Pohjois-Suomi

Venäläisten sotavankien haudat ovat hyvässä hoidossa

Kalle Turtinen kiinnitti valmistamaansa ristiin laattaa Utajärven Särkijärvellä. Laatassa kerrotaan, että paikalla on kolmen venäläisen sotavangin hauta. KUVA: Petri Hakkarainen
Pohjois-Suomi 30.9.2012 8:30
Petri Hakkarainen

Hakkuilta säästetyllä metsäkummulla sammalta kasvava kivikasa on ollut kolmen venäläisen sotavangin hauta 70 vuoden ajan.

”Tuskinpa hekään sotaa halusivat. Ei silloin kysytty kummallakaan puolella, haluatko lähteä. Yksittäisen ihmisen mielipiteellä ja hengellä ei ollut paljon arvoa”, miettii Kalle Turtinen.

Oululainen Turtinen kuuluu metsästysseura Kutiin & Hutiin. Hirvimiehet ovat kuulleet jahtimaillaan, Utosjoen eteläpuolella Särkijärvellä sijaitsevan kivikummun tarinan paikkakuntalaisilta.

”Siinä on ollut lahonnut risti. Meillä heräsi ajatus, että haluamme näin kunnioittaa tuntemattomien sotilaiden viimeistä lepopaikkaa.”

Suomi-Venäjä-seuran Pohjois-Suomen alueen toiminnanjohtaja Matti Ukkola kertoo, että suurin osa venäläisten sotavankien hautausmaista on varsin hyvin hoidettuja.

”Lapissa niistä vastaavat pientä korvausta vastaan seuramme jäsenet”, Ukkola toteaa.

”Entisen Oulun läänin alueella käytäntö on kirjavampi. Jossain kunnossapidosta vastaavat seurakunnat, jossain yksityiset.”

Lue lisää 30.09.2012 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Mitä ihmettä! Kaivaisivat ylös nämä "sankarit" ja veisivät sinne mistä aikoinaan tuliavtkin! Miksi suomalaisten pitää hoitaa maahantunkeutujien hautoja, en ymmärrä! :-(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En oikein jaksa arvostaa kyseisiä sällejä, jotka Suomessa vankina kuolivat. Heillä olisi kuitenkin ollut mahdollisuus ampua itsensä tai yrittää paeta jo NL:n puolella, ennen kuin tunkeutuivat maahamme. Vielä vähemmän arvostan ihmisiä jotka kunnostaa tuollaisten tyyppien hautoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jatkosodan kesällä -41 aloitti Suomi ja valloitti Karjalan ja piti aluetta hallussaan vielä kesällä -44. Venäjä yritti, ehkä, valloittaa Suomen mutta se valloitus alkoi 9.6.-44 eikä -41. Tuo "ehkä" on paikallaan sikäli että sen valloituksen piti tapahtua tiettyyn aikaan mennessä heinäkuun alkupuolella ja jos ei onnistu niin sitten joukot siirretään Saksaan ja kohti Berliiniä. Noin kävi. On kai ymmärrettävää, että Venäjä ei halunnut rajaa Leningradin lähelle niin että sen aikaiset lentokoneet lensivät 5 minuutissa tuon kaupungin päälle, nykyiset kai puolessa minuutissa. Kaikin puolin traaginen sota moelmmille osapuolille, ottakaamme opiksi. Mutta historian faktat on syytä muistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanginjoentien varressa noin pari km Vaalantiestä kankaalla oli todennäköisesti myös venäläisten vankien tai vangin hauta, koska oli kankaalle laitettu risti, joka oli vielä 50-luvulla. Se oli lähellä Joustsensuota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ryssä oli tunkemassa Suomeen tarkoituksena valloittaa maa ja tappoivat suomalaisia vaikka kuinka. Tekivät terroritekoja siviilejä kohtaan ja olisivat varmasti kärränneet suomalaisia Siperiaan jos olisivat onnistuneet valloituksessaan. Ja mitä tekevät suomalaiset. Lähettävät rahaa Venäjälle, maksavat niiden sotkuja, myuvät venäläisille maata täältä, päästävät niitä tänne asumaan ja otetaan kaikkea paskaa niskaan. Ja vielä huolehditaan haudoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän Venäjäntulisi järjestää jautojen hoito, ainakin maksaa jos suomalaiset jhoitavat. Kolmen sotilaan hauta ei taida kiinnostaa venäläisiäkään, ei ehkä edes tiedetä ketkä tuossa haudassa ovat. Suomalaiset hakivat sotilaidemme jäännöksiä Kiestingistä kotimaahan ihan pari vuotta sitten, samoin Karjalasta, saksalaiset huolehtivat Rovaniemellä Norvajärven sotilashautausmaasta esimerkillisesti ja järjestävät matkoja jopa Venäjälle Litsajoelle lähelle Murmanskia. Venäläisiä sotavankeja saatiin tuhansia ja ne ripoteltiin pitkin Suomea maatiloille töihin pääasiassa eikä mitään häiriöitä sattunut. Ellei häiriöksi katsota että suomalaisnaiset seurustelivat romanttisesti joidenkin vankien kanssa, kaikki tyytyväisiä ehkä, paitsi se suomalainen sotilas joka palasi rintamalta ja perhe oli saanut yhden perheenjäsenen lisää. Nälkäänhän suurin osa venäläisvangeista taisi täällä kuolla, ja hoidon puutteeseen jos oli sairas. Niin varmaan nuokin kolme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

