Talous

Alman alueellisten lehtien kauppa Sanomalle lisää toteutuessaan median keskittymistä Suomessa

Sanoman toimitusjohtaja Susan Duinhoven ja uutis- ja featuremediayksikön liiketoimintajohtaja Petteri Putkiranta kertoivat Alman alueellisten lehtien kaupasta Aamulehden tiloissa tiistaina. Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne istuu oikealla. KUVA: Eriika Ahopelto
Talous 11.2.2020 11:15 | Päivitetty 11.2.2020 12:00
Joonas Kuikka

Suomeen on muodostumassa kolme suurta mediayhtiötä, joiden suhteellinen valta on kasvanut. Ne ovat Sanoma, Yle ja Keskisuomalainen.

Jos kilpailuviranomaiset siunaavat Alma Median maakuntalehtien ja paikallislehtien myynnin Sanomalle, kyseessä on merkittävä askel kohti keskittyneempää mediaa.

Aamulehti ja Satakunnan kansa ovat merkittäviä maakuntalehtiä Suomessa. Kun ne aikanaan siirtyvät Almalta Sanomalle, Suomen suurin mediayhtiö Sanoma kuroo eroa muihin, Alma taas heikkenee.

Suurin on Sanoma, jonka liikevaihto oli vuonna 2018 peräti 1 315 miljoonaa euroa. Verovaroin rahoitettavan Ylen liikevaihto oli 471 miljoonaa euroa. Alma Median liikevaihto oli 354 miljoonaa euroa, kun Keskisuomalaisella se oli 166 miljoonaa euroa.

Pienemmistä mediayhtiöistä perheyritys TS-Yhtymän liikevaihto oli 122 miljoonaa vuonna 2018. Ruotsalaisomisteisen televisioyhtiön MTV:n liikevaihto oli Markkinointi & Mainonta -lehden mukaan 180 miljoonaa euroa vuonna 2018. Molemmilla on kuitenkin rajoittunut tuotevalikoima Suomessa.

Kun katsotaan lehtien omistusta, Sanoma ja Keskisuomalainen ovat jatkossa omassa luokassaan.

Keskisuomalainen ei kilpaile suurimman tittelistä rahalla vaan määrällä. Portfoliossa on suhteellisen maltillisesta liikevaihdosta huolimatta Suomen suurin lehtikattaus: 15 päivälehteä, 28 paikallislehteä ja 26 kaupunkilehteä. Keskisuomalainen on myös kasvattanut lehtimääräänsä viime vuosina.

Sanoma vahvistaa otettaan merkittävimpänä mediatalona

Sanoma nokittaa lehtien merkittävyydellä. Sillä on johtava päivälehti Helsingin Sanomat, Suomen luetuin verkkolehti Ilta-Sanomat.

Lisäksi Sanomalla on useita aikakausilehtiä kuten Aku Ankka ja Vauva ja muun muassa televisiokanavat Nelonen, Jim ja Liv sekä Radio Aalto, Radio Rock ja Radio Suomipop.

Se omistaa myös enemmistön Suomen tietotoimistosta STT:stä. Sanoma osti Alma Median ja TS-yhtymän osuudet STT:stä vuonna 2018.

15 lehteä lisää siirtymässä Sanomalle

Tuoreessa kaupassa Sanomalle siirtyisi Almalta kaksi maakuntalehteä ja kolmetoista paikallislehteä.

Näiden lehtien alustava liikevaihto vuodelta 2019 on Inderesin analyysin mukaan vajaa sata miljoonaa euroa, mikä pudottaisi Almaa kohti Keskisuomalaisen liikevaihtolukuja. Almalle jäisi merkittävistä valtakunnallisista medioista merkittävimpinä Iltalehti ja Kauppalehti.

Nykyisistä Alman lehdistä Aamulehti ja Satakunnan Kansa ovat Lännen Median osakkaita.

Uutista on korjattu kello 12.00: Kuvatekstistä sai sen käsityksen, että Kai Telanne olisi puhumassa Susan Duinhovenin vieressä. Telanne istuu kuitenkin oikealla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ihmiset haluavat oikeaa faktatietoa ja mielellään eri lehdistä jotta näkee eri näkökulmia. Nyt tulisi liian iso keskittymä joka kattaa suurimman osan suomalaisista ja antaa vain yhden näkökannan. Omansa.

Kun HS on hehkuttanut persujen suosiolukuja niin kohta koko maa hehkuttaa niitä. Kun HS suhtautuu nuivasti hallitukseen niin kaikki lukijat tekevät saman. Ennen vaaleja liian suuri vaikutus. Jälkeenpäin myös.

Ei tuota kauppaa pitäisi hyväksyä, pienessä maassa liian suuri vaikutusvalta ja sitä ei saa jälkikäteen pienemmäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sananvapaudelle ei ole hyväksi tällaiset keskittymät.
Verovaroin ylläpidetty yle ,mistä tulee pelkkää uusintaa ja ulkomailta ostettua halpaa katsottavaa.
Suomalaisilla pitäisi olla vapaus valita maksaako Ylelle mitään ja katsooko ohjelmia.
Nyt voimassa pakkomaksut vaikka ei katsokaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos, koottuna faktat median nykytilanteesta. Saa hyvän kokonaiskuvan. Enpä ole näitä tietoja vielä muualta huomannut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image