Pohjois-Suomi

Ville Niinistö: Kaivosalan ongelmiin suhtaudutaan liian naiivisti

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) vieraili Talvivaarassa viime vuoden lokakuussa. KUVA: Petri Hakkarainen
Pohjois-Suomi 1.4.2012 8:16
Kaleva

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) patistaa kaivosyhtiöitä katsomaan itseään kunnolla peiliin ja kannettava huolta ympäristövastuustaan.

”Jos kaivosteollisuus haluaa kasvaa, alan on kannettava ympäristövastuunsa. Se ei ole mikään vitsi, ettei kaivos saa pilata ympäristöä”, Niinistö sanoo.

Ympäristöministerin mukaan maaperän mineraaleista saatava hyödyistä osa kuuluu koko yhteiskunnalle. ”Kaivoslainsäädäntö on nyt niin niin liberaali, että on vaarana, että meille jää ympäristöriskit, mutta ulkomaalaiset yhtiöt vie voitot ulkomaille”, hän totesi.

Hänen mukaansa Suomessa kaivosteollisuuteen suhtaudutaan turhan naiivisti. Tarkkaa aikataulua, johon mennessä Talvivaaran on laitettava asiansa kuntoon, ei voi antaa. Niinistön mukaan päästöt on saatava kuriin kuitenkin mahdollisimman pian.

Lue lisää 01.04.2012 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (40)

Toivottavasti kaikkien muiden kaivosten yms. PAKOTETAAN laittamaan asiat kuntoon ennenkuin muita uhreja tehdään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kokoajan puhutaan ulkomaalaisista yhtiöistä ja kuinka ne ryöstää suomen? Talvivaara on 80 % suomalainen ja Laivan kaivos ruotsalainen. En ole kenenkään nähnyt valittavan näistä kansainvälisitä ja mm.Kanadalaisista (Agnico Eagle yms.) isoista yhtiöistä, siellä asiat osataan, pikkuyhtiöt tössii, kun ei ole osaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäköhän ne sieltä "maaperästä" kaivaa? Laitetaan nyt edes termit kuntoon, eli tietääkseni Suomessa toimivat kaivokset louhivat kallioperää eivätkä maaperää. Tuntuu olevan asiantuntemuksen taso melko hatara, ihan ministeritasolla saakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ville N. on ihan oikeassa, että meille jää ongelmat ja rahat matkaa ulkomaille. Panehan Ville töpinäksi eli ala heti töihin kaivosten vastuuseen laittamisessa. Ellei kaivos itse hoida asioitaan, niin lappu luukulle ja ulkopuoliset korjaajat paikalle. Maksu kaivosyhtiöltä. Yksityishenkilöille aiheutetut haitat korvataan eli USAn malli joukkokanteissa. Eihän tässä ole mitään järkeä, kun Talvivaara saastuttaa vesistöt jo Kuopiota myöten. Raahen Laivakankaalle taitaa tulla stoppi vasta sitten kun jätevedet ovat Ruotsin rannikolla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministeri Niinistö ei elä tätä päivää. Mistä näitä kukkopoikia muuten syntyy? Vaihtakaa hänet Soininvaaraan, jolla on sentään maalaisjärki tallella. Suomessakin tarvitaan teollisuutta, kaivos- ym. yritystoimintaa. Ei orastynkkynen elätä ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertokaa nyt mitä oikeaa haittaa kaivosyhtiöt ovat aiheuttaneet? Niinistö on ilmoittanut ministeriksi tullessaan virkamiehille, että hän aikoo lopettaa Suomesta kaivostoiminnan ja turvetuotannon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vihreistä olisi kiinni, Suomessa loppuisi teollisuus saman tien. Sitten kaikki eläisivät onnellisina keskinäisestä hymistelystä, sähkö tulisi kätevästi pistorasiasta, ruoka ilmestyisi tyhjästä kauppojen hyllyille ja sitä ostettaisiin taikaseinästä nostettavalla rahalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ELY:llä ja AVIlla ja Valviralla ja Trafilla ja kaikilla muillakin valtion itsensä nimihirviöiden taakse "piilottamilla" viranomaistahoilla on oikeus ja velvollisuuskin puuttua ympäristörikoksiin ja ihmisten terveyden vaarantaviin liiketoimintoihin jne, jos yritysten esimerkiksi rikollisetkin toiminnat niin viranomaisilta vaativat .

Mutta kun tämän maan viranomaisvalvonta (tarkoituksellako?) on järjestetty
näiden EU:n myötä tulleiden viranomaispalveluiden kilpailuttamisen, ulkoistamisen jne vuoksi niin
ettei viranomainen enää ITSE valvo mitään eikä siis todellisuudessa ja käytännössä edes vastaan mistään..... mutta mistä kaikesta kuitenkin virkamiesten voimassa olevien lainsäädäntöjen perusteelle todellisuudessa ja viimekädessä oikeuteen mennessä kylläkin vastaa!

