Pohjois-Suomi

Yle: Alue­hal­lin­to­vi­ras­to otti valvontaansa Siikalatvan kunnan koko sote-toiminnan – katsoo virkamiesten antaneen julkisen vallan tehtäviä Mehiläisen hoidettavaksi

Pohjois-Suomi 9.5.2019 18:58 | Päivitetty 9.5.2019 20:43
Antti Pasanen, STT

Siikalatvan kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut on otettu Pohjois-Suomen aluehallintoviraston valvontaan. Kyse on tiettävästi ensimmäisestä kerrasta, kun näin tapahtuu Suomessa. Asiasta kertoo Yle

Kyse on Ylen mukaan siitä, että Siikalatvan kunta on siirtänyt lainvastaisesti yksityiselle terveysalan yritykselle eli Mehiläiselle tehtäviä, jotka kuuluvat kunnan vastuulle.

Siikalatva ulkoisti vuonna 2017 kaikki sosiaali- ja terveyspalvelunsa yksityiselle terveyskonserni Mehiläiselle.

Sen jälkeen aluehallintovirasto on antanut Siikalatvalle lukuisia valvonta- ja kantelupäätöksiä joissa on kehotettu sekä kuntaa että Mehiläistä korjaamaan toiminnassa havaitut epäkohdat. Kyse on ollut vakavista ja pitkäaikaisista puutteista, Yle kertoo.

Ylen mukaan virasto katsoo, että Siikalatvan virkamiehet ovat luovuttaneet julkisen vallan käyttöön liittyviä sosiaalihuollon tehtäviä lainvastaisesti Mehiläisen työntekijöille.

Ylen uutisen mukaan kunnassa muun muassa kehitysvammaisille tehtyjä palvelusuunnitelmia valmistelivat ja esittelivät Mehiläisen työntekijät, vaikka kyse on kunnan viranhaltijoille kuuluvista tehtävistä.

Mehiläinen on myös tehnyt sopimuksia omaishoitajien kanssa, vaikka sopimukset pitäisi solmia omaishoitajien ja kunnan välillä.

Ylen mukaan aluehallintovirasto ei ole saanut selvyyttä siitä, miten ja millä laajuudella Siikalatva valvoo Mehiläisen toimia.

Siikalatvan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kaisa Louet-Similä (kesk.) kertoi torstai-iltana Kalevalle, että sekaannus on johtunut yksinkertaisesti siitä, että työntekijöillä ovat roolit menneet sekaisin.

Se on hänen mielestään ymmärrettävää, koska osa Mehiläiselle nyt työskentelevistä työskenteli aikoinaan kunnalla.

– Yksityisellä työskentelevät eivät saa lain mukaan toimia enää samalla tavalla kuin ollessaan kunnan palveluksessa, ja siitä nämä virheet ovat johtuneet. Tahallista tämä ei tietenkään missään nimessä ole ollut, hän sanoo.

Kunnanjohtaja Piilma: Kyse vanhasta asiasta

Ylen mukaan erityisesti Mehiläisen palvelukeskus Pihlajistosta on tullut valituksia. Esimerkiksi palvelukeskuksen hoitajamitoitus on ollut liian pieni erityisesti yöaikaan, minkä avi havaitsi jo pari vuotta sitten.

Siikalatvan ja Mehiläisen sopimus on kokonaisulkoistus, jossa kunta maksaa yksityiselle yritykselle sote-palvelujen tuottamisesta. Pohjois-Suomen avista kerrotaan Ylelle, että kokonaisulkoistuksia on tehty useissa kunnissa. Muualla ei kuitenkaan ole havaittu saman laajuisia ongelmia kuin Siikalatvalla.

Siikalatvalla on toukokuun puoliväliin asti aikaa selvittää, miten toiminta on parantunut kunnassa. Päätös ottaa kunnan kaikki palvelut hallintaan annettiin maaliskuun lopussa, Yle kertoo.

Siikalatvan kunnanjohtajan Pauli Piilman mukaan kyseessä on vanha asia. Hänen mukaansa avi antoi jo viime vuoden marraskuussa Siikalatvan kunnalle listan asioita, jotka pitää korjata.

–  Me ryhdyimme heti laittamaan asioita kuntoon, Piilma kommentoi STT:lle.

Kunnanjohtajan mukaan maaliskuussa tekemässään päätöksessä avi totesi, että valvontaa edelleen jatketaan.

–  He jatkavat sitä niin kauan, kunnes olemme saaneet heille ilmoitettua ja heidät vakuutettua siitä, että kaikki korjaavat toimet on tehty. Tämä ei ole mikään uusi tilanne, vaan se (valvonta) on jatkunut ainakin 1,5 vuotta, Piilma sanoo.

Hänen mukaansa kunta on raportoimassa aville tässä kuussa, että asiat on korjattu.

