Pohjois-Suomi

Ylivieskan kirkkoherra Eija Nivala: "Kirk­ko­hal­li­tuk­sen vaatimukset tuntuvat ris­ti­rii­tai­sil­ta"

Ylivieskan seurakunnan kirkkoherra Eija Nivala. KUVA: Heli Nurkkala
Pohjois-Suomi 7.6.2019 14:37
Laura Seppä

Ylivieskan seurakunnan kirkkoherra Eija Nivala pitää kirkkohallituksen päätöstä ristiriitaisena. Kirkkohallitus ei vahvistanut Ylivieskan seurakunnan kirkkovaltuuston päättämää ja tuomiokapitulin puoltamaa Ylivieskan uuden kirkon rakentamista.

– Onhan tämä suuri pettymys, mutta ei tämä aivan yllätyksenä tullut. Kaiken aikaa olemme keskustelleet kirkkohallituksen kanssa, antaneet lisäselvityksiä ja vastanneet kysymyksiin, Nivala kertoo.

Kirkkoherran mukaan nyt on vain mietittävä, miten tästä tilaanteesta jatketaan eteenpäin.

– Siihen ei ole tällä hetkellä vastausta. Tämä päätös ei oikein aukene meille. Siinä ei ole juuri toimenpideohjeita, miten tulisi edetä, Nivala toteaa.

Seurakunta ei Nivalan mukaan luovu uuden kirkon rakentamistavoitteesta. Kirkkohallituksen päätös kuitenkin tarkoittaa sitä, että tänä kesänä kirkkoa ei rakenneta. Viivästymisestä myös aiheutuu kustannuksia.

– Tämä kesä on minun nähdäkseni menetetty, Nivala sanoo.

Seurakunnassa on pitkin matkaa mietitty kirkon rakentamisen kulurakennetta. Nivala ei osaa tässä vaiheessa vastata siihen, olisiko mahdollista tehdä suunnitelmat halvemmasta vaihtoehdosta.

– Kirkkohallituksen kriteerit ja vaatimukset tuntuvat monella tavalla ristiriitaisilta. Kirkon elinkaarelle on ollut tavoite 200 vuoden päähän. Tämä tarkoittaa, että se rakennetaan laadukkaasti, jotta se voisi palvella myös tulevia sukupolvia. Näistä perusteista tuntuu vaikealta luopua, Nivala huomauttaa.

– Saati, kun emme ole tässä tilanteessa omasta halusta vaan siksi, että vanha kirkko on tuhoutunut. Alusta asti on ollut selvää, että uusi kirkko rakennetaan, Nivala toteaa.