aika naurettavaa! lukekaa kirja partisaanien tekemistä julmuuksista sodankylässä ja muualla pohjois suomessa niin luulen että jää ristit laittamatta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne hirveydet mitä Saksalaiset liittolaisemme tekivät Neuvostoliitossa, vaikuttivat luultavasti heidän tekemisiinsä myös Suomen rintamalla. Eikä me Suomalaiset mitään pulmusia oltu, monet noista haudatuista sotavangeista kuoli nälkään tai teloitettiin. Suomalaiset myös luovuttivat sotavankeja saksalaisille, heidän joukossaan olleet juutalaiset teloitettiin saman tien. Moniko noistakaan haudatuista sotavangeista halusi sotaa? Tuskin he kaikki kuitenkaan olivat kansallimielisiä idiootteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika naurettava kommentti sinulta. Niinkö mukamas kaikki venäläiset kulkivat kylillä tappamassa siviilejä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenhän kestää suomalaisten partisaanien eli kaukopartiomiesten kaikki rajantakaiset teot päivänvaloa... Sodassa kaikki tekee hirveyksiä,tärkeintä muistaa uhreja jotta vastaavalta vältytään tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mainitsemistani kadonneista pari oli sukulaista ja useat tuttuja heille, jotka sinä aikana elivät. Ei näitä luettu historiankirjoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Välirauhan aikana katosi rajaseudulla ihmisiä partisaanien toimesta, eikä kaikkien sen jälkisestä kohtalosta ei ole mitään tietoa. Osa kylmästi tapettiin -jopa lapset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin nämä siviilien avuksi lähetetyt sotavangit mahtoivat kuolla? Osaako joku selventää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Ylivieskan Raudaskylällä kulkijaa/turistia opasteta kunnolla paikanpäälle? Tienvarressa on vain kyltti "Neuvostosotilaitten hautapaikka"? Olen monesti yrittänyt mutta,perille asti en ole osannut lainkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:12
Ulkoministeriö: Suomen suurlähetystön toimintaa on tutkittu Turkissa jo kuukausien ajan: "Epäillään, että tätä järjestelmää on käytetty väärin"
10:09
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"
9:51
Korkein oikeus ei myöntänyt Nokian teippisurmaajalle valituslupaa
9:46
KRP ja Rajavartiolaitos tutkivat: Suomen Ankaran-suurlähetystöstä myönnetty Schengen-viisumeita väärin perustein – selviteltävinä satoja viisumeita
9:41
Matkailuporoksi koulutettu kesy poro varastettiin Ylitorniolla marraskuussa
9:34
Maailman kallein polttoaine synnytti väkivaltaiset protestit – väärinkäytökset tutkitaan, lupasi Zimbabwen presidentti Mnangagwa
9:28
Kolumni: Kärpillä on käsissään positiivinen ongelma – juniorijoukkueiden taso on äärimmäisen kova

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image