9.5. kello 20.43: Uutista päivitetty kunnanjohtaja Pauli Piilman kommenteilla STT:lle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Tuo tarkoittaa sitä, että tähän asti viranomaispäätöksinä tehdyt sopimukset ja muut päätökset ovat mitättömiä, koska niitä ei ole viranhaltija hyväksynyt vaan yrityksen työntekijät. Tässä on aikamoinen soppa saatu aikaan ja tulee poikimaan useita oikeusjuttuja. Se on varmaa, että kunnan johto ja luottamushenkilöt ovat vastuussa tästä sotkusta, joka ei ole mikään mitätön asia. Käsittämätöntä miten tällaista on edes päässyt tapahtumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevan jutussa haastateltu antoi lausuntoja kunnan ja Mehiläisen puolesta, eikös se ole sitä kahdella pallilla istumista eli päättämistä ja puhumista omassa asiassaan. Kaikki on näköjään meillä mahdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli niin tai näin, asiat eivät ole niin mustavalkoisia. Kuntalaisena sanon, että terveyspalvelut, niiden laatu ja hoitoon pääseminen on parantunut todella paljon Helmen ajoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutusta käy ilmi, että avin päätös on annettu melkein 1,5 kuukautta sitten. Vasta nyt päätöksestä tiedotetaan kuntalaisille. Kunta on salailun mestari. Vuosikymmenten meno siis jatkuu. Halutaanko salailulla suojella kunnassa kahdella pallilla istujia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli aikakin puuttua tähän holtittomaan menoon. Kunnanhallitus erotettakoon ja valtuuston puheenjohtaja pois pallilta.Virkamiehet suorittamaan kunnallishallinnon tutkintoa. Osaaminen on todella huonoa. Julkisuudessa olleiden asioiden lisäksi Mehiläinen laskuttaa asiakkailta väärin.Esimerkiksi jos olet hoidossa oulussa ja siirryt vuodeosastolle Siikalatvalle sinua laskutetaan siiropäivältä kahteen kertaan mikä on laitonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Normi hommaa,kunnan kellokkaat yrittää hyssytellä kun ovat säästö innoissaan ulkoistaneet kunnankin toiminnot jo mehiläiselle.Lopputili kaikille kunnan johtotehtävissä oleville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan taitaa olla kysymys viranhaltijoiden innosta ottaa kaikki irti kun kerran on kokonaisulkoistukseen menty ja unohdettu siinä sivussa omat virkavelvollisuudet. Tarkastuskäynneilläkin yksiköissä saisi olla ulkopuolinen tarkkailija (mielellään kuitenkin asiantuntija) mukana, jotta objektiivisuus säilyisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

elikkäs tämä on sitä sipilän seto sotkua ken ties kuka uskaltaa tunnustaa poliitikoista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten kehtaavat haastattelussa nuin valehella, kirkkain silimin. Ensiksi se kirkonmies taipaleelle kun ei ymmärrä kunnan asioita, niin ei ymmärrä. Sitten kunnanvaltuuston puh joht samassa ovenaukasussa kartanolle. Vai on rivityöntekijällä mennyt roolit sekasin. Eikös ne menny teillä arvon päättäjät. Tehän yritittä alakaa Oululaisten terveydenhoito palveluita tuottaan.... Ei piä valehella. Ja sitte nämä isännät ja emännät jotka istutta valtuustossa ja hallituksessa. Kaikki vastuuseen tekosistaan. Ja ikupäivänen kielto olla ehokkaana muuhun kisaan, kun kylähullun. On asiainhoitajat erinomaisesti onnistuneet yhessä asiassa. Kunta tunnetaan kautta Suomen hölömölänä. Hyvin on ryvetetty, ja kestää hangata, ennenko on kilipi kirkas. Ensin tasa-arvo lain vastaisesti kustannettiin lukiolaisille tietokoneet, ja ajokortti. Miksi? Tuohon ei ole perusteluja. Entä ammattikoulussa, ja muissa kouluissa käyvät. Miksi heille ei anneta samoja etuja.? Kunpa joku tekis asiasta kantelun. Sitten ois Oululaisille lääkäripalveluja järestetty. Nyt on tämä hässäkkä. Voi kun työntekijät uskaltaisi kertoa avin tarkastajille kaiken sen mitä tapahtuu. Ja sen tietävät nämä kättensä pesijät. Ei piä syyttää rivityöntekijää, kun ihtensä pomon käskystä tehhään, niinko tehhään. Te siittä vastaatte, arvon rouvat ja herrat. Teitä päättäjiä varotettiin Mehiläisen kelekkaan lähtemästä . Mutta ette uskoneet. Oletta antaneet Mehiläisen viiä teitä, niinko kuoriämpäriä. Kun että ymmärrä asiaa, niin oisitta kysyneet neuvoa. Eikä uskoneet siihen mitä tämän inisijän herrat sanoo. Mutta ei. Niinko soipa mehto pörhistelittä ja mielistelittä. Ja tässä on lopputulos. Ite kusitta muroihinna. Te ite, ei työntekijät. Te jäittä kiinni housut nilikoissa. Joka ainua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin, nyt on tämä maakuntamalli kokeiltu. Kuinka monen pitää kärsiä, kokea turvattomuutta, pelätä vanhenemista?
Kepu kunnassa, kepu Mehiläisessä ja kirkkain silmin toteaa, että ei näin saa tehdä. Voi luoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin keskustalaisella, juurevalla tavalla on toimittu. Kuhan saajaan maakunnat niin ei tule tsaarinajan viskaalit enää asijoihimme puuttumaan. Omistamme pijetään huolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virheitä ovat tehneet niin kunta kuin Mehiläinenkin. Pitäisi M.:nkin tietää. minkä tekemiseen heillä on oikeus!
Eikä se Siikalatvan yhteistyö Mehiläisen kanssa mennyt sekään aivan putkeen. Kunnan sote-asioita hoiti aiemmin Sote-piiri Helmi naapuripitäjästä. Kunta piti tätä vähän kalliina ja Mehiläinen tekikin halvemman tarjouksen, johon suostuttiin. Ensitöikseen M. irtisanoi melkein puolet alan henkilöstöstä ja kaksi vakilääkäriä muutti töihin muualle. Olikohan se sitten halvempaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

