Talous

Arina jakoi 2,9 miljoonaa euroa kan­nus­te­palk­kioi­ta, osuuskaupan ko­ko­nais­myyn­ti kasvoi viime vuonna

Arina jakoi omistajatalouksille bonusta ja maksutapaetua keskimäärin 518 euroa taloutta kohti. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Talous 19.2.2019 15:14
Kaleva

Osuuskauppa Arina jakoi henkilöstölleen yhteensä 2,9 miljoonaa euroa kannustepalkkioita. Arinalla on noin 3000 työntekijää. Heistä 200 työskentelee esimiehinä.

Viime viikolla kerrottiin, että Arinan kokonaismyynti kasvoi viime vuonna neljä prosenttia ja oli 992,8 miljoonaa euroa. Arinan ylijäämä eli tulos ennen veroja oli 26,4 miljoonaa euroa. Luvussa oli lisäystä 5,1 miljoonaa euroa eli 23,9 prosenttia. Ylijäämää kertyi keskimäärin 158 euroa omistajataloutta kohden.

Kokonaisuutena Arinan osuustoiminnallinen tulos nousi 112,5 miljoonaan euroon, missä lisäystä oli 8,6 miljoonaa euroa.

Ostoista maksettiin jälkihyvityksenä bonusta ja maksutapaetua. Omistajahyötyjä kertyi Arinan mukaan keskimäärin 518 euroa taloutta kohden ja monipuolisesti palveluja käyttäneille yli 1 000 euroa.

Bonusmyynti omistajatalouksille oli 663,3 miljoonaa euroa eli 67 prosenttia kokonaismyynnistä. Bonusmyynnin arvo pieneni 11,0 miljoonaa euroa edellisvuotisesta.
Arina on kuluttajaosuuskunta, jonka omistavat asiakkaat eli paikalliset kotitaloudet.

Osuuskaupalla oli vuoden 2018 lopussa 168 334 omistajaa. Se on 70 prosenttia alueen 32 kunnan kotitalouksista.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (68)

Suurin osa 3000 työntekijästä osa-aikaisia sekä määräaikaisia. Heille varmaan kannustepalkkio on aika pieni. Jos jakaa kokonaispalkkion työntekijöiden määrällä niin saadaan 1000 euroa/ työntekijä. Eli pyramidissa voi jokainen tulkita miten raha jaetaan. Mutta osuuskauppa antaa nuorille työpaikkoja varsinkin opiskelijat saavat tehdä hieman lisäansioita. Osuustoimintaa asiakaspinnassa mutta hallinto osakeyhtiömoodissa. Pärjäisköhän ossuuspojat isossa maailmassa missä voi tulla ahdasta jos ottaa vain itelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minullakin on vihreä kortti lompakossa. En käytä palveluita lainkaan, en sentin sentillä osta osuuskaupasta yhtään mitään, mutta silti minulle ei tule latin latia, vaikka olen ASIAKASOMISTAJA. Eikö tasavertaisuus kuulu osuuskaupan arvoihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellakin! Ihmiset huomaavat, että ainoa kortti jota tarvitaan on maksukortti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin kävin Prismoissa, mutta kun parasta ennen päiväykset tuotteissa aina muutama päivä ja valikoimat huonot, niin vaihdoin vihreän kortin pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen ’omistaja’ maksoi siis Arinan pomoille bonuksia.

Reilu peli.

Olisi kohtuullista kuulla johdon itselleen määräämät bonukset ja euromäärät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi kiva tietää mihin arina rahat oikein menee, sillä ei edes korkoa maksa osuusmaksulle?! Työntekijät saa tehdä niskalimassa töitä. Eikä vättämättä miehitys ole se mitä sen pitäisi olla.
Entinen arina "omistaja"!

Kiva oli kuulla arina kanta, mihin ylijäämäruoka oikein menee! Sillä se suurin osa ruuasta menee roskiin. Jos niitä jaetaan, ehkä korkeintaa kerran tai kaksi kertaa viikossa ne antetaan eteenpäin.
Entäs mihin menee ne tuotteet jotka jää myymättä, no minä voin kertoa se menee sinne missä ne myydään eteenpäin. Siellä paikassa siellä ei koskaan anntetaan mitään ilmaiseksi, vaikka se kyseinen talos saa kaiken ilmaiseksi.
Joten toivoisin että hopelle edes annetaan mitä täällä ei mene enään sesonkina kaupaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiakasomistajat eivät taida saada mitään tuosta 26,4 miljoonasta eurosta, jonka Arina teki liikevoittoa. Luulisi, että omistajillekkin nyt jotain jää käteen mutta eipä taida jäädä. Asiakasomistajien kohtalo on omistaa ja tuoda rahaa Arinan kassaan ja elää sen mielikuvan kanssa, että saa bonusta. Tuon bonuksen asiakasomistaja on ihan itse maksanut ja onhan se tietysti hyvä, että saa edes ne itse maksamansa rahat pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Omistajahyötyjä kertyi Arinan mukaan keskimäärin 518 euroa taloutta kohden ja monipuolisesti palveluja käyttäneille yli 1 000 euroa."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luetun ymmärtäminen ei mielestäni ole sitä, että nielee minkä tahansa tekstin sellaisenaan. Jutun luvuista laskemalla selviää, että keskimääräinen omistaja on ostanut vuodessa vajaalla 4000 eurolla. Tästä ei millään matematiikalla saa bonuksina yli 500 euroa, vaikka höystäisi maksutapaedulla. Arinan tiedotteen sanelija on siis laskenut "omistajahyödyn" melko luovalla tavalla. Liekö suurin osa luvusta vihreän kortin vinguttamisesta saatavan mielihyvän arvoa tai jotain muuta aineetonta ihanuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naulan kantaan. Se, mitä joku kertoo sinulle ei välttämättä ole totuus. hyvä Luetun Ymmärtäminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

LUETUN YMMÄRTÄMINEN ei nyt ymmärrä, että omistajahyöty on itsemaksettua rahaa, jota bonuksina maksetaan takaisin mutta paljonko olisi sellainen asiakasomistaja saanut plakkariinsa tuosta liikevoitosta, joka ei ole ostanut mitään ko tilivuoterna kyseisestä osuusliikkeestä. Vastaan itse, että ei euroakaan koska ne voitot menevät Puution ja muiden johtajien bonuksiin koska ovat tehneetkään niin hyvää tulosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lyhyellä matikalla tekee noin 87,2 miljoonaa, mutta tietenkin siellä jossain luolan kätköissä asuu joku paha joka vie kaikki rahat...koettakaa nyt ihmiset ymmärtää että ei ole olemassa muuta omistajaa kuin kotitaloudet! Eihän se muuten olisi osuuskunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olenko oikeassa kun muistelen pikkupoikana kuulleeni kun aikuiset keskusteli kaupan jäsenyydestä. Pappa oli e-myymälä Oulun osuuskaupanjäsen ja jä senetuna oli ilmainen arkku viimeiselle matkalle. Ei kyllä ole varmaa tietoa mutta onko hyvä muistisia asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Oulun Osuuskauppa eli OOK maksoi arkun kun osakas kuoli. Näin minulle on kerrottu. Ei taida Arina moiseen ryhtyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (68)

Uutisvirta

19
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
19
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
10
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
7
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
7
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
7
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image