Pohjois-Suomi

Vuoden vanha Nita-koira oli karkuteillä lähes 11 päivää ja perhe pelkäsi lemmikin joutuneen suden suuhun – lopulta koira palasi kotiin terveenä, mutta väsyneenä, janoisena ja nälkäisenä

Nina Lampelan alkuvuosi meni kadonnutta koiraa etsiessä, mutta jälleennäkemisriemu korvasi kaiken vaivan. Nina halusi selvittää, mitä Nitalle on tapahtunut, ja oli varautunut huonoihin uutisiin. Onneksi koira palasi kotiin kunnossa ja oli vain väsynyt ja nälkäinen. KUVA: Sari Kihnula
Pohjois-Suomi 17.1.2020 10:00 | Päivitetty 17.1.2020 10:05
Sari Kihnula

Uuden vuoden ilotulitusta 31. joulukuuta noin kello 22 kotipihassaan Rantsilassa säikähtänyt Nita-koira palasi kotiin aamuyön tunteina 11. tammikuuta. Koirasta ei tehty kymmeneen päivään yhtään näköhavaintoa ja jälkihavainnotkin olivat epävarmoja.

Monirotuinen Nita-koira on saanut kasvaa niin turvallisessa ympäristössä ensimmäisen elinvuotensa, että koira ei ollut tottunut yllättäviin ääniin. Aiemmin vapaana kotipihapiirissä ulkoillut koira on joutunut viime kuukaudet käymään pimeään aikaan pissalla juoksulankaan kytkettynä, valvonnan alla, alueen susitilanteen vuoksi.

Uudenvuodenaattoiltana Rantsilan Sipolankylässä ei kuulunut rakettien pauketta. Nuoriso lähti ulkoiluttamaan koiria hyvissä ajoin ennen puoltayötä. Yllättäen juuri silloin kuului jostain kauempaa ilotulituksen aiheuttamia paukahduksia. Nita lähti juoksemaan metsää kohden. Kun juoksuvaijeri loppui, heitti koira voltin ja kiskaisi päänsä pannan läpi.

Nina Lampelan alkuvuosi meni kadonnutta koiraa etsiessä, mutta jälleennäkemisriemu korvasi kaiken vaivan. Nina halusi selvittää, mitä Nitalle on tapahtunut, ja oli varautunut huonoihin uutisiin. Onneksi koira palasi kotiin kunnossa ja oli vain väsynyt ja nälkäinen. KUVA: Sari Kihnula

 

Nina Lampela lähti koiransa jälkien perään upottavassa hangessa edeten, olettaen, että koira löytyy kotinurkilta. Nuoriso etsi koiraa autolla metsäautoteitä ajellen. Nina palasi kotiin, kun koiraa ei löytynyt ja jatkoi autolla ajellen etsintää.

Koirasta löytyi jälkihavainto läheisen metsäautotien varrelta, mutta jälkien jalan seuraaminen oli yöllä mahdotonta. Nina teki tieltä hajujälkiä kotiin toivoen, että karkuri palaisi pian.

Etsijäkoiraliiton ohjeita noudattaen Lampela rajoitti etsijäjoukon omaan perheeseensä, ettei pahoin pelästynyt koira vaan säikähtäisi lisää. Kerran apujoukkoihin hyväksyttiin erähenkisiä koiraihmisiä ja etsijäkoirakokelas, jotka eivät kuitenkaan löytäneet koirasta jälkeäkään.

Sosiaalinen media lauloi, kun Nina etsi karkuria. Rantsilaan ja naapurikylille jaettiin ilmoituksia myös kauppojen seinille ja Vornaan etsintäkuulutuksia postilaatikkoihin vietyinä ilmoituksia.

Joka päivä Nina käytti pitkän päivän koiran etsimiseen. Säät vaihtelivat: Kireimmillään pakkasta oli 15 astetta, kun taas välillä oli kovaa sadetta ja lämmintä 6 astetta. Toivo koiran elävänä löytymisestä alkoi hiipua, kun etsijät löysivät usein susien jälkiä.

Tuntui kuin koira olisi kadonnut jäljettömiin. Etsinnät keskitettiin Kurran alueelle. Kadonneiden koirien etsintään perehtynyt ulkopaikkakuntalainen henkilö auttaa kadonneiden lemmikkien omistajia tutkien paikallista maastokarttaa miettien, missä koira voisi olla. Nainen neuvoi Lampelaa käymään Nelostien toisella puolen.

