Pohjois-Suomi

Vielä on aikaa laittaa jä­te­ve­si­jär­jes­tel­mä kuntoon – tarkista tästä, ketä uudistus koskee

Haja-asutusalueiden jätevesijärjestelmien kunnostamisen aikaraja umpeutuu vuoden 2019 lokakuussa.
Pohjois-Suomi 18.6.2019 12:30
Antti Karvonen

Haja-asutuksen jätevesijärjestelmien kunnostamisen aikaraja umpeutuu 31.10.2019 ranta- ja pohjavesialueilla. Viime vuosina asia on herättänyt kipakkaakin keskustelua ja uudistuksen ohjeistusta kohtuullistettiin vuonna 2017, Oulun seudun ympäristötoimen tiedotteessa kerrotaan. 

Mikäli liittyminen viemäriverkostoon on mahdollista, on se paras mahdollinen ratkaisu jätevesien puhdistamiseen. Jos kiinteistö sijaitsee enintään 300 metrin päässä viemäriverkosta, tulee kiinteistön ensisijaisesti liittyä siihen.

Jätevesijärjestelmien kunnostaminen koskee kaikkia viemäröimättömän alueen kiinteistöjä, jotka sijaitsevat enintään 100 metriä vesistöstä. Myös kiinteistöt, joiden jätevesien käsittelyjärjestelmä sijaitsee vedenhankintaan soveltuvalla pohjavesialueella, kuuluvat uudistuksen piiriin. 

Kun rakennus sijaitsee yli 100 metriä vesistöstä tai merestä eikä sijaitse luokitellulla pohjavesialueella, jätevesijärjestelmä pitää saattaa kuntoon seuraavan suuren remontin yhteydessä. 

Jätevesijärjestelmän kunnostamista ei tarvitse tehdä, mikäli kaikki kiinteistöillä vakituisesti asuvat haltijat ovat syntyneet ennen 9.3.1943 tai kiinteistöllä on vain kantovesi ja kuivakäymälä eikä vaaraa ympäristön pilaantumiselle ole. Tällöin asiasta ei tarvitse erikseen ilmoittaa.

Jätevesijärjestelmän uudistamisesta on mahdollista poiketa silloin, mikäli jätevesien määrä on huomattavan pieni tai uudistamisen kustannukset ovat kohtuuttomia kiinteistön omistajalle. Tällöin poikkeuslupaa tulee hakea kunnan ympäristöviranomaiselta Oulun seudun ympäristötoimesta. 

Mikäli jätevesien käsittelystä aiheutuu ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, on järjestelmä kunnostettava ensi tilassa riippumatta asukkaan tai kiinteistön iästä ja sijainnista. 

Suomen vesistöjen suuri ongelma rehevöityminen

Suomen vesistöjen suuri ongelma on rehevöityminen, joka kiihtyi vesivessojen yleistyttyä 1950- ja 1960-luvuilla. Oulun seudulla vesistöön kohdistuvasta fosforikuormituksesta haja-asutuksen osuus on vajaa kymmenen prosenttia. Haja-asutuksen jätevedet likaavat enimmäkseen ihmisten omaa pihapiiriä. Esimerkiksi oman kiinteistön rantavesien tai läheisten purojen ja jokien vedenlaatu saattaa kärsiä.

Ne voivat pilata myös pohjavesiä tai tehdä kaivoveden käyttökelvottomaksi. Esimerkiksi saostuskaivot poistavat vain pienen osan jäteveden ulosteiden ja virtsan sisältämistä vesistöjä pilaavista ravinteista ja taudinaiheuttajista. Noin 80-90 prosenttia saostuskaivojen lika-ainesta jatkaa matkaa lähivesistöihin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (50)

