Talous

Ahtium eli entinen Talvivaaran Kai­vo­so­sa­keyh­tiö konkurssiin - pie­no­sak­kail­le mahdollisuus vähentää tappioita verotuksessa

Talvivaaran kaivos on nykyään valtion omistaman Terrafamen hoidossa. KUVA: Jukka Leinonen
Talous 6.3.2018 8:37 | Päivitetty 6.3.2018 16:43
STT

Ahtium eli entinen Talvivaaran Kaivososakeyhtiö hakeutuu konkurssiin. Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että sen liiketoimintahankkeita ja rahoitusta koskevat neuvottelut on lopetettu.

Ahtiumin konkurssi ei ollut yllätys, ja yhtiö varoitti jo viime viikolla, että lähipäivät ovat ratkaisevia sen tulevaisuudelle.

Ahtiumilla ei ole enää mitään tekemistä Sotkamon kaivostoiminnan kanssa. Kaivos on nykyään valtion omistaman Terrafamen hoidossa.

Viime marraskuussa nimeään vaihtanut Ahtium on yrittänyt etsiä uutta liiketoimintaa muun muassa lehmänlannan ravinteiden kierrätyksestä ja energiantuotannosta. Yhtiön mukaan hankkeet eivät kuitenkaan kyenneet tuottamaan kassavirtaa riittävän nopeasti kulujen kattamiseksi eivätkä pitkään valmistellut yritysjärjestelyt toteutuneet.

- Kaikki kivet on käännetty, sanoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Tapani Järvinen tiedotteessa.

Talvivaaran Kaivososakeyhtiö pääsi kesäkuussa yrityssaneerauksen myötä suurimmasta osasta veloistaan. Marraskuussa yhtiö vaihtoi nimensä Ahtiumiksi.

Järvisen mukaan yhtiön hallituksen ja johdon toiminnan tärkeimpänä ohjenuorana on koko ajan ollut yhtiön, sen osakkeenomistajien ja velkojien edun ajaminen.

Pienosakkaille mahdollisuus vähentää tappioita verotuksessa

Ahtiumin suurin omistaja on ollut valtion sijoitusyhtiö Solidium, jolla on ollut runsaat seitsemän prosenttia yhtiön osakkeista. Yhteensä Ahtiumilla on yli 80 000 omistajaa, joista suurin osa piensijoittajia. Konkurssin myötä heidän osakkeensa muuttuvat lopullisesti arvottomiksi.

Toisaalta konkurssi avaa piensijoittajille mahdollisuuden vähentää Talvivaaran osakkeiden hankinnasta koituneet sijoitustappiot verotuksessa.

- Tämä edellyttää, että konkurssiprosessi käynnistetään ja se etenee. Nythän he vasta ilmoittivat, että aikovat hakeutua konkurssiin, Osakesäästäjien Keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius tarkentaa.

Hän arvioi, että Ahtiumin tapauksessa asia on kuitenkin aika selkeä, sillä millään osapuolella tuskin on halua jatkaa yhtiön toimintaa.

Konkurssitilanteessa tappiot voi vähentää siinä vaiheessa, kun pesänselvittäjä on todennut, ettei osakkeenomistajille ole jäämässä mitään. Todennäköisesti piensijoittajat pääsevät hakemaan tappioiden vähentämistä jo tämän vuoden verotuksessa.

Rothovius arvioi, että joidenkin kohdalla kyse voi olla hyvinkin suurista summista.

- Se riippuu siitä, kuinka iso se ostohinta on ollut. Olen kuullut, että joku on pistänyt (Talvivaaran osakkeisiin) jopa satoja tuhansia euroja. Silloin kyse voi olla parhaimmillaan kymmenistä tuhansista euroista, Rothovius sanoo.

- Mitään muuta sieltä ei enää voi tulla, sillä rahat menevät velkojille.

Kun osakkeen arvon voidaan konkurssin myötä todeta menettäneen arvonsa lopullisesti, käsitellään arvonmenetystä verotuksessa kuten osakkeiden myyntitappiota eli vähennyksen voi tehdä kaikista pääomatuloista. Esimerkiksi 5 000 euron tappioista rahallinen hyöty voisi olla 1 500 euroa, kun pääomaverokanta on 30 prosenttia.

Solidium kuittasi tappiot jo kolme vuotta sitten

Solidiumin taseessa Talvivaaran eli nykyisen Ahtiumin omistus kirjattiin nollan arvoiseksi jo vuoden 2014 lopussa.

- Se on ollut arviomme siitä, mikä sen sijoituksen arvo on, sijoitusjohtaja Pauli Anttila sanoi STT:lle. Uusia alaskirjauksia ei siis nyt Ahtiumin konkurssin vuoksi tarvitse tehdä.

Solidium on jo aiemmin kertonut, että yhteensä siltä ehti vuosien varrella palaa Talvivaaraan rahaa 149 miljoonaa euroa.

Kaupankäynti Talvivaaran osakkeilla loppui pörssissä jo marraskuussa 2014, kun tytäryhtiö Talvivaara Sotkamo asetettiin konkurssiin.

Rothoviuksen mielestä surullisen Talvivaara-saagan opetus piensijoittajille on, ettei kenenkään missään tapauksessa pitäisi pistää tällaiseen "arpalippuun" merkittävää osaa omaisuudestaan.

