Pohjois-Suomi

Vuosi 1918 hiertää yhä

Vuonna 1918 teloitettujen yhteissiunaus pidetään Kajaanin vanhalla hautausmaalla Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkillä. Muistokivi sijaitsee hautausmaan keskiosassa lähellä uurnalehtoa ja Kainuun suurinta puuta.
Pohjois-Suomi 20.4.2008 0:00
Kirsi Haapea
Vanhalla hautausmaalla Kajaanissa siunataan tänään sunnuntaina yhdeksän vuonna 1918 teloitettua punaista. Viimeinen teloitus oli tasan yhdeksänkymmentä vuotta sitten, huhtikuun 20. päivänä vuonna 1918, kun hautausmaalla ammuttiin kaksi Kajaanin vasemmiston johtomiestä, Kalle Niemi ja Santeri Kari.

Kaikkiaan Kajaanissa teloitettiin yhdeksän punaista. Teloitettuja on tiettävästi haudattu paikalle, jossa sijaitsee nyt Vakaumuksensa puolesta 1918 kaatuneiden muistokivi. Ainakin osa vainajista jäi vaille hautaan siunaamista.

Siunauksessa ei vainajien nimiä mainita, koska kaikkien omaisille ei ole saatu sanaa.Siunaus suututtaa ateisteja


Yhteissiunaus on herättänyt pahaa verta jo ennakkoon. Eläkeläiset ja ateistit Erkki Koskelo ja Eeli Väisänen hämmästelivät yleisönosastokirjoituksessaan siunaamista, koska heidän mielestään siunaaminen tarkoittaa sitä, että kirkko yhä hyväksyy valkoisten tekemät murhat. "Se on murhattujen punaisten muiston hävytöntä häpäisyä", miehet toteavat.

Vuonna 1918 kaikkien oli kuuluttava kirkkoon, myös ateistien. Uskonnonvapauslain myötä vuonna 1923 kirkosta eroaminen tuli mahdolliseksi. Koskelon ja Väisäsen mielestä teloitettujen muodollinen kirkkoon kuuluminen ei oikeuta kirkkoa siunaamaan heitä.

Aloitteen teloitettujen siunaamisesta teki vasemmistoliittolainen kirkkovaltuutettu Raili Myllylä. Hänen mielestään kenelläkään ei ole oikeutta omia sen ajan ihmisten mielipiteitä. "On kyse vainajien tasavertaisuudesta. Emme voi tietää, mitä 1918 teloitetut ajattelivat kirkosta. Siihen aikaan kaikki siunattiin kirkollisesti, mutta nämä yhdeksän jäivät siunaamisesta paitsi."

"Olen iloinen, että Kajaanin seurakunta käsitteli aloitteen ja tarttui asiaan."

Vasemmistoliittolainen poliitikko Vesa Kaikkonen otti teloitettujen siunaamisen esiin vappupuheessaan jo kymmenisen vuotta sitten ja lähetti terveiset kirkolle. Kaikkosen äidin isän veli Severus Hyvönen ammuttiin Kajaanijoen jäälle hautausmaan rinnettä vasten keväällä 1918.Vihanpitoa ei pidä jatkaa


"Kirkko ei toiminut oikein vuonna 1918, kun se asettui teloittajien puolelle ja kieltäytyi siunaamasta punaisia, vaikka he olivat seurakunnan jäseniä. Pappeja oli jopa seuraamassa teloituksia. "

"Sukulaisiani ja varsinkin uskonnollista äitiäni on vaivannut, ettei Severus saanut viimeistä palvelusta kirkolta. Olisin kyllä odottanut, että kirkko olisi tehnyt asiassa aloitteen."

Kaikkosen mielestä vihanpitoa ei pidä jatkaa yli sukupolvien.

Kajaanissa ei ollut sotatoimia vuonna 1918. Punaisten teloituksia voi pitää pelotteluna. Punakapinallisina ammuttiin Kaikkosen mukaan syrjäkylien miehiä, kuten Hyvönenkin, joka haettiin kotoaan Sotkamon Tuhkakylältä.