Nina sai tästä tiedosta uutta uskoa koiran löytämiseen, ja otti perjantaiksi töistä vapaata. Hänelle vakuutettiin, ettei pentukoira lähde syvänmaalle, vaan pysyttelee lähellä kotia. Kotiväki kävi Alma-koiran kanssa kävelyllä kierrellen vanhalla nelostiellä ja palasi kotiin kello 15 maissa. Pari tuntia myöhemmin naapurin nuorimies näki karkurin joka kuitenkin jatkoi matkaa kotiliittymän ohi ja katosi naapuritalojen välistä metsään.

Nitaa kaipasi kovasti myös perheen Alma-koira. Almaa käytettiin apuna etsinnöissä levittämässä tuttua hajujälkeä. KUVA: Sari Kihnula

 

Näköhavainto jo kymmenen päivää kadoksissa olleesta koirasta sai perheen aktivoitumaan. Houkuttelevaa tuoksua levittääkseen perhe lähti grillausretkelle Kurrantien varrelle. Kotimatkalla Nina asetteli 50 metrin välein yllään olleesta vaatekappaleesta leikkaamiaan riepuja ja kalkkunafileepaloja.

Lauantaiaamuna kello 5.30 Nina heräsi pihavalojen syttymiseen ja pian koira raapi ovea.

– Koira tervehti minua kovasti haukkuen. Oli se yhtä jälleennäkemisonnea ja halimista vähän aikaa, kuvailee Nina Lampela.

Kotiin palasi todella väsynyt, janoinen ja nälkäinen koira joka ei tahtonut uskaltaa mennä ulos edes tarpeille. Seuraavat päivät Nita nukkui levotonta unta.

Nita on vasta pentukoira ja vietti torstaina yksivuotissynttäreitä. Odotettavissa on karkulaisen kotiin paluun jälkeen koiran makuhermoja kutkuttavat juhlat. KUVA: Sari Kihnula

 

Nina Lampela arvelee, että Nitan kotiin paluuta hankaloitti se, ettei se ollut tottunut saapumaan pihaan kotiin johtavan sillan kautta. Koira oli koulutettu siihen, että silta oli sen vapaan liikkumisen rajana. Valvontakamerakuvista nähtiin, että koira palasi kotipihaan Kurranojan ylittävän sillan kautta.

– Ihme miten se pystyi piiloutumaan noin pitkään. Mitä lie syönyt? Kyllä voi sanoa, että Nita on kunnon selviytyjä. Tuntuu ihan uskomattomalta, että Nita on täällä, huokaa Nina Lampela.

Koiran kadotessa

Älä värvää suurta etsintäjoukkoa etsimään karkuria.

Ilmoita karkurista lähimmälle löytöeläintalolle.

Älä laita koiran nimeä katoamisilmoitukseen, vaan kuvaile koira tarkasti ja pyydä ilmoittamaan kaikki havainnot puhelinnumeroosi.

Jos perheessä on toinen koira tai muu hyvä koirakaveri, kannattaa sitä pitää mukana etsinnöissä jättämässä hajuja maastoon.

Tee säteittäisiä hajujälkiä koiran katoamispaikasta kotiin tai houkuttelupaikkaan. Jos koti on vaarallisen tien takana: Perusta houkuttelupaikka turvalliseen kohtaan, älä tee hajujälkeä kotiin.

Houkuttelupaikalla kannattaa grillata makkaraa tai muuta tuoksuvaa ruokaa.

Etsijäkoiraliiton neuvontanumerosta 040 724 8614 saa apua ja neuvoja, kun lemmikki on kateissa.

Ohjeet: Etsijäkoiraliitto.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Aivan ihanaa ja koiraihmisenä sydäntä lämmittää, että koira palasi kotiin. ❤️

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suloinen koira ja vielä suloisempi EMÄNTÄ! Ja niin söpöt ja kauniit sääret . . . Upeata katseltavaa minun silmäni kyllä lepää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa osa kommenteista todella hassuja. Luulen, että tarinan ydin on se, että ei kannata luovuttaa, vaikka epätoivo ottaisi vallan. Tarinassa ei syytetä ketään...ei edes raketteja eikä niiden ampujia, vaikka koira säikähti kauempana kylällä ammuttuja paukkuja. Tarina ei väitä sitäkään, että olisi susivihaa. Tottahan kuitenkin on, että ne eivät kuulu asutusten lähelle. Luulen, että kukaan ei haluaisi katsella ikkunastaan, kun hukka kuljeksii omalla pihamaalla. Pääasia kuitenkin on, että Nita-koira löysi tiensä kotiin oman laumansa luo ❤️

