Pohjois-Suomi

Upouudesta tuulimyllystä katkesi lapa Pyhäjoen Yppärissä

Voimalan lapa murtui, katkesi ja putosi lopulta maahan. KUVA: Marjaana Juola / Lukijan kuva
Pohjois-Suomi 22.4.2015 15:06
Eija Mikkonen

Mäkikankaan tuulipuistossa Pyhäjoen Yppärissä sattui keskiviikkona erikoinen onnettomuus, kun yhdestä tuulimyllystä katkesi lapa.

"Kello 10.15 lapa hajosi. Kaikki voimalat pysäytettiin välittömästi, ja sähköasemalta katkaistiin sähköt. Alue eristettiin ja tiet katkaistiin, jotta kukaan ei varmasti pääse alueelle", Wpd Finland Oy:n toimitusjohtaja Esa Holttinen kuvailee tapahtumien kulkua.

Katkennut lapa jäi ensin roikkumaan pysäytetystä roottorista, mutta tipahti noin tuntia myöhemmin alas voimalan juurelle.

"Tuolloin alue oli jo eristetty. Henkilövahinkoja tai läheltä piti -tilanteita ei tullut", Holttinen vakuuttaa.

Holttisen mukaan kyseinen mylly on vielä koekäytössä, eikä sitä ole virallisesti vastaanotettu voimalatoimittajalta. Koekäyttöä on kestänyt reilun kuukauden ajan.

Katkeamisen syy on vielä täysi mysteeri. Laitetoimittajan onnettomuustutkijat ovat matkalla paikalle selvittämään tapausta.

Holttisen mukaan ensimmäistäkään alueen voimalaa ei käynnistetä ennen kuin laitetoimittajalta on riittävät selvitykset asiasta. Alueella on koekäytössä viisi voimalaa.

Lavan katkeaminen on äärimmäisen harvinaista. Holttinen ei ole moiseen aiemmin törmännyt.

"Wpd:llä on lähemmäs 2 000 voimalaa ympäri maailmaa, ja nyt on ensimmäinen kerta, kun yhtiön voimaloille käy jotain tällaista."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (130)

Tässä taas yksi esimerkki miksi näitä veronmaksajille järkyttävän kalliita, meluavia, maisemat pilaavia,lintuja silppoavia ja metsästysmaat pilaavia masinoita ei tulisi rakentaa ihmisten asuinalueitten, loma-asutuksien lähiympäristöön ja luonnoltaan arvokkaille alueille. Toivottavasti uusi hallitus puuttuu mahdollisimman pian tähän sairaaseen tukipolitiikkaan eli poistaa tai alentaa huomattavasti tuulivoimatukia jotka velkaanuttavat Suomen valtiota ja kohdistavat sieltä tulevat säästöt bioenergian ja aurinkoenergian tuottamiseen joka todella työllistää huomattavasti enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä, tuulitariffi tarkoittaisi esim. maidontuottajalle sitä, että valtio maksaisi uuden tilan rakentamiskustannukset 5-10vuoden välein kokonaan. Sen jotenkin jopa ymmärtäisin, mutta valtakunnallisen politiikan huipputyperyytenä pidän sitä, että tukisummat maksetaan saksalaisille pääomasijoittajille Suomen luonnon ja asutuksen katastrofaalisesta turmelemisesta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko ajettu liian kovalla tuulella ? Eivät kylläkään ole mitään komistuksia , ja aika äänekkäitä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivoimakonsultti Rambollin mukaan kilometri riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, ja ollaan Euroopan vähätuulisimmalla alueella!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siivetön tuulimylly on paras tuulimylly.
Ei tuulimyllyn siipien silpomia lintuja, ei siivistä ympäristöön talvella lentäviä jääpalasia, ei meluhaittoja, ei veronmaksajien kukkarosta maksettavia takuuhintoja tuulisähköntuotannolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vahinkotilanteessa pisteitä siitä käyttäytymisestä, että turvallisuus asetettiin bisneksien edelle. Ehkä valintaan oli varaa, koska laite oli vielä koekäytössä, mutta kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näissä laitteissa ei ole mitään muuta businesta kuin valtiolta tukien kerääminen! Veronmaksajat maksaa koko tuulivoimapelleilyn, koska tuulivoiman tuotto on vain kolmasosa kuluista. Valtio maksaa joka ainoasta tuulimyllystä kolme kertaa sähkön hintaa kalliimpaa takuuhintaa jonka maksaa veronmaksaja! Siinä erittäin hyvä miljardisäästö valtion säästölistalle. Tuonkin rahan voi ohjata vaikka terveydenhuoltoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Markkinahinta 30€/MWh, vihertäjien myllystä 120€/MWh. Ei näin! Eikä veronmaksajien rahoilla, kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten niin vihertäjien myllystä? Perustele väitteesi kun en nyt ymmärrä. Eiköhän näistä hullunmyllyjen tukemisista ollut päänäpäsmärinä aikoinaan keskusta päättämässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (130)

Uutisvirta

18:15
Linnanmaalaisen päiväkodin pihalla tulipalo – jo toinen kahden päivän sisällä
18:11
Kansanedustaja Mikko Kärnä harkitsee keskustan puheenjohtajakisaan osallistumista, mikäli muita ehdokkaita ei ilmaannu
18:00
Oululainen nuori telinevoimistelija aloitti harjoittelun jälkijunassa ja nousi ahkeruudellaan arvokisatason urheilijaksi – "Innolla odotan ensimmäisiä MM-kisoja" Tilaajille
17:54
Alle 15-vuotiaita lapsia epäillään Mikkelin koulupalon sytyttämisestä – tutkinnanjohtaja kertoo, miten lasten leikki johti koulun palamiseen
17:31
Kaksi tuomiota Sunny Car Center -vyyhdistä – Markku Ritaluomalle lähes miljoona euroa maksettavaa
17:30
EU:n nimitysruletti pyörähtää käyntiin tänään – huippukokous yrittää löytää nimet huippuvirkoihin
17:29
Kilometrejä pitkä öljypäästö Itämerellä – aiheuttajaa selvitetään
78
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
53
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
30
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
25
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
23
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
19
Pääministeri Rinne HS:lle: Suomalaislääkärin mukaan olisin kuollut, jos minut olisi herätetty Espanjassa
15
Juhannuksen menoliikenteen ruuhkahuippua odotetaan Oulun seudulle kello 16 jälkeen – Kuusamontiellä ketjukolari ja yksi kaista suljettiin, liikenne jonoutui

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy erittäin voimakkaita ukkospuuskia, yli 25 m/s.
Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 20 m/s.
UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

Piippopaksupää
/honen

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Menettekö suviseuroihin muhokselle

100 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Kerro yksikin parempi maa? Lue lisää...
Mc

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image