Pohjois-Suomi

Um­pi­han­ki­hiih­tä­jät kiertävät metsäsuksilla rasteja Pudasjärven ja Taivalkosken vaaroilla

Kuopiolaiset Minna Apell, Karoliina Mäyrä ja Piia Ratava pitivät pienen tauon ensimmäisen tehtävärastin selvitettyään. KUVA: Toivo Kiminki
Pohjois-Suomi 9.2.2019 19:38
Toivo Kiminki

Retkeilymielellä tai tiukasti kilpaillen hiihdetään tämän viikonvaihteen aikana Pudasjärven ja Taivalkosken vaaroilla. Umpihankihiihdon harrastajat ovat kilpailemassa jo 22. kerran, tällä kertaa lauhassa säässä.

Lunta kuitenkin riittää pitkien metsäsuksien alle. Kisaa käydään siihen 20. kertaa osallistuvan, takavuosina monta yksilösarjan maailmanmestaruutta saavuttaneen Juha Ronkaisen kotimaisemissa Syötekylän ympäristössä.

Ronkainen on mittaillut viime päivinä lumen paksuutta. Tunturivaarassa sitä oli torstaina 80 senttimetriä, hän kertoi.

Varsinkin kansallispuiston kuusikoissa hiihtäessä kannattaa olla tarkkana, painavaa lunta voi tippua puista tai niitä voi katkeilla, varoitti kilpailunjohtaja Heino Ruuskanen osallistujia. Hän muistutti myös siitä, että kilpailualueen luonnonpurot ovat paikoin sulia.

Ensimmäiset Pudasjärven Urheilijoiden järjestämän umpihankihiihdon MM-kilpailijat lähtivät taipaleelle jo perjantai-iltana kilpailukeskuksesta Pikku-Syötteeltä. He yöpyivät maastossa ja lähtivät lauantaiaamuna kiertämään järjestäjien kartalle laatimaa reittiä.

Neljän tehtävärastin kautta hiihtäen matkaa kertyy reilusti päälle 20 kilometriä, Ruuskanen tutki kartastaan. Lisäksi osa kilpailijoista käy yhden, kaksi tai kaikki kolme lisärastia. Niistä saa plussaa sunnuntain umpisosuuden lähtöaikaan, mutta matkaa kertyy jopa yli 40 kilometriä.

Kuopiolaiset Minna Apell, Karoliina Mäyrä ja Piia Ratava suunnittelivat tyytyvänsä perusreitin kiertämiseen. Hillitön pakkaus -joukkeen naisista Apell ja Ratava ovat mukana neljättä, Mäyrä toista kertaa.

– Jäätiin tähän kerralla koukkuun. Täällä on kaikilla hyvä meininki, voi kokeilla rajojaan tai hiihdellä retkeilymielellä, kuten itse teemme, joukkue vakuutti.

– Repuissa on kyllä painoa, hyvä että jaksoimme ne selkään nostaa. Mutta yöpymistä varten tarvitaan kunnon varusteet, Apell kertoi.

Laskiaispullat unohtuivat kotiin, mutta suklaata onneksi on mukana reilusti. Se maistuu hiihdon päälle kun yöpymistä valmistellaan, joukkue on aiemmista hiihdoista oppinut.

Kilpailun sijoitukset ratkotaan sunnuntaina, kun vuorossa on vajaan kymmenen kilometriä umpihangessa, kukin kilpailija ja joukkue omaa latua avaten.

MAINOS

Kommentoi

Kiitos jutusta! Jatkossa kuitenkin olisi kiva, jos sanoja ei keksittäisi haastateltavien suuhun. Rinkoista ei ollut mitään puhetta, ja nousivat selkään kevyesti, vaikka naisia olemmekin. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso käsi umpihankihiihtäjille ja muillekkin talvilajien harrastajille .
Rattoisia kilometrejä suksien päällä. Iso kiitos myös järjestäjille , ja kaikille jota osallistuu jotenkin tapahtuman onnistuneeseen läpiviemiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:22
Pitkä elämä täynnä valokuvia ja tarinoita – Caj Bremer melkein itki nähdessään kuvansa ensimmäisen kerran hyvällä paperilla
20:21
Koripallon suurin lupaus loukkaantui Obaman silmien edessä – urheiluvälinejätti Nike lupasi selvittää tuotteensa pettämisen
19:26
Professori: Eduskunta ehtii käsitellä sote-uudistuksen lähiviikkoina, jos tahtoa löytyy – Yksi muutos voi kuitenkin vaatia poliitikoilta joustoa
19:08
Ministeri Annika Saarikko: " Olen toiveikas, sote-uudistuksen läpivienti on mahdollista vaalikaudella"
19:02
Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Aki Hukka on väsymätön suksimestari, jonka rekassa on satoja pareja suksia Tilaajille
18:57
Krista Kiuru: Sote-valiokunta käy lausunnon kimppuun maanantaina – riippuu hallituksesta riittääkö aika
18:30
Brittiteini Shamima Begum liittyi Isisiin neljä vuotta sitten – nyt perhe yrittää saada Begumin vauvan Britanniaan Tilaajille
123
Uusi ennuste: Oulun seudun väestönkasvu taittuu ja muuttotappio iskee, Oulussa on parikymmenen vuoden päästä lähes 218 000 asukasta
55
Tutkijan mukaan eläin jää ruoantuotannossa näkymättömäksi – "Monet lapset ja aikuisetkin ovat tietämättömiä maidon- ja lihatuotannon todellisuudesta"
35
Autoilijat rysäyttäneet jo vuosia portaisiin Autorannan tuntumassa, jalankulkijoiden reitti hämää – "Miksei portaissa ole mitään estettä?"
33
Maailman suurin perinteinen purjelaiva vierailee Raahessa heinäkuussa – aluksen pituus 118 metriä
30
Media vaikuttaa siihen, miten yleisö suhtautuu kaivostoimintaan, kertoo Oulussa tarkastettava väitöskirja – "Ei edes haluttu kuunnella kriittisiä puheenvuoroja"
29
Halla-aho: Enemmistö suomalaisista ei halua maksaa ilmastotalkoista sitä hintaa, mitä muut puolueet vaativat
26
Flunssapöpö iski nyt Jussi Jokiseen, Lasu ja Koblizek pelikunnossa – Kärpät pelaa viikonvaihteessa Itä-Suomessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aamuyöstä alkaen erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

262 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Ennen eläkemaksut eivät siis vaikuttaneet mihinkään? Urhoolliset yrittäjät ovat tilittäneet 18% eläkemaksuja jo vuodesta... Lue lisää...
No lol

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image