Pohjois-Suomi

Ydinvoimalan ra­ken­nus­töi­den aloitus siirtyy vuodella

Ydinvoimalaan liittyvät alkutyöt viivästyvät. KUVA: Kaleva
Pohjois-Suomi 6.8.2012 6:04
Timo Myllykoski

Fennovoiman ydinvoimalaitoksen maanrakennustöiden aloitus Pyhäjoella siirtyy vuoteen 2014. Rakentamisjohtaja Timo Kallio vahvistaa, että vielä ensi vuoden aikana ydinvoimalan tontilla ei tapahdu mitään.

Kallion mukaan kysymys ei ole töiden viivästymisestä, vaan aikataulun tarkentumisesta.

”Laitostoimittajan valinta menee ensi vuoden alkupuolelle. Sen jälkeen laitostoimittajan kanssa väännetään lopullinen aikataulu kasaan.”

Viimeisin Fennovoiman oma tavoiteaikataulu tähtää maanrakennustöiden aloittamiseen vuoden 2014 aikana.

”Työt alkavat noin neljä kilometriä pitkän tien tekemisellä kasitieltä laitosalueelle. Siitä eteenpäin kaikki on kiinni laitostoimittajasta”, Kallio kertoo.

Aikaisemmin Fennovoima on ilmoittanut maanrakennustöiden alkavan Hanhikiven alueella alkuvuodesta 2013. Timo Kallion mukaan kyse oli vain ensimmäisistä hahmotelmista mahdollisimman ideaalista aikataulusta.

”Ensi vuonna ei kaadeta vielä puutakaan. Siltäkin osin suunnitelmat ovat tarkentuneet, että ihan ensimmäisenä tehdään uusi tie, että päästään aikanaan kaatamaan niitä puita.”

Lue lisää 06.08.2012 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (52)

Kovasti vaikuttaa siltä, että Fennovoimalla on hommat täysin levällään. Ja onko kukaan kuullut heidän hiiskahtaneenkaan siitä, mitä he ovat tehneet omat ydinjätteen loppusijoituspaikkansa suunnittelun eteen? Loppusijoitusratkaisuhan on ehtona rakenusluvalle, muta edelleen vaikuttaa ettei asialle olla tehty mitään.
Alkuperäisen aikataulun mukaan sähköntuotannon piti alkaa 2016-2018. Tästä voi helposti laskea, että projekti on jo nyt lähemmäs 10 vuotta myöhässä alkuperäisestä aikataulusta. Monessakohan osakkaassa tämä herättää luottamusta?
Fennovoiman toimitusjohtaja Saarenpää on ollut mukana Olkiluoto 3 -projektissa, jopa sitä vetämässä. Eikö Fennovoimasa opita kokemuksesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hulluutta koko ydinvoimala ja kaatuu omaan hulluuteensa, maksaa vain omaisuuden siinä sivussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittääkseni ammattikorkeakouluissa ja yliopistolla on Pohjois-Suomessa Fennovoiman ydinvoimala suunnitelmien vuoksi pystyyn laitettu jonkinlaista ydinvoimatekniikan koulutusohjelmaa. Alan työpaikat taitavat olla ainakin näillä leveysasteilla todella harvassa jos Fennovoiman ydinvoimala kaatuu jo ennen kuin sitä päästään edes rakentamaan. Samoin muutamalla pohjois-suomalaisella yrityksellä jotka ovat pisneksiään Fennovoiman ydinvoimalan varaan laskeneet taitaa olla melko myrtsi ilme. Toisaalta jos ydinvoimala ei kannata ilman veronmaksajien rahoja niin siihen ei kannata veronmaksajien rajallisia rahoja polttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

homma siis aivan seis...? nythän kannattas rakentaa vimmatulla vauhdilla sitä laitoksen tarvitsemaa infraa, kun kustannukset ovat koko ajan kovassa nousussa...näinhän se todellisuudessa menisi, jos voimalan teko jo aivan varmaa. Eli siis veikkaukseni on, että joillakin osakkailla alkaa tulla taloudelliset realiteetit vastaan laman puskiessa päälle, likviditeetti loppuu. Pitemmällä aikavälillä uskon/pelkään, että taloudelliset realiteetit pystytään tälläkin kertaa sivuuttamaan ja siirtämään laskut sivullisten maksettavaksi. Mielestäni yhteiskunnankin pitää tässä tapauksessa keskeyttää kaikki rahan pumppaaminen epävarman projektin tukemiseen, koskien myös koulutusprojekteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ihminen on juntti. Vängellä vängätään ydinvoimaa vaikka kansalaisista suuri osa vastustaa. Pitäsköhän päättäjienki katsoa tulevaisuuteen eikä laputsilmillä töösätä vain jotakin? Viisaanpaa olis vaikka ostaa tuonverran sähköä mitä rakentaa valtava ongelma kalliilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei Haloo, ihan kuin ongelma olisi jotenkin kokonaan poissa, jos ydinsähkö ostetaan Venäjältä. Minua ainakin henkilökohtaisesti enemmän pelottaa vanhat venäläiset Tsernobyl-tyyppiset laitokset, joista nyt yksi Venäjällä sammutetaan, kun alkaa olla tuusannuuskana koko pakkaus. Että ennemmin uutta laitosta tänne, kuin että jatketaan iänikuisten pommien käyttämistä naapurissa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikehan sitä on rakentaa , kun ei ole maaplänttiä mihin rakentaa!!!
Lopettakaa jo tämä hullutus ja ruvetkaa satsaamaan uusiutuviin energialähteisiin!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi huomasivat:
"Ensi vuonna ei kaadeta vielä puutakaan. Siltäkin osin suunnitelmat ovat tarkentuneet, että ihan ensimmäisenä tehdään uusi tie, että päästään aikanaan kaatamaan niitä puita.”

