Pohjois-Suomi

Ydinvoimala rakennetaan Pyhäjoelle

Pyhäjoen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Markku Kestilä ja kunnajohtaja Matti Soronen onnittelivat toisiaan ydinvoimapäätöksestä kuultuaan.
Pohjois-Suomi 5.10.2011 13:06 | Päivitetty 5.10.2011 17:53
Kaleva
Fennovoima rakentaa ydinvoimalan Pyhäjoelle. Ydinvoimala nousee Hanhikivenniemeen Pyhäjoen kunnan ja Raahen kaupungin raja-alueelle.

Pyhäjoen kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Pahkala otti tiedon iloisena vastaan. Hän myöntää pelänneensä viimeiseen saakka, että Pyhäjoki ei saa tavoittelemaansa ydinvoimalaa.

"Helpotus on suuri. Vaikka vahvasti uskoin meidän mahdollisuuksiin, niin kieltämättä vähän pelotti", Pahkala sanoo.

Myönteisen ydinvoimalapäätöksen juhlinnasta ei ole kunnassa päätetty, mutta Pahkala uskoo, että kakkukahvit kyllä jossain välissä juodaan.

"Arki jatkuu ja infrastruktuurin rakentaminen jatkuu välittömästi."

Pyhäjoella kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä innoissaan Fennovoiman päätöksestä. Äänekkäästi ydinvoimaa vastustanut Pro Hanhikivi ry julkaisi tiedotteen, jossa yhdistys paheksuu Fennovoiman aietta rakentaa ydinvoimala Pyhäjoen Hanhikivenniemelle.

Yhdistyksen mukaan päätös on suuressa ristiriidassa luontoarvojen kanssa ja osoittaa Fennovoimalta valitettavaa välinpitämättömyyttä paitsi ympäristöasioita, myös EU-lainsäädäntöä kohtaan.

Fennovoima: Päätös ei ollut helppo

Fennovoiman mukaan paikkakunnan valintaan vaikutti muun muassa maanjäristysriski. Pyhäjoelle rakentaminen on myös edullisempaa kuin Simoon.

Fennovoiman hallitus teki päätöksen ydinvoimalan sijoituspaikkakunnasta tiistai-iltana, kertoo yhtiön kehityspäällikkö Karri Huusko.

"Hallitus teki päätöksen eilen illalla. Oletettavasti päätös ei ollut helppo", Huusko toteaa.

Voimala-alue sijoittuu seitsemän kilometriä Pyhäjoen keskustasta pohjoiseen ja 20 kilometriä Raahen keskustasta lounaaseen.

Tekniset asiat veivät päätöksen Pyhäjoelle

Fennovoima teki valintaa varten selvityksiä noin neljän vuoden ajan. Fennovoiman mukaan paikkakunnan lopullisessa valinnassa painotettiin turvallisuutta, teknistä toteutettavuutta, ympäristöasioita, rakentamiskustannuksia sekä seutukunnan kykyä tukea hanketta.

Selvitysten lopputulos oli, että sekä Simo että Pyhäjoki ovat ydinvoimalalle hyviä sijoituspaikkoja. Fennovoiman mukaan kumpaankin voi turvallisesti ja ympäristön kannalta kestävästi rakentaa ydinvoimalan.

Pyhäjoen puolesta puhui useampi tekninen asia, joiden vuoksi ydinvoimala on helpompi rakentaa Pyhäjoelle. Pyhäjoen kallioperä on osoittautunut tutkimuksissa ehyemmäksi. Tämä tarkoittaa helpompia louhinta-, tiivistys- ja kaivantotöitä.

Pyhäjoella seismiset suunnitteluarvot ovat matalammat kuin Simossa. Fennovoiman mukaan tämä vaikuttaa sekä ydinvoimalarakennuksen että sen sisälle asennettavien laitteiden mitoitukseen.

Jäähdytysvettä varten rakennettavat tulo- ja poistotunnelit ovat Pyhäjoella noin kilometrin lyhyempiä. Pyhäjoella laitoksen välittömässä läheisyydessä asuu ja mökkeilee vähän ihmisiä. Fennovoiman mukaan työmaa aiheuttaa vähän häiriötä naapurustolle.

Valmistelutyöt käyntiin aikaisintaan loppuvuodesta 2012

Fennovoima jatkaa nyt suunnittelutyötä yhdessä kunnan, viranomaisten ja laitostoimittajien kanssa ja valmistelee erilaisten lupien hakemista.

Hanhikiven niemellä tehdään esimerkiksi lisää pohja-, ympäristö- ja vesitutkimuksia. Samalla valmistaudutaan yhdessä Pyhäjoen ja Raahen seutukunnan kanssa hankkeen tuleviin vaiheisiin.

Ensimmäiset valmistelevat työt Hanhikivellä aloitetaan aikaisintaan loppuvuonna 2012. Voimalan rakentamisen aikataulu tarkentuu, kun laitostoimittaja on valittu. Fennovoima lähetti heinäkuussa tarjouspyynnöt Arevalle ja Toshiballe ja valitsee laitostoimittajan 2012--2013.

Simossa petyttiin, Fennovoima toivottaa silti simolaisyritykset mukaan hankkeeseen

Simossa päätös ydinvoimalan rakentamisesta Pyhäjoelle otettiin vastaan vakavin ja pettynein kasvoin. Simon kunnanjohtaja Esko Tavia ei kuitenkaan myöntänyt olevansa pettynyt. Simossa onniteltiin Pyhäjokea ja vakuuteltiin, että tilanteeseen sopeudutaan.

Fennovoima kertoi Helsingissä pidetyssä tilaisuudessa kuitenkin, että yhtiö toivottaa simolaiset yritykset mukaan hankkeeseen, vaikka päätös sijoittaa ydinvoimala menikin pyhäjoelle.

Yhtiön mukaan simolaisten kanssa jatkunut yhteistyö on ollut hyvää ja sen toivotaan jatkuvan. Fennovoiman mukaan kyse on ollut kaiken aikaan pohjoissuomalaisesta hankkeesta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

14:39
Mitä lapselle tai nuorelle tapahtuu sijaishuollon jälkeen? – Ministeriön työryhmä selvittämään jälkihuollon uudistamista
14:37
Macron ei päässyt pakoon keltaliivejä Saksassakaan – Merkel ja Macron halusivat antaa sopimuksellaan "sysäyksen Euroopan yhtenäisyydelle"
14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
70
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
59
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
48
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
42
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
17
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image