Pohjois-Suomi

Vielä on aikaa laittaa jä­te­ve­si­jär­jes­tel­mä kuntoon – tarkista tästä, ketä uudistus koskee

Haja-asutusalueiden jätevesijärjestelmien kunnostamisen aikaraja umpeutuu vuoden 2019 lokakuussa.
Pohjois-Suomi 18.6.2019 12:30
Antti Karvonen

Haja-asutuksen jätevesijärjestelmien kunnostamisen aikaraja umpeutuu 31.10.2019 ranta- ja pohjavesialueilla. Viime vuosina asia on herättänyt kipakkaakin keskustelua ja uudistuksen ohjeistusta kohtuullistettiin vuonna 2017, Oulun seudun ympäristötoimen tiedotteessa kerrotaan. 

Mikäli liittyminen viemäriverkostoon on mahdollista, on se paras mahdollinen ratkaisu jätevesien puhdistamiseen. Jos kiinteistö sijaitsee enintään 300 metrin päässä viemäriverkosta, tulee kiinteistön ensisijaisesti liittyä siihen.

Jätevesijärjestelmien kunnostaminen koskee kaikkia viemäröimättömän alueen kiinteistöjä, jotka sijaitsevat enintään 100 metriä vesistöstä. Myös kiinteistöt, joiden jätevesien käsittelyjärjestelmä sijaitsee vedenhankintaan soveltuvalla pohjavesialueella, kuuluvat uudistuksen piiriin. 

Kun rakennus sijaitsee yli 100 metriä vesistöstä tai merestä eikä sijaitse luokitellulla pohjavesialueella, jätevesijärjestelmä pitää saattaa kuntoon seuraavan suuren remontin yhteydessä. 

Jätevesijärjestelmän kunnostamista ei tarvitse tehdä, mikäli kaikki kiinteistöillä vakituisesti asuvat haltijat ovat syntyneet ennen 9.3.1943 tai kiinteistöllä on vain kantovesi ja kuivakäymälä eikä vaaraa ympäristön pilaantumiselle ole. Tällöin asiasta ei tarvitse erikseen ilmoittaa.

Jätevesijärjestelmän uudistamisesta on mahdollista poiketa silloin, mikäli jätevesien määrä on huomattavan pieni tai uudistamisen kustannukset ovat kohtuuttomia kiinteistön omistajalle. Tällöin poikkeuslupaa tulee hakea kunnan ympäristöviranomaiselta Oulun seudun ympäristötoimesta. 

Mikäli jätevesien käsittelystä aiheutuu ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, on järjestelmä kunnostettava ensi tilassa riippumatta asukkaan tai kiinteistön iästä ja sijainnista. 

Suomen vesistöjen suuri ongelma rehevöityminen

Suomen vesistöjen suuri ongelma on rehevöityminen, joka kiihtyi vesivessojen yleistyttyä 1950- ja 1960-luvuilla. Oulun seudulla vesistöön kohdistuvasta fosforikuormituksesta haja-asutuksen osuus on vajaa kymmenen prosenttia. Haja-asutuksen jätevedet likaavat enimmäkseen ihmisten omaa pihapiiriä. Esimerkiksi oman kiinteistön rantavesien tai läheisten purojen ja jokien vedenlaatu saattaa kärsiä.

Ne voivat pilata myös pohjavesiä tai tehdä kaivoveden käyttökelvottomaksi. Esimerkiksi saostuskaivot poistavat vain pienen osan jäteveden ulosteiden ja virtsan sisältämistä vesistöjä pilaavista ravinteista ja taudinaiheuttajista. Noin 80-90 prosenttia saostuskaivojen lika-ainesta jatkaa matkaa lähivesistöihin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (50)