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

toivottavasti voimalarantamisen tarjouspyynnöissä oli valmiiksi samanlaista tarkkuutta
vai tuliko vuoden aikalisä siitä, että suunnitelmia samallalailla vasta tarkistellaan työjärjetyksien suhteen..

Tosin ei kannattane aloittaa rakentamista, jos jäteratkaisut ovat aivan auki...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt vain rohkeasti ja nopeasti rakentamaan. Voimala valmistuisi sitten sopivasti korkean sähkön hinnan aikaan. Ydinvoimaa on saasteetonta.

Haittaveroa voisi laittaa turpeen ja muiden fossiilisten polttoaineiden polttajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinvoima on pahiten saastuttavinta sähköä maailmassa:
* louhinta ja rakentaminen ja laitosten purkaminen tuottaa massiiviset CO2 päästöt
* rikastaminen tuottaa fluridi ja klooripäästöjä
* laitosten normaalitoiminnan aikana tehdään rutiininomaisia jatkuvia radioaktiivisia jalokaasu- ja tritium-päästöjä
* ydinjätteen loppusäilytystä ei ole ratkaistu turvallisesti
* >1/100 ydinvoimalatoksista aiheuttaa suuren ympäristökatastrofin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimittajahan voisi kilauttaa sinne Fennovoimalle ja kysyä minkä hintaisia ne ydinvoimalan rakentamisesta saadut tarjoukset olivat aikuisten oikeasti. Fennovoima kertoo www-sivuillaan että ydinvoimalan kustannusarvio on 4-6 miljardia euroa ja sillä saadaan mahdollisesti jopa maailman suurin ydinvoimala. Hintahan olisi paljon halvempi kuin Olkiluoto kolmosen ydinvoimalassa se on vaikka Olkiluoto kolmonen on pienempi atomimiilu. Jos Fennovoiman tarjoushinnat alkavat pyöriä lähempänä kymmentä miljardia euroa niin taitavat Fennovoiman osakkaana olevat jauhomyllyt, k-kaupan väiskit ja makkaratehtaat lähteä kuin hauki rannasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrityksen tarvitsee joka tapauksessa ilmoittaa jonkunlainen aikataulu hyvinkin aikaisessa vaiheessa, vaikka kaikki suuret päätökset olisivatkin vielä varmistumatta. (Ajatelkaa, jos he olisivat sanoneet, että "projekti alkaa sitten joskus". Varmaan kukin teistä olisi vetänyt Olkiluotokortin tässäkin tapauksessa.) Nyt kyse on tarkentumisesta, ja aikataulu riippuu pitkälti siitä, millaisen reaktorin yritys valitsee rakennettavakseen. Arevan ja Toshiban reaktorit kun eivät ole täysin samanlaisia, eivätkä siis samalla tavoin rakennettavia. Laitostoimittajan kanssa käydään vielä ihan varmasti neuvotteluja aikataulusta, ja ennen sen virallista päättämistä, arvio ei ole virallinen. Lienee parasta olla realistinen tässä alkuvaiheessa, eikä vasta projektin jo ollessa pitkällä myöntää, että oho vaan, meneekin vielä pari vuotta - taas. Suosittelen kaikkia kriittisiä kommentoijia miettimään omia remppaprojekteja ja sitä, kuinka optimistisesti niiden aikatauluja aina alussa suunnittelee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos muutamalla vuodella myöhästyykin niin ei tuo vielä katastrofi ole... kuten ei ole Olkiluodin viivästyminenkään. Pääasia että tulevaisuudessa saadaan edullista sähköä, jonka toimitusvarmuus on taattu. Ja ympäristösytävällisyys. Tässä mielessä ydinvoima on ylivoimainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haudataan koko hanke loppusijoitusonkaloon ja nautitaan sen reunalla kynttiläillallista uuteen aamunkoittoon asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fennovoiman osakkaat eivät ole tehneet vieläkään varsinaista päätöstä lähteä investoimaan ydinvoiman rakentamiseen. Eli hankkeelta puuttuu vielä kokonaan rahoitus. Tällä hetkellä pörssisähkön hinta on niin alhaisella tasolla että uuden ydinvoimalan rakentaminen on taatusti todella tappiollinen investointi. Jos lama syvenee ja raskaan teollisuuden hiipuminen Suomessakin jatkuu niin sähkön hintahan vain laskee Suomessa. Ehkä isoin este Fennovoiman polulla on ydinvoimaloiden Suomessa käyttämä Mankala-veronkiertoperiaate jossa ydinvoimalan osakkaat välttävät kokonaan osinkoverot ja arvonlisäveroistakin maksavat vain pienen osan. Nyt veronkiertoperiaatteen laillisuus on Euroopan komission tutkittavana ja mikäli se todetaan laittomaksi valtiontueksi, niin samalla rytinällä kaatuu Fennovoimalan ydinvoimala ja Olkiluoto nelonen ennen kuin niiden rakentamista päästään edes aloittamaan. Ydinvoimaloiden rakentaminen on nykyään niin kallista puuhaa ettei niiden rakentaminen kannata missään maailman maassa ilman massiivisia valtiontukia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (52)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

" Toinen on ”yhden ajatuksen -syndrooma”: siinä ihminen on niin tarrautunut johonkin kantaan (usein ajasta jäljessä olev... Lue lisää...
Hihiii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image