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihana uutinen! 💕 Kyllä tuo turhanpäiväinen paukuttelu pitää saada loppumaan! Kuinka paljon luonnon eläimet ja linnutkin pelkää tuota pöljää pauketta 👹 Toivottavasti koirulin trauma lievenee ajan kanssa. Tällaista ikävää tuo hölmö vuodenvaihtuminen saa aikaan,puhumattakaan saasteesta ja roskasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän auton alle jääminen ole paljon todennäköisempää kun suden suuhun joutuminen. Ainainen susiviha nosti taas päätään. Hienoa että koira löytyi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä kun myös meidän Hapa palaisi Sipolankylään. Ollut yli vuoden kateissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on hyvin asiat, kun tällaisesta tapahtumasta saadaan uutinen. Uuden vuoden ilotulitusta syyllistetään mm. silmävammoista ja koirien ahdistuksesta. Ajatelkaa edes joskus sotia käyvien maiden ihmisiä ja heidän loputonta kärsimystä. Hekin toivovat, että pommitukset loppuisivat, ei siksi, että paukut häiritsevät koiria, vaan siksi, että paukut tappavat heidän omaisiaan ja ystäviään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinäpä sen sanoit! Ja tällaista "sotaa" täällä järjestetään ihan HUVIKSEEN! Vanha äitini kertoi sota-ajasta ja sanoi että toivottavasti teidän ei tarvitse kokea sitä koskaan 😢

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Martti kirjoitit täyttä asiaa ! Juuri näin se menee. Eikä muuten tuo koira edes rakettia säikähtänyt, saattoipa haistaa sen suden yms..
Ettei ne asiat niin yksoikosia ole aina.
Mutta, sitten tulee mieleen toinen kuten päivystyksessä nariseminen..eikö täällä saa ruokaa? kauanko menee? jne.
Ihan kuin kaiken pitäisi olla valmiina heti nyt. Miksi mennä päivystykseen jos on aikaa ja terveyttä kitistä turhasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No onpa huvittava tuo " saattoipa haistaa suden" kyllä se ois suden suuhun joutunut jos ois sen suden haistanut!
Tuolle uuden vuoden paukuttelulle ei ole mitään puollustelemista,se on häiritsevää,saastuttavaa ja todella typerää kaikinpuolin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olitko paikalla, kun tiedät niin varmasti, että koira ei rakettia säikähtänyt? Luulo ja tieto on täysin eri asioita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinulla taitaa valitettavasti olla jonkin tasoinen tunnevamma, jollet ymmärrä tämän ihanan uutisen arvoa ❤️ Ei se ole vielä pahempaa kokeneilta pois, että myös tästä uutisoidaan ja onnellisesta lopusta iloitaan😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä niitä huonoja uutisia tulee tuutin täydeltä joka puolelta, ei ihmisten kärsimystä voi olla ajattelematta.

Kannattaa itsekin tehdä jotain näiden kärsivien ihmisten ja etenkin lasten auttamiseksi. Minä lahjoitan pienen roponi säännöllisesti. Eihän se huolta näistä ihmisistä kevennä, mutta pikkuroposellakin voi saada edes jotakin kärsiville ihmisille. Ja voi vain toivoa että sodat loppuisivat. Mutta aina alkaa uusi sota jossakin, tai vanha sota jatkuu pienen tauon jälkeen. Ihmiset ovat raadollisia.

On mukavaa, että uutisoidaan joskus hyvistäkin asioista, vaikka monen mielestä tämäkin uutinen on ihan tyhjänpäiväinen.

Ei tämä ole tyhjänpäiväinen uutinen esim. koiranomistajalle, koska on kyse perheenjäsenestä ja lemmikistä.

Pikkuisen empaattisuutta ei yhtään tekisi huonoa ihmisille, joiltakin se puuttuu joissakin asioissa, vaikka sitä joidenkin asioiden suhteen olisikin.

Iloisia asioita ja hyviä uutisiakin on hyvä olla synkkien uutisten joukossa. Ei siitä pitäisi valittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihanaa että Nitä osasi palata kotiin. Raketit on turhia ja ne pitäisi kieltää. Mutta tämän on siis vain minun mielipiteeni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

214 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image