Pohjois-Suomi

Yri­tys­ba­ro­met­ri: Työvoimaa halutaan palkata, mutta saatavuus rajoittaa kasvua Pohjois-Pohjanmaalla

Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien puheenjohtaja Marjo Kolehmainen toteaa, että alueen yritysten arviot tulevan vuoden liikevaihdon kasvusta ja työllisuuden kehittymisestä näyttävät hyviltä. Arkistokuva. KUVA: Jukka Leinonen
Pohjois-Suomi 11.2.2020 10:40
Kaleva

Pohjois-Pohjanmaan alueella suhdannenäkymä on pysynyt ennallaan ja on samalla tasolla kuin koko maassa, kertoo tuore yritysbarometri.

Arvio työllisyyden kehityksestä on kuitenkin koko maata ja lähialueita parempi. Työvoimaa halutaan palkata edelleen, ja sen saatavuus näyttää selkeästi merkittävämmältä kasvun esteeltä Pohjois-Pohjanmaalla kuin Suomessa keskimäärin.

Sama viesti tuli myös tammikuussa julkaistusta Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien Kasvun suunta -kyselystä.

– Nyt tuoreen Pk-yritysbarometrin mukaan alueen yritysten arviot tulevan vuoden liikevaihdon kasvusta ja työllisuuden kehittymisestä näyttävät edelleen hyviltä ja investointien osalta saldoluku on kivunnut negatiivisesta saldoluvusta nollan pintaan eli parantunut edellisestä tutkimuksesta, toteaa Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen.

Uutena kokonaisuutena Pk-yritysbarometrissä selvitettiin yrittäjien toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, iloitsee Kolehmainen.

Peräti 62 prosenttia yrityksistä aikoo Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien alueella tehdä seuraavan 12 kuukauden aikana toimenpiteitä, joilla pienennetään hiilijalanjälkeä. Tärkeimpinä toimintoja olivat vastauksissa kierrätyksen lisääminen, kestävien hankintojen lisääminen ja tuotteiden sekä materiaalin käytön tehostaminen.

Toimenpiteillä arvioidaan saatavan ilmastonmuutoksen torjunnan lisäksi myös tehokkuutta ja kustannussäästöjä.

Hieman vajaa puolet yritysbarometriin vastanneista alueen yrityksistä ilmoitta olevansa kasvuhakuisia. Kasvun esteeksi 30 prosenttia vastanneista ilmoittaa työvoiman saatavuuden.

– Osaavan työvoiman saatavuus on alueellamme edelleen suurin kasvun este ja ongelma on selvästi vahvempi kuin valtakunnassa keskimäärin (22%). Kasvun turvaamiseksi meidän on kyettävä tarjoamaan yrityksille entistä räätälöidympiä yrityslähtöisiä palveluja. Työmarkkinoilla olevalle työvoimalle pitää järjestää kohdennettuja koulutuksia, valmennuksia ja muita toimia, joilla saadaan osaavia ja sopivia henkilöitä avoinna oleviin työpaikkoihintoteaa johtaja Petri Keränen ely-keskuksesta. 

Sopeuttamistoimien taso on pysytellyt alueella aiemmalla tasolla.

– Irtisanomisten tarve on kuitenkin selkeästi vähentynyt ja pääsääntöisesti käytetään keinona lomautuksia, sanoo Kolehmainen.

Saman arvion antavat myös koko maan yritykset. 

