Pohjois-Suomi

Yle: Saa­me­lais­vai­kut­ta­ja Klemetti Näkkäläjärvi pyytää eroa saa­me­lais­kä­rä­jien vaa­li­luet­te­los­ta – taustalla kiista saa­me­lai­suu­den määritelmästä

Klemetti Näkkäläjärvi. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Pohjois-Suomi 30.9.2015 15:07
Kaleva

Saamelaiskäräjien entinen puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi pyytää eroa saamelaiskäräjien vaaliluettelosta, kertoo Yle.

Näkkäläjärven mielestä Korkeimman hallinto-oikeuden päätökset ovat johtaneet siihen, että saamelaismääritelmä ja sen tulkintakäytäntö eivät vastaa saamelaisyhteisön sisäistä käsitystä saamelaisuudesta.

– KHO on ottanut saamelaisiksi vuosien 2011 ja 2015 päätöksillä henkilöitä, jotka eivät ole saamelaisia, joilla ei ole yhteyttä saamen kieleen ja kulttuuriin, ja joita saamelaisyhteisö ei tunne saamelaiseksi ja joita saamelaiset eivät pidä saamelaisina. Vuonna 2011 ja 2015 KHO on ottanut  vuosikirjapäätöstensä perusteella hakijoita saamelaiskäräjien vaaliluetteloon vastoin saamelaiskäräjien kantaa, kirjoittaa Näkkäläjärvi.

– Suomen laki ja KHO eivät tunnusta saamelaisten kulttuurista, historiallista ja oikeudellista merkitystä.

Aiemmin tänään Yle kertoi Näkkäläjärven järkyttyneen siitä, että KHO hyväksyi 93 uutta henkilöä saamelaisiksi.

– Suomi on rasistinen maa, joka suojelee suomalaisuutta ja suomalaista valtiota, ja polkee oman alkuperäiskansansa ja vähemmistöjensä ihmisoikeuksia häikäilemättömästi ja törkeästi. Oikeuslaitos heijastaa Suomen moraalista ilmapiiriä, hän sanoi.

Mitta tuli täyteen jo puoli vuotta sitten

Klemetti Näkkäläjärvi erosi saamelaiskäräjien puheenjohtajan tehtävästä viime maaliskuussa. Ero oli protesti eduskunnan päätökselle olla hyväksymättä hallituksen esitystä saamelaismääritelmäksi.

Hallitus ja saamelaiskäräjät ajoivat tuolloin muutosta, jossa henkilöä ei pidettäisi saamelaisena pelkästään maa-, veronkanto- tai henkikirjamerkintöjen perusteella, vaan siteitä ja yhteydenpitoa vaadittaisiin myös saamelaisten henkiseen ja aineelliseen kulttuuriin.

Eduskunta hylkäsi muutoksen äänin 162–28.

- Saamelaiset eivät ole kuin kuminauha. Raja meillekin tulee vastaan, ja minun rajani on tässä, Näkkäläjärvi kirjoitti tuolloin. Hänen mukaansa eduskunnan päätös vaarantaa saamelaisten alkuperäiskansa-aseman. 

