Talous

Arinan myynti kasvoi ensimmäistä kertaa yli miljardiin euroon, vä­hit­täis­myyn­ti nousi lähes 40 miljoonalla

KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Talous 11.2.2020 11:40
Heidi Peltonen

Osuuskauppa Arina kasvatti myyntiään ensimmäisen kerran yli miljardiin euroon viime vuonna. Verollinen vähittäismyynti kasvoi yhteensä lähes 40 miljoonaa euroa. 

Suurin osa kaupasta oli marketkauppaa ja liikennemyymälä- ja polttonestekauppaa. 

Osuuskauppa Arinan liikevaihto oli viime vuonna lähes 852 miljoonaa euroa, mikä oli reilut 32 miljoonaa euroa enemmän kuin edeltävänä vuonna. Ylijäämä oli 29,2 miljoonaa euroa ja tulos lähes 124 miljoonaa euroa, mikä on reilut 11 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2018. 

Viime vuonna Arina investoi alueellaan 16,9 miljoonalla eurolla. 

Arina työllisti viime vuonna noin 3000 työntekijää, joista vakituisia oli 84 prosenttia. Kokoaikaisiksi muutettuina työntekijöitä on 1901 kappaletta.

Arina toimii Pohjois-Suomessa yhteensä 182 toimipaikassa. Viime vuonna Arinan jäsenmäärä ylitti 170 000 jäsenen rajan. 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Onko ihme jos monopolilla menee hyvin. Pitäisikö ko yrityksen saada seuraava katu keskustasta suljettua omaksi ostoskeskukseksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itkeäkö vai nauraa? Ironista ettei ’omistaja’ hyödy muuten kuin kuluttamalla rahojaan ko yritykseen.

Hyvä ’te’ 😂

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omistan Pohjanmaan Arvo Sijoitusosuuskunnan osuuksia 8 kpl, tämän päivän arvo yhteensä 5280 euroa. Arinan asiakkaana teen ostoksia vuosittain tuota summaa pienemmällä rahamäärällä. Sijoitusosuuskunta maksoi minulle osuuskorkoa 320 euroa. Arina palautti ostoista yli 400 euroa.

Nuoruudesta saakka olen oivaltanut osuustoiminnan idean. Osuuskauppoja perustivat kyläyhteisöt, kun muuta ruuan ja tarvikkeiden ostopaikkaa ei ollut liikenneyhteyksien puuttuessa. Infran kehittyessä eri osuuskauppoja yhdistettiin. Oulun seudulla on nyt tuon kehityksen seurauksena Arina niminen voimakas osuusliike. Elämässäni olen nähnyt tuon kehityksen. Hyvin on mennyt, en moiti mistään. Arinalla on toimipisteitä kaikissa pitäjissä, alkuperäisen idean mukaisesti.

Lidl on monelle suosittu ostospaikka, mutta alueellisesti ja valtakunnan tasolla se on vähäinen toimija. Virheellistä toiminnassa on se, ettei periferiassa ole toimipisteitä. Lidl toimii vain suurehkoissa taajamissa. Kaikki viittaa ainoastaan saksalaiseen bisnekseen, volyymin pitää olla riittävä toimipisteittäin. Hyvää näen Lidlissä sen, että siellä myydään edullisia ja kaikissa olosuhteissa hyvin toimivia tulitikkuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että asiakkaiden omistamalla yrityksellä menee hyvin. Aina riittää silti kehittettävääkin. Asikasomistaja palvelu ainakin Limingantuliin Prismassa, joka lienee pääyksikkö, toimii todella huonosti. Melkein aina pitkät jonot ja palvelu hidasta. Keskustaan Valkean käytävälle avattu palvelupiste on kuin "koirankoppi", johon ei tahdo asiakas mahtua kulkemaan palveltavaksi. Tilan pitäisi olla ainakin tuplaten suurempi urheiluliikkeen ikkunaan saakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisipa joskus kiva saada osinkojakin kuten monista muista osuuskaupoista, jos kerran hyvin menee. Mutta ei, Arinan pitää vain "parantaa" palveluitaan keksimällä lisää rahastuskeinoja. Mitä parantamista se on, kun ei niillä palveluilla kuitenkaan mitään tee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arinan keskim. hinnoissa on yhä edelleen reilusti yli 10% ilmaa (ylijäämä vs. myynti).

Lidl - tule ja pelasta meidät!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeassa elämässä ruokakorin ero on muutaman kymmenen senttiä ja vain toisesta saat takaisin enemmän kuin sen muutama kymmenen senttiä. Ja toisessa saat oikeasti kotimaista, et vain täällä pakattua puolalaista lihaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraa litin ja prisman hintoja huomaat että litin hinnoissa ei mitään eroa prismaan. Prismasta saat bonukset vielä, joita voit käyttää joululahja ostoksina kun verot maksetaan kesällä. Muista paljonko liti maksaa veroja suomeen mot mukaan viisi prosenttia, että silleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä taitaa olla erilainen laskutikku käytössä, kun huomaan osuuskaupan kalliimmaksi.
Omilla rahoilla kun makselen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan näistä virallisia tutkimuksiakin. Viimeisimmän voitti lidl ja edellisen prisma. Eli käytännössä lähes samanhintaisia mutta ei lidluskovaisten mielestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ite käytän vain arinan kauppoja ja saan joka kuukaus jonku kympin takasin rahaa ja polttoaine on itäsuomessa edullisempaa mitä esim nesteen mittareilla :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauhean hyödyllistä saada joku kymppi rahaa takas, kun olet ensin maksanut ne samat eurot tuotteiden hinnassa kaupalle. Kauppa ei maksa sinulle yhtään senttiä eikä euroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just vaihdoin pois kun ei enää kannata käydä bonuksia ei juuri mitään ja EI tarjouksia!?!?!? vaikka kaikki ruoka ja bensa ostot!?!?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä meille ainakin tulee muutama satanen vaikka asutaan kaksin ruoka+kahden auton polttoaineet.Käydään kyllä muuallakin kuin esim prismassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin ne aasiakasomistajien rahat siirtyy toisen taskuun. Boonuksista huolimatta. Osuusliike tosiaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osuusliike on kuollut ja kuopattu. Osuuskauppa elää ja voi hyvin. Kaikkien Suomen osuuskauppojen tilinpäätökset, tuloslaskelmat ja taseet ovat avoimia ja läpinäkyviä. Tervetuloa tutustumaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ihmiset haksahti halpuutukseen kun oikesasti monen tuotteen hinta nousi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image