Pohjois-Suomi

Utsjoen kun­nan­joh­ta­jat pät­kä­työ­läi­siä

Pohjois-Suomi 1.2.2004 0:00
Kari Alaluusua
Maamme pohjoisimman kunnan kunnanjohtajat ovat todellisia pätkätyöläisiä. Kun kunnanjohtaja Jari Kotimäki jättäytyy helmikuun alussa kahden ja puolen vuoden pestin jälkeen virkavapaalle, Utsjoella hänet virkaiältään voi huoletta luokitella veteraaniksi.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Veikko Guttorm laskee, että Kotimäen viransijaiseksi valittusta sodankyläläisestä Viljo Pesosesta tulee kahdeksan vuoden aikana Utsjoen seitsemäs kunnanjohtaja.

"Kun tulin vuonna 1997 kunnanvaltuustoon, kunnanjohtajana oli Jouko Lukkari. Hänen jälkeensä taisi tulla Osmo Pieski ja myöhemmin Seppo Sarlund. Ennen ja jälkeen Sarlundia kunnanjohtajan viransijaisuutta hoitivat Seija Karttuen ja Jouko Manninen. Nelivuotiskaudeksi kunnanjohtajaksi valittu Jari Kotimäki otti viran vastaan kesällä 2001", hän muistelee.

Utsjoen kunnanjohtajat ovat pysyneet virassa keskimäärin vuoden. Sarlundin ja Pieskin pestit kestivät vain yhdeksän kuukautta.Kotimäki siirtyy
Lapin yliopistoon


Kunnanjohtaja Jari Kotimäki siirtyy puoleksi vuodeksi hallinto- ja integraatio-oikeuden yliassistentin viransijaiseksi Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekuntaan. Hänen tarkoituksenaan on paneutua kuntien ja valtion välisen suhteen ja perusoikeusvajeen tutkimiseen.

Aikaisemmin Kotimäki on julkisuudessa ilmoittanut, että yliopistopesti saattaa jatkua puolen vuoden virkavapauden jälkeenkin. Kotimäen määräaikainen virka Utsjoen kunnanjohtajana päättyy kesällä 2005.

Veikko Guttorm sanoo, että Utsjoella eletään virallisesti sen mukaan, että Kotimäki palaa tehtäviinsä heinäkuussa. Epävirallisesti Guttorm kuitenkin aavistelee, että tokko mies palaa, sillä onhan hän pyrkinyt Utsjoelta pois jo aikaisemminkin.Kuntatalous rassaa kunnanjohtajiakin


Utsjoen kunnanjohtajuus kuitenkin kiinnostaa, sillä puolen vuoden viransijaisuutta haki kahdeksan ehdokasta. Perjantaina koolla ollut kunnanhallitus valitsi tehtävään Viljo Pesosen.

Miksi kunnanjohtajat eivät viihdy Utsjoella, siihen Guttorm löytää useammankin syyn. Suurin niistä lienee kunnan vaikea ja monimutkainen taloustilanne, joka vaatii kunnanjohtajaltakin paljon.

Työ edellyttää pitkäjänteisyyttä, eivätkä tulokset ole heti nähtävissä.

Jari Kotimäen aikana Utsjoen talous on saatu vakiinnutettua. Guttorm kertoo, että viime vuosi ja myös tämä vuosi jäävät plussalle.

"Vanhoja alijäämiä kunnan taseessa on kuitenkin noin 1,5 miljoonaa euroa, mikä on 1 400 asukkaan kunnalle kova paikka. Lisäksi kunnan asuntotuotannosta on syntynyt tappiota noin 2,6 miljoonaa euroa. Olemme tosin saaneet neuvoteltua valtion kanssa asuntotuotannon tappioihin pitkäaikaisen ja halpakorkoisen lainan ja päälle hiukan avustustakin", hän sanoo.

Guttorm arvelee, että kunnan talousongelmien lisäksi Utsjoen erilainen kulttuuri ja erilaiset viihtyvyystekijät saattavat olla tekijöitä, jotka karkottavat kunnanjohtajat.

"Utsjoki on tunnetusti kaukana, ja liikenneyhteydet etelän suuntaan ovat huonot. Matkat ovat pitkät ja kalliit."

Hän arvelee, että ehkäpä pohjoisessa viihtyvät sellaiset henkilöt, joille pitkä kaamos ja valoisa kesä ovat tuttuja.

"Muualta tuleva ei välttämättä totu meidän elämänrytmiin ja elämäntapaan. Myös kulttuuri saattaa tuntua erilaiselta, kun kolme neljäsosaa asukkaista on saamelaisia", Guttorm miettii.

Auttaisiko se, jos kunnanjohtaja olisi saamelainen? "Kenties", hän tuumii mutta muistaa heti, että onhan kunnanjohtajien joukossa ollut myös heitä. "Vaan eivätpä ole viihtyneet", hän sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Mikä 3/4 osaa on saamelaisia , nyt uudestaan Ojalan laskuoppi kouraan, rakas kuntaväärtti:

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:33
Yliopiston eläinmuseo siirtyy mahdollisesti Tietomaahan – uudesta näyttelystä halutaan toiminnallinen ja tiedekeskusmainen
10:49
Kuusamolainen karhumies Sulo Karjalainen on vuoden matkailuhenkilö – "Olen karhujen kanssa niin kauan kuin voi sulaa suussani"
10:25
Syyttäjä: Albaniasta johdettu huumerinki toi maahan ja yritti kaupata Suomessa 70 kiloa amfetamiinia viime kesänä – oikeudenkäynti alkoi
10:09
Komeat keinovalopilarit loistivat Oulun Takalaanilassa – jääsumunäytelmiä luvassa pohjoisessa
10:08
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
9:57
Elinkautista istunut kolmoismurhaaja ja rikollisjengin ex-johtaja pääsemässä ehdonalaiseen vapauteen – Hovioikeus hyväksyi hakemuksen
9:56
"Pieniä, muutaman minuutin myöhästymisiä" – junaliikenne sujunut ilman suurempia ongelmia etelän lumikaaoksesta huolimatta
61
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
59
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – Oulun rakennusvalvonta: Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta
27
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
25
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
15
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
13
Seksuaalirikoksia tehneitä ei voi palauttaa edes perustuslakia muuttamalla – palautukset tuskin edes toimisivat rikosten ehkäisyssä, asiantuntija sanoo
13
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

113 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Olipa kommentoijalla hiukan erikoinen kirjoitus. Herraviha on toki niin vanha ja ikuinen asia, ettei sitä pahemmin kanna... Lue lisää...
Pekka Vanhana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image