Pohjois-Suomi

Ym­pä­ris­tö­toi­mi keskeytti veden pois­pump­pauk­sen louhoksella Kiimingissä – lähiojissa havaittu savista vettä ja leväkasvustoa

KUVA: Kaleva
Pohjois-Suomi 24.7.2019 7:56
Maiju Ylipiessa

Ympäristötoimi keskeytti veden poispumppauksen Koiraselän louhoksella Kiimingissä. Lähiojissa on havaittu savista vettä ja leväkasvustoa.

Maanrakennus J Päkkilä Oy:n Koiraselän louhokselta Kiimingissä on johdettu savista vettä läheisiin metsäojiin, minkä seurauksena veden pumppaus on Oulun seudun ympäristötoimen määräyksestä keskeytetty viime viikon tiistaina.

Ison Muuraismaan alueella sijaitsevan louhoksen monttuun on kertynyt maa-aineksen ottamisen seurauksena pohjavettä, jota on pumpattu selkeytysaltaan kautta ojiin.

– Irrotettu maa-aines sisältää savea, joka on sekoittunut veteen. Kun sitä on pumpattu pois, louhosalueelta on lähtenyt menemään läntisten metsäojien kautta sameaa savista vettä kohti Kuusilampea, kertoo ympäristöjohtaja Leena Tuuri Oulun seudun ympäristötoimesta.

Joissain ojissa on havaittu myös leväkasvustoa, joka voi olla seurausta pumppausvedessä olevista tai soisesta maasta irronneista ravinteista. Pumppaustoiminta pysäytettiin, ennen kuin savinen vesi ehti lähiseudun lampiin tai järviin.

– Jos savivesi päätyy virkistyskäytössä oleviin vesistöihin, toki siitä aiheutuu haittaa, Tuuri arvioi.

Ympäristötoimi sai tiedon tapahtuneesta paikallisilta ja on käynyt todentamassa tilanteen paikan päällä. Viranomaisen määräyksestä on keskeytetty veden pumppaus, ei sinänsä louhoksen toimintaa.

– Toki louhokseen kertynyt vesi voi estää toiminnan jatkamisen, Tuuri toteaa.

Louhoksen toiminta on alkanut kesä-heinäkuun aikana.

Maanrakennus J Päkkilä Oy ei halunnut kommentoida tilannetta Kalevalle.

Louhoksella on voimassa oleva ympäristölupa ja alueella on tehty myös maaperätutkimuksia ennen toiminnan aloittamista.

– Kyseessä on työn aikana esille tullut haitta, jota oli hankala etukäteen ennustaa, Tuuri kuvailee tapahtunutta.

Louhokselle on myönnetty elokuussa 2017 kymmenen vuoden lupa maa-ainesten ottamiseen, kiviaineksen louhintaan ja murskaukseen sekä mullan seulontaan. Lupamääräysten mukaan pumppaus on toteutettava siten, ettei louhokseen kertynyttä kiintoainesta lähde pumpattavan veden mukana. Pumpattavan veden laatua on seurattava silmämääräisesti, ja mikäli jotain poikkeuksellista havaitaan, on pumppaaminen välittömästi keskeytettävä ja vedestä otettava näyte.

Pumppaaminen on toistaiseksi kielletty, kunnes Maanrakennus J Päkkilä Oy esittää selvityksen siitä, miten haitta saadaan poistettua. Yrityksen on hankittava asiantuntija ottamaan tarvittavat näytteet ja tekemään tarkemmat analyysit.

– Jos suunnitelman perusteella voidaan luottaa, että haittaa ei enää esiinny, pumppausta voidaan jatkaa, Tuuri kertoo.

MAINOS

Kommentoi

Eihän selkeytysaltaat toimi missään. Täyttä huuhaata. Vieläkö joku tosiaan uskoo selkeytysaltaiden toimivuuteen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei toimi selkeytysaltaat!Niissä veden tulisi kirkastua.Ovatko altaat vain nimelliset?Lupaviranomainen on varmaan tarkistanut ne ja hyväksynyt?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Jos savivesi päätyy virkistyskäytössä oleviin vesistöihin, toki siitä aiheutuu haittaa, Tuuri arvioi."
Ja rehevöitymisestä johtuva levä ei ole sammalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin vesistöön? Kiiminkijokeen on hirveä matka ja välillä on vain seisovia soita. Tuo savi ei kulkeudu 100m kauemmaksi tuosta louhoksen reunasta. Katsokaa kiiminkijoen vettä. Turvesuot sen sotkevat. Kiihkoilkaa niistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin että turvepaskat kymmeniä vuosia laskettu kiiminkijokkeen ja laskee edelleen ja nyt mennee vähäsen samiaa vettä joka kerkiää immeytyä ennenkuin on lähelläkkää jokia, katteelliset yrittää vaikeuttaa vain yrityksen toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Pumpattavan veden laatua on seurattava silmämääräisesti, ja mikäli jotain poikkeuksellista havaitaan, on pumppaaminen välittömästi keskeytettävä ja vedestä otettava näyte."
Tässä taas nähtiin kuin omavalvonta toimii. Ei mitenkään. Tässä olisi syytä harkita koko luvan perumista kun näin leväperäistä toimintaa harjoitetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kyseessä on työn aikana esille tullut haitta, jota oli hankala etukäteen ennustaa, Tuuri kuvailee tapahtunutta."
Maaperätutkimukset tehty ja "asiantuntijat" hakeneet luvat ja toiset "asiantuntijat" hyväksyneet luvat eikä kenellekään tullut mieleen että kun kaivaa kuopan, siihen tulee vettä. Ja kun sitä kuoppaa hämmennetään koko ajan kaivinkoneella, sitä maa-ainesta sekoittuu veteen ja kun se pumpataan pois niin näinhän siinä käy. Ja tämäkö oli yllätys...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14.12.
Erikoiskuljetus liikkuu Oulun seudulla sunnuntain vastaisena yönä, liikenne pysäytetään ajoittain
14.12.
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
14.12.
BBC:n dokumentti Iistä kiinnosti kansalaisia
14.12.
BBC:n tuore dokumentti Iin ilmastoteoista kiinnosti kuntalaisia Huilingin näyttämöllä – "Kyllä se varmaan ihan oikean ja tasapuolisen kuvan antoi" Tilaajille
14.12.
Raviurheilun supertähti oli voitokkaana Rovaniemellä ja ehti myös poroajelulle – "Porolla ajaminen poikkesi ravihevosista siinä, etten löytänyt mistään jarrua"
14.12.
Tuomas Kettunen, 27, taituroi klassisen saralla – elokuva ja musiikki kulkevat sulassa liitossa oululaislähtöisen säveltäjän matkassa
14.12.
Norwichin päävalmentaja: Teemu Pukilta luultavasti murtui varvas

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image