Pohjois-Suomi

Ylläs valittiin Vuoden ret­ki­koh­teek­si – kilpailun teemana oli maas­to­pyö­rä­rei­tit

Ylläksellä on noin 200 kilometriä maastopyöräreittejä. KUVA: Visit Ylläs
Pohjois-Suomi 15.3.2019 13:00
Anna Leinonen

Ylläs voitti Vuoden retkikohde -äänestyksen. Tänä vuonna kilpailun teemana oli maastopyöräreitit. Kisassa annettiin 7300 ääntä.

Kilpailussa haettiin kokonaisuutta, joka koostuu poluista, ulkoilureiteistä ja hiekkateistä. Reitillä pitää olla myös retkeilyä tukevia palveluita kuten taukopaikkoja, pyöräilijöille sopivia majoitusmahdollisuuksia sekä mielellään vuokraus- ja opastustoimintaa.

– Tämä oli todella iloinen uutinen, sillä olemme panostaneet maastopyöräilyn kehittämiseen jo usean vuoden ajan, kertoo Visit Ylläksen toimitusjohtaja Janne-Juhani Haarma.

Ylläksen alueella on useita välinevuokraamoita, jotka vuokraavat maastopyöriä, paksurenkaisia fatbike-pyöriä ja sähköavusteisia pyöriä. Tarjolla on myös opastettuja maastopyöräretkiä.

Kilpailun palkintosumma on 5000 euroa. Sillä on tarkoitus kehittää alueen retkeilypalveluita.

– Tällä hetkellä suurimmat panostukset meillä kohdistetaan reittimerkintöjen parantamiseen sekä markkinointiin, Haarma sanoo.

Ylläksellä on maastopyöräreittejä yhteensä 200 kilometriä. Talvipyöräilyreittejä on sata kilometriä. Alueella on myös Bike Park ja gondolihissi, joka palvelee pyöräilijä juhannuksesta syyskuun loppuun. Tunturin huipulta lähtee alamäkireittejä, joista toinen sopii myös aloittelijoille.

Vuoden Retkikohde -kilpailu järjestettiin nyt viidennentoista kerran. Yleisö sai äänestää suosikkiaan kymmenen finalistin joukosta. Finalistit olivat ammattilaisraadin valitsemia.

Kisassa olivat mukana myös Syöte ja Liminka.

MAINOS

Kommentoi

Aivan uskomaton paikka. Nyt pitää vain olla tarkkana että alue säilyy mahdollisimman luonnontilaisena ja nämä polut mitä nyt on pidetään kunnossa mutta uusia ei enään tehdä. Pikkusen ihmetyttää miten kunta antaa hakata aukoksi alueita heti Ylläksen lähiympäristössä? Kaivos puheet on syytä haudata välittömästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Autolla ylläkselle syömään ja juomaan, katsomaan helsingistä tuotua artistia ja nauttimaan elologisesti luonnosta, voiko suurempaa vitsiä ja itsepetosta enää ollakkaan:D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Autolla ylläkselle syömään ja juomaan, katsomaan helsingistä tuotua artistia ja nauttimaan elologisesti luonnosta, voiko suurempaa vitsiä ja itsepetosta enää ollakkaan:D"

Ainakin se, että helsinkiläiset tulevat sinne Helsingitä asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa mennyt koko äänestys täysin ohi. Kesällä voi vielä sanoa retkeilykohteeksi mutta talvella alkaa populaa olemaan niin paljon, että on rauhalliseksi mielletty retkeily jo melko kaukana. Pelottavasti Yllläs alkaa luisumaan Levin tyyppiseksi keskittymäksi, jossa luontomatkailu on sivuosassa ja kaikki aktiviteettimahdollisuudet majoitusten lähiseuduilla perustuu viimeisen päälle valmiiksi rakennettuihin, sorastettuihin tai talvella lanattuihin reitteihin. Sääli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos pysyy poissa laskettelurinteestä ja kylän lähiladuilta/poluilta, löytyy onneksi vielä hyvät edellytykset retkeilyyn. Toki se edellyttää hiukan paikallistuntemusta. Pyöräilyä mitään vastaan ei minulla ole, kun itsekin sitä harrastan. Lajin yleistyminen on kylläkin lieveilmiöiden määrää lisännyt, kun etenkin kesällä jalankulkijat monissa paikoin käyttää samoja reittejä. Vaikka useimmat osaavatkin käyttäytyä, suuri määrä ihmisiä tarkoittaa ongelmatilanteiden toistuvaa esiintymistä ja rauhallisen fiiliksen häviämistä. Luonnonsuojelualueen metsäpolulle kun ei mielestäni kuulu tieliikennelain edellyttämä tyyli kulkea silmät selässä.

Toivottavasti kehittäminen jatkossa tarkoittaa luontoa kunioittavan matkailun, ei rahaa tuovien turistiirtojen ehdoilla tapahtuvaa toimintaa. Laki Pallas-Yllästunturin kansallispuiston alku kuuluu kuitenkin näin: "Länsi-Lapin edustavimman tunturijakson sekä tähän liittyvien, luonnontilaisina ja erämaisina säilyneiden metsä- ja suoalueiden ja niillä esiintyvien eliölajien suojelemiseksi sekä retkeilyä, tutkimusta ja opetusta varten perustetaan luonnonsuojelulain (1096/1996) mukainen Pallas-Yllästunturin kansallispuisto."

Painotus kuuluu olla luonnontilaisten ja erämaisten piirteiden suojelussa, koska jatkuva rakentaminen on yksiselitteisesti ristiriidassa näiden määritelmien kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

96
Sote-uudistusta valmistellaan 18 maakuntamallin pohjalta, vahvisti Antti Rinne: PK-seutu saattaa vielä saada oman ratkaisunsa
87
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen
81
Oulun kaupunki: Torihotellin rakentamisvelvollisuusaikaan haettava jatkoaikaa
50
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
46
Pohjois-Pohjanmaan työttömyysaste aleni edellisvuodesta – työttömien määrä vähentyi myös Oulussa
44
Kommentti: Seurasimme järjetöntä ajan ja rahan tuhlausta ei minkään takia – ex-oppositio tekee nyt melkein samanlaista sotea, jonka se jarrutti jumiin
43
Oulun rakennusvalvonta kantelun kohteena – kiista koskee autopaikkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image