Jos laitat riun ja suljet sisävessanlopullisesti niin saat hyvää liikuntaa kaupanpäälisiksi eikä maksa paljo ja hajuski on ihan oma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mullit laiduntaa rantaniityilla tekevät tarpeensa vesistöön tästä vielä maksetaan eli vesistöjen likaamisesta nyt kansalaisilta vaaditaan kalliita jätevesi säiliöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Jätevesijärjestelmän kunnostusta ei tarvitse tehdä, mikäli kaikki kiinteistöillä vakituisesti asuvat haltijat ovat syntyneet ennen 9.3.1943." Tästä voisi päätellä että vanhojen ihmisten jätevedet ovat ympäristölle harmittomia kun moinen rajaus on tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei anneta lainaa eikä saa rahoitusta viekööt linnaan en laita koskaan mitään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kymmenen vuotta on sinulla ollut aikaa säästää tuo pieni summa mikä menee jätevesijärjestelmän tekoon. Miksi et ole valmistautunut vaikka tiedossa ollut tämä asia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos se vähäinen tulo menee kaikki perus elämiseen niin miten olet ajatellut säästää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei se varmaankaan mene ihan kaikki peruselämiseen, joten kyllä siitä säästöönkin saa jotain jäämään.
Tietysti, jos katsoo tupakan ja alkoholin kuuluvan peruselämiseen, niin silloin voi syyttää vain itseään.
Älkää heittäytykö ihan lapsen asteelle taas näissä kommenteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No pienestä eläkkeestä on paha säästää. Näitä typeryksiä kyllä näkyy riittävän jotka on aivan pihalla. Ruoka, perus laskut ja lääkkeet, niin mitään ei jää.
Sitten se viina ja tupakka kortti vedetään esiin, ihmisille jotka ei ole koskaan polttaneet tai käytä alkoholia, saisit hävetä.
Itse et ole edes lapsen asteella kommenteissasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä nyt oikeasti viitsi tehdä itsestäsi julkista pelleä. Pienin eläke on lähes 800€ ja vuokralla asumiseen saat tuolla summalla jo hyvinkin asumistukea.
Ruokaan yksinäisellä ei mene kuukaudessa kuin 200€, laskuja ei pitäisi olla, kuin vakuutus ja puhelin eli yhteensä 30€/ kk.
Lääkkeisiin saat myös tukea eli kyllä tuosta helposti saa säästöön kunhan on tuhlaamatta turhia.
Ja jos et edes polta ja juo, niin sinulla todellakin on varaa säästää useampi kymppi kuukaudessa.
Selvästikään et osaa hoitaa raha asioitasi joten kannattaisiko ottaa edunvalvoja käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Stubidooo... Kuka vuokralla asuva tarvitsee jätevesijärjestelmää? Kuka okt asuja saa asumistukea? Oletko kuullut kiinteistöverosta?
Lämmitys öljy maksaa tuhansissa vuodessa, sähkö ja vesi päälle. Selvästikkään et tajua mistään mitään, ja yllätys, en ole eläkkeellä eikä asia minua koske henkilökohtaisesti, mutta mainitsit edunvalvonnan. Minä olen toiminut sellaisena työssäni ja olen nähnyt kuinka vaikeaa on saada asiakkaan rahat riittämään perus kuluihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Stupiiiiidooo. No jos on vaikka mökki mihin sen jätevesijärjestelmä pitää laittaa. Oliko hankalaa ymmärtää, oliko?
Sinä älä ala minulle selittämään potaskaa. Kumma kun jotain sinulle kommentoin, niin sinä olet heti tehnyt kyseistä hommaa, melko satuilija oot.
Sinä ilmeisesti et ole kuullut kiinteistöverosta, koska tuot julki tuon mitättömän maksun joka ei ketään konkurssiin vie.
On paljon muitakin lämmitys tapoja kuin öljy, miksi tuhlata rahaa öljyyn. Sähkö maksaa 30€/kk ja vesi vielä vähemmän. Että, älä nyt oikeasti viitsi enempää itseäsi nolata noilla valheillasi.
Miksi sitten aiemmin väiti olevasi eläkkeellä, koska pieni eläkkeesi ei kuulemma riitä mihinkään ja nyt et sitten olekaan eläkkeellä. Sinähän nyt aivan hassuja höpiset taas.
Minä taasen työssäni todellakin näen, miksi rahat ei riitä koska humpataan kaikkeen muuhun kuin elämiseen.
Huomaa ettet sinä kykene perustelemaan selityksiä koska alat haukkumaan toista ja se todistaa sen, että et kykene kommentoimaan totuutta koska kertomuksesi ei perustu totuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näytä se kohta jossa "väiti" olevani eläkkeellä. Luetun ymmärtäminen olisi ensimmäinen edellytys. Poju ottaa lämpöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No voi kuule. Kyllä omakotiasujakin saa asumistukea, ei sen tuen saaja tarvitse olla vuokralla asuva. Koittaisit nyt ottaa selvää edes perusasioista ennen kuin ryntään haukkumaan toisia.
Melko noloa on kommentointisi ja huomaa, että olet melko kartanolla selityksinesi.
Ja nuo verot, sähköt ym. ei todellakaan vie eläkkeestä paljoa, joten koitahan nyt palautua maan pinnalle sieltä jostakin.
Ja lämmitys öljyynkin saat toimeentulotukea ja jopa polttopuihin.
Sinä täällä selittelet asioita mistä et todellakaan tiedä mitään eli eiköhän ole parempi, että lopetat satuilusi nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo nyt oli todella lapsellista ja typerää tekstiä. Suomessa on paljon köyhiä joiden tulot jäävät alle tonnin kuussa. Siitä ei juuri säästöt kerry. Jos ihmisen ulosteet ovat ongelma niin miksi sitä ongelmaa yritetään poistaa sitä lisäämällä? Suuriin ongelmiin ei ole mitään halua puuttua, ei vaadita suo-ojien tukkimista, rantapelloille lannoituskieltoa, tehtaiden sulkemista? Miksi vaaditaan kalliit järjestelmät kun kuivakäymälän saisi alle 500 euron?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tais kuitenkin suurimmat rehevöittäjät olla nämä turvesuot, kun aukasivat ojat suoraan jokiin.