Seurakunnalle uuden kirkon rakentaminen on hänen mukaansa iso haaste. Toisaalta seurakunnassa on Nivalan mukaan vahva usko tulevaisuuteen ja siihen, että kirkon rakentaminen on mahdollista.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tältäkin riesalta olisi vältytty, jos olisi pitäydytty sanan mukaisessa tehtävien jaossa. Saarnaaminen on kyllä luonteen omaista naisille. Tulee mieleen "pilarohvessori! KARI,n piirros kasukkaan pukeutuneesta papista, jota rohvessori vertasi pehmosia puhuvaan naiseen. Kari ei liene ollut kovin uskonnollinen , niin kuin en minäkään. Alkikirkosta ei ole oikeastaan mitään jäljellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valmistaako kirkkohallitus viimein seurakuntia siihen, että sekin viimein tunnustaa jäsenkadolla olevan katastrofaaliset taloudelliset vaikutukset kirkon ja seurakuntien tulevaisuuteen. Varmaan kirkkohallitus on ennakoinut myös sen, että uhkaavat käännökset monissa kirkon oppikysmyksissä voivat juuri Pohjanmaalta alkaen käynnistää repeämäaallon pois kirkon jäsenyydestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylivieskan seurakunnalla on kirkko. Mutta se sijaitsee 38km länteen. Mutta se ei körttisille riitä. Pitäisi saada Koloseumi Ylivieskan keskustaan. Järki käteen ja parkkipaikka nykyisen palaneen kirkon lähelle. Ja väki linja-autolla Merijärvellä kirkkoon. Eihän tuo sen kummempi. Ja kaikki kyllä sopivat kirkkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri niin, meillä on kirkko, muuta ei pappia,eikä aina jumalanpalvelustakaan. Toiseksi mitäpä tuota jumalanpalvelusta pitämään muutamalle hurskaalle. Kirkko kaikkine toimenpiteiden on ajanut seurakuntalaiset ulos, muuttamalla jatkuvasti jumalanpalveluksen sisältöä, virsien tekstiä ja urkuja soitetaan semmosella vauhdilla et hengittämään ei ehi
Virsien tekstien muuttaminen oli ensimmäinen virhe.,,vanhat immeiset osasi kaikki virret ulkoa he ovat nyt kaikonneet kirkosta.
Pitääkö kaikkeen pyhäänkin sotkea uudistusia. Ja te naiset koulituttakaa äänenne arvokkaan toimituksen mittoihin.
Ennenvanhaan kirkko oli joka kylässä...muutetaan sekin. Ei tarvitse. Kallista touhua paasata tyhjille seinille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkkohallituksen kanta on perusteltu ja järkevä. Tuntuu, että Ylivieskan seurakunnan päättäjiltä on tunteet menneet järjen edelle. Seurakunnan taloudellinen tilanne ei kestäisi suunnitellun kirkon rakentamista. Seurakuntien tulee säästää seinissä ja keskittyä toimintaan. Monet seurakunnat ovat tämän jo ymmärtäneet. Ylivieskassa on jo nyt kirkoksi todella hyvin sopivia tiloja. Uusia se ei tarvitse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäys edelliseen: Kirkkohallituksen päätös ei ole ristiriitainen. Kannattaa käydä lukemassa. Löytyy netistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luterilaisen kirkon kirkollisverotulot vähenevät, siksi Ylivieskan seurakunnan ei kannata toteuttaa suunniteltua korkeiden rakennuskustannusten kirkkoa. Halvempi ratkaisu täytyy löytyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt suunnitelmat uusiksi ja entisen mallinen hirsikirkko Ylivieskaan. Laitetaan vaan uusi tekniikka ja paloturvallisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa jollakin on viimeinkin alkanut hieman järki juoksemaan ja kirkkokin alkaa keskittymään kerskarakentamisen sijaan vaikka auttamaan oikeasti vähäosaisia. Jos itse olisin jumala, niin kai minulla hävettäisi, jos typerykset palvoisivat minua kuin jotain Pohjois-Korean johtajaa, rakentaisivat pytinkejä ja jättäisivät köyhät kitumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein päätelty. Kirkon ei tarvitse olla kallis ja hieno, vaatimaton rakennus kelpaa, sillä luterilaisuudessa arvostetaan vaatimattomuutta, sensijaan hienostelua väheksytään. Halvempi puurakenteinen rakennus Herran huoneeksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilatkaa Vieskan Elementiltä oikea puurakenteinen halli ja jos näyttää herätystä olevan ilmassa, niin toiseen päähän optio jatkomahdollisuudelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylivieskan seurakunta ja kaupunki ovat käyttäneet homehysterian takia järjettömiä summia rakentamiseen. Piikki ei voi olla taivaaseen saakka auki!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Louhikaa kirkko graniittiin niin kestää miljonia vuosia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän sieltä Kirkkohallitukselta tulivat aika selkeät ohjeet: Luopukaa 200 vuoden elinkaaresta ja ottakaa normaali 50-70 vuoden malli käyttöön. Näin kustannukset putoavat siihen suositeltuun max. 10 miljoonaan, joka sekin on seurakunnan kantokyvyn äärirajoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylivieskassa on mopo karannut sekä seurakunnalla että kaupungilla. Ylivieskalaiset ovat kokonsa suurempia vain velanotossa. Kyllä jonkun pitää kertoa mikä on ylivieska maksukyky koska paikalliset päättäjät eivät ymmärrä. Rinteen hallituksen on syytä myös puuttua kaupungin hulvattoman rahan syytämiseen sinne tänne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvät piirustukset ja laskelmat on entisenlaisesta hirsikirkosta olemassa.Eikä maksa kuin 3 osan siitä mitä nyt suunniteltu maksaa.Kestihän tuo entinenkin yli 200 vuotta.Olisi vieläkin jos ei olis poltettu tahallaan.Hyvä,että kirkkohallituksessa on todellisuudentaju tallella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:20
Omakotitalo tuhoutui tulipalossa Haapavedellä – liekit löivät katosta läpi pelastuslaitoksen saapuessa paikalle
19:00
Paljastunut murhasuunnitelma ajoi aatelisherran maanpakoon – sitten hän tuli Lappiin ja ryhtyi kirjailijaksi Tilaajille
19:00
Viherbuumi käy kuumimmillaan – oululainen kotipuutarhuri idättää siemeniä maitopurkeissa ja ihmettelee tomaatin hentojen versojen putkahtamista ylös mullasta Tilaajille
19:00
Voi rottien kevät: Leuto talvi ja koronaepidemia ennakoivat runsaita rottatuhoja kaupunkeihin – lutikkaongelmakin voi räjähtää käsiin Tilaajille
17:37
Pudasjärven viikonloppupäivystyksen lakkauttaminen huolestuttaa terveyskeskuksen asiakkaita – Yhteispäivystys ei kuormitu sen takia, vakuuttaa vastuualueen johtaja
16:35
Omakotitalo palaa Oulaisten keskustassa Keskuskadulla, naapurustossa pyydetään sulkemaan ikkunat savun vuoksi
15:35
Suomessa on nyt 25 koronakuolemaa – määrä nousi viidellä vuorokauden aikana
82
OYSissa on hoidossa kahdeksan koronapotilasta – sairastuneita Pohjois-Pohjanmaalla on 73 ja koko maassa 1882
56
Viranomaiset: Itse tehty kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta – toimi näin, jos teet itsellesi tai läheisellesi maskin
48
Taksiliitossa ollaan huolissaan siitä, että asiakkaan koronatartuntaa ei kerrota – sama taksi voi kuljettaa asiakkaita myös syöpähoitoihin
25
Satoja Oulun kaupungin työntekijöitä yt-neuvottelujen piirissä – lukuisilla sivistys- ja kulttuuripalvelujen henkilöillä palkanmaksu päättymässä
23
Lukuisat Oulun kaupungin työntekijät ovat estyneet tekemään työtään koronatoimenpiteiden vuoksi – Hoivatehtäviin ja Oulu-apuun siirtynyt noin 50
23
Poliisi luopui tänään Uudenmaan tiesulkujen ympärivuorokautisesta miehityksestä – liikkuvaa valvontaa on lisätty
13
Oppilaiden eväsjakelua laajennetaan Oulussa – tiistaista alkaen eväsjakelu käytössä 30 koulussa, katso lista eväiden jakopaikoista

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

215 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Töitä tekkee ja palkka juoksee niin mikäs tässä on kotona istuskellessa. Vieressä istuskelee marsalkka vahva :) Lue lisää...
Mikäs tässä on töitä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image