvistui 2,1 prosenttia.

Myös kullan hinta on noussut aamulla 5,4 prosenttia 1,337 dollariin unssilta. Kullan hinta nousee, kun markkinoilla on epävarmuutta, koska sitä pidetään turvallisena sijoituskohteena.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nyt lujahermoiset ottavat pikavoittoja. Eli ostamaan arvopapereita. Pörssi avautuu 7 min kuluttua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:39
Merivartiosto vetoaa: Nyt ei ole aika mennä kikkailemaan autolla jäille – jäällä liikkuessa muutenkin syytä varovaisuuteen
21:00
Muuttunut maailmantilanne pani Enni Rukajärven kevään suunnitelmat uusiksi –  Kauden odotetuin reissu, kuvausmatka Pohjois-Norjan vuorille oli pakko perua Tilaajille
20:48
Pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Paasio on kuollut 81-vuotiaana
20:15
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
20:07
Espanja ohitti Italian koronavirustartuntojen määrässä – Yhdysvallat on täysin omissa tartuntaluvuissaan
19:47
Yöjunaliikenne jää toistaiseksi tauolle maanantaista alkaen – yöjunat liikennöivät uudelleen aikaisintaan toukokuun lopulla
19:32
Koronavirustartuntojen piikki johtui raportointiviiveestä – THL:n johtajan mukaan tasaiset tartuntakäyrät tarkoittavat, että ihmiskontaktien välttely tepsii
83
OYSissa on hoidossa kahdeksan koronapotilasta – sairastuneita Pohjois-Pohjanmaalla on 73 ja koko maassa 1882
62
Viranomaiset: Itse tehty kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta – toimi näin, jos teet itsellesi tai läheisellesi maskin
48
Taksiliitossa ollaan huolissaan siitä, että asiakkaan koronatartuntaa ei kerrota – sama taksi voi kuljettaa asiakkaita myös syöpähoitoihin
34
Satoja Oulun kaupungin työntekijöitä yt-neuvottelujen piirissä – lukuisilla sivistys- ja kulttuuripalvelujen henkilöillä palkanmaksu päättymässä
24
Lukuisat Oulun kaupungin työntekijät ovat estyneet tekemään työtään koronatoimenpiteiden vuoksi – Hoivatehtäviin ja Oulu-apuun siirtynyt noin 50
23
Poliisi luopui tänään Uudenmaan tiesulkujen ympärivuorokautisesta miehityksestä – liikkuvaa valvontaa on lisätty
14
Koronavirukseen kuoli Ranskassa yli 1 100 ihmistä vuorokauden aikana – Espanjassa kuollut runsaasti ihmisiä virukseen vanhainkodeissa

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

234 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Tällaiselle vähemmän sosiaaliselle henkilölle koronaan liittyvät kiellot ja opastukset eivät ole aiheuttaneet mitään mu... Lue lisää...
ei rassaa mikään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image