Pohjois-Suomi

Vaalan suden kaatoon poikkeuslupa – vei useita lampaita Pelsolla ja Veneheitossa

Vaalan Veneheitossa ja Pelsolla lampaita ja naudan tappanut susi saadaan ampua. KUVA: Katja Lehto
Pohjois-Suomi 29.8.2017 15:46
Heidi Peltonen, Petri Hakkarainen

Vaalan Veneheitossa ja Pelsolla lampaita ja naudan tappanut susi saadaan ampua. Riistakeskus myönsi vahinkoperusteisen poikkeusluvan tiistaina. Aiemmin sudelle oli myönnetty karkoituslupa.

Sutta saadaan jahdata 18. syyskuuta saakka. Pyyntialueen pinta-ala on noin 700 hehtaaria. Se kattaa vahinkoa kärsineiden tilojen lähiseudut.

Pyynnissä saadaan käyttää keinovaloa.

Vaalan petoyhdyshenkilö Veijo Heikkisen mukaan yksinäinen isokokoinen susi on taltioitunut Vaalan alueella riistakameroihin muutamia kertoja.

Heikkinen kertoo, että susi raateli viimeksi toissa viikonloppuna 12 lammasta Vaalan Mustamaan alueella. Lisäksi eläin pääsi harvan rautaportin välistä samassa pihapiirissä sijaitsevaan nautojen karjasuojaan.

– Rautaportissa oli noin 20-30 senttimetrin kokoiset raot, Heikkinen kertoo.

Susi ei raadellut yhtään karjasuojassa ollutta nautaa, mutta yksi hieho kuoli jouduttuaan pakokauhun valtaan. 

Susi on käynyt muutaman viikon aikana useaan otteeseen myös Pelson vankilan mailla, jossa pedoille on menetetty elokuun aikana yhteensä kahdeksan lammasta. Viimeksi susi kävi Pelsossa viime viikolla torstain vastaisena yönä, jolloin se raateli neljä siitospässiä.

Elokuun puolessa välissä todennäköisesti sama susi raateli Veneheitossa kaksitoista lammasta, joista seitsemän kuoli.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Ala sinäkin kasvissyöjäksi niin rauhoitut ja voit kunnioittaa luontoa ja luonnon eläimiä , myös susia . Aluksi voit herkutella tofunakeilla ja tofumakkaralla jos olet makkaranpurija ja kasviskinkkuakin voit syödä ( vegekinkku , vegaanikinkku ) , unohda nekin lopuksi ja siirry tuorekasvisravintoon lopuksi . Paljonkohan maajussit käyvät tukiaisineen kukkarollamme , tuskin tonni riittää kovinkaan pitkäksi aikaa , se ei tosin asiaan kuulu enempää kuin koiran omistajan rahapussikaan . Suojellaan nyt kumminkin susia , ahmoja ja karhujakin sekä näätiä ja kärppiäkin ja olisi mukavaa nähdä peräti vesikkokin Suomen luonnossa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä sitä käyvään maajussin ja koiran omistajan rahapussilla,mutta kuka korvaa,mitä sanos petojen suojelijat jos heidän tililtä joku tonni napattas pois.
Varmaan ääni muuttus kellossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Justiinhan täällä suojelijat vaatii kunnon aitoja eläimille ja yksi kirjoittaa että ei saa rakentaa aitoja.Koettakaapa nyt päättää ituhipit kerrankin mitä haluatte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisen täytyy oppia olemaan osa luontoa ja elämään sopusoinnussa muun luonnon ja luonnoneläinten kanssa eikä rakentaa aitoja luonnon ja ihmisen välille . Totuushan on että luonto antaa ja luonto ottaa vaikka kävisi muinaistalonpojan vimmaisella raivolla taistelua luontoa vastaan yrittäin hävittää kaikki mieltä häiritsevät elolliset viimeiseen haukkaan , ahmaan ,metsähiireen , suteen ja ylimääräiseen ruohonkorteen ja niin edelleen , kaikki josta edes voi kuvitella olevan jotain haittaa . Suden suojelu on eritysen tarpeellista liiallisen vähälukuisuuden aiheuttaman suomalaisen suden kapean geeniperimän vuoksi . Olisi toivottavaa että maahamme vaeltaisi mahdollisimman kaukaa Venäjältä uusia susia täydentämään susikantaamme . Rauha myös metsän eläimille !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulkaapa sudenrakastajat rakentamaan niitä aitoja ja huoltamaan niitä joka kesä (ei ole muuten ihan helppo homma jos aitaa on vaikkapa muutama kilometri), viisastella kyllä osaatte nulikat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun suden reviiriltä ei syötävää löydy pitää laajentua ihmisen reviirille.Kun hyöty eläimet suljetaan sisä tiloihin yöksi ne tulevat sitten päivällä ja käyvät entistä rohkeammaksi.Jossakin vaiheessa tapahtuu se iso vahinko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi lampurit ja karjanomistajat eivät pidä eläimistään parempaa huolta,? Eläimet kuuluu viedä yönajaksi karjasuojiin. Näin meillä kotona tehtiin, ja turva oli taatttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ihmeen pakkomielle joillakin ihmisillä on saada sudet erämaasta nurkkajuuriin pyörimään. Sudet ei kuulu pihoille yöllä eikä päivällä. Oli karja/lemmikit sisällä taikka ulkona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisihan suden suojelijat voineet rakentaa susiaitoja eläinten suojaksi - teoriassa. Eipä heitä kyllä kiinnosta sellainen talkootyö ja aidan kustantaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hukkaputkelle tiedoksi, että Riistakeskukselta saa petoaitatarpeet - niitä pitää vaan älytä anoa. Kuin myös talkooapuakin. Ei niitä aitoja kristallipallolla pystytetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi on peto; tappaa ja raatelee huvikseen ei välttämättä aina syödäkseen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei susi huvikseen tapa, vaan tappaa haaskaksi tulevan talven varalle. Haaskat ovat tarpeen monelle muullekin metsän eläjälle korpeista alkaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kova on sudella hiuka jos kerralla tappaa neljäkin pässiä ja kaikki syö yheltä istumalta eli väite että tappaa sen minkä syö on perätön..tappaa niin paljon kun yön aikana ehtii ja sillä ei syönnin kans oo mitään tekemistä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, nyt opetetaan luontaista pelkoa susille, milloin saadaan lisää lupia ja toinen kysymys joko otetaan tapporaha käyttöön? Tulee halvemmaksi valtiolle maksaa tapporahaa entä korvauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luvan myöntäjän pitäisi tutkituttaa petovihansa aste. Heikot aitaukset, jos susi pääsee karjan sekaan. On siis tuottamuksellinen "vahinko".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

56
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
37
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
21
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
21
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
19
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta
14
Kommentti: Kansalaisuuden saa vain, jos suostuu paiskaamaan kättä virkamiehen kanssa – kättelemisestä tuli Tanskassa poliittinen kiistakysymys
10
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen ja sen aiheuttamiin vahinkoihin – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa paikoin 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- ja Keski-Lapissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

164 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Dilemma on sama kuin tilanteessa jossa köyhä saa ruuan ilmaiseksi ja muut maksavat siitä 10 euroa. Hyvän taloudellisen t... Lue lisää...
Holy s

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image