Pohjois-Suomi

Vireä maaseutu turvaa kyläkaupan

Lea Ruunu (vas.) palvelee tuttua asiakastaan ja kylällä asuvaa Saara Moilasta lähes päivittäin.
Pohjois-Suomi 16.3.2009 0:00
Heikki Ketola
Kyläkauppojen määrä Suomessa vähenee tasaista tahtia, mutta paljon löytyy maaseudulta yhä sellaisiakin kauppoja, joilla uskoa tulevaisuuteen riittää.

Yksi valoisasti eteenpäin katselevista kauppiaista on K-kauppa Sorosta Taivalkosken Tyrävaarassa pyörittävä Lea Ruunu.

"Ihan tyytyväisellä mielellä pitää olla. Kylä on vireä, eikä näköpiirissä ole mitään sellaista, etteikö niin voisi olla jatkossakin", hän sanoo.

Sorosella on myös juhlan aika sen täyttäessä pyöreitä vuosia: liike on toiminut yhtäjaksoisesti jo viisikymmentä vuotta. Tällä viikolla asiakkaille onkin tarjolla kakkukahvit jokaisena päivänä. Virallinen syntymäpäivä on tänään maanantaina.

Kaupan perusti Lea Ruunun isä Arvo Soronen. Perheen vanhimpana lapsena Lea ryhtyi jatkamaan hänen työtään vuonna 1986. Valintaansa hän ei ole katunut.

"Työssä viehättää se, että voi tehdä asioista itsenäisesti. Tästä on tullut kuin toinen koti", Ruunu, 49, toteaaMökkiläiset piristävät


Kaupan menestymisen taustalla on pitkälle se, että väki ei ole vuosien saatossa Tyrävaarasta vähentynyt. Ruunu on laskenut, että tällä hetkellä kymmenen kilometrin säteellä on yli sata kaupan palveluja käyttävää taloutta.

"Kylän vireydestä kertoo se, että pitäjän maatiloista kolmas osa löytyy tältä suunnalta. Paljon lapsiperheitäkin täällä asuu ja kylän koulussa oppilaita on hyvin, nytkin noin 60."

Kesä on Sorosella kiireisintä aikaa, kun rakentaminen alkaa. Ovet käyvät silloin talvea tiuhemmin myös mökkiläisten ansiosta. Ruunu arvioi kesämökkejä olevan seudun järvien rannoilla satoja.

Kaupan valikoimista hän sanoo löytyvän kaikkea mitä maaseudulla tarvitaan; päivittäistavaroiden lisäksi muun muassa lannoitteita ja rakennustarvikkeita. Luonnollisesti myös polttoainetta Soroselta on saatavissa.

Motto kuuluu, että mitä valikoimista ei löydy, se tilataan.

Asiamiesposti kyläkaupassa on ollut postin lopetettua toimintansa Tyrävaarassa runsaat kymmenen vuotta sitten.Sosiaalinen keskus


Ruunu toteaa, että kauppa on samalla seudun sosiaalinen keskus, jossa tavataan tuttavia ja uusi asukas tutustuu tienoon tapoihin ja muihin ihmisiin. Kauppaan tullaan monesti ilman erikoisempaa asiaakin, joten kauppiaan on venyttävä moneen.

"Kyläkauppa tarjoaa ihmisille myös kohtaamispaikan. Asiakkaat otetaan huomioon persoonina ja palvelu saattaa venähtää lähelle sosiaalityötä", Ruunu naurahtaa.

Kauppias huomauttaa, että mikäli kylä ei tue kauppaa, se ei voi menestyä ja tuottaa palveluja. Avainasemassa ovat paikalliset ihmiset.

Kyläkauppa Soronen työllistää Ruunun lisäksi myös hänen autonkuljettajana työskentelevän veljensä sekä tämän vaimon myyjänä. Kesän kiireiden ajaksi palkataan yksi ylimääräinen työntekijä.

Lea Ruunu ei paljon lomailemaan ehdi, yleensä vain pari viikkoa vuodessa; viikko keväällä ja viikko syksyllä. Isompaa hinkua hänellä lomille ei tosin olekaan, kun on työympäristö, jossa viihtyy.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kyllä menee Lealla hyvin. Tokihan tollaisen kaupan hintataso on aika korkea mutta ei todellakaan niin paha etteikö ostoksilla voisi käydä....!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saispas lähikauppoja kaupunkiinkin joka kortteliin kätevän matkan päähän kotoa! Eikä mitään ideaparkkeja, joihin pitää kulkea autolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image