Yritysten, yritystoimijoiden itsevalvontaa, -säätelyä, -vastuuta omista toimista; siitähän se tämän päivän virkamiehistö (kilpailutuksen ja ulkoistamisen perusteella!) oikein köörikuorossa julkisuuteen ja joka tuutissa huutaa. Mutta lainsäädäntöön kirjattu viranomaisvastuu kaikesta saastuttamisesta, likaamisesta jne on aina kyseisen hallinnonalan viranomaisella ja oikeudessa lakia luettaessa se tulee esille viimeistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ville on ainut politikko joka uskaltaa sanua etes vähän vastaan! Mitä tekee raahelainen kerola???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kaivoslaki tulisi uusia 2010 vuoden tasolle. Laki on tällähetkellä vuodelta pottusota. Lisäksi kaivokset pystyvät toimimaan ilman myrkkypäästöjä jos vain ne pakotetaan siihen. Se on eriasiasitten onko kaivosala kannattavaa senjälkeen. Mutta kummallisinta on viranomaisten toiminta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä kehoittaisin Ministeriä katsommaan iseään peiliin ,että onko toiminut niin kuin kuuluisi ympäristöministerin toimivan.Kaivokset saa itse valvoa itse tekemisiään kun kukaan muu ei ota vastuuta . Ainoastaan PohjoissavonELYkeskus, seuraa savon puolelle meneviäTalvivaaran päästöjä Kainuun ELY keskus ilmoittaa Talvivaaran ilmoittamia määriä .Eikä tee rinnakkaisia päästömittauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan muu kaivosyhtiöihin ei ole suhtautunut naiivisti kuin itse ministerit ja asioista päättävät virkamiehet (joista suurimman osan veikkaisin olevan osakkaita noissa yhtiöissä).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ville Niinistön täytyy itse tehdä jotakin konkreettista ja heti. Onhan se nähty kuinka paljon hänen "patistelunsa" ja pään "silittely" on auttanut Esim. Talvivaaraan.

Ympäristön pilaamisesta on seurattava rangaistus.
Vain toiminnan keskeyttämiset ja tuntuvat taloudelliset sanktiot ovat oikea signaali väärään toimintatapaan.
Luonnon säilyminen ja ihmisten terveys on turvattava.
Näin sanoo Suomen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Tässä menee myös terveisiä Pohjois-pohjanmaan Ely-keskukselle miten olisi pitänyt toimia Raahen Laivakankaan päätöksessä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole totta mitä tunareita nämä vihreät ovat tämän feelgood miehen johdolla.

Ylikansallinen kaivosyhtiö ei tee mitään mikä haittaa heidän liiketoimintaa jos ei ole pakko. Se on raaka fakta ja yksi syy miksi suomessa on kiihtyvä ryöstötahti maanperän rikkauksille. Ennenmuinoin ei olisi voitu edes uskoa että yksi läntisen maailman valtio antaa ryöstää maaperänsä ilman mitään maksua tai edes luonnonsuojelun perään katsomista.

Tuo toiminta oli mahdollista vain superkorruptoituneissa maissa kuten kongossa ... mitä se kertoo nykyisistä päättäjistä ?

Niinistö on pelkkää ilmaa täynnä .. jos hän oikeasti haluaisi suomen ja luonnon parasta niin silloin kuuluisi lyödä nyrkillä pöytää ja laittaa kaivoksien ympäristöluvat tehotarkkailuun (tämän maksaa luonnollisesti kaivosyhtiö mutta valtio suorittaa) ja kylmästi lappu luukulle jokaiselle kaivokselle joka ei täytä ehtoja. Kun puutteet on korjattu niin toiminta saa jatkua.

Loput politiikot voisivat vihdoinkin herätä tajuamaan että muissa maissa valtio ottaa 30-40% kaivoksen tuotosta verona.

Säästetään säästetään ja samalle annetaan kansallisomaisuus pois ilmaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluaisin muistuttaa, että Niinistön edustama puolue sääti itse ympäristö- ja kaivoslain edellisessä hallituksessa.

Ympäristölupaan, jonka Nordic Mines on saanut Laivan kaivoksen rakentamista ja käyttöä varten Raahessa, sisältyy lupa rakentaa patoallas sadeveden keräämistä varten. Mitä ihmeen vaaraa on sadevesien laskemisesta rakennusvaiheen aikana käytettyyn tilapäiseen laskuojaan... Paljon pahempi tilannehan syntyy, jos nämä sulamisvedet täyttävät sakeutusaltaat, joissa todelliset myrkyt ovat jotka sitä kautta tulvii yli?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et sitten tiedä mistä puhut - tuohon vesivarastoaltaaseen menee myös prosessivedet. Ja rikastushiekka-altaalta pumpataan sinne ylijäämävesi. Että semmoista sadevettä.

