Pohjois-Suomi

Um­pi­han­ki­hiih­tä­jät kiertävät metsäsuksilla rasteja Pudasjärven ja Taivalkosken vaaroilla

Kuopiolaiset Minna Apell, Karoliina Mäyrä ja Piia Ratava pitivät pienen tauon ensimmäisen tehtävärastin selvitettyään. KUVA: Toivo Kiminki
Pohjois-Suomi 9.2.2019 19:38
Toivo Kiminki

Retkeilymielellä tai tiukasti kilpaillen hiihdetään tämän viikonvaihteen aikana Pudasjärven ja Taivalkosken vaaroilla. Umpihankihiihdon harrastajat ovat kilpailemassa jo 22. kerran, tällä kertaa lauhassa säässä.

Lunta kuitenkin riittää pitkien metsäsuksien alle. Kisaa käydään siihen 20. kertaa osallistuvan, takavuosina monta yksilösarjan maailmanmestaruutta saavuttaneen Juha Ronkaisen kotimaisemissa Syötekylän ympäristössä.

Ronkainen on mittaillut viime päivinä lumen paksuutta. Tunturivaarassa sitä oli torstaina 80 senttimetriä, hän kertoi.

Varsinkin kansallispuiston kuusikoissa hiihtäessä kannattaa olla tarkkana, painavaa lunta voi tippua puista tai niitä voi katkeilla, varoitti kilpailunjohtaja Heino Ruuskanen osallistujia. Hän muistutti myös siitä, että kilpailualueen luonnonpurot ovat paikoin sulia.

Ensimmäiset Pudasjärven Urheilijoiden järjestämän umpihankihiihdon MM-kilpailijat lähtivät taipaleelle jo perjantai-iltana kilpailukeskuksesta Pikku-Syötteeltä. He yöpyivät maastossa ja lähtivät lauantaiaamuna kiertämään järjestäjien kartalle laatimaa reittiä.

Neljän tehtävärastin kautta hiihtäen matkaa kertyy reilusti päälle 20 kilometriä, Ruuskanen tutki kartastaan. Lisäksi osa kilpailijoista käy yhden, kaksi tai kaikki kolme lisärastia. Niistä saa plussaa sunnuntain umpisosuuden lähtöaikaan, mutta matkaa kertyy jopa yli 40 kilometriä.

Kuopiolaiset Minna Apell, Karoliina Mäyrä ja Piia Ratava suunnittelivat tyytyvänsä perusreitin kiertämiseen. Hillitön pakkaus -joukkeen naisista Apell ja Ratava ovat mukana neljättä, Mäyrä toista kertaa.

– Jäätiin tähän kerralla koukkuun. Täällä on kaikilla hyvä meininki, voi kokeilla rajojaan tai hiihdellä retkeilymielellä, kuten itse teemme, joukkue vakuutti.

– Repuissa on kyllä painoa, hyvä että jaksoimme ne selkään nostaa. Mutta yöpymistä varten tarvitaan kunnon varusteet, Apell kertoi.

Laskiaispullat unohtuivat kotiin, mutta suklaata onneksi on mukana reilusti. Se maistuu hiihdon päälle kun yöpymistä valmistellaan, joukkue on aiemmista hiihdoista oppinut.

Kilpailun sijoitukset ratkotaan sunnuntaina, kun vuorossa on vajaan kymmenen kilometriä umpihangessa, kukin kilpailija ja joukkue omaa latua avaten.

MAINOS

Kommentoi

Kiitos jutusta! Jatkossa kuitenkin olisi kiva, jos sanoja ei keksittäisi haastateltavien suuhun. Rinkoista ei ollut mitään puhetta, ja nousivat selkään kevyesti, vaikka naisia olemmekin. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso käsi umpihankihiihtäjille ja muillekkin talvilajien harrastajille .
Rattoisia kilometrejä suksien päällä. Iso kiitos myös järjestäjille , ja kaikille jota osallistuu jotenkin tapahtuman onnistuneeseen läpiviemiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:45
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – Opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
12:22
Ylitornion asuntopalon sytyttäjäksi epäilty ja uhri ex-pariskunta, asunnossa oli sylilapsi
11:55
Kaleva oikaisee
11:34
Piikkimattokaan ei pysäyttänyt poliisia pakenevaa rattijuoppoa, pakomatka loppui vasta ojassa – Varkaudet ja rattijuopot työllistivät poliisia viikonloppuna Rovaniemellä
11:22
Palestiinalaiset asemiehet pyrkivät Gazan rajan yli – Israelin armeija avasi tulen
11:04
Poliisi löysi Torniosta varastetun pakettiauton – varas jäi kiinni Kemissä ajettuaan autoa päihteiden vaikutuksen alaisena
10:59
Vanhat kuvat: Kuoroesityksiä ja rock-keikkoja – Oulussa on vuosikymmenten varrella nautittu erilaisista konserteista
68
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
51
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
48
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
26
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
25
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
16
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
11
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image