- Eli jos tämmöiseen lähtee mukaan, niin pitää se osuus olla hyvin pieni.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Korjattu aiempaa uutista klo 16.40: Konkurssin myötä osakkeiden arvonmenetystä käsitellään verotuksessa kuten osakkeiden myyntitappiota eli vähennyksen voi tehdä kaikista pääomatuloista. Aiemmin kerrottiin virheellisesti, että vähennyksen voisi tehdä vain mahdollisista osakkeiden luovutusvoitoista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Ajatteleppa lukija, jos joskus jollakin hallinnolla olisi järkeä / tms. jakaa moiset summat, jo olemassa olevan toimivan yritystoiminnan tukemiseen. Tuskimpa lopputulema (hinta kontra työpaikat) olisi yhtä kelvoton, vaikka miten menisi, väittäköön toisin joka niin uskoo. Aina sama, kunnon puhallus jälleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esim.1 Myyty talvivaaraa satasen tappiolla, tappion voi vähentää seuraavan vuoden voitoista. Jos ei voittoja tule, niin se on sitten voi, voi.
Vähennykset koskevat vain pääomatuloja ja myyntivoittoja. Vähennysten jälkeen maksellaan 29% veroa.
Verohallinnon mukaan vuodesta 2016 alkaen omaisuuden myynnistä tai muusta luovutuksesta syntyneet tappiot on voitu vähentää kaikista pääomatuloista.
Ennen vuotta 2016 syntyneet myyntitappiot vähennetään vain myyntivoitoista. Muutos koskee vain vuonna 2016 tai sen jälkeen syntyneitä myyntitappioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän alasajeta Terraframekin ennenkuin sekin uhkaa joutua konkurssitilaan. No sen takana on valtio, joten me veronmaksajathan sen pystyssä pidämme. Kalliiksi tulee Kainuun kainalosauvana oleminen. Ei hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalliiksi tuli talvivaaraan väkisin jatkaminen. Ja alasajo syö vielä miljoonia lisää. No Sipilä tämän aikoinaan halusi jatkuvan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tappion voi vähentää mahdollisesta pääomatulosta. Ansiotulosta tätä mahdollista tappiota ei voi vähentää. Voisiko joku toimittaja kirjoittaa aiheesta valaisevan kirjoituksen. Kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kassa eli "kaikki kivet" on kuulemma käännetty. Näin vain pääsi käymään, ihan yllättäen, ja pyytämättä... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On paljon helpompi huijata ihmisiä, kuin saada heidät uskomaan, että heitä on huijattu.( näin on joku viisaampi lausunut)
Em. tapauksessa on juurikin näin päässyt tapahtumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osaako joku kertoa mihin osakkeen suosio perustui? Ilmeisesti yhtiö ei tehnyt positiivista tulosta koskaan vai muistanko ihan väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse lienee eräänlaisesta joukkohurmoksesta. Ihmisen vähäinenkin järjen ääni ja epäilyksen alitajuinen kolkutus katoaa.
Onhan noita ollut maailman sivu toinen toistaan parempia sijoituskohteita sekä pörssikurssien huikeita nousuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työvoimapolitiikka on tullut tiensä päähän. Työllisyystilanne on kohentunut, joten tilastoihin ei synny suurta lovea, joka olisi merkittävä vaaleja silmällä pitäen. Yhtiön jatko maksaa yhä enemmän, mitä kaemmin jatketaan suojatyöpaikkojen ylläpitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä oli Talvivaara ei Terrafame! Terrafamen (kupla) työvoimapolitiikka ja suojatyöpaikkojen ylläpito jatkuu edelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan "yritettiin" kun kassassa oli rahaa. Eikä oltu huonoilla palkoilla. Oli aika selvää että Talvivaaran kohtalo oli sama kuin Merikoski-ravintolan. Vaihdetaan nimeä juuri ennen konkurssia. Kun nähdään että väistämätön tulee tapahtumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lantakasassa ei sitten ollutkaan riittävää pöhinää pisnekselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärpäsiä ei ollut tarpeeksi? Tai sitten oli muutama tosi iso kärpänen jotka söivät koko lantakasan... PP

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

62
JHL julisti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon – "Olemme valmiita laajentamaan työtaistelutoimia, jos hallitus ei peräänny"
53
Oulun Allas Sea Poolin suunnitelmat ovat valmiit – Kiikeliin rakennetaan kolme allasta, kaksi saunaa ja erillinen ravintolarakennus
40
Työttömyysaste laski Pohjois-Pohjanmaalla alle 10 prosentin – edellisen kerran sama tilanne vuonna 2012
36
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta
32
Oulun Allas Sea Pool innostaa ja huolettaa – suunnitelmia esiteltiin tiistaina Pakkalan salissa
20
OP aloittaa massiiviset yt-neuvottelut keskuskonsernissaan – neuvottelut eivät koske OP-ryhmän osuuspankkeja
17
Syyttäjä: Mieskaksikko jahtasi moottorikelkoilla ahmaa yli kymmenen kilometriä – miehet ajoivat lopulta useita kertoja eläimen yli

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image