Pohjois-Suomi

Ulkomaalaiset mar­jan­poi­mi­jat saivat hyvän tilin Suomesta

Thaimaalainen Viroch Thanvisai arveli elokuussa yltävänsä 4000–5000 euron tienesteihin kesän aikana. KUVA: Juhani Eskola
Pohjois-Suomi 19.10.2012 6:07
Jaana Kangas

Ulkomaalaiset marjanpoimijat ylsivät hyvään tiliin tänä kesänä, kertovat poimijoita Suomeen kutsuneet yritykset. Poimijoiden keskiansiot kulujen jälkeen asettuivat 3 000–5 000 euroon.

Tulot ovat lievästi paremmat kuin edellisvuosina.

”Tämä vuosi oli yksi paremmista”, kuvailee Korvatunturin Marjan Tommy Gustafsson.

Parhaimmat poimijat ylsivät jopa 10 000 euron tienesteihin, kun taas heikoimmat nettosivat marjamättäiltä alle 2 000 euroa.

”Poimijat veivät kotiinsa summan, joka Thaimaassa vastaa yli vuoden, jopa kahden vuoden palkkaa”, Tessacraftin toimitusjohtaja Risto Isohätälä kertoo.

Hyvät tienestit takasivat tänä vuonna kaikkien marjojen – mustikan, puolukan ja hillan – sadon tasaisuus. Viime vuonna mustikan ja hillan sadot jäivät vaatimattomiksi, jolloin hyvä puolukka pelasti poimijoiden kesän.

Lue lisää 19.10.2012 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (103)

jos vähennetään kaikki kulut + pomojen palkat, niin ei mitenkään mahdollista..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iloista ja harmitonta porukkaa nämä poimijat. Nostan hattua heille! Kovalla työllä ansaitsevat elantonsa. En kadehdi, vaikka saavat monen vuoden palkan muutaman kuukauden työllä.
Näyttävät esimerkillään työnteon kannattavuuden meille suomalaisille.

Tervetuloa taas ensi vuonna tänne tekemään työtä, mitä me suomalaiset emme viitsi tehdä ( ja kuitenkin kadehdimme ).

Tevetuloa ja moikataan, kun vastaan tullaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei Suomen työttömät mene poimimaan lisäansioita metsään ? ennen kuin urpilainen kieltää senkin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

10 000 on n. 400 000 Thaimaan bahtia, joten Thaimaalainen poimija tekee n.6,5 vuoden säästöt kotimaansa tuloihin verrattaessa. Thaimaassa on palkat 9-12 euroa päivä, joten kotimaasaan piomija tienaa n.euron tunnilta, jos on töissä Bangkokissa, maaseudulla tienestit on noin puolet vähemmän. Tienestit on Suomessa 10 kertaa isommat, mutta ei noilla työajoilla saa siltikään yhtään Suomalaista poimimaan marjan marjaa. 16 tuntia päivässä, joka päivä kolmen kuukauden ajan. Marjafirmat roudaa halpaa työvoimaa ja lusikoivat kermat marjakakun päältä, Thaimaalainen poimija on on vain heidän väline tehdä rahaa. Mikä on lie totuus näissä lehtijutuissa, mutta riistolta vaikuttaa joka tapauksessa.
Ruikuttajat ja valittajat vois katella peiliin mitä siellä näkyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Suomen marjamaille mahtuu enemmänkin porukkaa. Itse keskityin poimimaan myyntiin puolukkaa. Sain myytyä 800 kiloa. Olen hidas poimija, mutta kun pistää tunteja jonoon ja useana päivänä käy metsässä niin kyllä marjoja kerttyy. En muuten törmännyt kertaakaan toisiin poimijoihin. Lienkö ollut huonoilla paikoilla. Nostan hattua korkealle thaimaalaisille poimijoille. He tekevät tärkeää työtä luonnonmarjojen poiminnalla. Annetaan heille siihen mahdollisuus. Lintumetsällä ollessa olen joskus tavannut heitä poimimassa ja aina he tervehtivät iloisesti. Sellaista työn iloa soisi meille suomalaisillekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että poimit!
Thai-poimijat mukavaa ja harmitonta porukkaa.

Oikea asenne sinulla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrotaan leuhkien kuinka poimijat ovat tienanneet muttei paljonko nämä koijarit tällä hommalla rikastuivat . Hyväksi käytöstä ja ihmiskaupasta tässä on kyse .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotta voi päästä 10 000 euron tienesteihin 90 päivässä (n. 3kk) 2 euron marjakilohinnalla ilman kulujen huomioon ottamista, täytyy poimia 10000 / 90 / 2 = 56 kg marjaa joka päivä... Onko se mahdollista? On se, jos poimii joka päivä n. 3,5 kg marjaa 16 tunnin ajan. Aion kokeilla ensi vuonna, jos onnistuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää valittako. Jokainen on täysin vapaa menemään ja poimimaan ihan itse. Kukaan tai mikään ei estä tienaamasta moisia rahioja itsekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin poimin marjoja ja sain rahat kasaan Thaimaanmatkaa varten. Joudun kyllä ottamaan säästöistäkin jonkun verran, sillä kokonaiskustannusarvio lomamatkastani "kaikkine palveluineen" ;-) on 2500 ekeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä itekin mietin että onko suomalaiset oikeesti noin kateellista porukkaa!! hyviä selityksiä,, kyllä mää poimisin jos nuo ulkomaalaiset ei poimis!!huhuhu,, herätkäää!! marjat mätänis tuonne mettää jos nuo thaimaalaiset eivät kävis poimimassa..ja vaikka käyki nii siellä riittää jokkaiselle. varsinki ku suurinosa suomalaisista on niin laiskoja etteivät jaksa poimia ku sen muutaman marjan syksyssä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kannattaisi olla kiitollinen, että joku ne marjat poimii. Jokaisella meistä työssäkäyvistä on mahdollisuus samaan, ellei jopa parempaan. Eipähän tarvi maapallon toiselle puolelle matkustaa. Riittää, että hailuotoon ajelee. Kyllä sieltä vakiopaiakstakin olis saanut sata ämpäri, mutta kyllä pari ämpäriä riittää omaan käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsokaa hänen ilmettään: aitoa iloa ja ylpeyttä. Tosin aavistin kyllä sen, että kateelliset paikallisasukkaat pilaavat tämänkin uutisartikkelin rumilla kommenteillaan. Olette kyllä kamalan rohkeita...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sieltä moni suomalainenkin työtön ja pienituloinen voisi syksyllä vetäistä vähän lisätuloa. Ei olis niin ahrasta toimeentulon kanssa.
Joku ei viitsi, joku ei hoksaa. Mutta tässä olis ilmainen lisenssi lisätuloille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö pitäisi oman maan asiat ensin saada kuntoon eikä aina uluko maille antaa??? kysyn vaan!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kukaan ole antanut mitään. He ovat omalla työnteollaan ansainneet rahansa. Siinä on vissi ero.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos poimii mustikkaa ja puolukkaa ei yksi poimia pysty tienaan 10000 € yksinkertaisesti ei aika riitä. Mutta joku 5000 tonnia voi tienata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (103)

Uutisvirta

132
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
101
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
45
Kaleva testasi Nallikarin uuden vaijeriliu'un – helppoon extreme-elämykseen ovat tervetulleita lapsetkin
41
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
40
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
39
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
39
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi suuri osa suomalaisista vastustaa velkakattoa?

Kyllä velkakatto olisi järkevää. Jos ei pysty hoitamaan asioitaan. Toisethan siinä ovat maksajina muodossa tai toisessa.... Lue lisää...
Dr. Feelguud

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image