3 vakilääkäriä lähti, yksi Pyhännälle ja kaksi Haapavedelle. Sitten perustellaan että Pulkkilassa ei kannata pitää päivystystä kun ei lääkärit sinne asti suostu ajamaan. Ei kai, jos ne kulkijat savustetaan pois sillä että työolot on sieltä ja syvältä. Ja kuinka paljon Siikalatva on irtisanottujen lisäksi menettänyt muuta osaavaa ja kokenutta henkilökuntaa sote-palveluista, kun kynnelle kykenevät ovat äänestäneet jaloillaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitoon pääsee niin paljon paremmin, kuin ennen! Suunterveydenhuolto on myös parempaa, kuin kaksi vuotta sitten!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleensä näissä ulkoistuksissa, alasta riippumatta, tarjoajapuoli ovat ammattilaisia sopimustekniikassa mutta tilaajapuolen osaaminen usein vaihtelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo oli aikakin. Siikalatvan asiat ovat olleet todella huonosti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ossaavaa porukkaa niin kunnasa ku yrityksesäkin. Ja todellisia selitysten mestareitakin vielä! Virkavirhettä virheen perrään! Jos joku/jotkut on kärsineet tai on aiheutettu vahinkoa tms. viranomaisen toimista tai toimimattomuudesta niin hänellä, heille on annettu perustuslaissa oikeus vaatia korvauksia. Myös sosiaaliasiamies ja potilasasiamies pitäisi tästä siikalatvalaisesta kuntahimmelistä löytyä. Vai onkohan nekin virat ulkoistettu.... kyllä byrokratiaa on nyt kunnassa purettu oikeen perusteellisesti, hyvä ku kuitenkin kunnanjohtaja vielä tästä ulkoistamishimmelistä löytyypi. Valitettavasti herrääpi kysymys, että minkähänlaisella koulutuksella ja koulutustasolla tää siikalatvalaisten virkamiehistö oikeen kuntaansa pyörittääpi.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

8:16
Aivosähkökäyrästä voi saada pikatietoa teho-osastolla oululaisyrityksen ohjelmistolla – "Markkina on konservatiivinen ja sairaaloiden ostoprosessit hitaita"
7:00
Päivän leffapoiminnat: Noidan oppipojassa on enemmän tehosteita kuin taikaa
7:00
Miten sujuu päässälasku kilpailijoilta Fort Boyardin linnakkeessa?
7:00
Oulun kaupunginvaltuutetut liikuttavan yksimielisiä Linnanmaan uimahallin tarpeellisuudesta – näin 13,5 miljoonan euron hanketta perusteltiin Kalevan tekemässä kyselyssä valtuutetuille Tilaajille
7:00
Kaupungin päättäjillä edessä isojen päätösten syksy – kovaa tasapainoilua liiallisen velkaantumisen ja välttämättömien investointien välillä
6:34
Helsinkiläinen Lassi Hurskainen eteni Ilmakitaransoiton MM-finaaliin – oululainen Aapo Rautio karsiutui
6:13
Muovin kierrättäminen on monelle epäselvää – tarkista ainakin pakkausmerkintä ja kokeile rypistystestiä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä siinä on, että pitää samat asiat hokea joka käänteessä?

Juuri päinvastoin. Hyvällä itsetunnolla varustetut sanoo ja tekee eikä meinaa. Valittajia täällä kyllä piisaa. Nämä harv... Lue lisää...
Sehän on

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image