Pohjois-Suomi

Vuoden kuvaaja Jarmo Tyyskä: Silloin on onnistunut, kun katsojalle jää pieni oivallus

Jarmo Tyyskän mukaan hyvä kuva kertoo tarinaa. Myös valon ja varjon leikki on merkityksellistä. KUVA: SIRPA KORTET
Pohjois-Suomi 6.4.2019 16:59
Laura Seppä

Vuoden kuvaajaksi on valittu tänä vuonna oulaistelainen Jarmo Tyyskä. Valinta julkistettiin Suomen Kameraseurojen Liiton tilaisuudessa Kuusankoskella tänään lauantaina.

Tyyskä ei ollut asialla ensimmäistä kertaa. Mies on valittu vuoden kuvaajaksi aiemminkin, vuonna 2004.

Tällä kertaa hän leväytti raadin eteen voimakkaan, tarinallisen Ennen ja nyt -kuvasarjan. Se kertoo, kuinka höyryveturijuna tuo yleisöä Oulusta Oulaisiin Weteraanikonepäiville viime kesänä. Kuvista paistaa lasten riemu lipun leimauksessa, veturin huolelliset lämmityspuuhat sekä vastakkainasettelu vanhan ja nykymaailman välillä.

Sarjan viimeisen kuvan kuvauspaikan Tyyskä valitsi ennakolta. Oulaisten Ahonperällä radan varressa on ikuistettu savua taivaalle tupruttava höyryveturi suomalaisessa kesämaisemassa.

Kuvausrupeaman jälkeen kameran muistikortilla oli Tyyskän arvion mukaan kolmisensataa kuvaa. Niistä hän poimi huolella kymmenen otosta.

– Tuntui, että pois joutui jättämään tosi hauskoja kuvia. Mutta ilmeisesti onnistuin. Valehtelisin, jos väittäisin, ettei tunnu miltään, Tyyskä toteaa.

Samaisessa palkitsemistilaisuudessa hänelle luovutettiin myös honoured eminenssikuvaajan arvonimi. Niitä myönnettiin tänä vuonna vain yksi, ja kaikkiaan niitä on myönnetty nyt viidelle kuvaajalle. Arvonimeä voi hakea kerättyään erilaisia kuvaamiseen liittyviä pisteitä, ja kyseessä on korkein mahdollinen arvonimi.

– Tämä on nyt viimeinen niitti. Osallistua saa tietysti edelleen, mutta nyt on kaikki mahdolliset arvonimet annettu, Tyyskä sanoo.

Saadakseen hyviä kuvia tulee kuvaajan olla hereillä. Tilanteet voivat olla ohi silmänräpäyksessä, joten onnistuminen vaatii ennakointia.

– Silloin on onnistunut, kun katsojalle jää kuvasta pieni oivallus. Pitää katsoa, mitä ympärillä tapahtuu ja nähdä myös se, mitä tulee tapahtumaan, Tyyskä huomauttaa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

29
MTV: Kalle Palander muuttaa takaisin synnyinkaupunkiinsa Tornioon – syynä lasten koulunkäynti
22
IS: Liikennelääketieteen professori pitää uutta pistekohtaista nopeusvalvontaa älyttömänä – "Homma on lähtenyt täysin lapasesta"
12
Poliisi valvoi liikennettä Käsivarren Lapissa: ylinopeuksia, useita ajokieltoja ja 11 000 euron ylikuormamaksu
10
Pari kysymystä: Miksi Kiimingin ekopisteitä on lopetettu?
9
Suomalainen autojen yhteiskäyttöpalvelu aikoo globaaliksi – "Sama jakamis- ja kiertotalouden mullistus tapahtuu liikkumisessa nyt kuin Airbnb:ssä 10 vuotta sitten"
8
Yrittäjä myy "sotkun munkkeja", joita ei ole leivottu missään sotilaskodissa – Sotilaskotiyhdistys pitää toimintaa moraalittomana Tilaajille
8
Tuore tangokuningas Johannes Vatjus otettiin lämmöllä vastaan kotikaupungissaan Haapavedellä – "Voi Johannes, minkä teit!"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

220 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image