Pohjois-Suomi

Uuden vankilan sijainti yhä auki Vaalassa

Pohjois-Suomi 12.6.2018 23:32
Riikka Aaltonen

Uusi vankila nousee varmasti Vaalan kuntaan, mutta ei välttämättä Pelsolle.

Rikosseuraamuslaitos ja Vaalan kunta keskustelevat uuden vankilan sijainnista. Hankesuunnittelu käynnistyy ensi syksynä, ja tonttipaikka tulisi lyödä lukkoon vuoden loppuun mennessä.

Hallitus päätti huhtikuun kehysriihessä, että Vaalassa sijaitsevan Pelson vankilan toiminta jatkuu ja rahat uuden vankirakennuksen rakentamiseen osoitetaan valtion tulevien vuosien kehyksissä.

Vaalan kunta toivoo, että vankila pysyisi Pelsolla, Rikosseuraamuslaitos haluaa kartoittaa myös muita vaihtoehtoja. Vaihtoehdot esitellään syksyllä ministeriölle, joka tekee asiasta päätöksen.

Kunnan toivetta vankilan pysymisestä Pelsolla ei muuta se, että taajama-alueen läheisyydessä sijaitseva vankila todennäköisesti parantaisi alueen elinvoimaa. Pelson vankilatila on noin 2 700 hehtaarin suuruinen, ja vankilan maatila toimii suomalaisten alkuperäisrotujen geenipankkina.

– Jotta vankilassa säilyisi nykyisen kaltaista laajaa työtoimintaa, vankilan pitäisi pysyä Pelsolla, sanoo Vaalan kunnanjohtaja Miira Raiskila.

Rikosseuraamuslaitoksen Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusaluejohtaja Mika Antikainen toteaa, että tulevan vankilan sijaintia kartoitettaessa korostuvat logistiikka ja yhteydet eri palveluiden kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että tontin tulisi sijaita paikalla, jonne sekä työntekijöiden kulkeminen että vankien kuljettaminen olisi mahdollisimman jouhevaa.

– Haluaisimme myös sosiaali- ja terveyspalvelut sekä työllisyys- ja koulutuspalvelut helpommin asiak­kaidemme käyttöön, Antikainen sanoo.

Menneinä vuosikymmeninä maataloustoiminta työllisti vankeja useilla paikkakunnilla. Nykyisin toimintaa on enää Pelsolla ja Huittisissa. Pelson geenipankkitoiminta on oikeusministeriön alaisuudessa. Toiminnan jatko ratkaistaan yhdessä maa- ja metsätalousministeriön kanssa.

– Minusta on järkevää miettiä, onko Rikosseuraamuslaitoksen ydintoimintaa maatalous, Antikainen sanoo. Hän korostaa, että vankilatoiminnan tulisi ennen kaikkea tukea ihmisten työllistymistä vapautumisen jälkeen.

Vaalan kunta toivoo, että uusi vankila valmistuisi vuoden 2021 loppuun mennessä. Vankilan rakentaa Senaatti-kiinteistöt, ja sitä vuokraa Oikeusministeriö.

Antikainen korostaa, että Senaatti-kiinteistöt vaikuttaa keskeisesti siihen, milloin rakennustyöt alkavat. Valmista pitäisi tulla viimeistään vuoden 2022 aikana.

Vaikka vankilan sijaintiin ja rakentamisen aikatauluun liittyvät seikat ovat Vaalalle tärkeitä, ne ovat kunnanjohtaja Raiskilan mukaan pieniä vankilan lopettamiseen liittyneen huolen rinnalla. Vankila on Vaalan toisiksi suurin työnantaja, joka työllistää noin yhdeksän prosenttia kuntalaisista.

– Tämä on asutukseltaan harvimpia alueita Suomessa, joten täällä on kaavoituksen puolesta hyvin tilaa, Raiskila sanoo,

Pelson vankilassa ilmeni vuoden 2016 kesällä sisäilmaongelmia, joiden vuoksi vankila luopui vanhimmista, 1960-luvulla rakennetuista vankitiloista. 120-paikkaisen Pelson paikkaluku putosi puoleen.

Väliaikainen 32-paikkainen vankiosasto saadaan käyttöön tämän vuoden loppuun mennessä.

Epävarmuuden vuosikymmen

2008: Pelso joutuu lopetus­uhan alle vankilaverkostoa käsittelevässä aluejakoselvityksessä.

2009: Hallitus päättää, että Pelson toiminta jatkuu. Vankimäärä putoaa noin 200:sta 120:een. Henkilöstömäärä laskee 130:sta 80:een. Pelson vankilaa päätetään kunnostaa viidellä miljoonalla eurolla.

2011: Rise päättää lykätä korjaustöitä.

2013: Kesäkuussa Risen selvittäjät pohtivat Pelson lakkauttamista vuonna 2019. Marraskuussa Rise päättää, että vankilan keskusrakennus ja toinen selliosasto peruskorjataan.

2014: Rikosseuraamusviraston toimitilasuunnitelmassa esitetään, että 7,2 miljoonaa euroa maksava peruskorjaus aloitetaan.

2016: Pelson paikkaluku putoaa sisäilmaongelmien takia 60:en.

2018: Risen esitys puoltaa Pelson ja Oulun vankiloiden toiminnan yhdistämistä. Hallitus päätyy kehysriihessä vankilan peruskorjaukseen.