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Siis" et ole saamelainen, koska käräjien hallitus on sitä mieltä" Sanokoon Suomen ja maailman lait ihan mitä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NWO,n toteutumista voidaan torjua myös tukemalla alkuperäiskansojen olemassaolonoikeutta, sekä heidän oikeuksiaan asuttamiinsa ikimuistoisiin alueisiin. Saamelaiset päättäkööt itse kuka, ja mitä luonnonrikkauksia Lapissa hyödynnetään. Tässäkin palataan ruotsinvallan aikaan, jolloin Tukholma määräsi verojenkeruun koskemaan myös Lapin kansoja. Likaisen työn tekivät pirkkalaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Klemetillä on huono päivä. Todella huono päivä. Huomenna on parempi päivä. Klemetti ei ole enää vaalikelpoinen eikä äänioikeutettu. Monella muullakin on parempi päivä pohjoisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen yhteiskunta ottaa kaiken irti ja saamelaiset ja heidän oikeudet poljetaan maanrakoon. Ajan kysymys milloin Suomi joutuu YK:n suurennuslasin alle ja silloin on valtion päättäjillä kakka housussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin kirjoittaa vain sellainen, joka ei tiedä Lapista ja saamelaisuudesta yhtään mitään.
Jo nyt näillä ikivalittajilla on oikeuksia joita paikallisella ei-saamelaisella väestöllä ei ole, mutta heillehän ei mikään riitä niin kauan kuin täällä edes jotakin, varsinkin maata, on ei-saamelaisen omistuksessa.
Jopa osa valtion päättäjistä on mennyt näiden kitisijöiden ansaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Klemetti Näkkäläjärvi turhautui ja antautui liian helpolla. Tuen saamelaisten alkuperäiskansa asiaa, joka on myös YK,n periaatepäätös, mutta IMPERIALISTINEN Suomi ei halua sitä tunnustaa. Sama tilanne on myös Ruotsissa. Olen tyrmistynyt eduskunnan päätöksestä. Meillä näyttää olevan salainen suurin rahavaroin varustettu lobbariporukka, joka pystyy ostamaan suomalaiselle eliitille ja korpporaatiopankeille mieluisia ("rothschild ja kumppanit", jotka ovat päättäneet, että kaikki kulta maailmassa kuuluu vain heille), mutta saamelaisvastaisia päätöksiä. Tässä selviää samalla valtiovallan kielteinen kanta suomalaisten kullan konekaivajien toiminnan jatkuvuuteen. Malmivarat on päätetty luovuttaa näköjään ylikansallisten kaivosjättien hyödynnettäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On aikoihin eletty että oikeuslaitokset määräävät kuka on saamelainen. Tämä osoittaa että, suomi on todella rasistinen maa joka on siirtynyt "natsisaksan" aikaisiin menettelyihin etnisen vähemmistönsä eliminoimiseksi, käyttäen lain avulla suoritettavaan etniseen puhdistukseen. Ei uskoisi että elämme 2015-luvulla!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:55
Mäkäräiselle kuusi ohilaukausta yhteislähdössä – jäi viimeisten joukkoon
16:38
Lukijoiden lempilapaset - lähetä kuva suosikkilapasistasi
15:35
Iivo Niskanen sivakoi 15 kilometrin kisan voittoon Otepäässä, antoi vahvan kuntonäytteen kohti MM-latuja
15:27
Kansanedustajat yrittävät estää brexitin ilman sopimusta – Britannian parlamenttiin tuodaan maanantaina kaksi uutta lakialoitetta
14:50
VR ja onnettomuustutkintakeskus selvittävät Helsinki-Oulu -junan vaunussa kuultua kovaa ääntä ja tärähdystä – juna jäi Lahteen tutkittavaksi
14:00
Pariisista Kittilään lentänyt Boeing-matkustajakone ilmoitti laskusiivekkeen viasta ja laskeutui Rovaniemelle, kyydissä noin 150 matkustajaa
13:22
Tuhkapussi terassilla sytytti mökin Posiolla, Kolarissa haisi käry kukkakaupassa
44
Oulussa herättiin talven tähän asti kylmimpään päivään, maan hyytävin pakkanen Ylitorniolla – Oulussa voidaan hätyytellä pian -30 asteen lukemia
42
Kärpät virittelee raskaan sarjan täsmähankintaa – seura tiukasti Jussi Jokisen perässä, sopimus erittäin lähellä
30
Analyysi: Yli tuhannen NHL-pelin Jussi Jokinen olisi Kärpille loistava lisä, mutta toisi päävalmentaja Mannerille yhden ison haasteen
27
Puheenaihe: Tuliko Oululle seksuaalirikoksista mainetahra? – "Yhtä vähän Turkua on puukotusten jälkeen pidetty terrorismin tyyssijana"
26
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
24
Ilmastonmuutos laskee Reinin vedenpinnan tasoa – Kuljetusongelmat Reinillä hidastivat viime vuonna Saksan talouden kasvua
16
Trumpin kompromissiehdotus hallinnon avaamiseksi: 370 kilometriä teräsaitaa riittää, 2 750 uutta rajavalvojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

240 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alkoholin käyttäjillä huono itsetunto

Juoppoja ikäni seuranneena heidän itsetuntonsa on ylikehittynyttä. Siksi viisaan neuvot lopettaa juominen ei mene jakelu... Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image