Pohjois-Suomi

Ylläksen Game of Thrones -lumihotelli sai huikeaa julkisuutta - sarja oli monelle veistäjälle vieras

Lumiveistokset ovat jää- ja lumiveiston ammattilaisten tekemiä. Se näkyy työn jäljestä. KUVA: Tuomas Kurtakko
Pohjois-Suomi 10.1.2018 12:00
Pekka Mauno

Lainion lumihotelli nousi parrasvaloihin sen jälkeen, kun amerikkalainen matkailusivusto tarttui hotellin Game of Thrones -teemaan. Hotelli on saanut yhteydenottoja Brasiliasta saakka.

Suositun tv-sarjan Game of Thronesin fantasiamaailman henkilöillä ja muilla sarjan elementeillä osittain sisustettu Ylläksen Lainion lumihotelli on saanut huikean julkisuuden, kun amerikkalainen matkailusivusto CN Traveler on kehunut jäästä ja lumesta tehtyjä veistoksia.

- Veistokset ovat jää- ja lumiveiston ammattilaisten tekemiä. Erikoista on kuitenkin se, että moni Venäjältä, Ukrainasta, Puolasta ja Latviasta tullut lumitaiteilija ei ollut seurannut suosikkisarjaa, vaan joutui perehtymään hahmoihin ensi kertaa, kertoo Lapland Hotelsin Snowvillagen rakentamisen vetäjä Tomi Kurtakko.

Game of Thrones -teema syntyi Lainion lumihotellin oman ideoinnin pohjalta. 17:ttä talvea lumihotellina toimivaa lumikylää on aiemmin sisustettu Lapin luonnosta otetuilla teemoilla. Nyt päädyttiin osin toisenlaiseen ratkaisuun.

Tomi Kurtakko kertoo, että neuvottelut videotilauspalvelu HBO Nordicin kanssa sujuivat loppujen lopuksi yllättävän hyvin.

- Kysymys oli lähinnä lumi- ja jääveistosten tasosta, ja siitä, mitä oli mahdollista tehdä, ja mitä ei. Meidän käsitys tyydytti HBO Nordicia ja sarjaa tuottavaa HBO:ta, kertoo Kurtakko.

Game of Thrones -veistoksia ei ole vain muutamia, vaan niitä on ympäri noin puolen hehtaarin kokoista lumihotellirakennelmaa. Käytävillä, auloissa, ravintoloissa, jopa muutama erillinen sviitti on saanut teemaan liittyviä lumi- ja jääveistoksia sisustuksekseen.

Lumihotellin ravintolassa on jäästä tehty, Westerosin hallitsijan rautaistuinta muistuttava valtaistuin. KUVA: Tuomas Kurtakko

- Olemme käyttäneet rakentamiseen 40 000 kuutiota lumitykkilunta. Veistoksia on tehty samalla, kun rakentaminen on edennyt. Niitä on kymmeniä, kertoo Tomi Kurtakko.

Pinta-alaltaan lumihotelli on Suomen suurin. Siellä on 24 huonetta yöpymistä varten, ravintoloita, baareja ja myös jääkappeli.

- Jääkappelissa vietetään 40-50 häät talven aikana.

Lumihotellin kävijämäärät kasvaneet

Lainion lumihotellin kävijämäärät ovat kasvaneet samaa tahtia kuin Lapin matkailu. Huhtikuuhun ulottuvalle talvikaudella odotetaan 50 000-60 000 kävijää.

- Uskon, että Game of Thrones -teeman vaikutus tulee näkymään kansainvälisten vieraiden osalta tulevina vuosina vielä enemmän kuin nyt. Julkisuuspiikki on tällä hetkellä, mutta moni on lyönyt lomasuunnitelmansa lukkoon jo aikaisemmin, sanoo Kurtakko.

Lainion lumihotellin teemahahmoja on esitelty viime päivinä suurten britti- ja amerikkalaismedioiden verkkosivuilla. Kurtakko kertoo, että kaukaisimmat yhteydenotot ovat tulleet Brasiliasta ja Australiasta.

Game of Thrones tv-sarjan viimeisimmän tuotantokauden ensi-ilta oli viime vuoden heinäkuussa. Maailman suosituimmaksi sanotun sarjan kahdeksas ja samalla viimeinen tuotantokausi saa ensi-iltansa vuoden 2019 aikana. Sarjaa on ollut mahdollista seurata yli 170 maassa, joten potentiaalisia kävijöitä Lainion lumihotelliin riittää.