Jos laitat riun ja suljet sisävessanlopullisesti niin saat hyvää liikuntaa kaupanpäälisiksi eikä maksa paljo ja hajuski on ihan oma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mullit laiduntaa rantaniityilla tekevät tarpeensa vesistöön tästä vielä maksetaan eli vesistöjen likaamisesta nyt kansalaisilta vaaditaan kalliita jätevesi säiliöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Jätevesijärjestelmän kunnostusta ei tarvitse tehdä, mikäli kaikki kiinteistöillä vakituisesti asuvat haltijat ovat syntyneet ennen 9.3.1943." Tästä voisi päätellä että vanhojen ihmisten jätevedet ovat ympäristölle harmittomia kun moinen rajaus on tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei anneta lainaa eikä saa rahoitusta viekööt linnaan en laita koskaan mitään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kymmenen vuotta on sinulla ollut aikaa säästää tuo pieni summa mikä menee jätevesijärjestelmän tekoon. Miksi et ole valmistautunut vaikka tiedossa ollut tämä asia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos se vähäinen tulo menee kaikki perus elämiseen niin miten olet ajatellut säästää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei se varmaankaan mene ihan kaikki peruselämiseen, joten kyllä siitä säästöönkin saa jotain jäämään.
Tietysti, jos katsoo tupakan ja alkoholin kuuluvan peruselämiseen, niin silloin voi syyttää vain itseään.
Älkää heittäytykö ihan lapsen asteelle taas näissä kommenteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No pienestä eläkkeestä on paha säästää. Näitä typeryksiä kyllä näkyy riittävän jotka on aivan pihalla. Ruoka, perus laskut ja lääkkeet, niin mitään ei jää.
Sitten se viina ja tupakka kortti vedetään esiin, ihmisille jotka ei ole koskaan polttaneet tai käytä alkoholia, saisit hävetä.
Itse et ole edes lapsen asteella kommenteissasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä nyt oikeasti viitsi tehdä itsestäsi julkista pelleä. Pienin eläke on lähes 800€ ja vuokralla asumiseen saat tuolla summalla jo hyvinkin asumistukea.
Ruokaan yksinäisellä ei mene kuukaudessa kuin 200€, laskuja ei pitäisi olla, kuin vakuutus ja puhelin eli yhteensä 30€/ kk.
Lääkkeisiin saat myös tukea eli kyllä tuosta helposti saa säästöön kunhan on tuhlaamatta turhia.
Ja jos et edes polta ja juo, niin sinulla todellakin on varaa säästää useampi kymppi kuukaudessa.
Selvästikään et osaa hoitaa raha asioitasi joten kannattaisiko ottaa edunvalvoja käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Stubidooo... Kuka vuokralla asuva tarvitsee jätevesijärjestelmää? Kuka okt asuja saa asumistukea? Oletko kuullut kiinteistöverosta?
Lämmitys öljy maksaa tuhansissa vuodessa, sähkö ja vesi päälle. Selvästikkään et tajua mistään mitään, ja yllätys, en ole eläkkeellä eikä asia minua koske henkilökohtaisesti, mutta mainitsit edunvalvonnan. Minä olen toiminut sellaisena työssäni ja olen nähnyt kuinka vaikeaa on saada asiakkaan rahat riittämään perus kuluihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Stupiiiiidooo. No jos on vaikka mökki mihin sen jätevesijärjestelmä pitää laittaa. Oliko hankalaa ymmärtää, oliko?
Sinä älä ala minulle selittämään potaskaa. Kumma kun jotain sinulle kommentoin, niin sinä olet heti tehnyt kyseistä hommaa, melko satuilija oot.
Sinä ilmeisesti et ole kuullut kiinteistöverosta, koska tuot julki tuon mitättömän maksun joka ei ketään konkurssiin vie.
On paljon muitakin lämmitys tapoja kuin öljy, miksi tuhlata rahaa öljyyn. Sähkö maksaa 30€/kk ja vesi vielä vähemmän. Että, älä nyt oikeasti viitsi enempää itseäsi nolata noilla valheillasi.
Miksi sitten aiemmin väiti olevasi eläkkeellä, koska pieni eläkkeesi ei kuulemma riitä mihinkään ja nyt et sitten olekaan eläkkeellä. Sinähän nyt aivan hassuja höpiset taas.
Minä taasen työssäni todellakin näen, miksi rahat ei riitä koska humpataan kaikkeen muuhun kuin elämiseen.
Huomaa ettet sinä kykene perustelemaan selityksiä koska alat haukkumaan toista ja se todistaa sen, että et kykene kommentoimaan totuutta koska kertomuksesi ei perustu totuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näytä se kohta jossa "väiti" olevani eläkkeellä. Luetun ymmärtäminen olisi ensimmäinen edellytys. Poju ottaa lämpöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No voi kuule. Kyllä omakotiasujakin saa asumistukea, ei sen tuen saaja tarvitse olla vuokralla asuva. Koittaisit nyt ottaa selvää edes perusasioista ennen kuin ryntään haukkumaan toisia.
Melko noloa on kommentointisi ja huomaa, että olet melko kartanolla selityksinesi.
Ja nuo verot, sähköt ym. ei todellakaan vie eläkkeestä paljoa, joten koitahan nyt palautua maan pinnalle sieltä jostakin.
Ja lämmitys öljyynkin saat toimeentulotukea ja jopa polttopuihin.
Sinä täällä selittelet asioita mistä et todellakaan tiedä mitään eli eiköhän ole parempi, että lopetat satuilusi nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo nyt oli todella lapsellista ja typerää tekstiä. Suomessa on paljon köyhiä joiden tulot jäävät alle tonnin kuussa. Siitä ei juuri säästöt kerry. Jos ihmisen ulosteet ovat ongelma niin miksi sitä ongelmaa yritetään poistaa sitä lisäämällä? Suuriin ongelmiin ei ole mitään halua puuttua, ei vaadita suo-ojien tukkimista, rantapelloille lannoituskieltoa, tehtaiden sulkemista? Miksi vaaditaan kalliit järjestelmät kun kuivakäymälän saisi alle 500 euron?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tais kuitenkin suurimmat rehevöittäjät olla nämä turvesuot, kun aukasivat ojat suoraan jokiin.

Kansalaisilta on kuitenkin nyt hyvä rahastaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjavesialueella vaan kaikki vedet menee umpisäiliöön. Ei lienee tarvetta liittyä? Jostain lukenut, että riippuen kunnasta voivat pakottaa liittymään viemäriin jos/kun se vieressä on...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko liityt tai mökkisi pakkolunastetaan kunnalle ja menet asumaan kerrostaloon jos ei kelpaa. Mistä näitä änkyröitä sikiää ? Laitatte nyt ne röörit kuntoon ilman vikinöitä kun fiksu Jallitus on tämän päästään aivo pieraissut. Saa nähdä mitä muuta sieltä tulee :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (50)

Uutisvirta

20:57
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
91
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
61
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
40
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image