Pohjois-Suomi

Ylen MOT: Poliisi tutkii ym­pä­ris­tö­ri­kos­ta Kajaanin Romun toiminnassa – SLF-jätettä säilytetty tontilla kymmeniä tuhansia tonneja enemmän kuin lupa sallii

Kalevan kesäauto romutettiin Kajaanin Romussa vuonna 2017. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Pohjois-Suomi 22.11.2019 13:03
Heidi Peltonen

Poliisi epäilee ympäristörikosta kajaanilaisen metallinkeräysyrityksen Kajaanin Romun toiminnassa, kertoo Ylen MOT. MOT:n mukaan esitutkinta on loppusuoralla ja asia on siirtymässä syyteharkintaan. 

Rikosepäilyn kohteena oleva yritys on varastoinut alueellaan kymmeniä tuhansia tonneja ympäristölle vaarallista SLF-jätettä. Jäte syntyy metallin murskauksen sivutuotteena. Poliisin MOT:lle kertoman mukaan yrityksen alueella on tällä hetkellä noin 56 000 tonnia jätettä, kun sen ympäristölupa sallisi 200 tonnia. 

Ympäristölupa vaatii, että vaarallinen jäte säilytetään nestetiiviillä ja päällystetyllä alueella, mutta poliisin mukaan osaa jätteestä on säilytetty päällystämättömällä alueella. 

MOT:n mukaan valvontaviranomaisena toimiva Kainuun ely-keskus on tiennyt jo pitkään Kajaanin Romun rikkovan ympäristölupaansa. 

Jätteistä on vuotanut haitallisia aineita lähiympäristöön ja mittauksissa pinta- ja pohjavesistä on löytynyt muun muassa lyijyä ja kadmiumia. Haitallisten aineiden vuoto havaittiin jo vuonna 2017, mutta ely-keskus vei asian poliisin tutkittavaksi vuoden 2019 keväänä. 

MOT:n mukaan ely-keskus ei ole keskeyttänyt murskaamon toimintaa, sillä se on katsonut, ettei toiminta aiheuta välitöntä ympäristön pilaamista. 

Kajaanin Romun toimitusjohtaja Matti Nyyssönen kiistää MOT:lle syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa jätteen kasaantumisen taustalla on se, että SLF-jätettä ottaa tällä hetkellä vastaan vain yksi polttolaitos Suomessa, eikä sen kapasiteetti riitä kaiken jätteen käsittelyyn.

MAINOS

Kommentoi

omasta puolestani voin sanoa ettei leipä ole kovinkaan leveä yksityisen puolen vastaavan laiseen tehtävään verrattuna, mutta joo, kyllä jos tehtävään on valittu niin pitäisi varmaan sitä tehtävää hoitaa. Yksityisellä puolella saa lopputilin jos jättää hommat tekemättä mutta viranhaltijat säästyvät vain syytteeltä koska eivät tekemättömyyden takia ole olleet riittävän tietoisia asiasta. Vastuu olisi siis itse yrittäjällä ensinnäkin ilmoittaa asiasta ja toisaalta myöskin selvittää vaikutukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näillä toimilla moni Virkamies työllistää itse itsensä vuosikymmeniksi virkavastuulla. Ja se virkavastuu tarkoittaa sitä, että Virkamies ei tee koskaan mitään virhettä vaikka poikkeuksellisesti jotakin olisi tekevinäänkin. Virkamiehen leipä on pitkä ja leveä ja sen päällä herkut, joista rahvas ei osaa unelmoidakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

300 kertainen luvanylitys... ja suunnitelmissa moninkertaistaa nykyinen romuautojen ja teollisuusromun käsittelykapasiteetti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mutta , taitaisi siellä olla joku muukin tontti, jossa voisi tehdä "argeologisia" kaivauksia. Ja voi hyvänen aika mitä sieltä löytyisikään, mutta taitaa olla ELY "maksettu" hiljaiseksi,kuten Talvivaarankin aikaan....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tuolla ole luvatonta varastoa kuin 55 800 000 kg, kun lupa sallisi 200 000 kg. Ilmankos Kainuun maan kuulu ELY ei ole havainnut mainittavaa ylitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on poltetavaksi menevästä jätteestä jolla tuotetaan sähkö ja lämpöenergiaa, ei mistään erityisen vaarallisesta jätteestä. Materiaali vain odottaa että polttolaitosten kapasiteettia saadaan nostettua jotta varastomäärät saadaan pienennettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä on ympäristövaarallista jäte. Erityisen vaarallista on raskasmetallien liukeneminen ko. jäteaumoista suoraan maaperään ja edelleen pohjaveteen ja puroihin.
Metallit esiintyvät avotaivaan alla olevissa aumoissa hienojakoisena jauheena ja pölynä. Autoromusta peräisin oleva tiesuolan kyllästämä ruostepöly kastuessaan tehostaa metallien liukenemista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kajaanin kaupungille tulossa tästä 12-20 miljoonan euron lasku, jos vuokratontilla toimiva romuyritys menee konkurssiin. Elyn virkamiehet katsovat vierestä (taas). Sattuipa sopivasti tämä asia esille juuri kun Talvivaara-juttu oli korkeimmassa oikeudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kainuun ELY- keskus taas asialla, joo kyllä ympäristöön voi laskea kaikkea kiellettyjä aineita, koska siihen on meidän antama lupa. Aivan kuten Talvivaaran kaivoksellakin. Kuka valvoo näitä ELY- keskuksia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

125
"Näyttää että tiistaina äänestetään pääministeristä" – Hallitusneuvottelut käynnistyivät odotetusti entisellä hallituspohjalla, Rinne jatkaa ainakin sdp:n puheenjohtajana
94
Sanna Marinista on tulossa uusi pääministeri, Marin voitti äänestyksessä Antti Lindtmanin täpärästi
71
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
70
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
60
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
44
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
41
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Miksi pitäisi jonkun/minun olla kiinnostunut köyhistä? Minulle ei kuulu kenenkään köyhän toimeentulo eikä eläminen vaan ... Lue lisää...
Oman onnen seppä.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image