Omistajanvaihdosta suunnittelee seuraavan viiden vuoden aikana 30 prosenttia alueen yrityksistä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Markkinatalouden perussääntöhän kertoo totuuden tästäkin, jos on kysyntä ylittää tarjonnan niin hinta lähtee nousuun.
Palkkatarjoukset eivät ole nousseet niinpä totuus on että työvoimasta ei ole mitään pulaa...
+50 ikäisiä koulutettuja,kokeneita,osaavia ja tunnollisia työntekijöitä on edelleen työttömänä runsaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työntekijöitä löytyy jos Oulun alueella maksettaisiin edes alojen keskiarvopalkkoja.... nyt n 35% heikommat kuin muualla suomessa... ? MIksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa firmoilla on huono itsetunto? Epävarmuus paistaa jo rekryprosessissa, kun ei luoteta koulutukseen tai edes kokemukseen, vaan haetaan jotain jota ei voi ääneen sanoa. Ehkä tämä kohtaanto-ongelma johtuu juuri siitä, että multitaskaus ei ole oppiaine. Ammattitaitoinen multitaskaaja kutsumusammatissaan on aika utopistinen lähtökohta. Vielä pari vuosikymmentä sitten työn saaminen oli paljon yksioikoisempaa, ja työnantajan asenne oli sellainen, että kyllä sinä nämä hommat opit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työkkärin sivuilla työpaikkoja joihin haetaan vaikkapa varastotyöntekijää. Oikeasti, kun lukee työnkuvausta, haetaan multiosaajamyyntitykkiasennusmiestä, eli henkilöä joka tekee varastomiehen palkalla firmassa myyntityötä, asennuksia, varastotäitä, kokoamisia ym. Ym.
Ei kukaan lähde tällaiseen orjatyöhön!
Firmat voi kattoo peiliin ja tuumailla miksei sitä työvoimaa saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Firmat noudattaa Suomen lakia työllistäessään uusia ihmisiä.
Tämä on tehty Suomessa ylivoimaisen kalliiksi, firmat ei näitä lakeja sanele!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vaan ihmeellistä näiden tyttelien valitukset siitä, että työvoimaa ei muka saa. Jos yritykset alkaisivat palkkaamaan 50+ ikäisiä ihmisiä, niin työvoimasta olisi ylitarjontaa, mutta kun ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen rekrytointi periaate on ongelma numero 1. Työhönotto pitäisi siirtää yritykselle itselleen samalla peraatteella kuin se on ollut entisinä aikoina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pötypuhetta, totuus on että yritykset eivät ole valmiita maksamaan tarvittavaa palkkaa ja kouluttamaan alkuun. Tuon probakandan tarkoitus on vain halpuuttaa palkkoja edelleen.
Kaiken tämän päälle on vielä selkeä ikäsyrjintä jota työnantajat harrastaa.

