Pohjois-Suomi

Vauraus on lahja luojalta

Sisäinen rauha tärkein . Oululaisten Martta ja Hannu Leskelän mielestä vaurastua saa, mutta rikkaus ei saa tulla liian tärkeäksi asiaksi elämässä. Sisäinen rauha, jonka he vanhoillislestadiolaisina saavat uskosta, on tärkeintä. Seurakentälle heidän kanssaan kulkevat lapset Ronja, kohta neljä, Inka, 2,5 vuotta ja yhdeksän kuukauden ikäinen Lumi. KUVA: Liisa Lehto-Peippo
Pohjois-Suomi 3.7.2004 0:00 | Päivitetty 3.7.2004 13:58
Liisa Lehto-Peippo
Kaleva

Nivala
Vaurastua saa. Se tuo helpotusta elämään, mutta onnea se ei tuo. Sisäistä rauhaa on tavoiteltava. Näin ajattelevat oululaiset Martta ja Hannu Leskelä SRK:n suviseurojen perjantaipäivän puheenaiheesta, tuoko hyvinvointi onnen.

Vanhoillislestadiolaiselle ykkösasia sisäisen rauhan tavoittelussa on usko. "Jollakin muulla se voi olla vaikkapa toimiva parisuhde tai ystävyyssuhteet", Martta Leskelä sanoi.

Kauppatieteen maisteri Martta Leskelä (25) ja lääketieteen kandidaatti Hannu Leskelä (27) totesivat, ettei vauraus tuo onnea. He eivät kuitenkaan sano, ettei vaurautta saisi olla.

"Jos tavaraa tahtoo ja sitä siunautuu, ajatellaan, että Luoja on sen antanut ja kiitos siitä. Jos vaurauteen tykästyy, on vaarassa helpommin unohtaa tärkeämmät asiat. Vaikea tietää, missä raja kulkee. Köyhyyskään ei tee onnelliseksi, koska se saattaa tuoda muita ongelmia ja kiusauksia", pariskunta pohti.

Vanhoillislestadiolaisten tiedetään olevan yritteliästä väkeä. Hannu Leskelän mielestä se tulee luontaisesti siitä, että isoissa perheissä on tehtävä jotakin, että perhe eläisi, ja työnteko opitaan lapsesta saakka.Uskonnolliset arvot väistyneet


SRK:n suviseurojen tiedotustilaisuudessa aiheesta tuoko hyvinvointi onnen alusti noin 800 työntekijän Pyhännän Rakennustuotteen perustaja, teollisuusneuvos Veijo Sydänmetsä.

Hän totesi viimeisten vuosikymmenten olleen maallemme voimakkaan taloudellisen kehityksen aikaa, mutta rinnan taloudellisen vaurastumisen kanssa uskonnolliset arvot ovat yhä enemmän väistyneet materiaalisen arvomaailman tieltä.

Maallistumiskehitys on Sydänmetsän mukaan ollut nopeaa, voimakasta ja laaja-alaista. Ihmiset ovat vieraantunueet Jumalan sanasta. Hyvinvoinnin lisääntyessä ovat taloudelliset arvot nousseet korostetusti esille yhteiskuntamme kaikilla tasoilla.

"Kun maallistunut ihminen arvioi onnellisuuttaan ja hyvinvointiaan, hän tekee sen pelkästään ajallisten arvojen näkökulmasta", arvioi Sydänmetsä.

Raamatun käsitys onnellisuudesta tarjoaa hänen mukaansa onnellisuuteen laajennan näkökulman.

"Ihminen on luotu iankaikkisuusolennoksi ja onnellisuutta on tarkasteltava tältä - ja vain tältä - pohjalta."

"Roomalaiskirje kuvaa autuasta eli onniteltavaa ihmistä sellaiseksi, jonka pahat teot ovat anteeksi annetut. Vanha sananlasku toteaa samaa tarkoittaen, että hyvä omatunto on paras päänalusta."

Monet tämän ajan ihmiset tuntevat Sydänmetsän mukaan, että elämä ei ole hyvinvoinnista huolimatta onnellista ja tasapainoista. Syynä on, että suhde Jumalaan ei ole kunnossa.Raamattu ei kiellä rikastumista


"Raamattu ei kiellä rikastumista ja omistamista, mutta Raamattu aiheellisesti varoittaa vaaroista, joita ajalliseen omaisuuteen liittyy. Ajallista omaisuutta ei saa palvella epäjumalana. Se ei saa tulla elämän tärkeimmäksi asiaksi."

Puhuja muistutti, että lestadiolaisessa kristillisyydessä omaisuus nähdään Jumalan lahjana, jonka hän on saajalleen uskonut. "Raamattuun perustuen myös opetetaan, että omaisuuden haltijalla on velvollisuus käyttää sitä oikein. Paavali kehottaakin rikkaita tekemään hyvää, keräämään rikkaudekseen hyviä tekoja ja jakamaan anteliaasti omastaan muille."

Myös Raamatun varoitukset liiallisesta elintasokilvoittelusta ja ahneudesta koetaan Sydänmetsän mukaan kristillisyydessä hyvin ajankohtaisiksi. "Kun meillä on ruoka ja vaatteet, saamme olla tyytyväisiä, ohjeistaa Raamattu."

Sydänmetsä totesi, että valinta katoamattomien ja ajallisten aarteiden välillä ei ole vain kertavalinta, vaan kristitty joutuu tekemään tässä suhteessa jatkuvasti valintoja eri elämäntilanteissa.

"Valinta on sekin, että otetaan vastaan kaikki lapset, jotka Jumala haluaa antaa. Valinta olisi toinen, jos taustalla olisi taloudellinen hyvinvointi tai helppo elämä."

KATSO VIDEO

[NOPEA YHTEYS]

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

19:37
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
19:00
Täydellinen kuunpimennys herätti keskustelua Kuun vaikutuksesta ihmiseen – unettomuudesta ja kuuhulluudesta puhutaan, mutta tutkittua tietoa on vain vähän Tilaajille
18:34
Asukas säilytti puita hiljan lämmitetyssä leivinuunissa – kytevät puut puskivat omakotitalon täyteen savua
18:01
Utajärven ja Taivalkosken paloasemille saadaan uudet pelastusveneet tällä viikolla – vanhat myydään huutokaupassa
17:13
Veikkaus aloittaa yt-neuvottelut – vähennystarve noin 400 henkilöä
16:56
Ennuste: Suomelle 2,15 mitalia Tokion olympiakisoista
16:41
Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallitus aloitti ilmastostrategian päivitystyön
180
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
28
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
28
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
28
Pohjois-Suomeen annettu talven ensimmäinen pakkasvaroitus: pakkanen voi kiristyä yli 30 asteeseen – katso miten kiehuva vesi kiteytyy kylmässä
25
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
22
Intercityjunan mystisestä pamauksesta jäi jäljet junan pohjaan
22
Sinisten Maria Lohela loikkaa Harkimon liikkeeseen, mutta ei aio olla ehdolla kevään vaaleissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

169 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image