Talous

Anders Borg: Suomen tulisi tehostaa maahanmuuttoa

Suomen kilpailukyky paranee maahanmuuttopolitiikan vapauttamisen myötä, Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg uskoo. KUVA: ANDERS WIKLUND
Talous 9.4.2015 15:00 | Päivitetty 9.4.2015 16:33
STT,

Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg suosittelee, että Suomi vapauttaa maahanmuuttopolitiikkaansa talouskasvun edistämiseksi.

- Jos te haluatte luoda Helsinkiin 5-10 maailmanlaajuisesti johtavaa ja nopeasti kasvavaa yritystä - mikä mielestäni on täysin mahdollista - niin niiden on saatava asiantuntijoita Kiinasta, Intiasta, Venäjästä ja muualta. Maailmanlaajuista yritystä, joka palvelee koko maailmaa, ei rakenneta pelkästään kotimaisin voimin.

Helsingissä vieraillut Borg totesi, ettei nopeasti kasvava yritys voi jäädä odottamaan kuukausia, että sen tarvitsema työntekijä saa työluvan.

- Kuusi kuukautta voi olla kasvuyrityksen kannalta iäisyys. Asiantuntijoiden kohdalla sen pitäisi onnistua kahdessa-kolmessa viikossa. Tässä Suomi voisi parantaa järjestelmäänsä, Borg sanoi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Mielellään ottaisin omaan tiimii ulkomaalaisia osaavia työntekijöitä. Ei tarvis maksaa laiskoille suomalaisille tupla palkkaa siihen verrattuna mitä joki vinkkari ottas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun jaksaa nähdä vaivan lukea artikkelin tarkasti, huomaa Borgin väitteiden olevan järkeviä. Suomen kannattaa ilman muuta tehdä maahanmuutto helpoksi sellaisille koulutetuille asiantuntijoille, joiden osaaminen parantaa vientiyritystemme kilpailukykyä globaaleilla markkinoilla.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että rajat pitäisi avata kaikelle maahanmuutolle. Jos uutista on uskominen, Borghan sanoo, että maahan kannattaa ottaa sellaisia maahanmuuttajia, jotka ovat koulutettuja ja kokeneita, siis jonkin alan asiantuntijoita. Borgin näkemyksen mukaan maahamme ei siis kannata ottaa kouluttamattomia maahanmuuttajia, jotka eivät omaa sellaisia ominaisuuksia, että työllistyisivät vientiteollisuuden avainpaikoille. Itse olen täysin samaa mieltä ja niin varmaan myös jokainen Suomen tulevaisuudesta huolta kantava on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin Borg on ruotsin entinen valtiovarainministeri se meidän pitää kuitenkin muistaa ei pidetä häntä mitenkään profeettana kuitenkaan.Kohteliasta on kuunnella, mutta vielä kohteliampaa on jättää asiat kuitenkin omaan harkintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi voisi houkutella maahamme Ruotsista taantumuksellisia vihervasemmistolaisia karkuun lähteviä kantaruotsalaisia. Moni ruotsalainen olisi jo valmis jättämään taakseen taantumuksellisen monikulttuurisen Ruotsin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän sattui sopivasti, juuri kun on julkaistu tutkimus (Malmön yliopisto, 2014), että Ruotsi ei ole hyötynyt saatavuusharkinnan poistosta, eli asiantuntijoita ei ole saapunut. Ne työntekijät, jotka ovat tulleet, ovat oleskelleet maassa lyhytaikaisesti ja/tai matalapalkkatöissä, joissa ei muutenkaan ole työvoiman saatavuuden kanssa ongelmia (paitsi tietenkin halpatyövoiman).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsi haluaa päästä eroon omista maahanmuuttajistaan ... Onhan se jälki nähty mitä hallitsematon maahanmuutto, kuten Ruotsissa, saa aikaan. Työperäistä maahanmuuttoa en vastusta, silloin tulija on jo sitoutunut maan tapoihin ja haluaa elää täällä kuten "natiivit".