MAINOS

Kommentoi

Muuten kuinka monta prosenttia venkuloista on syntyjään Vaalasta? Kait vankilan työllistävän vaikutuksen ja vankilan olemassaolon turvaamiseksi yhteishenkeä vieläkin riittää. Tuliko gpdr esteeksi tässäkin. Riittäisi noin arvio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loppu häämöttää. Seuraavien eduskuntavaalien jälkeen hallituksessa demarit ja vihreät Kokoomuksen kanssa, joten hyvästit Pelsolle ja Vaalalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietääkö tämä antikainen logistiikasta mitään? Ei se, että vankila sijaitsisi taajamassa, tarkoita sitä, että kulkeminen tai kuljetukset palveluihin helpottuisi. Joka tapauksessa kulkea pitää ja kuljettaminen sitoo henkilökuntaa ja kalustoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rise ja tämä aluevankila menevät taas jalat edellä puuhun, koska hankesuunnitelma alkaa jo syksyllä ja tontin paikka selviää loppuvuoteen mennessä. Eikö tontin paikka pitäisi olla selvillä jo hankesuunnitelmassa? Ei kai voi suunnitella, kun ei ole edes rakentamispaikka selvillä? Kaksi paikkaa, kaksi erilaista lopputulosta....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalan kunta, nostakaa kala rannalle, kun se on jo koukussa. Työtilat Pelsolla ovat mitä ovat. Niiden korjaaminen vaatii ainakin saman rahamäärän, kuin ydinvankilan rakentaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan silti tulis halvemmaksi kuin viimeaikaiset risen vankilarakennusprojektit. Niissä budjetit ei ole pitäneet ollenkaan, kymmenien miljoonien ylitykset mokomiin ”suuriin” vankiloihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samoin, kannattaa tutustua muutamiin menneisiin vankiloiden rakentamisbudjetteihin. Pelson edellyttämä summa ei ole mitään verrattuna näiden paisuneisiin vankilarakentamiskustannuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antikainen hei, se että vankila tulee jonnekin kyläkeskukseen tarkoittaa sitä, että se vankila on vain vankien säilytyspaikka, jossa ei voi harjoittaa mitään oikeaa työtä vastaavaa toimintaa. Esim työpajatoiminta ei ole sellaista. Eli tällainen ei todellakaan tue vankien työllistymistä vapautumisen jälkeen. Ja kun vangeilla ei ole mitään oikeaa tekemistä, pienessä suljetussa laitoksessa tulee vain turhautumista ja ongelmat lisääntyvät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisellä Risen pääjohtajalla ilmeisesti vahva tahto jättää jälkensä vankeinhoidon historiaan lakkauttamalla Pelsolta vankila. Olishan se ihan hullua, kun siellä on jo uudehko keskusrakennus, sekä syksyllä valmistuu uusi vankiosasto. Keskusjohdolla vissiin visio, että vanki paranee kopittamalla, tai erilaisia kursseja käymällä. Liekö vaikuttavuutta tutkittu sitten enempää? Kuitenkin Suomessa on vielä semmoisia rikoksesta tuomittuja, jotka haluavat tehdä töitä rangaistuksensa aikana, jotkut jopa nautti siitä sellissä istumisen sijaan. Kuitenkin työtä tekemällä voi saada tehtyä jotain yhteiskunnan hyväksi ja jopa tuntea tyydytystä siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

E i taida Mika Antikainen tajuta maalaielämästä mitään. Kyllä se on helpompaa vankilan työntekijöiden olla siellä missä tilukset ja karja on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maatalousvankilat eivät kuulu nykyiseen vankeinhoitoon ja ne on ajettu ja ajetaan loputkin alas .
Pelsossa eivät tulevaisuudessa jatka enää maatalousvankilana, vaan täysin muuttuneena nykyaikaisena vankilana.
Järkevintä on tehdä moderni 250 vangin vankila Ouluun, jonne saadaan helposti työntekijät, joilta enenemässä määrin vaaditaan akateeminen koulutus esim. sosiaalialalta, psykiologia ei ole saatu koskaan Pelsoon.
Kansanedustajat ja ministerit eivät tiedä mitään vankeinhoihosta, menivät Pelsolaisten halpaan lammas ym. juttuihin, mikä koomista ja eivät kuulu ydinosaamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun vankilaan se vasta hankalaa saada työntekijöitä, kuulemma. Kansanedustajat tietää tällä hetkellä enemmän kuin risen ja aluevankilan päättäjät. Nämä päättäjät kun ovat etäännyttäneet itsensä nykyajan lähityöstä. Eikä se ole ydinosaamista, vaan oikea työtoiminta tukee Pelson vankien monipuolista kuntoutusohjelmaa. Suuret yksiköt ovat vaan pahaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olen samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa. Ouluun on helppo rekrytoida henkilöstöä ja nykyään koulutus on tärkein valintakriteeri, työkokemus on monesti vain haitaksi, koska pinttyneitä tapoja on vaikea muuttaa uuteen työpaikkaan. Kampus on nykyaikaa, kaikki toiminnot samassa paikassa. Työtoiminnalla ei saavuteta mitään, verrattuna esim kuntotusohjelmiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vankilaa ei rakenneta Pelsolle, ei sitä rakenneta Vaalan kuntaan. Tämä on vain uusi juoni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Väliaikainen 32-paikkainen vankiosasto saadaan käyttöön tämän vuoden loppuun mennessä."
Älkää yllättykö jos ei ole käytössä vielä ensi kesänäkään. Kysykääpä Oulun poliisilta kuinka hyvin Senaatti on osannut rakentaa väliaikaiset putkat Haukiputaalle. Ei mennyt ihan niinku Strömsössä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhan kalliita laitoksia veronmaksajille.ostopalveluna vaikka Venäjältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image