Talous

Al­ko­ho­li­kaup­pi­aan mukaan suo­ma­lais­asiak­kaat ovat palaamassa taas Tallinnaan – "Ei maksa vaivaa ajaa Latvian puolelle"

Laivamatkustajat saapuivat Tallinnaan Suomesta sunnuntaina. Suomalaisten matkustajien määrä laski Tilastokeskuksen mukaan sadoillatuhansilla vuonna 2018.
Talous 16.2.2020 18:44
Joonas Kuikka

Tallinnan satamassa Virossa monet suomalaiset ostavat auton kyytiin alkoholijuomia ennen nousua laivaan. Ostopaikkaan ei vaikuta se, että Latvia on korottamassa alkoholiveroa maaliskuun alussa.

Tallinna

Tallinnan sataman tuntumassa sijaitsevassa jättimäisessä SuperAlkossa on sunnuntaina rauhallista, vaikka ensimmäiset asiakkaat ovat olleet jo puoli tuntia etuajassa jonottamassa ovien aukeamista. Enimmäkseen myymälässä kuulee suomea.

Hämeenlinnalaiset Ari Nurminen ja Kirsi Virta ovat kokeneita Viron-matkustajia ja käyvät maassa useasti vuodessa kulttuurimatkoilla.

He eivät ole seuranneet keskusteluja alkoholiverotuksesta. Latvia on aikeissa nostaa väkevien juomien veroa 30 prosentilla, mikä voisi taas siirtää matkustajatuontia Viroon.

Hämeenlinnalaiset Kirsi Virta ja Ari Nurminen käyvät usein matkailemassa Virossa. Nurminen ostaa joka reissulla muutaman laatikon olutta, ja Virta taas ei juuri käytä alkoholia.

Nurmisen mukaan verotus ei vaikuta matkasuunnitelmiin nyt tai jatkossakaan.

– Ei maksa vaivaa ajaa Latvian puolelle.

"Mieluiten ostaisin Suomesta"

Hollolalainen Aarre Muranen on käynyt hakemassa alkoholia myös Latviasta asti, kun Viro ensin korotti alkoholiveroa. Sittemmin Viro taas laski veroa, mutta Latviassa on toistaiseksi halvempaa.

Tällä kertaa ostokset pystyi ennen laivaan nousua tekemään Tallinnasta, sillä Murasen auto oli samalla huollettavana Virossa. Näin säästi rahaa sekä huollossa että juomassa.

– Aika hassua, että Suomen veropäätöksillä ohjataan matkustajatuontiin. Mieluiten ostaisin Suomesta. Voisi se kalliimpaa olla, mutta ei näin paljon kuin nyt, sanoo Muranen.

Baltiasta kannattaa hänen mukaansa tuoda Suomeen etenkin lonkeroa ja väkeviä juomia.

– Jos Latviassa käy, laatuviski on puoleen hintaan Suomeen verrattuna.

Latvian veronkorotuksesta huhuja liikkeellä

Tallinnan SuperAlkon johtaja Imre Poll kertoo viimeisimmän huhun olevan, että Latvia korottaa väkevien alkoholijuomien verotusta vain reilut viisi prosenttia kolmenkymmenen sijaan maaliskuun alussa.

– Päätös saattaa venyä viime hetkeen. He kiistelevät siitä parlamentissa.

Pollin mukaan merkittävintä matkustajamyynnin kannalta oli Viron päätös laskea alkoholiveroa. Jo se palautti suurimman osan suomalaisturisteista.

– Latviassa käynti vie kuitenkin kokonaisen päivän.

"Varta vasten emme lähde hakemaan"

Leppävirralta Tallinnaan matkanneet Pirkko Tuovinen ja Kari Rautiainen ostivat autoon täydennystä muun muassa kesän veneretkiä varten.

He saivat ajatuksen vierailla Tallinnassa ollessaan Helsingissä venemessuilla.

Kari Rautiainen ja Pirkko Tuovinen Leppävirralta päättivät poiketa Tallinnassa, kun he olivat käymässä venemessuilla Helsingissä.

Motivaationa ei ollut säästää rahaa alkoholiostoksilla.

– Kun rehellisesti ajattelee auton tuomista laivalla ja hotellia, tämä on loma samalla. Varta vasten emme lähde hakemaan, sanoo Tuovinen.

Rautiaisen mukaan Tallinnassa asiakaspalvelu suomalaisia kohtaan on parantunut. Hän sanoo, että myös suomalaiset käyttäytyvät Viron-matkoillaan paremmin kuin takavuosina – ainakin useimmat.

Baltian maiden viinaverotaistelu

Viro korotti alkoholiveroa 1.7.2017. Tämän piti olla vasta korotusten alkua.

Korotus kuitenkin osoittautui Viron valtion kannalta virheeksi. Verotulot pienenivät kymmenillä miljoonilla euroilla, kun alkoholia ei enää ostettu Virosta vaan Latviasta.

Suomalaisten matkailu Viroon väheni sadoillatuhansilla vuonna 2018. Tällä oli kerrannaisvaikutuksia koko matkailualaan.

Viro perui veronkorotusajatuksen ja laski alkoholiveroa 1.7.2019.

