Pohjois-Suomi

Ylivieskan kirkko tuhoutui tulipalossa - puukirkko syttyi rä­jäh­dys­mäi­ses­ti

Ylivieskan kirkko syttyi palamaan lauantai-iltana. KUVA: Lukijan kuva
Pohjois-Suomi 26.3.2016 19:58 | Päivitetty 26.3.2016 22:41
Kaleva

Ylivieskan kirkko tuhoutui täysin tulipalossa pääsiäislauantai-iltana. Palo eteni puukirkossa erittäin nopeasti. Pelastuslaitos sai hälytyksen palosta noin kello 19.30, ja tuntia myöhemmin palanut kellotapuli romahti raunioiden päälle.

Poliisin ja pelastuslaitoksen mukaan kyseessä oli tuhopoltto. Nuorehko suomalainen mies on alustavissa kuulusteluissa tunnustanut teon.

Pelastuslaitoksen mukaan kirkko oli ilmiliekeissä, kun ensimmäinen yksikkö saapui paikalle. Kirkosta ei saatu pelastettua mitään.

Kirkossa ei ollut tilaisuutta palon syttymishetkellä, mutta siellä oli tarkoitus järjestää pääsiäisyön messu lauantaina kello 23.

Paikalle kokoontui paljon väkeä seuraamaan sammutustöitä. Silminnäkijöiden mukaan palo syttyi räjähtämällä ja eteni vauhdilla.

Myös Ylivieskan seurakunnan antamassa tiedotteessa kerrotaan, että palo oli erittäin voimakas. Syttymissyystä ei ole vielä tietoa.

Ylivieskan kirkko on puukirkko, joka on rakennettu 1700-luvulla. Se sijaitsee Kalajoen varrella, aivan kaupungin keskustassa. Paloa viereisen kaupan pihalta seuranneen Markku Rantalan mukaan tuuli puhalsi palon aikana joelle päin. Joitakin hautausmaan puita kirkon ja joen välissä oli syttynyt palamaan.

Kirkon vieressä sijaitsee Ylivieskan terveyskeskus ja vuodeosasto. Palo ei vaikuttanut niiden toimintaan.

Kirkkopaloa oli sammuttamassa 12 pelastuslaitoksen yksikköä.

Katso kuvagalleria palosta sekä video kirkontornin romahtamisesta.

Lue silminnäkijän kommentit palosta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (51)

Kirkko meni. Olen syvästi pahoillani. Katsotaanpa sitten asiaa reaalimaailman kannalta. Pohjanmaalla elää Suomen parhaat puusepät. Haastan mukaan kaikki Suomen taiteilijat. Olen itse maalannut nyt vuoden krusifiksejä restaurointiopintojeni ohella.
Jos minä maalaan uuden alttaritaulun, kuka rakentaa uuden kirkon. Koska kyse on museoviraston kohteesta kaikki on dokumentoitu. Kaikki on mahdollista palauttaa ja rakentaa uudelleen.
Jos joku maksaa materiaalit niin lupaan maalata uuden alttaritaulun. Kallishan uusi kirkko tulee olemaan. Mutta kristityt rakensi sen jo kerran tyhjästä. Ei syytellä, vaan mietitään millä saadaan toinen kirkko tilalle. Eikö niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaunis kirkko ja Ylivieskan maamerkki. Kirkonkellotkin soivat aina niin kauniisti poismenneille. Olen surullinen kaikkien Ylivieska laisten puolesta. Sydämeen sattuu..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surullista nähdä että näinkin voi käydä, siitäkin huolimatta että Ylivieskaan on pari vuotta sitten perustettu ammattipalokunta, mikä sijaitsee n. kilometrin päässä palaneesta kirkosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi ei! Nämä ovat suomalaiselle kulttuurin historialle mittaamattoman arvokkaita. Jos palon on joku sytyttänyt tahallaan, mikään rangaistus ei siitä ole riittävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esimerkiksi vuosikymmenten historiallista kerrostumaa ei voi rekonstruoimalla palauttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Mahtavaa, että joku kokee tällaisesta aitoa iloa! Onnea valitsemallasi tiellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et sitten ymmärtänyt kommenttia....

Ei nykykirkon ja sen työntekijöiden luopumustila mikään ilo ole!
PÄINVASTOIN!

Mutta syyn ja seurauksen laki on edelleen voimassa.
Kuten Sana sanoo, mitä ihminen kylvää, sitä hän niittää.

Koska siis kirkko on luopunut Herrasta, Herra hylkää luopiokirkon.
Näin ollen luopiokirkolla ei ole siunausta ja kirkot voivat esim. palaa.