Lumihotelli sijaitsee lähellä Yllästä. Sen kävijämäärästä suurin osa on ulkomaalaisia, mutta Tomi Kurtakko uskoo, että Game of Thrones hahmot saavat myös kotimaiset matkailijat liikkeelle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Lainion setit oli jo pari vuotta sitten mahtavia, mutta nämä näyttävät jo uskomattoman hienoilta. Ja kansainvälinen menestyssarja takaa, että faneja riittää. Kannattaa kyllä käydä kauempaakin. Paljonhan tuolla oli aasialaisia ja brittejä ihmettelemässä jo 2016.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee lähinnä mieleen pakanallisen temppelin sisustus.
Taitoa vaativia ovat nämäkin kuvatukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin eka kertaa Lainion lumikylässä, vaikka olen kulkenut Ylläksellä vuosikymmeniä. Näin jostain jutun että siellä on tänä vuonna GTO-teema, joten sarjaa fanittavana kiinnosti tosi paljon päästä katsomaan miltä siellä näyttää. Ei voi muuta kuin suositella!!! Nyt on osuttu kultasuoneen turisteja houkuttelemaan ja kyllä siellä ihan kotimaanmatkailijakin oli innoissaan hienosta lumi-ja jäänveistotaiteesta. Kannattaa käydä tsekkaamassa paikan päällä, vaikka some onkin täynnä hienoja kuvia kyseisestä paikasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskomatonta, mutta totta. Tuo on eksoottista itsellekin vaikka olen ns. arktisen alueen orikinaalitallaaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:00
Edes aivoinfarkti ja paha eteisvärinä eivät pysäyttäneet Harri Heliniä – entinen Kempeleen Kirin pelaaja on tuomaroinut pesäpalloa jo 50 vuotta Tilaajille
18:40
Osuuskauppa Keskimaa Keski-Suomessa testaa, miten työnhakijan valintaan vaikuttaa, jos työtä haetaan nimettömänä
17:57
Kova tuuli aiheutti yllättäviä hankaluuksia Röyttä Rockissa – festarivieraita kuskattiin mantereelle meripelastajien veneillä
17:39
Juutalainen seurakunta harkitsee rikosilmoitusta epäillystä ilkivallasta hautausmaallaan Hietaniemessä
17:11
Veitsi-iskuyritystä tutkitaan terroristisena – poliisin mukaan jalkakäytävälle ajaneen auton tapauksessa on kyse onnettomuudesta
17:08
Maaseutuvihreiden puheenjohtaja jättäisi maatalouden ilman kriisitukea – "On löydettävä kestävämpiä tapoja parantaa kannattavuutta"
17:04
Poliisi puuttuu humalassa pyöräilyyn vain harvoin – maistissa ajamisesta tulee rikos vasta kun aiheuttaa vaaraa muille
114
Iinattiin rakennetaan Liikuntamaa – alueelle tulossa maastopyöräreittejä, fitness-puisto ja kuntoportaat
108
Oulun kaupungintalon mittava remontti alkaa vuodenvaihteessa – rakenteista ja sisäilmasta paljastui laajoja ongelmia
79
Kommandopipoinen mies ryösti kaupan Intiössä, pakeni skootterin kyydissä – poliisi pyytää havaintoja
66
EU:lta tylyä postia: Ei rahaa jäsenmaiden kuivuuskriisiin – Ruotsi auttaa viljelijöitään 120 miljoonalla eurolla, MTK toivoo samaa Suomen hallitukselta
42
Vorojahdin lopputulos: ”Valistuneet kansalaiset vs. rosvot 3-0” – Oulun poliisilaitoksen partio otti kiinni ulkomaalaisporukan
36
Metoo-liikkeen keskushahmo Asia Argento hiljensi syytökset hyväksikäytöstä rahalla – väitetty uhri oli 17-vuotias
35
AC Oululle uusi suuromistaja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kantaväestön sopeuduttava ja suvaittava?

vanhusten elämä paremmaksi? Ei se parane sillä, että tuotetaan joku meidän kulttuurista erillinen porukka tänne, muka ho... Lue lisää...
Miten niin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image