Pohjois-Suomi

Um­pi­han­ki­kelk­kai­li­joil­le avattiin vapaan kelkkailun alue Kuhmossa

Vapaan kelkkailun harrastajat saivat uuden kohteen Kuhmossa. KUVA: Kaleva
Pohjois-Suomi 5.3.2018 13:33
Kaleva

Kelkkailun harrastajat voivat ajaa vapaasti noin 2500 hehtaarin rajatulla alueella valtion metsässä Kuhmon itärajalla Koukkula - Kuikka alueella. Kelkkailijoiden pitää kuitenkin hankkia Metsähallituksen uralupa.

– Hienoa, että saimme tällaisen alueen Kuhmoon. Ulkopaikkakuntalaisten yhteydenottojen perusteella voisin uskoa, että vapaan kelkkailun harrastajien kelkkareissut Ruotsiin voivat vaihtua Kuhmoon, Harri Halonen Kuhmon kelkkateam ry:stä iloitsee.

Metsähallituksen tiimiesimies Jussi Moilanen kertoo, että ajoalue on selkeä, koska se on metsätiestön rajaama. Alueen rajanaapurina olevat yksityismaat ja luonnonsuojelualueen rajat on nauhoitettu, suojelualueilla ja yksityismailla ei saa ajaa.

Alue liittyy itärajan kelkkaurastoon ja se on saavutettavissa kelkalla tai kelkan voi tuoda autokyydillä tietä pitkin kelkkailualueen reunaan. Paikka on syrjässä, joten siitä ei aiheudu melu- ja muita haittoja paikallisasutukselle. Maasto on monipuolinen, sieltä löytyy tasaista, mutta myös jyrkkiä rinteitä.

– Koska olemme metsätalousalueella, on ajaminen kielletty alle kolmen metrin taimikoissa, Jussi Moilanen valistaa. Aluetta ei hoideta eikä ylläpidetä, mistä johtuen alueella liikuttaessa tulee noudattaa erityistä huolellisuutta ja varovaisuutta. Alueen käyttö ja ajaminen alueella tapahtuvat käyttäjän omalla vastuulla.

Metsähallitus vapauttaa kelkkailua kokeiluluonteisesti. Päätös alueen käytöstä vapaaseen kelkkailuun tulevina talvina tehdään tämän talven kokemusten perusteella.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Hieno juttu vaikka joitakin näkyy ahdistavan. Joillakin pitää valittaa vaikka mikä asia olisi kyseessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsissa maastossa kelkkailu on jokamiehen oikeus. Näin pitäisi olla suomessakin! Ei vaan kaikilla kanssa kelkkailijoilla riitä älli varomaan niitä taimikoita yms herkkiä alueita. Parempaa koulutusta joka miehelle, ja jokamiehen maille kelkoilla. Riittävä lumensyvyys taattava ennen ajoa, tällöin ei lumien sulaessa huomaakkaan kelkkojen käyneen lähimaillakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta kun tervemenoa Ruottiin kelkkaileen. Täällä se ei näytä kaikilta onnistuvan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupunki voisi myös merkitä tarkemmin kelkkareitin joka sivuaa Isokankaan ja Kuovisuon suojelualueita sekä Kalimeenlammen ympäristöä. Kelkkailijat eivät tunnu välittävän vähääkään säännöistä ja vetoavat tietämättömyyteen kun kyselee syytä ajoon suojelualueilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kelkkailijat tarvitsevat Uria ja ajoalueita. Tämä on yksi hyvä matkailun muoto ja tuo rahaa sekä säpinää Itä-Suomen tyhjeneviin kuntiin. Osattaisiin vain hyödyntää ja markkinoida tämäkin mahdollisuus. Huomioidaan myös se että usein riittävästi lunta on vain PohjoisSuomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti tuo missä sattuu pitkin umpilumia ajelu ei sittten leviä kovin suureksi muotiasiaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä tuolla töräyttää työmatka-autoilijan vuoden päästöt monessako minuutissa? Ja kansa maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No huhhuh, jos kelkkailija pari tankillista polttaa itse maksamaansa bensaa, niin sekö nyt maailman saastuttaa. Niin ja maksaa vielä Metsähallituksen uraluvankin omasta pussista! Mitähän tässä jää kansan maksettavaksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka itse en kelkkaa omista, niin minusta tuo on hieno teko metsähallitukselta ja toivotaan että vastaavia alueita tulee muuallekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä homma. Nyt Oulun alueellakin puistoissa, pyöräteillä ja muiden metsissä kelkkailijat voivat siirtyä Kuhmoon rälläämään vapaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama juttu Muhoksella, taajamassa ajetaan kelkoilla asuinalueiden teillä, tonttien läpi kunnan puistoaluielle rälläämään ilman kypärää. Poliisia ei näy, miten kunta suhtautuu tällaiseen? Joku viisastelee, että mitä se muille kuuluu, mutta eikö tämä kaikki ole luvatonta? Ja yksittäiset kelkkeilijat pilaa näin muiden maineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, tuo tien viertä tai kunnan maita pitkin siirtyminen reiteille pitäisi saada luvalliseksi, niin kenenkään ei tarvitsisi kelkkaraivon pelossa luikkia korvat luimussa nopeasti pois, vaan voisi ajaa aivan rauhallisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin tien viertä, tuossa puhuttiin tiellä ajamisesta. Kunnan maita, kun puhuttiin puistoalueella ajamisesta. Näin ne asiat halutaan kiertää tai sopiviksi mieltää. Lisäksi monet vaan kokeilevat kelkkojaan näillä luvattomilla alueilla, ei siis siirtymisestä kyse. No laki on mitä on, sitä vaan pitäisi osata noudattaa. Kai siinä on ollut jokin taka-ajatus lain säätämisessä? Ja lisäksi se naapurisopukin säilyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä suuntaus, älkää nyt jätkät sössikö tuota tilaisuutta ! Hieno juttu metsähallitukselta !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aukaiskaa raja venäjälle, saavat mennä sinne päristelemään ja käryämään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin kehitettiin jotain järkevää. Erittäin hyvä, että kelkkailijat saavat alueen missä ajella rauhassa kateellisilta turhan jauhajilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

47
Oulun Allas Sea Poolin suunnitelmat ovat valmiit – Kiikeliin rakennetaan kolme allasta, kaksi saunaa ja erillinen ravintolarakennus
36
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta
36
Työttömyysaste laski Pohjois-Pohjanmaalla alle 10 prosentin – edellisen kerran sama tilanne vuonna 2012
32
JHL julisti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon – "Olemme valmiita laajentamaan työtaistelutoimia, jos hallitus ei peräänny"
21
Oulun Allas Sea Pool innostaa ja huolettaa – suunnitelmia esiteltiin tiistaina Pakkalan salissa
14
Otteet kovenevat: Tehyltä kanne HUS:n vuoronvaihtokiellon ohjeistuksesta
13
Saariselältä löytyi kaksi isoa kultahippua yli sata vuotta vanhan Everstin kuilun vierestä – tuhannet retkeilijät seisseet päällä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

162 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Oletko käynyt missään Afrikan maassa? Minä olen 26:ssa. Afrikassa taitaa olla nykyään 55? valtiota niin suosittelen ystä... Lue lisää...
Sad but true...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image