Pohjois-Suomi

Ulla Parviainen on ollut Kuusamossa monessa asiassa ensimmäinen

Ulla Parviainen on pelannut golfia intohimoisesti nyt muutaman vuoden ajan. Erityisesti Kuusamon Petäjäkankaan uudella golfkentällä tulee vietettyä aikaa. KUVA: Ulla Ingalsuo
Pohjois-Suomi 13.7.2015 0:00 | Päivitetty 24.7.2015 10:55
Salla-Reetta Juuma

Kuusamon Kurvisesta, noin neljäkymmentä kilometriä kaupungin eteläpuolella sijaitsevasta pienestä kylästä, on kotoisin keskustan tuore kansanedustaja Ulla Parviainen. Erämaan kasvatiksi itseään luonnehtiva Parviainen on kansanedustajan pestinsä myötä joutunut opettelemaan osa-aikaiseksi helsinkiläiseksi, mutta Kuusamoon hän haluaa palata joka viikonloppu.

– Kuusamon luonto on aina ollut tiiviisti läsnä elämässäni. En voisi koskaan kuvitella muuttavani sieltä pois, kertoo Kurvisesta kaupungin keskustaan sittemmin muuttanut Parviainen.

Kevään eduskuntavaaleissa keskustan ehdokaslistalta läpi päässyt Parviainen on ensimmäisen kauden kansanedustaja. Samalla hän on myös historian ensimmäinen naispuolinen kansanedustaja Koillismaan alueelta.

Vaikka Parviainen on ylpeä tästä asiasta, ei hän kuitenkaan halua retostella sillä. Niin kutsuttuja lasikattoja on tullut rikottua hänen mukaansa ennenkin.

Esimerkiksi silloin, kun Parviaisesta tuli 1990-luvun loppupuolella Kuusamon kaupunginvaltuutettu, vaikka aiemmin sillä paikalla ei nuoria naisia ollut totuttu näkemään.

– Monessa asiassa olen ollut Kuusamossa ensimmäinen, tiivistää Parviainen naurahtaen.
Päättäjän rooli on kiinnostanut Parviaista aina. Hommaan johdatti isän esimerkki, vaikka aikoinaan hetken Kuusamon kaupunginvaltuustossa toiminut isä ei itse politiikassa toimimisesta pitänytkään. Syynä oli sen hidastempoisuus.

Kun tytärtä sitten vuorostaan pyydettiin mukaan paikallispolitiikkaan, oli isä varma, ettei tämäkään tykkäisi siitä.

– Vaan väärässä oli. Sain välittömästi paljon vastuuta enkä joutunut odottelemaan. Pidin hommasta heti, muistelee Parviainen parinkymmenen vuoden takaisia alkumetrejään politiikassa.

Ennen kansanedustajan työtä Parviainen toimi neljän ja puolen vuoden ajan rehtorin virassa Rukan ala- ja yläkoulussa. Luokanopettajaksi vuonna 1994 valmistunut Parviainen on opiskellut työnsä ohessa koko ajan. Hallinnonalan pätevyyden lisäksi opintoja on kertynyt erilaisista taidealan opinnoista.
Erityisesti käsityöt ja kuvataide ovat Parviaisen intohimo. Molempia aineita opettaneena Parviaisella on selkeä käsitys siitä, mistä ei tule kouluissa ainakaan vähentää resursseja.

– Pidän hyvin tärkeänä, että peruskouluissa opetetaan taideaineita. Ne luovat oppilaille sellaisia valmiuksia, joita akateemiset alat eivät mahdollista, sanoo Parviainen.

Yhteisöllisyys on myös yksi tärkeimmistä Parviaisen arvoista. Lapsuuden pienessä kylässä se näkyi vahvasti, mutta yhä edelleen siitä pääsee hänen mukaansa nauttimaan Kuusamossa paljon.

Koska Parviaisen työ on vaatinut aina huomattavan määrän reissaamista, ei perheen ja työn yhdistäminen ole ollut helppoa. Tällöin laaja lähiverkosto on Parviaisen mukaan ollut pelastus.

– Lähipiiristä tuli korvaamaton varsinkin silloin, kun tytär oli pieni. Ilman muiden apua olisi ollut vaikea selvitä.

Kolme kantaa

Viisumivapaus Suomen ja Venäjän välille lähivuosina... Ei

Sopiiko kultakaivos ja matkailu samaan pitäjään... Ei

Kollajan allas pitää rakentaa... Kyllä

Ulla Parviainen
Ikä: 53
Kotipaikka: Kuusamo
Koulutus: kasvatustieteen maisteri
Työura: luokanopettaja ja rehtori
Luottamustehtävät: Kuusamon kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen, Keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin varapuheenjohtaja, Keskustan puoluehallituksen varajäsen, Pohjois-Suomen aluehallintoviraston liikuntahallinnon jäsen
Perhe: Aviomies Matti Parviainen, kuusitoistavuotias tytär Veera
Merkittävin poliittinen saavutus: Rukan kylän kehityshankkeen vieminen eteenpäin kaupunginvaltuustossa puheenjohtajakaudellaan

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22:11
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21:58
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21:56
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21:44
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera
20:50
Pohjavedet yhä matalalla monen kuivan vuoden jäljiltä – "Kaikki sateet ovat tervetulleita koko maassa"
19:46
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
19:00
Keikkaa pukkaa musiikkiklubeilla ja isoilla areenoilla – Ilpo Sulkala: "Oulusta on pikkuhiljaa kehittynyt oikea kaupunki, vaikka toinen jalka on yhä lehmän paskassa ja toinen katukivetyksellä" Tilaajille
76
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
62
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
31
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
30
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
25
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
25
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
21
Kuusi Jehovan todistajaa vangittu Venäjällä – "Ketkä ovat vuorossa seuraavaksi?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image