Talous

3T: Suomalainen työ ei saksalaista kalliimpaa

Talous 5.4.2013 7:50
STT

Tuore saksalaisvertailu paljastaa, että työn teettäminen Suomessa ei olekaan Saksaa kalliimpaa, kertoo 3T -lehti.

Työnantajat ovat ajaneet Suomeen Saksan työmarkkinamallia, jotta työn hinta saataisiin halvemmaksi ja kilpailukykyä parannettua. Saksan tilastoviraston julkaiseman yksityisen sektorin palkkakuluvertailun mukaan palkkakulut ovat kuitenkin käytännössä yhtä suuret. Teollisuudessa työn teettäminen on Suomessa jopa Saksaa halvempaa. Työn sivukulut puolestaan ovat Suomessa EU-keskitasoa alemmat.

EU-maiden työn kalleusvertailussa Suomi kipuaa seitsemännelle sijalle, kun Saksa on kahdeksas. Työtunnin hinnan ero on kuitenkin vain 10 senttiä.

Kalleinta työ oli saksalaisvertailun mukaan Ruotsissa ja halvinta Bulgariassa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

No ainakin rakennustöissä saksalainen laatu ajaa oikealta ohi suomalaisen , siihen on kyllä syynsä, esim. hyvin pirstaloitunut ketjutus ja urakiden "saumakohdista" huolehdi kukaan. Talot meillä homeessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa palkat ovat paljon jäljessä kun niitä verrataan elinkustannuksiin koska täällä Suomessa kauppa ja elitarvike teollisuudella ei ole ei ole minkäänlaista sääntelyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

suomalainen työnlaatu on kuitenkin saksalaista laatua paljon jäljessä. enää ei juuri kehtaa ostaa 'made in finland' -kamaa
kun tietää että se on varmasti ylihinnoiteltua sekundaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylihinnoiteltua, mutta vain Suomessa. Muualla maailmassa made in Finland rinnastetaan mm. Romanialaisiin ja muihin entisen itäblokin maiden tuotteisiin laadultaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se ennen laadustaan tunnettu "made in finland" kama ei oo enää nykyisin suomalaisten tekemää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on kansainvälisessä vertailussa maailman kolmanneksi kilpailukykyisin maa. On se kumma kun tuokaan ei vielä riitä. Muualla vaan vissiin osataan paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisen työn teettäminen on taitolaji, jotkut työnanatajat sen osaa toiset ei. Samoin toiset työntekijät osaa tehdä töitä toiset ei. Eli....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman suurempia tutkimuksia voi päätellä että työn tuottavuuden erot Saksan ja Suomen välillä johtuu, työ prosesien hallinnasta. En lähde tarkentamaan ajatusta koska, jos lukija ei tästä vinkistä asiaa ymmärrä niin ei kannata kirjoitellakaan aiheesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työ saattaa olla saman hintaista tai halvempaa, mutta kuljetus kulut ovat yli kymmenen prosenttia kalliimpaa viedä Suomesta tavaraa keski Eurooppaan kun Saksasta. Joten meidän pitäisi tuottaa vientiin menevä tavara halvemmalla kuin Saksassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja lisäksi suomalaiset päättäjät ottavat laivojen rikkidirektiivin käyttöön Suomessa ,direktiivi ei koske Keski. ja Etelä-Euroopan maita..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos kuulunee vihreiden edustajille, jotka ajoivat tämän rikkidirektiivin läpi näin hienolla tavalla EU:ssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäksi tulee muita muun muassa ilmastosta koituvia erityistekijöitä. Sama kilpailukyky edellyttää siis vähintään 10 % pienempää palkkaa tai suurempaa tuottavuutta.

Pienempi kotimarkkinavolyymi, kapea osaaminen ja muut pienuudesta johtuvat pullonkaulat rajaavat vielä kilpailumahdollisuuksia varsin kapealle sektorille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi vastaavasti Saksassa energia on usein kalliimpaa (paitsi jos tuulee paljon). Muut kustannukset on summattava yhteen, ja ne heiluvat paljon työvoimakustannuksia enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Mietipä aikuisten oikeasti, miksi Suomen tuloerot olisivat kasvaneet tai pienentyneet. Hallitus on muuttanut sosiaalitur... Lue lisää...
Naton otan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image