Latvia ja Liettua suunnittelevat maaliskuun 2020 alusta alkaen nostavansa väkevien juomien verotuksen hieman Viron tasoa ylemmäs.

Suomessa alkoholiverotus pysyy selkeästi korkeampana kuin missään Baltian maassa.

Panimoliiton mukaan 70 prosenttia Viroon matkustaneista aikuisista tuo Suomeen alkoholia.

MAINOS

Kommentoi

Päinvastoin! Kyllähän se monellakin jo maksa vaivaa kun pitää lähteä Suomenlahden eteläpuolelta asti hakemaan eri vahvuisia etanolin vesilioksia! Kulutus on näillä maksaihmisillä niin suurta, että halvemmaksi kyllä tulisi heille tehdä kunnon appelsiinikiljut tai "Kilimanjaro-kiljut" kuten täällä Sarvipäisten sammakoitten peräkylässä sanotaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Törkeää verosuunnittelua🤑🤑🤑
Äkkiä verottajalle jokin kuumalinja, jossa pullon ostaneet voi nimettömänä käräyttää💸💸💸

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poltan ja juon,mutta en oo suomesta ostanut kumpaakaa 5 vuoteen.Saab jo ruottista edullisemmin samalla tulleepi ostettua myös ruoka tarpeet.Kohta myös poltto aineetki kun suomessa veronousee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Saksa ei ole nostamassa alkoholi veroa.
Miksei Kaleva tee juttua Saksasta tilatusta alkoholista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja mukava on käydä Baltiassa. Jos sitten saa viinakaappiin täydennystä samalla, nii taatusti ostan. Kuten yksi sanoi haastattelussa, laatuviski on puolet halvempaa Latviassa. Jos ostat 150,- pullon vaikka kahdeksallakympillä, niin minä ainakin tykkään. Ois mulla varaa ostaa se kalliillakin, vaan Alkomme ei oikein kovin laajaa valikoimaa edes pidä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Oulusta kannata lähteä hakemaan mistään vaan tilata Saksasta edullisesti kotiovelle asti tuovat. Ja kuitenkin halvemmalla kuin mistään muualta. Miksei puhuta lehdissä tästä vaan vain Viron ja Latvian ja Haaparannasta hakemista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuoret tilaavat paljon Saksasta ja niinkuin Alkon oma henkilökuntakin tekee. Onhan se kaikkein halvinta ja vaivatonta kun satsi tulee kotiovelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä saan säästöä paljon enemmän sillä kun en osta enkä tilaa viinaksia ollenkaan, jos janottaa niin hanasta saa hyvää pohjavettä jolla taatusi jano lähtee. Oulusaa on ilmeisesti niin pahan makuista vettä että joutuu turvautumaan osto juomiin.
Sekin hyvä puoli hyvässä vedessä on että ei mene pää sekaisin isommastakaan janosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäähän sitä jokin pahe olla kun en polta enkä käy vieraissa enkä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lonkero 24pakki saksassa alle 20€ + rahti mutta kannatta tilata paljon väkeviä ja viinitonkkia. Ei olutta, sitä saa Oulustakin ja Haaparannasta parempaa ja halvemmalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu uskomattomalta, että joku lähtee viinaostoksille Viron, tai Latvian maaperälle, kun liki jokaisessa kylässä on siihen tarpeeseen Alko. Ja, kuinka paljon sitä on säästävinään aikaa ja rahaa? Päivän reissuun menee kait jotain 12-14 tuntia, eli se on pois työajasta, ikävässä ja ahtaassa ympäristössä. 35€ maltillisella tuntipalkalla se tarkoittaa noin 500€ hukkaamista ja sillä rahalla saa jo varmasti tarpeeksi myös Alkosta ja säästyy resuamasta joutavalla laivalla. Mutta, jos jonkun elämä on jo valmiiksi tylsää, niin, sinne sitten vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se mukavaa käydä naapurimaissa ja on ravintola syöminenkin todella edullista ja laadukasta. Samalla viinakset ja tupakat tulee.
Mutta minäkin olen niin paljon käynyt Eestissä ja Latviassa ettei ole järkeä niissä vain käydä. Olenkin ruvennut käymään lentokoneella eri Euroopan maissa ja tilaan alkoholin Saksasta. Ja olen tupakoinnin lopettanut, eikä sitä tarvi roijata kenellekään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Stadista ihan järkevä käydä välillä ostoksilla Tallinassa. Oulusta ei tulisi lähdettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kaljaralli viroon jaksaa aina ihmetyttää. Täällä Teneriffalla Lidlissä nelostölkki maksaa 21senttiä eli 12-päkki maksaa 2,52€. Ei näitä täällä silti kukaan hamstraa autoja täyteen. Sitä saa ostaa illalla ja samalla voi ottaa pullon viiniä vaikka nyt onkin sunnuntai. On se hyvä että suomessa holhotaan aikuisia ihmisiä ettei kaikista tule juoppoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viina. Ah mikä ihana tekosyy!

Monelle riittää se, että voi kehua käyneensä "ostoksilla" Virossa. Rahan säästöstä ei loppupeleissä ole kysymys.

Viinatrokarin maine on myös Suomessa positiivisella puolella. Päin vastoin kun muualla Euroopassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image