Talous

Analyytikko: Renzin ero ei heti johda uuteen eurokriisiin

Italian pääministeri Matteo Renzi ilmoitti erostaan yhden aikoihin yöllä Suomen aikaa. KUVA: ALESSANDRO DI MEO / EPA
Talous 5.12.2016 5:22 | Päivitetty 5.12.2016 11:49
STT

Italian pääministerin Matteo Renzin hallituksen kaatuminen ei heti johda uuteen eurokriisiin, mutta Italian ongelmat ovat riski eurolle pitkällä aikavälillä, arvioi Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

Hänen mielestään Renzi toi tuulahduksen muutosintoa Italian jämähtäneeseen poliittiseen tilaan, mutta italialaiset käänsivät jälleen selkänsä uudistuksille.

Von Gerich kirjoittaa blogissa, että Italian talous on kroonisissa ongelmissa. Monet pankit esimerkiksi tarvitsevat kipeästi uutta pääomaa.

Euro romahti hetkellisesti

Euro putosi hetkellisesti alimmilleen 20 kuukauteen sen jälkeen, kun Renzi ilmoitti erostaan yhden aikoihin yöllä Suomen aikaa. Euron arvo oli Tokiossa hieman ennen puolta kahta yöllä Suomen aikaa 1,0506 Yhdysvaltain dollaria. Se oli alimmillaan sitten viime vuoden maaliskuun.

Syöksy jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, ja euron arvo palautui myöhemmin 1,0553 dollariin.

Analyytikot ovat varoittaneet, että euro voi pian olla tasoissa dollarin kanssa, koska sijoittajat ovat pelästyneet pitkää pankkikriisiä Italiassa sekä uusien vaalien mahdollisuutta maassa.

Monet pelkäävät, että Renzin lähtö voi syöstä Italian uudestaan poliittiseen ja taloudelliseen kriisiin. Tapaus nähdään osana politiikkaan tulleen epävarmuuden jatkumoa, joka alkoi brexitistä ja Donald Trumpin valinnasta Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi.

- Renzin tappio ja populistien voittokulku herättää pelkoja muuallakin Euroopassa. Mutta tämä oli ennustettu etukäteen, joten se ei ole niin suuri yllätys kuin brexit tai Trumpin voitto, sanoo tokiolaisen Nomura Securitiesin valuuttastrategi Yunosuke Ikeda.

Milanon pörssi ennallaan

Milanossa pörssin pääindeksi on pysynyt perjantain tasollaan maan pääministerin eroilmoituksesta huolimatta.

Muualla Euroopassa pörssit ovat selvässä nousussa. Frankfurtissa pörssi on kohonnut 1,1 prosenttia, Pariisissa 0,6 prosenttia ja Lontoossa 0,3 prosenttia.

Helsingin pörssi on noin prosentin nousussa.

Epävarmuus näkyi Renzin eroilmoituksen jälkeen heti Tokion pörssissä, jossa osakkeiden arvo laski lähes prosentin.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Elämme mielenkiintoisia aikoja.
Näyttää siltä, että useassa maassa eliitin toiminta on kyseenalaistettu.
Tähän syssyyn Espanja, Ranska, ja tietenkin, Angela.
Hollanti ja Päämaja: Belgia.
Toivottavasti ei hypätä ojasta allikkoon, tämä vauhti alkaa olemaan kovin kiivas.
Trumpillakin jo ikää on, samoin Putinilla. Chinassakin alkaa olemaan uudelleenjärjestelyjen aika.
Mihin tie vie?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on paras uutinen sitten Trumpin voiton. Itseasiassa vuosi 2016 jää ihmiskunnan muistiin poliittisen vallankumouksen vuotena jolloin kansat ovat sanoneet selkeän EI globalismille. EU on nyt periaatteessa kuopattu ja odotamme enää Italian virallista EU eroa kansanäänestyksen jälkeen vuonna 2017. Eurooppa on vapautumaisillaan EU:sta ja kansat ympäri maailman voivat jälleen yhdistyä ilman sotaa ja vihanpitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Suomen etua ajatellaan, niin Finexitin pitää tapahtua heti. Jos odotetaan loppuun asti, niin Suomi joutuu karmeampiin ongelmiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

5
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
3
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
3
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
3
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta
3
Ahjo-Kalevan korttelin pysäköintinormi pienenee Karjasillalla
2
Ilmastomielenosoituksen ihmisketju ympäröi Säätytalon hallitusneuvotteluiden aikana – neuvotteluissa edessä ratkaisevat päivät
1
Tietomaan uudessa näyttelyssä voi kokeilla, miltä tuntuu lihoa 20 kiloa tai seurata eläimen matkaa lautaselle – "Herkimmille tämä voi olla järkyttävää"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image