Pohjois-Suomi

WWF: Vaikka lohta nousi Tornionjokeen koh­ta­lai­ses­ti, ylikalastusta ei voida jatkaa

Itämeren pääaltaalla ja Pohjanlahdella saa ensi vuonna pyytää 86 575 lohta. KUVA: Risto Rasila
Pohjois-Suomi 15.10.2019 15:32
Kaleva

EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto on päättänyt Itämeren kalastuskiintiöistä vuodelle 2020. Itämeren lohen ylikalastus saa jatkua myös ensi vuonna, kertoo WWF Suomi.

Tänä vuonna Itämeren lohen tärkeimmässä kutujoessa Tornionjoessa kudulle nousi noin 65 000 lohta, mikä täyttää kutukantatavoitteen määrän. 

– Vaikka kuluvana vuonna lohta nousi Tornionjokeen kohtalaisesti, ei tämä missään nimessä voi tarkoittaa, että ylikalastusta voidaan jatkaa. Jotta Itämeren jäljellä olevat lohikannat pääsevät elpymään, kiintiöpäätöksissä olisi vuodesta toiseen seurattava tarkasti tutkijoiden viestiä, WWF:n suojeluasiantuntija Olli Sivonen sanoo.

– EU:n päätös jatkaa lohen laillista ylikalastusta Itämerellä on vahvassa ristiriidassa sen kanssa, että Euroopan yhteisen kalastuspolitiikan merkittävimpänä tavoitteena oli ylikalastuksen lopettaminen vuoteen 2020 mennessä.

Vuonna 2016 lohen kalastuskiintiöissä noudatettiin tieteellisen neuvonannon mukaista kestävän kalastuksen tasoa. Tällöin ennätysmäärä lohia, noin 100 000, nousi kudulle Tornionjokeen.

Itämeren pääaltaalla ja Pohjanlahdella saa ensi vuonna pyytää 86 575 lohta, kun tänä vuonna kiintiö on ollut noin 91 000 lohta. 

Kansainvälisen merentutkimusneuvosto ICESin suositus lohen meripyyntiin Itämeren pääaltaalla ja Pohjanlahdella on tulevalle vuodelle 59 800 lohen kiintiö. 

WWF:n mukaan ylisuuret kalastuskiintiöt eivät ole lohikantojen ainoa uhka Suomessa. Vuonna 2017 kaupallista lohenkalastusta Suomen rannikoilla aikaistettiin 1,5 kuukaudella, minkä seurauksena pyynti on kohdistunut erityisesti suurikokoisiin, alkuperältään villeihin lohiin sekä jokien latvaosien arvokkaisiin osapopulaatioihin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Suurin muutos pitäisi saada merelle jossa keskuta puolueen takia saa kalastaa lohta, meritaimenta ja vaellussiikaa liian paljon. Sitte. Tulee joki jossa pitäisi kaikki yli 80cm naaraat laskea takaisin. Lisäksi uroskaloista kaikki yli 100cm kalat takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin eu päättää mitä pyydetään eikö itsenäinen maa päätä itse kalakiintiöistään.Niin mutta eihän Suomi ole ollut itsenäinen 1 tammikuuta 1995:n jälkeen suomalaisten asiat päätetään rysselissä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Suomi itse päättäisi ei Tornionjoessa olisi lohta laisinkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatkos, että itsenäinen Suomi saisi päättää Itämeren pääaltaalla tapahtuvasta lohen kalastuksesta? :D

Ilman EU:n sääntelyä Itämeren lohi kalastettaisiin jo siellä pääaltaalla sukupuuttoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olis saanu kiintiön tiputtaa reilummalla kädellä, nousijoita oli ehkä vajaa puolet isoja kutukypsiä lohia loput pikkukossia jotka ei mitään suvunjatkajia todellakaan ole, pitäis se pyynti aloittaa vasta heinäkuun puolella perämeren pohjukassa että isot kalat pääsis kutemaan ja viemään arvokasta geeniä eteenpäin, nyt ne tappaa kaikkein tärkeimmät kalat kesäkuun aikaan ja pikkukossia nakellaan rysistä pois EI NÄIN, JOKU MUUTOS TULTAVA!!!! VAJAA 10VUOTTA ETEENPÄIN NIIN TORNIO JOKEEN NOUSEE KORKEINTAAN PARITUHATTA LOHTA

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:22
Iivo Niskanen lipesi harmikseen palkintopallilta: "Piti olla rankkari tyhjään maaliin, mutta vedin ohi"
16:05
Pelastuslaitos hälytettiin Kittilän lentoasemalle – syynä lentokoneen mahdollinen laippavika
15:53
Karkuteille lähtenyt hevonen jäi ojaan jumiin Tyrnävällä – pelastuslaitos hälytettiin nostoavuksi
15:20
Putin saapui Berliiniin Libya-huippukokukseen – Suurvallat yrittävät ratkoa Libyan pitkittynyttä sisällissotaa, joka uhkaa maan öljynvientiä
15:17
Arvio: Dream Theaterille enemmän on aina enemmän – fanit ottivat progressiivisen metallin suurnimen avosylin vastaan Oulussa, mutta yhtyeen maratonmittaisessa keikassa oli paljon parantamisen varaa Tilaajille
15:12
Kuvagalleria: Progressiivisen metallin suurnimi Dream Theater vieraili ensimmäistä kertaa Oulussa
14:57
Suomessa rekisteröitiin joulukuussa uusia henkilöautoja 33,2 prosenttia edellisvuotta enemmän
135
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
57
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
26
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
25
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
17
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
14
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

139 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image