Pohjois-Suomi

Ville Vähämäki pitää poliitikkojen talouspuheita pes­si­mis­ti­si­nä

Ville Vähämäen mukaan perussuomalaisten kasvun voi nähdä esimerkiksi ovelle tulevien lobbareiden lisääntymisenä. KUVA: Maiju Torvinen
Pohjois-Suomi 24.8.2015 0:00 | Päivitetty 28.8.2015 13:44
Ville Koivuniemi

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki ei suhtaudu Suomen tulevaisuuteen lainkaan niin pessimistisesti kuin useat hallituspuolueiden kansanedustajat.

– Talouteen on sisäsyntyisesti muodostunut syklejä. Keynesiläisen taloustieteen mukaan valtio elvyttää taantumassa ja säästää nousukaudella. Politiikan ongelma on puolikeynesiläinen politiikka. Siinä elvytetään kyllä taantumassa, mutta lisätään menoja nousukaudella. Se vain vahvistaa näitä talouden syklejä, Vähämäki kuvaa.

 Poliitikkojen puheet taloudesta ovat Vähämäen mielestä yleensä totuutta pessimistisempiä.

– Kiinan tilanne voi taloutta toki heikentää, mutta kun öljyn hinta laskee ja dollari vahvistuu, se luo mahdollisuuksia etenkin meidän vientivetoisille yrityksille. Tässä saatetaan olla jo kovemman nousun tiellä kuin ihmiset aavistavat, Vähämäki sanoo.

– Suomessa on koulutettu väestö ja ihmiset haluavat tehdä töitä. Ihme on, jos tästä ei selvitä kuivin jaloin.

– Esimerkiksi kolmen A:n luottoluokituksen laskusta peloteltiin kauan, mutta kun luottoluokitus laski, sanottiin, ettei siitä ole juuri seurauksia.

 Jos mahdollista, Vähämäki suhtautuu Oulun tulevaisuuteen vielä optimistisemmin kuin Suomen tulevaisuuteen. Hänen mukaansa BusinessOulun, Oulun Yritystakomon ja Oulun kaupungin yhteistyö on luonut aloitteleville yrityksille mahdollisuudet onnistua ja lisätä työpaikkoja.

– Nokian entisiä työntekijöitä taitaa olla työttömänä noin 250. En tiedä, milloin he kaikki työllistyvät, mutta näen, että Oulun taloudessa on vahvaa potentiaalia.

Kun Vähämäki liittyi Perussuomalaisiin 2000-luvun alkupuolella, puolueen asema poliittisella kentällä oli mitätön nykyiseen verrattuna.

– Vuosina 2007–2008 Perussuomalaisiin liittyneistä nuorista moni nousi vuoden 2011 vaaleissa eduskuntaan. Ja niistä, jotka eivät nousseet, moni pääsi kansanedustajan avustajaksi tai kansliaan töihin.

 Vähämäen mukaan puolueen kannattajamäärän kasvun on voinut nähdä kansanedustajana muun muassa lobbareiden intona esitellä ajatuksiaan koko ajan enenevässä määrin.

– Tietysti kovin lobbauspaine koskee ministerien lisäksi valiokuntien puheenjohtajia. Lobbareita kannattaa kuunnella, mutta ei aina uskoa, Vähämäki sanoo.

 Vähämäki on tuttu näky raviratojen ja pesäpallokenttien katsomoissa. Tämän kesän hän on viettänyt Vimpelissä ja käynyt katsomassa pari kourallista Vimpelin Vedon pesäpallopelejä. Kun Vähämäki tunnetaan vielä ravivedonlyöntiharrastuksestaan, häneltä täytyy kysyä, kannattaako Vimpelin Vedon pesäpallomestaruuden puolesta lyödä vetoa?

– En osaa sanoa. Siellä on kolme tasaista joukkuetta (Vimpeli, Sotkamo ja Joensuu). Mutta sen sijaan oli hienoa, että Kempeleen Kiri nousi Superpesikseen. Puolituttujani pelaa siellä, ja Sarkkirannan kenttä on mukava, Vähämäki sanoo.

– Ja jos nyt toivomaan pääsee, kyllä jalkapalloonkin toivoisi liigatason oululaisjoukkuetta.

Kolme kantaa

Kuntaliitoskeskustelua Oulun eteläpuolella pitää jatkaa...EI

Pyhäjoen ydinvoimalalle pitää myöntää rakentamislupa...EI

Onko Iin ja Limingan välinen lähijunaliikenne hyvä ajatus...KYLLÄ

Ville Vähämäki
Ikä: 36
Kotipaikka: Oulu
Koulutus: diplomi-insinööri, tietotekniikka
Työura: kansanedustaja 2011–
Perhe: seurustelee
Luottamustehtävät: valtio-
varainvaliokunnan, tulevaisuus-valiokunnan ja eduskunnan pankkivaltuuston jäsen, Oulun
kaupunginvaltuuston jäsen, Pohjois-Pohjanmaan
maakuntavaltuuston varajäsen
Merkittävin poliittinen saavutus: Suomen 100 uutta mahdollisuutta – radikaalien teknologioiden mallin kehittäminen tulevaisuusvaliokunnalle.
Tämän kauden 3 tärkeintä
asiaa: Suomen kilpailukyvyn parantaminen ja sitä kautta
työpaikkojen synnyttäminen. Syrjäytymisen ja yksinäisyyden ehkäisy. Turvallisuuden
lisääminen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:49
Suomen ja Ruotsin välistä rajaa on yritetty ylittää kävellen ja moottorikelkoilla – luvattomia rajanylittäjiä sakotetaan
15:41
Sää kylmenee pääsiäiseksi, taivaalta tulee sadetta monenlaisessa olomuodossa – merellä jopa myrskytuulia
15:22
Kunnille tulee vähintään miljardin euron tukipaketti ja lisäksi kuntien verotulomenetykset korvataan väliaikaisesti
15:17
"Lapset saavat siis vapaasti meluta ja juosta pitkin hotellin käytäviä" – Liminganlahden hotellin saa nyt kokonaan omaan käyttöönsä yhden huoneen hinnalla
15:00
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien iso tehtävä on auttaa maakunnan yrittäjät selviämään katastrofista Kaupallinen yhteistyö
14:48
Ko­ro­na­vi­ruk­sen ka­ran­tee­ni­sään­tö­jä on rikottu Län­si-Poh­jas­sa – joh­ta­ja­yli­lää­kä­ri vetoaa alueen ih­mi­siin: "Kaikki ter­vey­den­huol­lon hen­ki­lös­tön työ valuu huk­kaan" Tilaajille
14:46
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
97
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
14
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

178 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image