Talous

Asiantuntija: Katovuosi ei ajanut maatiloja ahdinkoon, viljelijät saaneet edellisvuosia paremman tilin

Talous 12.9.2018 20:06 | Päivitetty 12.9.2018 20:29
STT

Pienestä viljasadosta huolimatta kulunut kesä ei syössyt Suomen viljelijöitä turmioon, kirjoittaa Ilkka Lehtinen, Tilastokeskuksen eläköitynyt hinta-asiantuntija. Sen sijaan viljasta on tänä vuonna saatu edellisvuosia parempi tili.

- Samalla kun puhutaan katovuodesta, voitaisiin puhua myös ihan hyvästä satovuodesta - rahallisen tuloksen puolesta, Lehtinen kirjoittaa.

Esimerkiksi ohran tuottajahinta on noussut vuodesta 2016 tähän vuoteen yli 70 prosenttia, kauran 64 prosenttia ja rukiin 19 prosenttia, Lehtinen kirjoittaa Tilastokeskuksen blogissa.

Lehtisen mukaan tämän vuoden viljasato oli lähes 25 prosenttia pienempi kuin kahtena edeltävänä vuonna. Siitä huolimatta arvo tulee olemaan lähes kymmenen prosenttia viime vuotta suurempi.

Hallitus sopi elokuun budjettiriihessä antaa maatalouden ongelmien paikkaamiseen yhteensä 86,5 miljoonaa euroa.

Maataloustuottajien etujärjestö MTK kommentoi budjettiesitystä sanomalla, että lisärahoitus ei riitä poistamaan maatalouden ongelmia.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Jos tuon Lehtisen lausunnon siirtää työelämään, niin silloinhan tuon lausujan mukaan esim 0-tunti työsopimuksen tehneelläkään ei ole hätäpäivää, kun nostetaan tuntipalkkaa vaikka 100% , mutta ei anneta niitä työtunteja tai jos annetaan, niin tule tunnin sisällä vaikka töihin Tokioon. Mutta tilastossa näkyy 100% palkankorotus. Sama se on sillä viljanviljelijällä. Jos ei ole kasvanut sitä myyntikelpoista satoa tarpeeksi eli riittävästi kiloja. Niin sen pienen sadon myyminen ei tuo sitä kannattavuutta,
"Lehtisen mukaan tämän vuoden viljasato oli lähes 25 prosenttia pienempi kuin kahtena edeltävänä vuonna. Siitä huolimatta arvo tulee olemaan lähes kymmenen prosenttia viime vuotta suurempi." Mutta se täytyy sanoa, että koulutus ja kokemus ei ole mennyt hukkaan, tun lauseen numero ja otant vuosien kikkailussa. Mutta moniko ymmärtää mitä tuossa oikeasti sanotaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katselin Elokuussa ajellessani ,että miksi valmista viljapeltoa ei korjata talteen , no tulihan ne sateet ,kun jaksoi odottaa....ja tukiaiset . Viisas pääsee vähemmällä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä oli jotenkin tiedossa. Kesällä 2017 haettiin korvauksia ja ylimääräistä tukea märkyyden takia ja nyt kesällä 2018 kuivuuden takia sama homma. Kuka muistaa yhdenkään kesän, jolloin viljelijät olisivat ilmoittaneet että nyt tuli ihan odotetunlainen ja hyvä sato tai tulos? Niinpä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juttu koskee vain viljan viljelijää. Esim. Maitotilalla saatu jutun tiefoilla 25% vähemmön viljaa lehmille rehuksi, joten naidon tuottajan pitää ostaase puuttuva 25%viljaa markkinoklta noilla korkeammilla hinnoilla. Maidon hinta on laskenut, eli viivanalle jää vähemmän!. Sama logiikka lihakasvatus tiloilla. Pitäiskö laittaa elukat heti teuraakfi ha myydä viljat? Entäs AIVrehut?

Eli hieman suppea näkemys hinta asiantuntijalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taidettiin älähtää vähän etuajassa. No saatiinhan sitä verorahoja veronmaksajilta ehkä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17.7.
Leo-Pekka Tähti laittoi ärhäkkään viestin maailmalle Lapinlahden GP-kisoissa – Satasen kärkiajassa 13,83 riittää vastustajille miettimistä
17.7.
Koira juuttui traktorin jättämään uraan Muoniossa – pelastuslaitos sai eläimen irrotettua
17.7.
Ohijuoksutusta padolla
17.7.
Viileä kesä on heikentänyt hunajasatoa, mutta Oulun kasvitieteellisessä puutarhassa mehiläisiä voi nähdä työn touhussa
17.7.
Liikenne pysäytetään jälleen ajoittain Pohjantiellä Lintulan liittymän kohdalla, haittaa Kemiin päin ajaessa
17.7.
Pika-aituri Annimari Korte kohensi ennätystään ja hinasi Reetta Hurskeen alle MM-rajan yleisurheilun Lapinlahden GP-kisoissa
17.7.
Vihiluodon luontopolun grillillä Kempeleessä ilkivaltaa, roskis täytettiin puilla ja sytytettiin tuleen – katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

153 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

Miksi vihata köyhyyttä tai typeryyttä. Yksilöhän itse voi vaikuttaa niihin. Suurin osa on kaltaisiasi "tenevia" ja vaan ... Lue lisää...
Ööh...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image