Pohjois-Suomi

Um­pi­han­ki­hiih­tä­jät kiertävät metsäsuksilla rasteja Pudasjärven ja Taivalkosken vaaroilla

Kuopiolaiset Minna Apell, Karoliina Mäyrä ja Piia Ratava pitivät pienen tauon ensimmäisen tehtävärastin selvitettyään. KUVA: Toivo Kiminki
Pohjois-Suomi 9.2.2019 19:38
Toivo Kiminki

Retkeilymielellä tai tiukasti kilpaillen hiihdetään tämän viikonvaihteen aikana Pudasjärven ja Taivalkosken vaaroilla. Umpihankihiihdon harrastajat ovat kilpailemassa jo 22. kerran, tällä kertaa lauhassa säässä.

Lunta kuitenkin riittää pitkien metsäsuksien alle. Kisaa käydään siihen 20. kertaa osallistuvan, takavuosina monta yksilösarjan maailmanmestaruutta saavuttaneen Juha Ronkaisen kotimaisemissa Syötekylän ympäristössä.

Ronkainen on mittaillut viime päivinä lumen paksuutta. Tunturivaarassa sitä oli torstaina 80 senttimetriä, hän kertoi.

Varsinkin kansallispuiston kuusikoissa hiihtäessä kannattaa olla tarkkana, painavaa lunta voi tippua puista tai niitä voi katkeilla, varoitti kilpailunjohtaja Heino Ruuskanen osallistujia. Hän muistutti myös siitä, että kilpailualueen luonnonpurot ovat paikoin sulia.

Ensimmäiset Pudasjärven Urheilijoiden järjestämän umpihankihiihdon MM-kilpailijat lähtivät taipaleelle jo perjantai-iltana kilpailukeskuksesta Pikku-Syötteeltä. He yöpyivät maastossa ja lähtivät lauantaiaamuna kiertämään järjestäjien kartalle laatimaa reittiä.

Neljän tehtävärastin kautta hiihtäen matkaa kertyy reilusti päälle 20 kilometriä, Ruuskanen tutki kartastaan. Lisäksi osa kilpailijoista käy yhden, kaksi tai kaikki kolme lisärastia. Niistä saa plussaa sunnuntain umpisosuuden lähtöaikaan, mutta matkaa kertyy jopa yli 40 kilometriä.

Kuopiolaiset Minna Apell, Karoliina Mäyrä ja Piia Ratava suunnittelivat tyytyvänsä perusreitin kiertämiseen. Hillitön pakkaus -joukkeen naisista Apell ja Ratava ovat mukana neljättä, Mäyrä toista kertaa.

– Jäätiin tähän kerralla koukkuun. Täällä on kaikilla hyvä meininki, voi kokeilla rajojaan tai hiihdellä retkeilymielellä, kuten itse teemme, joukkue vakuutti.

– Repuissa on kyllä painoa, hyvä että jaksoimme ne selkään nostaa. Mutta yöpymistä varten tarvitaan kunnon varusteet, Apell kertoi.

Laskiaispullat unohtuivat kotiin, mutta suklaata onneksi on mukana reilusti. Se maistuu hiihdon päälle kun yöpymistä valmistellaan, joukkue on aiemmista hiihdoista oppinut.

Kilpailun sijoitukset ratkotaan sunnuntaina, kun vuorossa on vajaan kymmenen kilometriä umpihangessa, kukin kilpailija ja joukkue omaa latua avaten.

MAINOS

Kommentoi

Kiitos jutusta! Jatkossa kuitenkin olisi kiva, jos sanoja ei keksittäisi haastateltavien suuhun. Rinkoista ei ollut mitään puhetta, ja nousivat selkään kevyesti, vaikka naisia olemmekin. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso käsi umpihankihiihtäjille ja muillekkin talvilajien harrastajille .
Rattoisia kilometrejä suksien päällä. Iso kiitos myös järjestäjille , ja kaikille jota osallistuu jotenkin tapahtuman onnistuneeseen läpiviemiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.4.
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
21.4.
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21.4.
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21.4.
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
21.4.
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
21.4.
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
21.4.
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image