Kajaanin Sissirykmentissä valkoisten puolella taistellut Urho Kekkonen ei osallistunut Kajaanin teloituksiin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Sodan jälkeisten teloitusten luonne on selkeästi kertonut siitä, miten punaisilta vietiin oikeus kuulua ihmiskuntaan. Ruumiit kuopattiin siunaamatta ja siunaamattomaan maahan, ajan yleisestä tavasta huolimatta. Nyt kirkko on ottanut kuopatut siunaamalla kannan, jolla se palauttaa teloitetuille ihmisarvon. Parempi myöhään. Vasemmistonkin pitäisi nyt olla tyytyväinen tähän menettelyyn. Talvisota on jo osoittanut valkoisen Suomen tulkinnan kansalaissodan luonteesta vääräksi. Punaiset olivat suurimmaksi osaksi mukana puolustamassa kotimaataan venäläisen hyökkäystä vastaan, minkä perusteella vapaussota- nimitys on selkeästi virheellinen. Stalinhan oli arvioinut suomalaisten hajannaisuuden väärin aloittaessaan sotatoimet suomalaisia vastaan ja oli arvioinut punaisten liittyvän joukkoihinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitkä murhat? Punikithan rupesivat itse kaivamaan verta nenästä laittomalla kapinalla. Ja he aloittivat syyttömien murhaamisen. Aika vähällä punikit kuitenkin pääsivät lopulta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä hiertää selvässä asiassa?Joka on osallistunut maanpetokseen laillista esivaltaa vastaan aseellisesti,niin tuomittakoon siitä sotalakien mukaisesti,elikkä kuoleman tuomio! Laki on ankara,mutta kyllä punikkien teotkin oli sen verran törkeitä,että he saivat mitä ansaitsivat.Hehän ryöstivät,terrorisoivat,murhasivat viattomia ihmisiä,niitä,jotka eivät halunneet osallistua heidän rinnallaan taistelemaan suomalaisia,elikkä valkoisia vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nuin sitä historiaa muutetaan joku iliman aikuinen edustaja raili myllylä llaittaa historian uusiksi meijänkki pitäis saaha tänne puuttinin kaltainen kaltainen prisitentti niin olisi ainakin suomen isoin herra päättäny historian kulun uuvelleen eikä pieni taili myllylä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuosi 1918. Tässä sodassa ei ollut voittajia eikä häviäjiä. Tässä sodassa oli vain UHREJA. Pappienkin täytyy käsittää oli vain uhrit. Onko papit taasen valmiita heittämään sen ensimmäisen kiven. Nämä uhrit täytyy kunniallisesti siunata ja saattaa haudan rauhaan. Oli sitten "punainen tai valkoinen". Rauha heidän kaikkien sielulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.9.
Henkilöauto syttyi tuleen Intiössä – lämmitystolppa kärsi vahinkoja
22.9.
Tanssinopettaja Aurora Ylisellä on täsmälääke syksyn pimeyteen – Bollywood-tunneilla hymy nousee tanssijan huulille
22.9.
Reissusa: Risteilyllä Norjan Huippuvuorilla näki jäätiköllä käyskentelevän jääkarhun ja pääsi uimaan hyisessä meressä
22.9.
Syyspäiväntasausta vietetään koleissa merkeissä, mutta ilma lämpenee loppuviikkoa kohti – alkuviikosta kannattaa varautua liukkaisiin teihin
22.9.
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
22.9.
Liki 70 hengen delegaatio Saksasta saapuu Ouluun – vieraat tutustuvat muun muassa paikallisiin yrityksiin
22.9.
Persianlahdella lientymistä: Iran lupaa YK:lle rauhansuunnitelmaa, kaapattu tankkeri määrä vapauttaa, huthikapinalliset puhuvat iskujen lopettamisesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

122 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Älkää laittako vieraita nukkumaan lattialle

Pitäisi sanomatta ymmärtää, että varaa itselleen hotellista huoneen kun tulee yökuntiin vieraalle paikkakunnalle. Lue lisää...
Ymmärrä ensi kerrall...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image