Jos olisi oikea pula ja kysyntä työvoimasta niin palkkatarjoukset olisivat lähteneet nousuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin ja +45 jälkeen jo työnhakija on kehäraakki. Pihamiehilläkin on kielitaitovaatimus siis oikeesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhukset ja imeväisetkin pitää rekrytoida töihin, koska suomessa kuuluu olevan niin valtava työvoiman tarve.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avoimien työpaikkojen määrä ei ole koskaan ollut luotettava objektiivinen mittari. Vain toteutuneet työpaikkojen täyttämiset (rahapalkkaa vastaan solmitut työsopimukset) sekä työpaikkaa kohden tulleiden työhakemusten kokonaismäärä antaa oikean tilannekuvan Suomen työmarkkkinoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työvoimaa on tarjolla, jos ei ole osaamista, niin yritys voi kouluttaa mieleisekseen, kuten ennen vanhaan tehtiin. Nykyajan yrittäjät ei halua kouluttaa, koska halutaan kävellä katettuun pöytään ja poimia rusinat pullasta ja jättää laskun viimeisen maksettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti suurimmaksi osaksi nykyajan työt vaativat korkeakoulu/yliopistokoulutksen oikealta alalta. Ei millään yrityksellä ole varaa lähteä käyttämään puolta vuosikymmentä ammattitaidottoman henkilön koulutukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskinpa nykyajan yrittäjät ovat sen kummempia kuin ennenkään, ainakaan negatiivisessa mielessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottaisin, että aloitettaisiin säännöllinen tilastointi, mitkä ovat ne alat ja millä paikkakunnilla, joissa työnantajat eivät saa haluamaansa työvoimaa. Tilasto julkaistaisiin vaikkapa kahden viikon välein netissä. Tällaiset työpaikat tilastoituna ja julkituotuna helpottaisivat suunnattomasti myös työnhakijoiden hakuprosesseja. Aina vaan paremmin tuollainen tilasto palvelisi, jos työpaikkojen kohdalla esitettäisiin työnantajan toivomukset hakijoista ja myös palkasta voisi mainita ainakin sen, onko se alalla vallitsevan palkkatason mukainen.
Tällainen tilasto selvittäisi myös monta myyttiä työttömyyteen liittyen; vaikuttaako työnhakijoihin suunnattu ikärasismi missä määrin, onko luvatuissa palkkatasoissa ongelmia ja ennenkaikkea onko työttöminä henkilöitä, jotka muun syyn kuin ylläolevista ongelmista johtuvien takia jättävät hakematta paikkaa. Paljon puhutut lusmuilijat ja työtävieroksuvatkin tulisivat paremmin esille. Mutu-tietojen tilalle saataisiin selkeästi käytännön tasolta faktaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämä on sitä yrittäjien jokavuotista itkuvirttä tosiaan etsitään sellaisia työntekijöitä ei ole edes olemassa ,eli uri gellereitä ja david copperfieldejä palkatkaa nyt niitä oppipoikia ja tyttöjä kisälleiksi niinkuin ennen vanhaan sitä kautta ne oppii elekää kierrättäkö näitä osaajia firmasta firmaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin ongelma edelleen lienee se, että yritykset kokevat ettei osaavaa työvoimaa saada ja osaava työvoima kokee, ettei yrityksillä ole mielenkiintoa maksaa asiallista korvausta tehdystä työstä tai tarjota tarpeeksi luotettavaa työsopimusta. Siinä ei hippaleikkikurssit paljoa auttane, paitsi kaverin konsulttifirmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yri­tys­ba­ro­met­ri: Työvoimaa halutaan palkata, mutta oikeaan palkan saatavuus rajoittaa kasvua Pohjois-Pohjanmaalla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

22:47
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
22:02
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
21:23
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
21:09
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
19:46
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
19:45
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi
19:41
Tuuletus täynnä tunnetta – Oulun Pyrinnön 19-vuotias Samuel Purola täräytti 200 metrillä kotimaisen huippuajan 20,85
60
Jokaisessa julkisessa laitoksessa ei voi käydä vessassa Oulussa, vaikka kyseessä olisikin verovaroin kustannettu laitos – "Hädässä olevaa ihmistä yleensä autetaan"
47
Kätilöliiton mukaan huoli synnyttäjien ja vauvojen turvallisuudesta on maanlaajuinen – "Arvostammeko me uusien lasten syntymää ja perheitä satsaamalla heihin?"
41
Pohjois-Pohjanmaan museon kellarikerros jouduttiin sulkemaan – tutkimuksissa löydettiin terveydelle vaarallisia rakennusmateriaaleja
35
Merivesi voi nousta rajusti Perämerellä, merivartiosto varoittaa: "Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia"
34
"On vain ajan kysymys, milloin osastolla tapahtuu potilasvahinko" – Yle: Oysin kätilöt ovat huolissaan potilasturvallisuudesta ja kannelleet aville, vastuualuejohtaja kiistää väitteet
33
Puheenaihe: Keskittyykö uutismedia liikaa Suomessa? "Digitaalinen julkaisutoiminta syrjäyttää painettua mediaa, murros vaatii resursseja ja osaamista"
28
Suomen teillä kurvailee tuhansia alaikäisiä autoilijoita – 12 000 alle 18-vuotiasta sai viime vuonna poikkeusluvan, ja tuhansia hakemuksia on jonossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta yöllä ja aamulla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Marinin kallis vedätys

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image