Pohjois-Suomi

Villa lievittää kipua ja parantaa yöunta

Rovaniemeläinen Helena Hanni on kokeillut uusia villatuotteita kivun lievitykseen. KUVA: Kaisa Siren
Pohjois-Suomi 12.9.2007 0:00
Siina Välimaa
Kansan keskuudessa ollut tieto villan hoitavista ominaisuuksista on nyt todettu tutkimuksella Lapissa.

Hoitava villa -hankkeessa olleet koehenkilöt ovat kokeneet saaneensa apua erilaisiin kiputiloihin lämmön tunteena, kipua lievittävänä, rauhoittavana ja ääreisverenkiertoa vilkastuttavana tekijänä.

Villan hoitavat ominaisuudet ovat parantaneet selvästi reumaatikkojen, diabeetikkojen ja erilaisista kiputiloista kärsivien koehenkilöiden yöunta ja elämänlaatua.

Lapin yliopiston ja Rovaniemen ammattikorkeakoulun Hoitava villa- hankkeessa on selvitetty villan ominaisuuksia hoitavana, ehkäisevänä ja kuntouttavana tekijänä.

Yli sata koehenkilöä on kokeillut hankkeen aikana kehiteltyä yli 50 tuotetta, joiden käyttöalue on päästä varpaisiin.

Kokemukset ovat niin myönteiset, että hoitavuustutkimuksen tekijä Rauni Koukkula Rovaniemen ammattikorkeakoulusta pitää selvänä, että suomenlampaan villasta kehiteltyjä tuotteita pitäisi saada valmistettua markkinoille.

Tuotteiden prototyyppejä on kehitelty hankkeessa jo niin paljon, päähineistä töppösiin, ettei niitä tarvitse enää lisätä.

Kehittelyä sen sijaan vielä vaatii se, miten huovuttamisvaiheessa villasta voitaisiin tehdä tasalaatuisempi ja laadukkaampi hoitavia ominaisuuksia menettämättä.

Lappilainen raakavilla on hyvälaatuista kun se saadaan oikein käsiteltynä kehräämölle. Hoitavat villatuotteet on valmistettu huovutetuista kankaista, joita on käsitelty mahdollisimman vähän. Villarasvan ja villakuidun ominaisuuksien säilyttäminen on tärkeää siksi, ettei tuote ärsytä ihoa.

Suomenlampaan villa huovuttuu hyvin. Se säilyy mahdollisimman luonnollisessa muodossa, kun se pestään pehmeästi ja siihen jää oma rasva. Teollisessa prosessissa villalle ominainen rasva poistetaan ja kun kuidun ominaisuudet muuttuvat, villasta tulee usein pistelevä ja ihoa ärsyttävä.

Projektipäällikkö Heli Tuovinen sanoo, että tasalaatuisemman villakankaan tuottamiseksi tarvittaisiin myös koneiden kehittämistä. Nyt huovutus tapahtuu puoleksi käsityönä.

Tuovisen mukaan Hoitava villa-hankkeen tavoitteena on saada Lappiin oma villakeskus. Millainen siitä tulisi, siitä voisi olla montakin hahmotelmaa. Aluksi pitäisi saada paikka, johon lampurit saisivat toimitettua villansa kehräämölle lähettämistä varten.

Jatkohankkeeseen valmistautuva Tuovinen toivoo, että tuotteiden valmistamiseen saataisiin myös yrittäjä. Koska villan hoitavat ominaisuudet säilyvät ainoastaan pientuotannossa, villatuotteista ei odotetakaan suurtuotantoa.

"Pienimuotoista valmistusta erikoistuotteeksi" määrittelee Tuovinen tavoitteen ja linjan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

25
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
22
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
14
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
13
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
10
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
9
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
8
Harkimo vihjaa loikkauksesta: "Huomenna selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt -eduskuntaryhmään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

231 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image