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Borgilla heittää esimerkkiä miten työperäinen maahanmuutto on onnistunut Ruotsissa? Rinkeby ja muut vastaavat ongelmalähiöt, joissa asunee satoja tuhansia työperäisiä maahanmuuttajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen rakennemuutos tuntuu olevan aina kesken. Kouluttamaton väestö sikiää myös ja huonoosaisuus periytyy. Sahoilla ei ole enää lautojen kantamista. Toisaalta jos jotain pitäisi tehdä, niin sairauslomaahan sitä on haettava pikimmiten. Asiantuntijoita on lähes mahdotonta saada, eikä väkeä löydä töihin jos työ on vähänkin epämukavaa. Tähän kun laitetaan kestävyysvaje. Suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle ja pienet ikäluokatkaan eivät täysimääräisesti tartu työnsyrjään, niin talouden kehityksen kannalta on täysin välttämätöntä luoda vahvat edellytykset työperäiselle maahanmuutolle. Täytyy muistaa, että he ovat peruskoulunsa käyneet ja ammatinsa hankkineet ulkomailla. Säästoä syntyy suomalaiseen perusurpoon nähden jo lähtöön kymmeniä tuhansia euroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi nousuun kun otetaan muutama miljoona lukutaidotonta elätettävää? Kukaan älykäs ei tänne muuta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kaikki halukkaat maahanmuuttajat tulis tänne, sieltä riittäis muutama miljardi tulijaa, joilla olis alhaisempi elintaso kuin täällä. Tai sitten jos autettais niitä muutamaa miljardia siellä omissa maissaan? Ei rahalla vään järjellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kehitysapu on sitä että viedään Afrikkaan miljoona, jotta sillä voidaan ostaa 100.000 e Äänekosken Suolahdessa tehty traktori. Kehitysavusta kiitetään komeasti ja kehutaan lahjoittajan edustaja perheineen, mutta traktori jää ostamatta, eikä kukaan osaa eikä halua sanoa minne rahat käytettiin. Seuraavan vuonna ulkoministeriö myöntää lisää kehitysapua uuden traktorin hankintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai jos oikeasti tulee töihin, on kova tekemään sekä maksaa veronsa suomeen.
Sitten vastavuoroisesti vähennetään muuta maahanmuuttoa radikaalisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä on ihan hirveetä itse asun just semmoisessa asutus alueella missä on vain maahanmuuttajia . Ruotsia ei pahemmen kuule kaikki rikotaan yöt on rauhattomia kun heillä on tapana valvoa yöt ja nukkua päivät kun ei tartte ajatellakkaan töihin meoa sossusta tulee rahaa . Toivottavasti Suomi vastustaa edelleen maahanmuuttoa se ei maata rikastuta päin vastoin.Borg olkoon hiljaa!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen asunut maahanmuuttajien naapurina. Kävivät teknologiakylässä töissä ja käyttäytyivät ihan kuin kuka tahansa perusinssi.

Borg halusi sellaisia lisää. Niin minäkin. Lukekaa juttu loppuun asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

50
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
15
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
12
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
8
Kauppa yritettiin ryöstää Oulun Koskelassa, teko keskeytyi toisen myyjän tultua paikalle – poliisi kaipaa havaintoja tapahtuneesta
7
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä
6
Oulun kaupunki myy kaksi määräalaa Vaaranpihasta – Rintamäen paikalle rakennettavien tornitalojen rakentaminen etenee
5
Kati Leinosen kuvissa hevosharrastajat eivät pyynnöstä hymyile: "Koen, että hymy on maski, joka peittää alleen jotain"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaleva rikkoo

Kaikilla suomen kansalaisilla on myös oikeus valittaa. Myös mediassa. Mikä ihmeen pyhä lehmä on eri uskonnot. Saako sitt... Lue lisää...
jussijuonio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image