Pohjois-Suomi

Vuoden kuvaaja Jarmo Tyyskä: Silloin on onnistunut, kun katsojalle jää pieni oivallus

Jarmo Tyyskän mukaan hyvä kuva kertoo tarinaa. Myös valon ja varjon leikki on merkityksellistä. KUVA: SIRPA KORTET
Pohjois-Suomi 6.4.2019 16:59
Laura Seppä

Vuoden kuvaajaksi on valittu tänä vuonna oulaistelainen Jarmo Tyyskä. Valinta julkistettiin Suomen Kameraseurojen Liiton tilaisuudessa Kuusankoskella tänään lauantaina.

Tyyskä ei ollut asialla ensimmäistä kertaa. Mies on valittu vuoden kuvaajaksi aiemminkin, vuonna 2004.

Tällä kertaa hän leväytti raadin eteen voimakkaan, tarinallisen Ennen ja nyt -kuvasarjan. Se kertoo, kuinka höyryveturijuna tuo yleisöä Oulusta Oulaisiin Weteraanikonepäiville viime kesänä. Kuvista paistaa lasten riemu lipun leimauksessa, veturin huolelliset lämmityspuuhat sekä vastakkainasettelu vanhan ja nykymaailman välillä.

Sarjan viimeisen kuvan kuvauspaikan Tyyskä valitsi ennakolta. Oulaisten Ahonperällä radan varressa on ikuistettu savua taivaalle tupruttava höyryveturi suomalaisessa kesämaisemassa.

Kuvausrupeaman jälkeen kameran muistikortilla oli Tyyskän arvion mukaan kolmisensataa kuvaa. Niistä hän poimi huolella kymmenen otosta.

– Tuntui, että pois joutui jättämään tosi hauskoja kuvia. Mutta ilmeisesti onnistuin. Valehtelisin, jos väittäisin, ettei tunnu miltään, Tyyskä toteaa.

Samaisessa palkitsemistilaisuudessa hänelle luovutettiin myös honoured eminenssikuvaajan arvonimi. Niitä myönnettiin tänä vuonna vain yksi, ja kaikkiaan niitä on myönnetty nyt viidelle kuvaajalle. Arvonimeä voi hakea kerättyään erilaisia kuvaamiseen liittyviä pisteitä, ja kyseessä on korkein mahdollinen arvonimi.

– Tämä on nyt viimeinen niitti. Osallistua saa tietysti edelleen, mutta nyt on kaikki mahdolliset arvonimet annettu, Tyyskä sanoo.

Saadakseen hyviä kuvia tulee kuvaajan olla hereillä. Tilanteet voivat olla ohi silmänräpäyksessä, joten onnistuminen vaatii ennakointia.

– Silloin on onnistunut, kun katsojalle jää kuvasta pieni oivallus. Pitää katsoa, mitä ympärillä tapahtuu ja nähdä myös se, mitä tulee tapahtumaan, Tyyskä huomauttaa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

57
Yrittäjien Mikael Pentikäinen on huolissaan tulevista verolinjauksista: "Vaalikampanjoinnissa monien puolueiden kädet olivat syvällä yrittäjien taskuissa"
47
Kellojen siirtelyn loppuminen vaatii vielä monta päätöstä – Suomessa ratkaisu kesä- tai talviajasta on vastavalitulla eduskunnalla
37
Miten Oulun Kaupunginojaa pitäisi kehittää? – kaupunkilaisilta kysytään toiveita ja historiatietoa
22
Kirkkovaltuusto hyväksyi suunnitelmat Ylivieskan uudesta kirkosta – Kirkkohallituksen yliarkkitehdilta kehut hyvästä työstä ja kohtuullisuudesta
11
Kerro meille: Millaisia muistoja sinulla on Iin Rysäklubista?
9
Kärpät kaatui Hämeenlinnassa sysimustaan minuuttiin toisessa erässä – Manner HPK:n salamamaaleista: ”Ei siinä mielestäni mitään isompia virheitä tapahtunut”
9
Annika Saarikko ei lähde ehdolle keskustan puheenjohtajaksi – "Halusin kertoa ratkaisustani nopeasti, jotta muut voivat rauhassa valmistautua syyskuuhun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Sosiaaliturvaan rinnastettavan eläkkeen tarkoitus on turvata jokaiselle vanhuudenpäivien toimeentulo. Varallisuutta sill... Lue lisää...
Kohtuus nimenomaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image