Politiikka

Teol­li­suus­liit­to hylkäsi val­ta­kun­nan­so­vit­te­li­jan so­vin­toe­si­tyk­sen – "Pal­kan­ko­ro­tuk­set täysin riit­tä­mät­tö­miä"

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon mukaan sovittelijan esitys ei vastaa tasoa, jota neuvoitteluissa on haettu.
Politiikka 2.12.2019 21:08 | Päivitetty 2.12.2019 21:15
STT

Teknologiateollisuus olisi hyväksynyt ehdotuksen.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työkiistaan ei löytynyt maanantaina ratkaisua. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala antoi sovintoehdotuksen, mutta Teollisuusliitto hylkäsi sen. Teknologiateollisuus puolestaan hyväksyi ehdotuksen.

Kiista koskee enää palkankorotusprosentteja, sillä osapuolet ovat päässeet sopuun muista asioista.

Teollisuusliiton mielestä sovintoehdotuksen palkankorotukset olivat täysin riittämättömiä. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon mukaan sovittelijan esitys ei vastaa sitä, mitä he ovat neuvotteluissa hakeneet.

Ehdotuksen mukaan niin kutsutut kiky-tunnit poistuisivat ja ensisijaisena vaihtoehtona teknologiateollisuudessa olisi, että palkankorotuksista sovitaan paikallisesti. Jos paikallista ratkaisua ei löydy, palkkoja nostetaan niin kutsutun perälaudan mukaisesti. Piekkalan sovintoehdotus koski juuri tätä perälautaa.

"Sovintoehdotus olisi parantanut kustannuskilpailukykyä"

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle pitää erittäin valitettava, ettei lakonuhka ole väistynyt.

–  Teollisuusliiton päätös oli suuri pettymys. Työmarkkinoilla tarvitaan pikimmiten vastuullinen päänavaus, joka tukee kustannuskilpailukykyä ja työllisyyttä. Työllisyyden kehitys riippuu pitkälti siitä, millaisia ratkaisuja työmarkkinoilla tehdään. Sovintoehdotus olisi parantanut kustannuskilpailukykyä ja sitä kautta työllisyyttä, Helle sanoo.

Teollisuusliiton mukaan se on esittänyt maltillisia korotuksia, jotka eivät "millään tavalla vaarantaisi suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä".

–  Ilmoitimme hyvissä ajoin työnantajille, että meidän osaltamme talkootyön tekeminen on loppu. Emme näin ollen myöskään tietenkään hyväksy sitä, että ilman kustannusvaikutuksia tehdyn työajan lisäyksen poistolle laskettaisiin jotain hintaa, Aalto sanoo.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työehtosopimusta pidetään käynnissä olevan liittokierroksen päänavauksena, sillä moni muu odottaa, millaiseen ratkaisuun siinä päädytään.

Teollisuusliitto ilmoitti reilu viikko sitten laajoista työtaisteluista edustamillaan aloilla. Lakot järjestettäisiin 9. – 11. joulukuuta.

Juttua päivitetty kello 21.15.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tulevaisuus sama kuin paperin tuotannonalan työntekijöillä, työttömyyskassan päivärahalle. Suomessa työ hinnoitellaan niin kalliiksi, että halvemmalla saa työntekijät töihin Atlantin takana. Kilpailukyky paranee!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Auts,Riku Aalto tarvii palkankorotuksen.Pitää nostaa vähän jäsenmaksuja .Kuka nyt viitsi johtaa huonolla palkalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsekin tiedät, että miehellä ja miehellä on eroa työelämässä. Ei tämä 30 vuotta kestänyt sama raha kaikilla toimi. TASA-ARVO EI OLE SAMA KUIN OIKEUDENMUKAISUUS. Väärä tapa kysetkusettaa koko järjestelmää kun nyt ei tarvi edes päivähoidosta maksaa. Liittykää ihmiset YTK :hon tai mieti mistä maksat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No onpa yllättävää että EK:n omanedun ajajan eli sovittelijan ehdotus niille kelpaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

en tosiaan lähtis hyväksymään pieniä palkan korotuksia mitä liitto esittää kyllä ne liitot itäeuroopasta koittavat saada halvan työvoiman tänne ja oma väki pihalle.. siitä vaan lakkoon ja sit kortistoon...
vaihtoehto loimaalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ajatellaan yritysjohtajien ja pienempienkin johtajien palkkoja, suurimmat palkat pyörivät tuolla 100 000 euroa/kk. Pienten yritysten johtajienkin palkat ovat tuossa jossain 7000-10 000 euron tietämillä.
Tuollaisen 300 henkilön yrityksen tuotannon henkilöstön palkkamenot ovat noin 2.5% luokkaa kokonaiskatteesta, kun yhden johtajan palkka voi viedä siitä jopa yli 30%.
Tuota....ajatelkaapa...kokoomuksen äänestäjät...eihän tässä oikeasti ole mitään järkeä...?
Ei yksi ihminen ole noin tärkeä...
Pieni panostus työntekijöihin voi tuoda lisää liikevaihtoa uskomattoman määrän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Pienten yritysten johtajienkin palkat ovat tuossa jossain 7000-10 000 euron tietämillä." ??? Et vaikuta tietävän mistä puhut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2,5 %? Korjaappa pilkunpaikkaa oikealle päin. 300 työntekijää, keskipalkka 3000 euroa kuukaudessa, vuodessa 40000 euroa lisineen, sivukulut tuohon päälle +35 prosenttia, yhteensä 54000 euroa per työntekijä eli koko yrityksellä 16,2 miljoonaa euroa. Jos liikevaihto on 0,3 miljoonaa per työntekijä eli yhteensä 90 miljoonaa euroa niin palkkoihin sivukuluineen menee 18 prosenttia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:56
Pohjantiellä tapahtui peräänajo-onnettomuus Kontinkankaan liittymästä pohjoiseen päin
16:52
Perussuomalaiset harkitsee välikysymystä, jos vihreiden Haavisto jatkaa ulkoministerinä uudessa hallituksessa
16:35
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
16:24
Käräjäoikeus piti Päivi Anttikosken kertomusta syrjinnästä uskottavana, mutta katsoi, ettei hän ollut valitsijoiden mielestä tehtävään paras
15:43
Perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan gallupeissa – professori Jokisipilä: "Voi nousta 30 prosenttiin"
15:31
Punamultakriisi lauennut? – SDP ja keskusta vakuuttavat löytäneensä taas toisensa
15:12
Poliisi: Kulkue ja mielenosoitukset voivat ruuhkauttaa liikennettä itsenäisyyspäivänä Oulussa
108
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
71
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
63
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

328 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image