Talous

Alman alueellisten lehtien kauppa Sanomalle lisää toteutuessaan median keskittymistä Suomessa

Sanoman toimitusjohtaja Susan Duinhoven ja uutis- ja featuremediayksikön liiketoimintajohtaja Petteri Putkiranta kertoivat Alman alueellisten lehtien kaupasta Aamulehden tiloissa tiistaina. Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne istuu oikealla. KUVA: Eriika Ahopelto
Talous 11.2.2020 11:15 | Päivitetty 11.2.2020 12:00
Joonas Kuikka

Suomeen on muodostumassa kolme suurta mediayhtiötä, joiden suhteellinen valta on kasvanut. Ne ovat Sanoma, Yle ja Keskisuomalainen.

Jos kilpailuviranomaiset siunaavat Alma Median maakuntalehtien ja paikallislehtien myynnin Sanomalle, kyseessä on merkittävä askel kohti keskittyneempää mediaa.

Aamulehti ja Satakunnan kansa ovat merkittäviä maakuntalehtiä Suomessa. Kun ne aikanaan siirtyvät Almalta Sanomalle, Suomen suurin mediayhtiö Sanoma kuroo eroa muihin, Alma taas heikkenee.

Suurin on Sanoma, jonka liikevaihto oli vuonna 2018 peräti 1 315 miljoonaa euroa. Verovaroin rahoitettavan Ylen liikevaihto oli 471 miljoonaa euroa. Alma Median liikevaihto oli 354 miljoonaa euroa, kun Keskisuomalaisella se oli 166 miljoonaa euroa.

Pienemmistä mediayhtiöistä perheyritys TS-Yhtymän liikevaihto oli 122 miljoonaa vuonna 2018. Ruotsalaisomisteisen televisioyhtiön MTV:n liikevaihto oli Markkinointi & Mainonta -lehden mukaan 180 miljoonaa euroa vuonna 2018. Molemmilla on kuitenkin rajoittunut tuotevalikoima Suomessa.

Kun katsotaan lehtien omistusta, Sanoma ja Keskisuomalainen ovat jatkossa omassa luokassaan.

Keskisuomalainen ei kilpaile suurimman tittelistä rahalla vaan määrällä. Portfoliossa on suhteellisen maltillisesta liikevaihdosta huolimatta Suomen suurin lehtikattaus: 15 päivälehteä, 28 paikallislehteä ja 26 kaupunkilehteä. Keskisuomalainen on myös kasvattanut lehtimääräänsä viime vuosina.

Sanoma vahvistaa otettaan merkittävimpänä mediatalona

Sanoma nokittaa lehtien merkittävyydellä. Sillä on johtava päivälehti Helsingin Sanomat, Suomen luetuin verkkolehti Ilta-Sanomat.

Lisäksi Sanomalla on useita aikakausilehtiä kuten Aku Ankka ja Vauva ja muun muassa televisiokanavat Nelonen, Jim ja Liv sekä Radio Aalto, Radio Rock ja Radio Suomipop.

Se omistaa myös enemmistön Suomen tietotoimistosta STT:stä. Sanoma osti Alma Median ja TS-yhtymän osuudet STT:stä vuonna 2018.

15 lehteä lisää siirtymässä Sanomalle

Tuoreessa kaupassa Sanomalle siirtyisi Almalta kaksi maakuntalehteä ja kolmetoista paikallislehteä.

Näiden lehtien alustava liikevaihto vuodelta 2019 on Inderesin analyysin mukaan vajaa sata miljoonaa euroa, mikä pudottaisi Almaa kohti Keskisuomalaisen liikevaihtolukuja. Almalle jäisi merkittävistä valtakunnallisista medioista merkittävimpinä Iltalehti ja Kauppalehti.

Nykyisistä Alman lehdistä Aamulehti ja Satakunnan Kansa ovat Lännen Median osakkaita.

Uutista on korjattu kello 12.00: Kuvatekstistä sai sen käsityksen, että Kai Telanne olisi puhumassa Susan Duinhovenin vieressä. Telanne istuu kuitenkin oikealla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ihmiset haluavat oikeaa faktatietoa ja mielellään eri lehdistä jotta näkee eri näkökulmia. Nyt tulisi liian iso keskittymä joka kattaa suurimman osan suomalaisista ja antaa vain yhden näkökannan. Omansa.

Kun HS on hehkuttanut persujen suosiolukuja niin kohta koko maa hehkuttaa niitä. Kun HS suhtautuu nuivasti hallitukseen niin kaikki lukijat tekevät saman. Ennen vaaleja liian suuri vaikutus. Jälkeenpäin myös.

Ei tuota kauppaa pitäisi hyväksyä, pienessä maassa liian suuri vaikutusvalta ja sitä ei saa jälkikäteen pienemmäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sananvapaudelle ei ole hyväksi tällaiset keskittymät.
Verovaroin ylläpidetty yle ,mistä tulee pelkkää uusintaa ja ulkomailta ostettua halpaa katsottavaa.
Suomalaisilla pitäisi olla vapaus valita maksaako Ylelle mitään ja katsooko ohjelmia.
Nyt voimassa pakkomaksut vaikka ei katsokaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos, koottuna faktat median nykytilanteesta. Saa hyvän kokonaiskuvan. Enpä ole näitä tietoja vielä muualta huomannut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:47
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
22:02
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
21:23
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
21:09
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
19:46
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
19:45
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi
19:41
Tuuletus täynnä tunnetta – Oulun Pyrinnön 19-vuotias Samuel Purola täräytti 200 metrillä kotimaisen huippuajan 20,85
60
Jokaisessa julkisessa laitoksessa ei voi käydä vessassa Oulussa, vaikka kyseessä olisikin verovaroin kustannettu laitos – "Hädässä olevaa ihmistä yleensä autetaan"
47
Kätilöliiton mukaan huoli synnyttäjien ja vauvojen turvallisuudesta on maanlaajuinen – "Arvostammeko me uusien lasten syntymää ja perheitä satsaamalla heihin?"
41
Pohjois-Pohjanmaan museon kellarikerros jouduttiin sulkemaan – tutkimuksissa löydettiin terveydelle vaarallisia rakennusmateriaaleja
34
"On vain ajan kysymys, milloin osastolla tapahtuu potilasvahinko" – Yle: Oysin kätilöt ovat huolissaan potilasturvallisuudesta ja kannelleet aville, vastuualuejohtaja kiistää väitteet
34
Merivesi voi nousta rajusti Perämerellä, merivartiosto varoittaa: "Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia"
33
Puheenaihe: Keskittyykö uutismedia liikaa Suomessa? "Digitaalinen julkaisutoiminta syrjäyttää painettua mediaa, murros vaatii resursseja ja osaamista"
28
Suomen teillä kurvailee tuhansia alaikäisiä autoilijoita – 12 000 alle 18-vuotiasta sai viime vuonna poikkeusluvan, ja tuhansia hakemuksia on jonossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta yöllä ja aamulla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Marinin kallis vedätys

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image