Kirkon ja liki kakkien sen jäsenten pitää siis tehdä parannus ja luopua syntielämästään!
Mutta tätä tuskin tapahtuu enää näin lopunaikojen lopulla...
Vai mitä Sana asiasta sanoo?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä jokaisella on oikeus uskoa Jumalaan omalla tavallamme. MINÄ uskon sellaiseen Jumalaan, joka on antanut meille useamman tavan uskoa Häneen. Siksi maailmassa on useampi eri uskontokunta. Ei Jumala ole meitä hyljännyt, vaan Hän ohjaa meitä lähemmäksi toisiamme. Tämä vaan vahvistaa minun uskoani Jumalaan. Ja Raamatun pystyy lukemaan monella eri tavalla. Meidät on luoto tähän maahan oppimaan elämästä. Ja miten sitä muuten oppii muuta kuin elämällä omaa elämäänsä? Kukaan ihminen ei voi tulla sanomaan, että elämämme on syntistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hälytys palosta annettu klo 19.30 ja mm. Kaleva, Iltasanomat ja Iltalehti uutisoivat asiasta, mutta Yle 1:n uutisissa jauhetaan kaikkea muuta ja vasta ihan lopussa lyhyesti mainitaan, että kirkko palaa maan tasalle. Jo on moka valtakunnan pääuutisissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä nyt on moka tapahtunut? Tarkoitat varmaan yleisradion 20:30 valtakunnan pääuutislähetystä?
Jospa lähetään siitä, että uutislähetys tulee suorana ja jutut eivät ole vielä valmiita kun lähetys on käynnissä. Uutisten järjestys on yleensä tarkkaan mietitty ja tärkeimmäit jotka koskevat kokosuomea ovat tietenkin tärkeitä. Pikku-uutiset ovat ohjelma-ajan täydennystä, esim. puihin on tullut lehtiä tai muuta jonnin joutavaa...
Moka on voinut tietysty tapahtua, että pasilan tv-studiolla ei ole ajoissa löydetty valtavirrasta kirkonpalosta tai Yle Pohjois-Suomi ei ole toimittanut aiheesta aijoissa helsinkiin tietoa. Yleensä Ylen aluetoimitukset keräävät alueen aiheet ja laittavat ne yhteiseen järjestelmään, jossa ne voidaan vaikka helsingissä valikoida kiinnostavuuden mukaan. Uutispäällikkö valitsee esitettävät aiheet. Tarvittava video/kuvamateriaali lähetetään ylen sisäverkossa ja arkistoidaan hakusanoilla löydettäviksi myöhempää käyttöävarten hallinnoidulle serverille, jossa pysyvät tallessa.
Kaikki ei ole niin yksinkertaista, kun voisi ajatella tapahtuvan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (51)

Uutisvirta

10:00
"En halunnut tehdä pitkää kiekkoa, joten lähdin ylittämään keskialuetta kiekon kanssa" – Se kostautui ja pysyy kärppävalmentaja Toni Sihvosen mielessä ikuisesti Tilaajille
10:00
Tanssikansaa pursusi parketilla ja meno äityi hurjaksi Nuijamiesten lavan kulta-aikana – Nyt 60 vuotta täyttävälle tanssilavalle tullaan tanssimaan ei tappelemaan Tilaajille
9:53
Oululainen Zeffi tähtää suuruuteen online-kyselyiden miljardimarkkinoilla – "Kun seuraava vallanvaihdos tulee, aiomme olla markkinajohtaja"
9:00
Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
9:00
Joka viides pientalo tehdään nyt hirrestä, oululaisprofessori: "Mielikuva hirrestä on muuttunut modernien talomallien myötä" Tilaajille
8:15
Aura Saarikosken valokuvissa sumu valtaa mielen ja maiseman: "Teoksissa on yritystä löytää vastauksia, mutta ne ovat tuhoon tuomittuja yrityksiä"
8:08
Kun kesätyöt ovat kiven alla, itsensä voi työllistää myös yrittämällä – haukiputaalaiset nuoret pyörittävät tilausleipomoa kotoa käsin
29
Oulun kaupunginjohtaja: Sote-uudistusta kehitettävä palvelut edellä, maakunnan verotusoikeuden vaikutukset selvitettävä perusteellisesti
11
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
7
Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
7
Jari Kurri on Jokerien uusi omistaja, mutta kuka todellisuudessa kantaa taloudellisen riskin seurasta?
6
Oulun torialueen kehittämisen umpikuja seurausta kaupungin liian sinisilmäisestä suhtautumisesta yrittäjän esittämiin suunnitelmiin Lukijalta
6
Euroopan jättävä Jyrki Katainen: Suomeen on helppo palata – Nyt mietin, mikä muu voi sytyttää kuin politiikka
4
Tämä mies tietää, mitä Salkkareissa seuraavaksi tapahtuu – "Glamour on kaukana meidän hommasta", Ville Muhonen kertoo mökillään Siikajoella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image