Pohjois-Suomi

Ville Vähämäki pitää poliitikkojen talouspuheita pes­si­mis­ti­si­nä

Ville Vähämäen mukaan perussuomalaisten kasvun voi nähdä esimerkiksi ovelle tulevien lobbareiden lisääntymisenä. KUVA: Maiju Torvinen
Pohjois-Suomi 24.8.2015 0:00 | Päivitetty 28.8.2015 13:44
Ville Koivuniemi

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki ei suhtaudu Suomen tulevaisuuteen lainkaan niin pessimistisesti kuin useat hallituspuolueiden kansanedustajat.

– Talouteen on sisäsyntyisesti muodostunut syklejä. Keynesiläisen taloustieteen mukaan valtio elvyttää taantumassa ja säästää nousukaudella. Politiikan ongelma on puolikeynesiläinen politiikka. Siinä elvytetään kyllä taantumassa, mutta lisätään menoja nousukaudella. Se vain vahvistaa näitä talouden syklejä, Vähämäki kuvaa.

 Poliitikkojen puheet taloudesta ovat Vähämäen mielestä yleensä totuutta pessimistisempiä.

– Kiinan tilanne voi taloutta toki heikentää, mutta kun öljyn hinta laskee ja dollari vahvistuu, se luo mahdollisuuksia etenkin meidän vientivetoisille yrityksille. Tässä saatetaan olla jo kovemman nousun tiellä kuin ihmiset aavistavat, Vähämäki sanoo.

– Suomessa on koulutettu väestö ja ihmiset haluavat tehdä töitä. Ihme on, jos tästä ei selvitä kuivin jaloin.

– Esimerkiksi kolmen A:n luottoluokituksen laskusta peloteltiin kauan, mutta kun luottoluokitus laski, sanottiin, ettei siitä ole juuri seurauksia.

 Jos mahdollista, Vähämäki suhtautuu Oulun tulevaisuuteen vielä optimistisemmin kuin Suomen tulevaisuuteen. Hänen mukaansa BusinessOulun, Oulun Yritystakomon ja Oulun kaupungin yhteistyö on luonut aloitteleville yrityksille mahdollisuudet onnistua ja lisätä työpaikkoja.

– Nokian entisiä työntekijöitä taitaa olla työttömänä noin 250. En tiedä, milloin he kaikki työllistyvät, mutta näen, että Oulun taloudessa on vahvaa potentiaalia.

Kun Vähämäki liittyi Perussuomalaisiin 2000-luvun alkupuolella, puolueen asema poliittisella kentällä oli mitätön nykyiseen verrattuna.

– Vuosina 2007–2008 Perussuomalaisiin liittyneistä nuorista moni nousi vuoden 2011 vaaleissa eduskuntaan. Ja niistä, jotka eivät nousseet, moni pääsi kansanedustajan avustajaksi tai kansliaan töihin.

 Vähämäen mukaan puolueen kannattajamäärän kasvun on voinut nähdä kansanedustajana muun muassa lobbareiden intona esitellä ajatuksiaan koko ajan enenevässä määrin.

– Tietysti kovin lobbauspaine koskee ministerien lisäksi valiokuntien puheenjohtajia. Lobbareita kannattaa kuunnella, mutta ei aina uskoa, Vähämäki sanoo.

 Vähämäki on tuttu näky raviratojen ja pesäpallokenttien katsomoissa. Tämän kesän hän on viettänyt Vimpelissä ja käynyt katsomassa pari kourallista Vimpelin Vedon pesäpallopelejä. Kun Vähämäki tunnetaan vielä ravivedonlyöntiharrastuksestaan, häneltä täytyy kysyä, kannattaako Vimpelin Vedon pesäpallomestaruuden puolesta lyödä vetoa?

– En osaa sanoa. Siellä on kolme tasaista joukkuetta (Vimpeli, Sotkamo ja Joensuu). Mutta sen sijaan oli hienoa, että Kempeleen Kiri nousi Superpesikseen. Puolituttujani pelaa siellä, ja Sarkkirannan kenttä on mukava, Vähämäki sanoo.

– Ja jos nyt toivomaan pääsee, kyllä jalkapalloonkin toivoisi liigatason oululaisjoukkuetta.

Kolme kantaa

Kuntaliitoskeskustelua Oulun eteläpuolella pitää jatkaa...EI

Pyhäjoen ydinvoimalalle pitää myöntää rakentamislupa...EI

Onko Iin ja Limingan välinen lähijunaliikenne hyvä ajatus...KYLLÄ

Ville Vähämäki
Ikä: 36
Kotipaikka: Oulu
Koulutus: diplomi-insinööri, tietotekniikka
Työura: kansanedustaja 2011–
Perhe: seurustelee
Luottamustehtävät: valtio-
varainvaliokunnan, tulevaisuus-valiokunnan ja eduskunnan pankkivaltuuston jäsen, Oulun
kaupunginvaltuuston jäsen, Pohjois-Pohjanmaan
maakuntavaltuuston varajäsen
Merkittävin poliittinen saavutus: Suomen 100 uutta mahdollisuutta – radikaalien teknologioiden mallin kehittäminen tulevaisuusvaliokunnalle.
Tämän kauden 3 tärkeintä
asiaa: Suomen kilpailukyvyn parantaminen ja sitä kautta
työpaikkojen synnyttäminen. Syrjäytymisen ja yksinäisyyden ehkäisy. Turvallisuuden
lisääminen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
14:25
Rajakylän uudessa hyvinvointipisteessä hurja vilske torstaina avajaisissa
14:12
Arvio: Ad Astra vie Brad Pittin päänsisäiselle tutkimusmatkalle avaruuteen – "Elokuva tuntuu hieman paisutellulta ja omasta tärkeydestään lumoutuneelta" Tilaajille
13:51
Merivoimien uusien alusten rakentaminen Suomessa varmistui – neljä korvettia valmistuvat Rauman telakalla ja tuovat tuhansia työpaikkoja
13:49
Terentjeff: "Otamme alueelle saapuneet uudet toimijat avosylin vastaan" – Oululaiselle Kuurulle moduulisviittejä Isolle-Syötteelle
13:30
Suomen Lidl saa uuden toimitusjohtajan, kun vanha päätti jättää tehtävänsä: "Oikea hetki vaihtaa kapulaa"
79
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
52
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
37
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
36
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
35
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
33
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
26
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa täynnä hankalia ihmisiä

Kaikki jotka ei ole samaa mieltä on joidenkin mielestä hankalia? Lue lisää...
Kritiikkiä tarvitaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image