Kaivosyhtiön arvion mukaan vuorokaudessa laskettaisiin luonnonvesiin mm. sulfaattia 870 kiloa, typpeä 39 kiloa, syanidia 0,3 kiloa ja arseenia 0,1 kiloa. Siis vuorokaudessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti ympäristönsuojelu ja vihreät arvot kokonaisuutena ovat valjastettu markkinavoimien käyttöön jo ajat sitten. Tämä näkyy jopa vihreiden omassa ajatusmaailmassa, jossa ympäristönsuojelun nimeen ollaan perustamassa uutta veroa. Meistä jokainen kuitenkin tietää, että nämäkin mahdolliset tulevat verovarat ohjataan aivan muuhun kuin ympäristönsuojelun käyttöön. Toisekseen, jos on aito huoli kaivosteollisuuden haitoista, niin katse täytyy olla tiukasti suunnattuna tulevaisuuteen menneisyyden sijaan. Järjettömintä mitä nyt voi tapahtua on se, että seuraava ympäristöministeri seisoo vastaavassa kuvassa jonkun uuden kaivosyhtiön logolla varustettu kypärä päässään valittamassa päästöistä - ja sama oravanpyörä senkun pyörii vuodesta toiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei Kalevi, On se niin kivaa kun Oulujoesta saa parin vuoden päästä vetää virvelillä turskaa. Maistuu tommone Norjanmeren suolahirmu varmasti sisävesissäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivos toiminnalla toiset rikastuu niin on kohtuullista että luonnosta pidetään huolta eikä sen pilaamisella saa voittoja suurentaa . Määritellä selvästi tiukat ehdot jolla maassa kaivos toimintaa saa harjoittaa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistöhän on ehdottanut kaivoksille louhintaveroa, jotta ympäristöhaittojen vastineeksi saataisiin jotakin yhteiskunnalle.Kuulostaa reilulta, mutta se on kaukana siitä. Verotulot, omistajien voitot ja piilotetut voitot(tytäryhtiökikkailut,vastikkeettomat rahansiirrot(=esim. konsultointi) , aliurakoitsijoiten tulot ja työpalkat menevät yleensä täysin muille henkilöille ja paikkakunnille, kuin missä kaivos sijaitsee(tai muu haaitallinen tuotantolaitos). Korkeintaan kunnantoimiston hallintorälssi voi nostaa omia palkkojaan. Kun saaliinjaolle oikeutettujen määrää näin lisättäisiin, ympäristön pilaaminen alkaisi tuntua entistä oikeututammalta ja saisi lisää puolestapuhujia....haitoista voitaisiin vaieta ja vaientaa entistä puhtaammalla omallatunnolla...ja sitä heikommalla olisi luonto ja konkreettisen haitan kärsijät.Sitähän tässä ilmeisesti ollaan ajamassa, koska kaivostoiminta on lähtökohtaisesti ympäristöä tuhoavaa, eikä niitä prosesseja juurikaan voi muuttaa, vääjäämättömästi aina on edessä valtavat jätelaguunit jätekasat päästöineen. Ympäristöystävällisyys on vain retoriikkaa, PR ym yritystiedottamista jota suorittavat tiedotusalan ammattilaiset , joiden puheet ovat korkeista palkoista huolimatta yhtiölle halpoja ja liiketoiminnan kannalta välttämättömiä. Seuraava puolustuslinja ovat yhtiöiden juristit, kehittymättömimmissä maissa nämä korvataan palkkasotilailla.
Jokainen voi tehdä google kuvahaun sanalla "tailings"(lisäksi voi pistää vaikka "nickel"/"uranium" jne, niin alkaa selvitä minkälaisia konkreettiset kaivostoiminnan ympäristöuhat ovat,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (40)

Uutisvirta

15:14
Teollisuuden ylityökielto on pahimmillaan pysäyttänyt tuotantoa, sanoo Teknologiateollisuuden Helle
14:01
Palokoirat löysivät vainun palaneen kirkon raunioista – löytö viittaa siihen, että Kiihtelysvaaran kirkko sytytettiin tahallaan
13:56
Puola joutuu EU-tuomioistuimeen tuomareiden siirtämisestä eläkkeelle
13:54
KRP tutkii Airiston Helmi Oy:n toiminnan pohjamutia myöten — Lehdet: Toinen pidätetyistä Venäjän kansalainen
13:48
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri myy Oulun Medikiinteistöt Oy:n Lapti Groupille – yhtiö aikoo jatkaa Sairaalanrinteen rakentamista
13:42
Poliiseja pakoon kaahanneelle kolme vuotta vankeutta – Pysähtyi piikkimattoon Oulunsalossa
13:32
Niinistö: Kansallista turvallisuutta edistävät lakihankkeet etenevät – Kansallinen etu turvataan kiinteistökaupoissa, sotilasvirkaan vain Suomen kansalainen
37
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
24
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
23
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
20
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
13
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
13
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
9
Sää ottaa harppauksen kylmempään suuntaan – Oulun seudulle luvassa yöpakkasia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image