Pohjois-Suomi

WWF: Vaikka lohta nousi Tornionjokeen koh­ta­lai­ses­ti, ylikalastusta ei voida jatkaa

Itämeren pääaltaalla ja Pohjanlahdella saa ensi vuonna pyytää 86 575 lohta. KUVA: Risto Rasila
Pohjois-Suomi 15.10.2019 15:32
Kaleva

EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto on päättänyt Itämeren kalastuskiintiöistä vuodelle 2020. Itämeren lohen ylikalastus saa jatkua myös ensi vuonna, kertoo WWF Suomi.

Tänä vuonna Itämeren lohen tärkeimmässä kutujoessa Tornionjoessa kudulle nousi noin 65 000 lohta, mikä täyttää kutukantatavoitteen määrän. 

– Vaikka kuluvana vuonna lohta nousi Tornionjokeen kohtalaisesti, ei tämä missään nimessä voi tarkoittaa, että ylikalastusta voidaan jatkaa. Jotta Itämeren jäljellä olevat lohikannat pääsevät elpymään, kiintiöpäätöksissä olisi vuodesta toiseen seurattava tarkasti tutkijoiden viestiä, WWF:n suojeluasiantuntija Olli Sivonen sanoo.

– EU:n päätös jatkaa lohen laillista ylikalastusta Itämerellä on vahvassa ristiriidassa sen kanssa, että Euroopan yhteisen kalastuspolitiikan merkittävimpänä tavoitteena oli ylikalastuksen lopettaminen vuoteen 2020 mennessä.

Vuonna 2016 lohen kalastuskiintiöissä noudatettiin tieteellisen neuvonannon mukaista kestävän kalastuksen tasoa. Tällöin ennätysmäärä lohia, noin 100 000, nousi kudulle Tornionjokeen.

Itämeren pääaltaalla ja Pohjanlahdella saa ensi vuonna pyytää 86 575 lohta, kun tänä vuonna kiintiö on ollut noin 91 000 lohta. 

Kansainvälisen merentutkimusneuvosto ICESin suositus lohen meripyyntiin Itämeren pääaltaalla ja Pohjanlahdella on tulevalle vuodelle 59 800 lohen kiintiö. 

WWF:n mukaan ylisuuret kalastuskiintiöt eivät ole lohikantojen ainoa uhka Suomessa. Vuonna 2017 kaupallista lohenkalastusta Suomen rannikoilla aikaistettiin 1,5 kuukaudella, minkä seurauksena pyynti on kohdistunut erityisesti suurikokoisiin, alkuperältään villeihin lohiin sekä jokien latvaosien arvokkaisiin osapopulaatioihin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Suurin muutos pitäisi saada merelle jossa keskuta puolueen takia saa kalastaa lohta, meritaimenta ja vaellussiikaa liian paljon. Sitte. Tulee joki jossa pitäisi kaikki yli 80cm naaraat laskea takaisin. Lisäksi uroskaloista kaikki yli 100cm kalat takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin eu päättää mitä pyydetään eikö itsenäinen maa päätä itse kalakiintiöistään.Niin mutta eihän Suomi ole ollut itsenäinen 1 tammikuuta 1995:n jälkeen suomalaisten asiat päätetään rysselissä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Suomi itse päättäisi ei Tornionjoessa olisi lohta laisinkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatkos, että itsenäinen Suomi saisi päättää Itämeren pääaltaalla tapahtuvasta lohen kalastuksesta? :D

Ilman EU:n sääntelyä Itämeren lohi kalastettaisiin jo siellä pääaltaalla sukupuuttoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olis saanu kiintiön tiputtaa reilummalla kädellä, nousijoita oli ehkä vajaa puolet isoja kutukypsiä lohia loput pikkukossia jotka ei mitään suvunjatkajia todellakaan ole, pitäis se pyynti aloittaa vasta heinäkuun puolella perämeren pohjukassa että isot kalat pääsis kutemaan ja viemään arvokasta geeniä eteenpäin, nyt ne tappaa kaikkein tärkeimmät kalat kesäkuun aikaan ja pikkukossia nakellaan rysistä pois EI NÄIN, JOKU MUUTOS TULTAVA!!!! VAJAA 10VUOTTA ETEENPÄIN NIIN TORNIO JOKEEN NOUSEE KORKEINTAAN PARITUHATTA LOHTA

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image