Kansalaisilta on kuitenkin nyt hyvä rahastaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjavesialueella vaan kaikki vedet menee umpisäiliöön. Ei lienee tarvetta liittyä? Jostain lukenut, että riippuen kunnasta voivat pakottaa liittymään viemäriin jos/kun se vieressä on...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko liityt tai mökkisi pakkolunastetaan kunnalle ja menet asumaan kerrostaloon jos ei kelpaa. Mistä näitä änkyröitä sikiää ? Laitatte nyt ne röörit kuntoon ilman vikinöitä kun fiksu Jallitus on tämän päästään aivo pieraissut. Saa nähdä mitä muuta sieltä tulee :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (50)

Uutisvirta

12:40
Pudasjärven ampumistapauksessa nostettu syytteitä taposta – oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa ensi viikolla
12:30
Poliisi pyytää havaintoja 17-vuotiaasta kadonneesta rovaniemeläistytöstä
12:17
Mörköpilvi kohoaa Kittilän ylle kerran päivässä – puolustusvoimat räjäyttää vuosittain taivaan tuuliin 25 000–30 000 kiloa vanhoja räjähteitään Tilaajille
12:06
Presidentti Niinistö sanoo puhuvansa Putinin kanssa Moskovan mielenosoituksista ja Arkangelin räjähdyksestä – kutsuu Norjan puolustuskeskusteluihin
12:03
Ranskalaispari vei hiekkaa sardinialaiselta rannalta – nyt paria uhkaa jopa kuuden vuoden vankeustuomio
11:58
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
11:31
Poliisi aloittaa keskiviikkoaamuna 24 tunnin mittaisen automaattivalvonnan – käytössä erityisesti kamera-autoja
61
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
50
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
21
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
19
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
17
Metsästyskausi pamahtaa liikkeelle tänään – Karhuja voi kaataa reilut 300, sillä tarkoitus on "pitää karhut karhuina"
16
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
12
IS: Rinne odottaa julkisen nokittelun hallituspuolueiden välillä loppuvan kuukauden sisällä –  "Pari sellaista asia­kokonaisuutta, joissa on jännitteitä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image